Zřejmě jo, filmoví kritici jsou stjnak všechni jen rádoby odborníci.
Já vím, že to myslíš jako joke, ale až někdy budeš řešit žánrovou a narativní (nebo nedej bože kulturologickou!) analýtu, tak si tenhle názor brzy rozmyslíš. A funfact: Cinepur nepíšou kritici, nýbrž filmovědci; metodologie obou je většinou naprosto odlišná.
Jo ale pokud se chová iracionálně, pak se nemůže divit, že mu většina na tuhle logiku kašle.
A čím se chová iracionálně? Že ještě nevznikl jednodušší Steam pro filmy? Nebo že v době rozbujení stahování (před pěti nebo deseti lety to ZDALEKA nebyla denní záležitost jako dnes) navrhuje ACTA a SOPA? "Násilí" plodí jen "násilí" a bez dialogu (nebo chytrého podnikatele) se moc daleko nedostaneme.
Mimochodem polský parlament včera prej pozastavil hlasování o ACTA. Čili si opravdu nemyslím, že to projde i u nás.
Tušit to mohl, ale nemohl to vědět.
Komendiantům se taky neplatí po představení...
Aby sis to nevyložil špatně: tohle rozhodně neni argument pro to, že by to tak někdo musel dělat. Jde o to, že v tomhle je výhoda pirátství - odstraňuje tenhle problém a lidi si po tom daný produkt snáze koupí ...teoreticky, mohl bys argumentovat, že takovej efekt může bejt malej (menší než ztráty, který vzniknou tím, že si ne každej opravdu koupí víc), ale nemůžeš to dokázat, což je problém legislativy, která se chová, jako by bylo dokázaný, že podobný efekt neexistuje (a když zavřou nějakýho piráta, tak mu naúčtujou každý stažení filmu co uploadnul).
V tom se shodneme, že legislativa by se v tomhle měla (krom jiných věcí) upravit. Ale když nemáme pořádné představitele, tak jsme zpátky v bodě nula.
OK, hry na tuhle hromádku taky už tak uplně nespadaj, existuje tu Steam a další (ačkoliv stále ještě je řada her, která se takhle koupit nedá a jsi odkázán na lokálního distributora, který má v té oblasti monopol ...no zni nich se pak ještě některý daj sehnat v zahraničí, ale tim se to už začíná komplikovat).
No a není zajímavé, že se Steam povedl právě u her, kde je z technických důvodů (multiplayer hry na ofiko serverech) vyšší poptávka po originálních dílech? Nemyslíš, že jakákoliv ekvivalentní snaha o něco podobného pro filmy by nutně byla brzděna mentalitou zákazníků, kteří si navykli stahoval nelegálně?
Mimoto kinematografie (i ta televizní) je stále zvyklá na kino-televizní struktury. Film jde do kina, pak na dvd, pak na obrazovky. Seriál jde na obrazovky, pak na dvd, a pak do zahraničí. Internet stojí zcela stranou. Asi zareaguješ, že je to teda chyba průmyslu, že se neumí zpružnit, ale podobné změny jaksi nejsou realizovány přes noc.
A mimochodem ANI SKUTEČNOST, že existuje Steam, nezabránila těm mrzkých prodejům Machinaria.
Na druhou stranu, napíšu to za tebe, můžeš argumentovat, že právě Machinarium a jeho amnestie je příklad, že systém "ukradnu kopii > líbí se mi > koupím si origo" funguje. Jenže to je jednak hrozně individuální, a druhak nejsou čísla, na kolik pirátů tohle skutečně pomohlo (jestli spíše na 90% nebo na 1%).
Naprosto podceňuješ sílu lidský lenosti, kdyby pro filmy existovalo něco jako Steam (a ještě by se to trochu vychytalo), bylo by to mnohem jednodušší než někde hledat nějaký linky.
Alternativou je financovat to z reklamy (televize tak fungujou bez problémů).
Podívej, oba víme, že najít link na nějaký relativně nový/relativně známý film je otázka pěti sekund na Googlu, popřípadě na nějakých file share serverech přímo vyťukání do vyhledávače. V součastnosti je systém natolik user-friendly, že je (a vždycky asi už i bude) mnohem jednodušší sosnout pirátskou kopii než kupovat cosi na Steamu. That said, ano, Steam pro filmy by byl fajn vynález, ale už jsem psal výše, že úspěch herního Steamu byl dost specifický (na třetí stranu, hernímu Steamu nebyl prorokován úspěch).
Tvrdil jsem snad někde, že by měli konkurovat výrobcům? Ne, celou dobu je řeč o distribuci.
Jenže oficiální distribuce JE provázaná s autory, na rozdíl od pirátské distribuce. Ergo, pokud ty sám přiznáváš, že celé nelegální stahování funguje z nudy, tak už tu vzniká škoda a to i lidem, kteří stojí za původním dílem, ne jenom distribučním oligarchům.
Já o tom mluvil proto, že předtím tu padaly argumenty, že přece i s pirátstvím je oficiální trh zcela richtig a vlastně o nic nepřichází, protože piráti by si origo stejně nekoupili. Jsem rád, že jsi následně několikrát napsal, že lidí stahujou proto, že jsou liní kupovat.
Jak si k týhle kravině dospěl? Možná se někde nevyjadřuju uplně přímočaře a plně srozumitelně, ale jak si k týhle kravině dospěl?
Sorry, ale někdy mezi tvojí větou "
To že to tvrdí hodně (fundovaných)
lidí z toho ještě nedělá pravdu" a tvým traktátem"
No a neni tu něco špatně na tom, že když si zaplatí tak jim přiletěj nedopečený a ještě se cestou někde zadrhnou (i když pak sám píšeš, že distribuce je vlastně ok)
, ale když si nezaplatěj, tak maj krásnou zlatavou kůrčičku a ještě jsou v tý puse s lusknutím prstů?" jsem poněkud ztratil chuť proti takovéhle přímočaré logice bojovat.
Když jsi v minulém postu třeba zmínil elektronický knihy a jak se distribuují naprd a proto se musí stahovat, byl jsem na podzim ve vydavatelství Host, kde padlo, že elektronický knihy (tohle minoritní a původně samizdatový!) vydavatelství neplánuje, protože podle prognóz a zkušeností (už něco předtím udělali a soslo se pár
kusů) by se jim těžce nevyplatilo, právě kvůli tomu, že "zákazníci" si radši stáhnou PDF na uloz.to. Tohle je prostě začarovaný kruh, protože distributorům se tohle NEVYPLATÍ udělat právě proto, že lidi se naučili, že všechno je
beztrestně zadara. A lidi se to zase neodnaučí, protože takovou službu nikdo nezavede, načež budou argumentovat, že jinde to neseženou. Tenhle cyklus sem můžu zkopírovat donekonečna.
Naopak s jakoukoliv rozumnou formou trestu (podotýkám znovu ROZUMNOU!) by na to pravděpodobně reagoval i trh.
Ano, bylo by krásné, kdyby existovaly mezinárodní Steamy na hry, filmy, knihy a hudbu. A kdyby se legislativa změnila tak, aby nenapařila klukovi co udělal kinorip doživotí. A kdyby platilo, že ke kinolístku dostaneš link zdarma. A ano, většinovému zákazníkovi je nějaké organizování u zadele. Ale je na
nás bojovat o svoje práva a pokud tenhle defétismus ("zákazník není od toho, aby se o tohle staral") vyznávají i kovaní geeci tady, tak už bohužel asi není co řešit. Když se Pirátská strana bude starat jenom o boj proti ACTA a nikdy nebude reflektovat nějaké jiné požadavky na průmysl A ZÁROVEŇ mluvit do duše zákazníkům, že by si taky občas něco mohli přes snadnou digitální distribuci koupit, tak se prd změní a válku lobování vyhrajou prostě ti, co mají víc peněz. Což my nejsme.
Zákazník neni od toho aby takhle makal.
Pokud se bavíme jenom o stahující mase tak budiž, ale mám takový dojem, že když už si nějací lidé dají tu práci a na internetové foru se liskají argumenty, tak představa, že pořádají petice a organizující hnutí, už není natolik šílená. Někde se začít musí.
AirForce promine - myslím, že není potřeba reagovat ještě na tebe, jenom bych opakoval, co jsem teď napsal Ralenovi.