Tak, našel jsem si chvíli, abych to taky přečetl a zhodnotím.
Co se týče gramatiky, tu nebudu komentovat. Je tam dosti chyb k opravě. Doporučuji ti psát ve Wordu, který sice nevychytá všechno (např. shoda přísudku s podmětem). Další možností je si povídku po nějaké době sám přečíst a také sehnat někoho na korekci. Ideální možnost je ovšem použít všechny tři.

Nyní co se týče k ději. Ignorovat jisté pasáže a zachránit postavu. Jako autor máš na to zcela právo, ale když už vyvracíš seriál, snaž se ať zásahy jsou co nejmenší a zcela reálné. Je o mnoho větší pravděpodobnost, že plukovník byl pouze postřelen a zranění přežil, než že se v soustavě objeví Asgard a vypomůže pouze jedním transportem. (Proč by nemohl transportovat všechny útočníky rovnou do cel)
Další co mi nesedí, je jednání plukovníka (v současnosti) na své lodi. Oddyseu zasáhne vlna, systémy bez energie a on se jde projít. Nevím o jakou vlnu šlo, ale kdyby to zapříčinilo EMP, tak doslova roztaví veškeré elektronické spoje a byly by doslova v pr**** jak Baťa s dřevákama. A není důvod, proč by nezávislé stroje měly být toho impulsu ušetřeny. Spíše ten problém vypadá na přepětí v systému, takový blesk co zasáhl rozvod a vyhodil "pojistky".
Proto by plukovník na svém postu zkontroloval hlášení z dalších stanovišť, ne jen od zázračného majora. A letouny by vyslal skrz interkom či normální vysílačky.
Dále já tam osobně shledávám zcela zbytečnou poradu v jídelně, když takové jednoduché instrukce si mohli podat cestou do strojů a následně skrz komunikaci. Co se týče rozestupů okolo lodi: Jak jumper, tak každá 302 má své vlastní senzory a jestli jsou vzdálenosti mezi stroji pět, padesát, pět set, či pět tisíc metrů. To nehraje ve vesmírném prostoru zas tak velou roli.
V takovém případě je logické nechat jednu letku u ochromeného křižníku a další stíhače poslat na vzdálenější průzkum, do hlídek, aby nepřítele zpozorovali dříve.
Jinak co ti schvaluju, utl si děj v tom nejlepším. Tak se to má dělat.
Nyní k Atlantis. Rodney pracuje na křesle, chápu že si Shepp chtěl udělat srandu. Ale snaž se vcítit do těch postav, které píšeš. Myslíš, že plukovník by jej zdržel od důležité práce, když on pracoval na akutním problému, který zdržoval veškeré. Co se týče scénky s citronem. Osobně už to neuznávám tak vtipné. Protože jak se říká, opakovaný vtip už vtipem není.
Menší dodatek k Woolseymu. Tři dny nespat proč? Co on mohl mít za práci, která nepočká? Papírování?
A nyní to na co jsem se těšil. Galaxii ovládají Wraithové vyjma tři planet. Sakra chlape, jejich informační zdroje bych chtěl znát. Pegasus je sice mrňavá galaxie, ale i tak se světy blíží k tisícům a ne všechny mají na planetě bránu. A ne všechny jsou obydlené. Jejich informace by snad mohli pocházet leda od povznesených či od nějaké Wraitha, který má přístup k celé flotile.
A to je další důkaz. Ke konci SGA byli naši životvysávajícípřátelé prakticky vyhubeni. Válčili mezi sebou o poslední jídlo. Žádná frakce, ani Wraithi dohromadi by neměli dostatek zdrojů na to obsadit všechny planety a hlavně důvod tyto planety obsadit. Navíc. Obsadí tisíce planet v galaxii, tak proč ne ty zbylé tři?
Ke konci ještě vytku tu nevyspalost. Atlantis právě startuje ze Země. Na palubu by se určitě nabralo tolik lidí aby si mohli dopřát pohodlný a nutný spánek. Od toho jsou v práci ony směny. A co se týče oslavy. Rozhodně to není priorita. Když už se dostaly na onu planetu, tak určitě první před sklenkou vína měla být instalace brány, průzkum planety, průzkum nových částí města a kontakt s přátelskými světy.
Co ti dále chválím je nápad s původním světem antiků a zapojení oněch obrázků. Jestli máš zájem, napiš do PM mám pár, co bys mohl i využít.
Nakonec chci říct, že tu vítám každéhé
nového autora. Každý z nás zkušenějších začínal jako ty a jenom opravdu pár, začínali s vyšperkovanou kvalitou. Rozepsal jsem se více, než jsem chtěl, ale neber to jako špatnou kritiku, spíše na upozornění nedostatků. Přeci jenom člověk se učí neustále.
Rada na závěr. Moc nespěchej, klidně si dej více času, více popiš jednotlivé scény. Nemusíš říct hned o co v té a té pasáži de. Naprdlej na to tu omáčku. (narážím třeba na poruchu odyssei)