Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Mrtvé povídky SGU - Záchrana Destiny - Delegace(21. 3.)

SGU - Záchrana Destiny - Delegace(21. 3.)

hoja94 Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Zde máte první díl. Korektora si dělám sám a pracuji na tom necelý 2 měsíce, takže nějaký ten čas mám na opravu. Přeji příjemné čtení.

Delegace
Bylo poklidné odpoledne jednoho březnového dne rok 2015, když tým SG-23 přišel z rutinní mise z P5X-233, když tam byl s vědci a dalšími technomaniaky, aby zjistili, zda tato planeta je vhodná pro umístění stanoviště Epsilon. Podali hlášení a každý si šel svojí cestou, vědci a technomaniaci do laboratoří, aby uložili své poznatky z tabletu do počítače a vojenská část šla do svých pokojů uložit se ke spánku včetně dočasného velitele, který pracoval více jak 24 hodin a měl práce až nad hlavu a potřeboval se prospat.
"Honza Holeček do kontrolní místnost, opakuji, Honza Holeček do kontrolní místnosti!" se ozýval hlas Jiřího Furycha v rozhlase velitelství hvězdné brány.
"To nemohu mít alespoň 3 hodiny spánku?!?" si řekl pro sebe skoro 19-ti letý hoch. Pak se protáhl a hmatal po vysílačce na nočním stolku a až ji našel, tak řekl do ní "Jiří, už tam frčím." Odhodlal se po 5-ti minutách vstát a vydat se do koupelny, aby se upravil a nevypadal jak po flámu. Až se doupravil, tak vydal se do kontrolní místnosti. Jiří tradičně seděl za počítačem, a když Honzu zpozoroval, tak spustil: "Honzo, máme příchozí červí díru a vlastně, koukni se sám." Před bránou byl hologram ženy ve věku okolo čtyřiceti let, vysoká asi 175 cm, štíhlá, měla hnědé vlasy, které byly po ramena, modré oči a na sobě měla uniformu podobné té Antické, co ji nosily na Atlantis. Vydal jsem se do místnosti s bránou. Když mě spatřila, tak spustila: "Vy tomu tady velíte?"
"Ano, velím, jmenuji se Honza Holeček a smím-li se zeptat na vaše jméno?"
"Ano smíte, jmenuji se Morgena a jsem nejvyšší velitel Lanteánské flotily a chtěla bych s vámi prodiskutovat případné spojenectví mezi našimi světy." dodala Morgena. Otočil jsem se na Jiřího a pokynul, aby otevřel Iris, pak řekl Morgeně: "Můžete projít a pokud možno si neberte zbraně."
"Dobře, projdu k vám i se mnou ještě další 2 lidé a to nejvyšší diplomat a vládce plus ochranka s minimální výzbrojí."
"Dobře, pokud vaše ochranka nevystřelí jako první, tak my nevystřelíme, to mi můžete věřit." řekl jsem Morgeně a následně se hologram rozplynul a z brány se vynořilo asi 7 osob včetně Morgeny v čele. Hned za ní byli 2 muži. První byl vysoký asi 180 cm, štíhlý, měl kaštanové krátké vlasy, hnědé oči a na sobě měl zřejmě nějaký antický smoking či něco podobného a v levé ruce držel nějakou věc připomínající miniprojektor. Druhý muž byl o něco menší než první, měl černé krátké vlasy, černé oči a na sobě měl parádní uniformu. Za nima byla ochranka podobná SG týmům, jenž chodili na mise.
"Vítejte na Zemi, jmenuji se Honza Holeček a jsem dočasný velitel na této základně." řekl Honza, když si všechny znalecky prohlídl.
"Jak jsem říkala při našem rozhovoru, jmenuji se Morgena, toto je vrchní diplomat Jonus," ukázala Morgena na muže po své levici s miniprojektrorem "a náš vládce," tentokrát ukázala na muže po své pravici "který vždy chtěl vidět Zemi, Myrrdin," řekla Morgena "prosím mohl byste nás zavést do konferenční místnosti?"
"Ale jistě, pojďte za mnou," řekl jsem hosty a odvedl je do Briefingové místnosti. "posaďte se jako doma."
"Jonusi, prosím ukaž tady veliteli, co jsme našli." řekla Morgena Jonusovi.
"Veliteli, znáte tuto loď?" zeptal se Jonus a nad 'miniprojektorem' se objevil hologram již Honzovy známý obrázek Destiny.
"Tu loď znám, není to Destiny? A Prosím, říkejte mi Honzo."
odpověděl jsem.
"Ano, tato loď se jmenuje Fatuem, jenž do vašeho jazyka se přeloží jako Destiny." řekl Jonus a do místnosti přišel Jiří se zprávou, že se někdo pokouší dostat do počítačové síťě.
"Lokalizovat a přivést sem na základnu!" řekl jsem potichu, aby to hosté neslyšeli. Jiří přikývl, že rozumí a odešel. Pak jsem pokračoval nahlas "Omlouvám se za vyrušení a můžeme pokračovat?"
"Oh, jistě, jak víte, ta loď je stará a daleko a chtěli bychom ji navrátit na naši domovskou planetu v Andromedě a chtěli bychom vás požádat o pomoc, protože se po naší galaxii rozneslo, že tady je někdo silný." začal Jonus
"Jestli souhlasíte, tak to bude asi dlouhá a náročná cesta a my nemůžeme postrádat loď." dodal Myrrdin
"Pokud chápu dobře, tak nás žádáte o navrácení té lodi na vaši domovskou planetu v Andromedě?" raději jsem se dotázal.
"Naprosto přesně " odpověděl Jonus.
"A jak dlouho byste si přáli tu lodičku u sebe?" dotázal jsem se trochu ironicky. A začal počítat, kolik bude potřeba energie na použití wormhole drive
"To by plně záleželo na rychlosti vašich lodí, a co to tam počítáte, smím-li se zeptat." dodala Morgena.
"Jen počítám spotřebu energie na Wormhole drive." odpověděl jsem.
"Vy máte wormhole drive?" dotázali se všichni tři Lanteané.
"Ano máme, ale používáme ho jen v nutnosti." Odpověděl jsem.
"Jak dlouho ho máte a kdy jste to nám chtěli říct a hlavně odkud?" otázal se Myrrdin
"Máme ho necelé 2 roky a mělo to být takové malé překvapení s tím, že od vyslání naši lodi by byla Destiny během dne u vás a máme ho z databáze Atlantidy." odpověděl Honza.
"Atlantida, ona ještě existuje? Mysleli jsme, že je to legenda." znovu se dotázali všichni tři Lanteané.
"Ano existuje a je cela a funkční, ještě něco?" dodal Honza trochu sarkasticky.
"Takže přejdeme radši zpátky k věci, za jak dlouho by jste nám dodali Destiny?"
"Počítejte tak za 3 měsíce pozemského času bude postavená loď s wormhole drive, hodina cesty, projistotu, ale problém je s energií, spočítal jsem to na takových 5 ZPM k Destiny a 6 na návrat k Zemi." pověděl Honza Lanteánům svůj plán.
"Proč k Zemi a proč hodina cesty." dotázal se Jonus, který dlouho mlčel a byl nervózní.
"Protože ji pak dovezeme hyperprostorem, takový 'kousek' a proč hodina cesty, protože se to naši vědátoři pokusili spočítat a tenhle výsledek jim vyšel, stejně cesta potrvá maximálně 2 minuty." odpověděl Honza.
"A prosím vás, co jsou ty ZPM?" dotázali se Lanteáni.
"Zero Point Modul, to jsou ty věcičky, které svítěj jako sluníčka, když se zapojí a odebírají vakuovou energii z umělé oblasti sub-časoprostoru" Pokusil se odpovědět Honza tak, aby tomu rozuměli.
"Těch máme plný sklady a plně nabití" dodala Morgena.
"Nechte si je, my jich máme jakžtač hodně, ale potřebujeme ještě asi 10 ZPM, a Destiny vám hodím až domů, osobně." řekl jsem Lanteánům.
"Pokud Destiny dovezete až k nám, tak vám je vám dám, a taky vám dáme dalších 5 plných ZPM, jako své díky, ale těch 5 až po tom, co ji dovezete, chceme mít jistotu, víte." odpověděl slušně Myrrdin a koukal jsem se na něj s otevřenou pusou dokořán.
"Kdy a kde si je máme vyzvednout?" otázal jsem se.
"Přileťte si pak s tou lodí pro ně na naší domovskou planetu."
"A ta je kde?"
"V galaxii Andromeda."
"To mám hnedka za rohem, ale to trochu místa, kde hledat." dodal jsem ironicky s úsměvem.
"Nebojte se, vše čas ukáže." řekl mi znalecky Myrrdin.
"Už se těším a asi, jak tak usuzuji, tak je dohodnuto a přiletím tak za 3 měsíce pozemského času." dodal jsem s úsměvem.
"Dohodnuto a prosím můžete nám otevřít hvězdnou bránu na tyto souřadnice a stačí, když otevřete bránu, tak si bude brát energii od nás, totiž při průchodu jsme vylepšili protokol, který to má na starost" řekl Morgena a podala mi kousek papírku, kde byla adresa brány se sedmi symboly + výchozí symbol Země.
"Jistě a pojďte dolu, aby jste mohli jít domů." Řekl jsem a sešli do kontrolní místnosti a dodal jsem Jiřímu "Zadej prosím tě tuto adresu pro naše hosty a o energii se nestarej."
"Jistě a loď bude postavena dřív a bude se ti líbit, ale to si nechte pro sebe." odpověděl Jiří, přikývl jsem a Jiří pokračoval. "Chevron 1 encoded, Chevron 2 encoded,….. ,Chevron 8 lock" Mezitím, co Jiří vytáčel, tak jsem sešel do místností s bránou a až Jiří dořekl 'Chevron 8 lock', tak se objevil nestabilní vír a pak se ‚louže‘ ustálila.
"Tak brána je otevřená, a uvidíme se za 3 měsíce." Dodal jsem ještě za hostama, jenž vstoupili do brány. "A jdou se dělat papíry." Řekl si pro sebe, když se brána uzavřela a šel do svý dočasný kanceláře velitele SGC. Když jsem dorazil a procházel papíry, tak někdo zaťukal na dveře. "Vstupte." Řekl a podíval se, kdo si mě dovolil rušit od papírů, kdy jsem uviděl, tak se postavil a dodal "Omlouvám se, ale mám tu papíru tři něco a chci vám to tu předat s čistím stolem, a nekontrolujete mě?"
To be continued

Chyby už snad v příštím díle už nebudou.

SPeeDy Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak zastavil jsem se asi ve třetině a neodhodlal jsem se k dočtení. Pokud jsi tohle psal dva měsíce, ať už celé či necelé, tak je to zlé. Zvratné zájmeno jsi napsal snad pokaždé špatně, (zvraté zájmeno= si, se) věty jsou občas divně poskládané a prostě vypadají divně :D Problematika psaní velkých a malých písmen je taky jasná :D (viz. Lanteánská flotila) O pravopise samozřejmě nemluvím a to mě přivádí k tomu, že bez korektora to nejde. Já sám si o sobě troufnu říct, že pravopis celkem zvládám, ale občas se prostě překlepneš nebo ztratíš nit a pak uděláš chybu :)

Nevím, co na to budou říkat ostatní, ale podle mě je zde ještě dost místa pro zlepšení.

Ronnie124 Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Jak už psal Speedy, prostoru pro zlepšení je tu opravdu hodně. Přečetl jsem to sice celé, ale místy to bylo utrpení. Rozhovory jsou jako by se bavily dva žáci prvního stupně základní školy. Chování antické delegace bylo také dost podivné. A jejich jména.. To myslíš vážně? Co takhle použít trochu fantazie. Nebo snad nějak přežily ti ze seriálu? A taky by jsi mohl vysvětlit kde lidé vzaly tolik ZPM, atd...

Taky by jsi nemusel používat angličtinu, je to jako pěst na oko, když už píšeš českou povídku tak piš česky. Něco se dá akceptovat jako je třeba WH drive, naopak "Chevron 1 encoded" by podle mého bylo lepší použít "Chevron 1 zadán".

To bude asi všechno. Jinak přeju hodně zdaru při dalším psaní.
Warning: My post´s can kill you!

deadalos Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Mě moc gramatika nezajímá jelikož mě samotnýmu de hrozně ale i tak nesnášim špatně poskládané věty toho si všimnu a nebo velké písmeno tam kde nemá bejt to mi taky vadí.A příběh taky je nic moc zatim.A pochybuju že by antikové chtěli kus šrotu jménem Destini (stargate universe mě nebaví a znám jen pár dílů ale vím že strašně stará) a ne atlantidu takže buďto antikům kleslo IQ a nebo nevědi že atlantida je nověší než destini a to vědi takže znich děláš hlupáky sakra sou chytřejší než asgardové takže by tu atlantidu chtěli.

Mr. Mister Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Ahoj. Přečetl jsem a i něco ti k tomu napíši. :wink: :)

Vezneme to hezky popřadě.
Začneme gramatikou.
Ta se jakš takš dala, ale celkově žádná sláva. Jak napsal i SPeeDy, tak já jsem toho názoru, že věty byly mnohdy divně poskládané, na tom je třeba ještě zapracovat. Zkus si například každou větu, která ti bude znít divně, přečíst nahlas. Nevím jak ostatním, ale mě to pomáhá. :)
Dále. Některé znaky nebo číslice je lepší psát slovy. Jednak to vypadá lépe a i lépe se to čte.
Př.
hoja94 píše:
adresa brány se sedmi symboly + výchozí symbol Země.

Působí to tam jako pěst na oko. :)
Určitě by nebylo od věci najít si korektora. :)

Postavy (hlavní představitel)
Nevím, jak to vidí ostatní, ale mě se jeho chování vůbec nelíbí. Nic proti, ale chová se jak puberťák. Člověk, který vede základnu, jakou je SGC, by měl držet své emoce na uzdě a né je takhle otevřeně projevovat. Sám vím, že O'Neill se hodněkrát projevoval velice svérázně, ale i tak se mi chování hlavního hrdiny nezamlouvá.
Př.
hoja94 píše:
"A jak dlouho byste si přáli tu lodičku u sebe?" dotázal jsem se trochu ironicky.

hoja94 píše:
"To mám hnedka za rohem, ale to trochu místa, kde hledat."

hoja94 píše:
"Zero Point Modul, to jsou ty věcičky, které svítěj jako sluníčka, když se zapojí a odebírají vakuovou energii z umělé oblasti sub-časoprostoru" Pokusil se odpovědět Honza tak, aby tomu rozuměli.

Jak nic proti, ale tady snimi mluví jako s blbečkama.

Zkus přidat jeho povaze trochu vážnosti a serióznosti. Neříkám, aby si z něho udělal nějakého slušnáčka, ale ta jeho arogance mi lehce vadí. :)

K dílu
I když byl krátký, tak se stalo poměrně dost věcí. Ale některé věci se mi nepozdávají. Myslím, že Honza určitě je informován o tom, kdo jsou Lanteané/Antici. Trochu mi tam chyběla pasáž ve smyslu: "Cože? Antici?" Nemají být mrtví?" atd. atd. Prostě to vzal jako samozřejmost.
Jak už tu bylo řečeno, tak sis mohl trochu rozhýbat mozkové závity a přijít se nějakými originálnějšími jmény.
To mě přivádí k nim samotným. Nechce se mi věřit, že by nevěděli, kdo na jejich, dříve domovské planetě, žije. Navíc ani nevěděli, že Atlantida existuje nebo existovala? Nemyslím si, že by zrovna tohle byla nějaká nevýznamná stavba jejich rasy.

Tak to by bylo vše. Na závěr ti jenom chci říst, ať to, jak ode mě nebo od ostatním nebereš nějak zle nebo, že tě tady jenom peskujeme. Začátky nejsou nikdy lehké. Když si ale vezneš naše rady k srdci, určitě ti to pomůže tvoji povídku jen zlepšit. Takže ať ti to píše. :)

deadalos Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Mr mister máš pravdu že by se asi divil jaktože žijou ale napadlo mě fakte že by chtěli atlantidu když vemu že destini je sotva letící křáp a atlantidac je jen pár tisíc let stará nebo jeden milion vim že antici opustili atlantidu před desetitísici lety ale nevim kdy odlítla ze Země.

hoja94 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Pro 5-6 dílu si nebudu hledat korektora, protože bych mu bral čas, tak proto si to dělám sám. Nad jedním dílem strávím den psaním a další 2 opravováním.

Hlavní postava
Nedivil se, protože to si přečtete.

Toto je spoiler!!!:
Antikové byli v mém spinu kdysi dávno rozděleni. Jedni šli do Pegasu a druzí do Andromedy. V Andromedě byli rozhodnutí, že budou pouze v Andromedě a nikam jinak nepůjdou krom galaxie Andromeda. Záhadně se k nim dostala informace, že Atlantida byla zničena. Destiny chtějí kvůli odkazu od jejich předků, který je skryt a zabezpečen kvůli neoprávněnému přístupu, že ani Amanda Perry se k ni nemohla dostat. Je to dávné proroctví, co se stane v dalších letech, niž by komunikovali s cestovatelem v čase.

Předchozí

Zpět na Mrtvé povídky