Tak, včera jsem mluvil o nejlepší letošní sci-fi, dneska si zase dáme nejlepší letošní žánrový thriller...
[img][./images/thumbs/530965_219615984838279_1370799778_n_1352390110.jpg]http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/530965_219615984838279_1370799778_n.jpg[/img]
Skyfall Jednoduše nejlepší bondovka od Moonrakeru, což je ovšem jako srovnávat komedii s hororem a psát se, který z nich je lepší. Ne ne, takhle by to nešlo. Zkusím to tedy jednodušeji: Skyfall je
dost možná možná nejlepší bondovka všech dob. Nekálí totiž ani na Flemingovy knihy, ani na úplně všechny možné (!) filmové verze Bonda. Skyfall je amalgámem všech z nich a přesto nějakým zázrakem drží pohromadě lépe než mnohé předchozí bondovky samy o sobě.
Zaznělo to už od Fancipala, ale protože výraziva popisů jsou často trochu moc obecná, napíšu to jinak a přitovnám to k jiným filmům - Skyfall je pro 007 totéž, čím je
Temný rytíř pro Batmana. Bez prdele.
Jde o snímek, který
ani v nejmenším nepošlapává tradici série, ale zároveň ji ani hloupě rétoricky necituje (zdravím poslední Brosnanovku, na jejíž jméno si už nevzpomínám). Něco podobného, jako když Temný rytíř 2 ukáže archetypální komiksové postavy Banea, Robina i Catwomen, ale činí tak organicky s předchozími filmy a moderní atmosférou.
Jde zároveň o snímek, jež umí vykouzlit dramatické pasáže stejně jako třeba Bourneovky či Mission Impossible 3, ale geniální Mendesova režie NAPROSTO PŘIROZENĚ o minutu později dovede totéž skoro až s hravostí Conneryho filmů ohláškovat, zesměšnit a zkomediálnit až do ranku grotesky typu Mission Impossible 4. Fakt, že Skyfall je
poměrně hodně vtipný, ale přitom dramatický, je něco neuvěřitelného. Mendes je buď větší génius než Nolan, nebo dneska všichni chápeme komedii úplně blbě. Sorry Brade Birde, ale tenhle film překonává MI4 na všech frontách. Možná jsem to neřekl dost jasně (sám to ostatně stále nepobírám), ale mimo citování klasiky (viz minulý odstavec) je na Skyfall nejlepší jeho
neustálé přepínání mezi žánry, které však
nepůsobí dementně. A závěrěm jde rovněž o film, který neuvěřitelný drajv, náboj,
akci i
myšlenku, a IMO tedy může rezonovat jako s diváky volícími lehčí formu (Klenotka) tak s cynickými naturalisty (já).
Mohl bych psát ještě dlouho, od vypichování přestřelek přes záporáka či nebudu-spoilovat-ale-jsou-tam gay elementy (!) až po tleskání "
CoD:MW2 Infamy trailer" momentu (hráči asi pochopí), ale delší dojmologie je zbytečná. Také bych si mohl kopnout do názoru, že "to není bondovka", ale nebudu zbytečně sprostý - jde jen o to, nakolik kdo vlastně bondovský mýtus zná, aby mohl
jako Petr Kořínek vyblít podobný protimluv (takže jsem si stejně kopl, heč). Leč jsme lidi, všichni se můžeme mýlit...
Každopádně však jestli byste na nějaký film od Avengers
měli jít do kina, je to Skyfall.
10/10
PS. sice by to působilo až příliš groteskně a bralo by to autoritu Craigovi, ale moc moc mě mrzí, že roli housekeepera nakonec nenabídli Connerymu, jak původně zvažovali...
PPS. podobnost s Nolanem je možná trochu moc evidentní. Navzdory nápadné podobnosti syžetů obou filmů to však rozhodně to není Temný rytíř, u něhož se "pouze přejmenovaly postavy a kulisy", jak někde zaznívá.