65. Nepřítel zůstal doma
3. Útok nebo útěk?
Radek naposledy zkontroloval opravený Jumper včetně úprav, které se jim do něho s Erin za tu krátkou dobu podařilo nacpat. Zdroj lodičky byl nabitý na maximum. Erin obcházela hangár, otvírala všechny skříně s nářadím a dívala se do každé police. Ani ona sama nevěděla, co hledá, hnal ji jenom pocit, že musí zkontrolovat úplně všechno. Radek se otočil ve chvíli, kdy vyskakovala, aby viděla na hromadu rozbitých náhradních dílů, naskládaných až nahoře na vysoké skříni.
„Tam je,“ vyhrkla po třetím skoku a začala se rozhlížet po něčem, na co by si mohla stoupnout, aby byla vyšší a dosáhla, kam potřebovala.
„Tady,“ řekl a nohou k ní posunul kovovou bednu. Byla prázdná a určená právě pro takové případy. Ani Radek Zelenka nedorostl příliš vysoko a naučil se využívat všeho, co mu přišlo pod ruku, nebo vlastně pod nohy, aby zvýšil svůj dosah.
Erin spokojeně vystoupila na bednu a začala se přehrabovat v harampádí. Několik menších kousků jí spadlo na hlavu a skutálelo se na zem, ale ani si toho nevšimla. Stála na špičkách, aby dosáhla až dozadu ke zdi. Konečně se jí podařilo sevřít prsty kolem žádaného předmětu. Škubala s ním, aby ho uvolnila.
„Na ten jsme úplně zapomněli,“ zavrtěl Radek hlavou a vzal od ní vybitý zdroj do Jumperu. Rozhlédl se. Nechtělo se mu ještě víc vyčerpat už tak poloprázdné ZPM pohánějící Město, ale chápal, že se další zdroj energie bude na té děsivé misi hodit. Erin ho v krátkosti informovala o možnosti, jak zabránit Wraithům dostat se k Zemi. Po jejím stručném proslovu přestal vzdychat nad nedokončenou prací a snažil se ze všech sil, aby byl Jumper vybavený vším, co si Erin vymyslela.
„Tady je ta zásilka,“ ozvalo se u vstupu do hangáru. Dvojice vojáků postávala u vozíků, až do vratkého vrchu naložených bednami ze zbrojnice.
„A to by mělo být všechno,“ oddechla si Erin. Sledovala, jak Radek nabíjí náhradní zdroj a ukazovala přitom vojákům, kam složit výbušniny.
Seděla jsem v pilotním křesle Jumperu a přejížděla rukama po palubní desce. Radek s Erin mi dávali rychlé školení v nových funkcích. Radek mým směrem vrhal zoufalé pohledy a Erin se tvářila rozzlobeně. Nedostala svolení k účasti na misi. Těžko jsme mohly vysvětlovat, že v případě boje může vydat za pár vojenských jednotek. Zvlášť, když jsem vojenskou podporu na palubě Jumperu okamžitě a důrazně odmítla s tím, že pokud naše akce nezůstane do poslední chvíle tajná, nebude mít ani vojenská podpora žádný význam, a je zbytečné riskovat víc životů.
Ace stál v zadní části Jumperu a čekal, až skončí moje školení. Zamyšleným pohledem přejížděl po bednách vyskládaných kolem stěn.
Erin začala mít najednou naspěch a táhla Radka za sebou. „Už je nech letět. Vědí všechno, co se dá,“ vrčela na něj a tvářila se nepřítomně. Kývla na Ace s přáním hodně štěstí a Radek ho obešel uctivým obloukem.
Ještě stále jsme s Erin neměly čas si promluvit o možných významech nápisů v jeskyních a právě to vypadalo, že se v její hlavě rodí nějaké další zajímavé myšlenky. Nikdy jsme neměly dost času. Byla jsem v pokušení začít Wraithům závidět dlouhověkost.
Ace se za nimi ohlédl, než si sedl do křesla druhého pilota. Jumper se uzavřel a jeho motor začal spokojeně bzučet.
„Tady Ája. Můžeme letět,“ řekla jsem zcela nepředpisově směrem ke komunikaci.
„Máte zelenou. Hodně štěstí,“ ozval se hlas doktora Woolseyho.
Usmála jsem se, pomalu zvedla lodičku nad zem a ostrým obloukem jsem vyletěla z hangáru a z ochranného štítu Atlantis. Naše rychlost se zvyšovala s každým metrem. Maskování jsem zapnula ve chvíli, kdy jsme se ocitli ve volném vesmíru.
„Hezky od začátku,“ zabručela jsem si a podívala se po očku po Wraithovi.
Přiblížení k nepřátelské lodi proběhlo bez nesnází. Ještě zdaleka nedosáhla plné kapacity svých možností. ZPM bylo připojené příliš krátce. Ani její senzory zatím nebyly schopné objevit náš maskovaný Jumper. Počkala jsem, až vypustí další Šipky na obranu před antickými střelami, kterými je v pravou chvíli zasypal John z antického křesla, a vklouzla dovnitř lodi.
Usadila jsem nás do odlehlé části přistávacích portů a otevřela dveře. Tichounce jsme si s Acem šeptali poslední pokyny. Telepatii jsme pro jistotu nezkoušeli.
Zůstala jsem v Jumperu a dávala pozor na dění kolem. Ace odešel s náručí plnou výbušnin. Rozmístění náloží byla jeho práce. Nejlépe věděl kam s nimi a po lodi se uměl pohybovat nenápadněji než duch.
Neměli jsme v plánu okamžitě zničit loď výbuchem, ale zpomalit ji. S většinou hraček, co jsme dostali na Atlantis, bychom velké škody nenapáchali, ale na upoutání pozornosti stačily. A těžký kalibr jsme si nechávali na konečnou fázi.
Trvalo dlouho, než Ace rozmístil všechny nálože podle svých představ, a několikrát se vracel pro další náklad. Zdálo se mi, že v nepřátelské lodi trávíme moc času, a byla jsem stále nervóznější. Z poslední pochůzky se Ace vrátil později, než jsem očekávala. Zavřela jsem za ním dveře a tázavě se na něj podívala. Kývl a pokynul, že můžeme letět. Dálkové ovládání na odpálení první z obou druhů náloží bylo směšně jednoduché, až na jeden malý háček. Fungovalo jenom uvnitř wraithského štítu. Museli jsme se dostat až ke vstupu pro Šipky a odpálit výbušniny těsně předtím, než se ocitneme z dosahu signálu.
Letka stíhaček právě vlétala do lodi. Propletla jsem se mezi nimi a řítila se k uzavírajícímu se vchodu. Věděla jsem, že se k němu nedostaneme včas. Ohlédla jsem se po Aceovi. Očima jezdil od zmenšujícího se otvoru na mou tvář a zpátky.
„Chceš tu být věčně?“ zeptala jsem se nahlas. Po dlouhém šepotu zněl můj hlas ochraptěle. Před námi už byla jednolitá zeď wraithské lodi. Paprsky energie, vyslané z Jumperu, ji narušily. Vytvářely se na ní pupínky jako na spálenině.
„Promiň, lodičko,“ vykřikla jsem a vypálila raketu. Zároveň s tím Ace zmáčkl dálkové ovládání a lodí otřásla série výbuchů. Ve stěně se objevil roztřepený otvor, ale rychle se stahoval a uzavíral. Vyklouzli jsme na poslední chvíli.
Masa lodi se nad námi chvěla a natřásala. Využila jsem okamžiku, kdy obranné pole kolem ní vypadlo, a dostala nás z jeho dosahu. Obletěla jsem loď tak, abychom byli dobře viditelní sondami na trupu, které přenášely do lodi obraz okolního vesmíru, a odmaskovala Jumper. Otočila jsem ho k wraithské lodi zádí a zakroužila s ní, než jsem se rozletěla pryč.
Ace seděl v křesle s očima napůl zavřenýma a rukama svíral opěradla. Právě kontaktoval svého bývalého zástupce a sdělil mu, kdo ho napadl. Po mé malé provokaci se mu rozšířily oči a neodpustil si postranní pohled.
Nedbala jsem na to a snažila se dostat co nejrychleji pryč. Neměli jsme šanci odletět z dosahu lodních děl a také jsme to neměli v úmyslu. Táhli jsme tu horu za sebou jako na provázku. Podle Aceova výrazu byl jeho bývalý zástupce a vězeň rozzuřený na nejvyšší míru.
Výbuchy směřovaly tak dobře, že poškodily některé základní lodní systémy. Doufali jsme, že jejich pravý účel – odlákat pozornost od několika „speciálních“ kousků – zůstal utajen, a při honičce se nám podaří zavést loď co nejdál od jejího původního kursu. Před cestou do jiné galaxie museli dát lodi čas na opravu a dokončení regenerace, tak proč toho nevyužít a nevypořádat se jednou provždy s nanejvýš otravným obědem a bývalým velitelem?
Při složitých manévrech jsme mlčeli. Atlantis neměla náhradní Modul nulového bodu, který by mohla postrádat při svém letu ve vesmíru a boji s nepřátelskou lodí pro pouhý Jumper. Na hyperpohon jsme mohli zapomenout. Musela jsem zmobilizovat všechny síly a celou svou dovednost. John s městskou lodí podle naší dohody udržoval dostatečnou vzdálenost, aby pro wraithskou loď nebyl přímou hrozbou, ale zároveň byl tak blízko, aby mohl brzy zasáhnout v případě nejvyšší nutnosti.
Ace seděl v křesle druhého pilota, svíral pult před sebou a občas poslal posměšnou poznámku k pronásledovatelům. Potřebovali jsme jistotu, že poletí za námi.
Střela z nepřátelské lodi se otřela o náš bok a vybuchla tak blízko, že se Jumper celý roztřásl a řízení začalo vypovídat službu.
„Do frelu!“ použila jsem svoji oblíbenou hlášku.
„Náhradní zdroj?“ zeptal se Ace a vstával z křesla.
Jenom jsem mávla rukou, ať sedí. „To zvládneme.“ Položila jsem obě dlaně na ovládací pult a zavřela oči. Wraithova varovného křiku jsem si nevšímala. Prsty mi kroužily po nerovném povrchu a váhaly nad každou prohlubní. Další střela nás těsně minula.
„Takhle to nepůjde,“ řekl Ace klidně. „Otevři oči a podívej se před sebe.“
Oči jsem otevřela, ale stejně jsem nevěřila tomu, co před sebou vidím. Všechno vysvětlování a popisy mě nedokázalo připravit na zvláštní jev, který se vznášel ve volném prostoru před Jumperem.
„Ahoj,“ řekla Erin vesele Áje a Aceovi. „Připravte se na malý skok.“
Hověla si v náruči vysokého muže. Jeho obrovská křídla je udržovala před Jumperem a oba dva je zahalovala jemná tyrkysová látka. Zřejmě je chránila před nepřízní vesmíru. Andoriel věděla, že ten okřídlený tvor je Erinin Strážce Marcus, ale právě zjistila, že si ho podle vyprávění představovala trochu jinak. Ne tak nebezpečně. Z Marcuse před Jumperem jí běhal mráz po zádech.
„Ne!“ Ájin hlas zněl vyděšeně i v myšlenkách. „Wraithové musejí za námi, jinak bylo všechno zbytečné.“
„Samozřejmě, že musejí,“ potvrdila Erin nevzrušeně. „Marcus se o to postará.“ Otočila tvář ke Strážci. Něco jí tiše řekl.
„Bude potřebovat trochu víc prostoru, otevřete mi zadní část.“ Erin s Marcusem zmizeli za Jumperem.
Andoriel se automaticky vyhnula další střele z wraithské lodi. Ace došel k přepážce uprostřed vznášedla, zavřel ji a vrátil se zpět do křesla vedle Andoriel. Zadní vchod se otevřel a zase hned uzavřel. Vzápětí se otevřela i přepážka uvnitř Jumperu.
„Jsem tady.“ Erin se zastavila nad místem druhého pilota a významně zvedla obočí. Pohodlně usazený Ace se na ni zadíval bezvýraznýma očima.
Andoriel hlasitě zaklela a otočila Jumper do vývrtky. Zaměřování Wraithů se lepšilo s každým dalším výstřelem. Erin vykřikla a ztratila rovnováhu. Díky pomoci Aceových paží nedopadla na středový panel, ale skončila s ním v křesle s výsměšně svítícíma žlutýma očima těsně před obličejem.
„Takhle nás dostanou. Co ten Marcus dělá?“ řekla Andoriel a jednu ruku natáhla k Erin, aby jí pomohla vstát.
„Už…,“ začala Erin, ale hned zmlkla. Prostor před Jumperem se začal chvět. Hvězdy ztratily pevné obrysy a staly se z nich barevné šmouhy, rozmáznuté na předním skle vznášedla.
Andoriel obdivně vydechla, když se skvrny hvězd pohnuly, a než nabyly svůj původní tvar, změnily své pozice. „Kde to jsme?“ zeptala se a snažila se vyvolat potřebné údaje na displeji.
Wraithskou loď měli stále za zády. Přestala střílet. I na její palubě zjišťovali, co se stalo. Jumper ani tak neměl šanci odletět mimo dostřel jejich děl.
„Nevíš?“ zeptal se Ace. Vstal a přešel k ní. Prstem ukázal na malý bod blízko středu obrazovky.
Andoriel se na něj zadívala a přes rty jí přeletěl úsměv. „Doma,“ zašeptala si pro sebe.
Erin hned využila situace a sedla si na místo druhého pilota. „Odpočiň si,“ řekla směrem k Áje. „Ráda si pohraju.“ Zhoupla Jumper vpravo a vlevo. „Pšš, pšš. Už nespinkej, děťátko, budeme si hrát s broučky,“ řekla jemně.
Ace se zachytil sedadla, aby tentokrát on neskončil na klíně Andoriel, a sevřel ho ještě pevněji, protože další střela z wraithské lodi je zasáhla. K výbuchu nedošlo, ale energetický ráz vyřadil zdroj a Jumper přestal reagovat na ovládání.
Andoriel se rozběhla dozadu. Wraith byl rychlejší. Než se tam dostala, měl připravený náhradní zdroj v rukou. Beze slov vyměnili vybitý zdroj za náhradní a vraceli se zpátky k Erin.
„Dlouho nevydrží,“ informovala je klidně a provedla prudký obrat. Další střela je těsně minula. Za Erininými zády se ozval výkřik. Andoriel ležela mezi sedadly a Ace držel jednu její ruku zvednutou vzhůru jako hadrové panence. Pokrčila nohu v koleni, opřela ji o chodidlo a nechala se vytáhnout nahoru. Švihem stanuli s Wraithem proti sobě v dokonalém postoji pro tango. Ace ji trochu pootočil, Ája použila jeho ruku v pase jako oporu, zaklonila se a zvedla nohu do výšky.
„Taneční kurzy pro pokročilé každé pondělí a středu od osmnácti hodin,“ řekla, když se postavila na obě nohy a pustila Wraithovo rameno.
„Konec výuky, máme problémy.“ Erin zápasila s ovládáním Jumperu.
Andoriel odklopila panely s krystaly a zase je hned vrátila zpátky. Sedla si vedle Erin a rychle zadávala příkaz pro přistání na planetě, na kterou jí předtím upozornil Ace.
„Neptej se,“ zavrtěla hlavou, když zachytila Erinin tázavý pohled. Polovina krystalů z panelu se výbojem roztavila.
„Kdo nevydrží?“ chtěl vědět Ace.
„Ten náhradní zdroj. Je poškozený a energie se do něj vejde jenom trochu. Na přistání by měl snad stačit.“ Erin se otočila v křesle a podívala se Aceovi přes rameno. „To je dost,“ řekla s úlevou v hlase.
Marcus se na ni ze zadní části Jumperu zářivě usmál a potom se obrátil k ostatním.
„Už jsi o mně slyšela,“ mírně se uklonil Andoriel.
„A ty,“ zadíval se na Ace. „My dva se známe,“ řekl s trochou obdivu v hlase.
„Ano.“ Wraithův hlas zněl chladně. „Vím, co jsi zač.“
Dívky se po sobě rychle podívaly. Marcus a Ace se znají? To byla pro obě novinka.
„Pozor!“ vykřikl Ace.
Na wraithské lodi rozpoznali úmysl Jumperu přistát na planetě a spustili palbu ze všeho, co měli na palubě.
„To bude těsné,“ řekla si pro sebe polohlasem Erin a pevně svírala antické ovladače.
„Raději si sedněte,“ doplnila ji Andoriel směrem k Marcusovi a Aceovi.
„A připoutat,“ neodpustila si Erin.
S očima přilepenýma k obrazovce naváděly Jumper na nouzové přistání uprostřed lesa na planetě Nová Veitona.