Pro případné nováčky zopakuju, že jsem líný pseudospisovatel, který se skrze veřejnou diskuzi snaží získat co nejvíce podnětů pro konstrukci uvěřitelného scifi univerza. Zopakuju raději i odhalené info o základním zasazení:
Jde o alternativní realitu, v níž je naše sluneční soustava obývána hned třemi rasami. Kromě lidí na Zemi jsou to emzáci na Marsu a Venuši.
For some reason je tam kdysi kdosi převezl a teraformoval planety. Všechny tři rasy jsou zhruba na stejné technologické úrovni (plus mínus pár set let…), díky čemuž pro Zemi vyvstala potřeba bránit se hrozbě z vesmíru. Díky tomu, že tam ty rasy jsou tisíce let, mají přirozeně velké počty a průmysl.
Je to alternativní historie. Než někdo řekne, že na Marsu by jim utekla atmosféra, rovnou namítnu, že superemzáci, co sem importovali emzáky, na rozdíl od našich tří ras mají „technologii na úrovni magie“. Autorsky mi to umožňuje dělat klasickou space operu s emzáky, ale bez FTL a jiných technoblábolů, zato navíc s cool realistickým přístupem (komunikace bude obrovský problém). A o možnostech, které skýtá alternativní realita (zvláště možnosti, co na ni ilustrovat v dnešní turbulentní době!) nemluvě…
A ano, mám i důvod, proč by se nějací superšediváci patlali s tím převážet dvě rasy do naší sluneční soustavy.
Je to alternativní historie. Než někdo řekne, že na Marsu by jim utekla atmosféra, rovnou namítnu, že superemzáci, co sem importovali emzáky, na rozdíl od našich tří ras mají „technologii na úrovni magie“. Autorsky mi to umožňuje dělat klasickou space operu s emzáky, ale bez FTL a jiných technoblábolů, zato navíc s cool realistickým přístupem (komunikace bude obrovský problém). A o možnostech, které skýtá alternativní realita (zvláště možnosti, co na ni ilustrovat v dnešní turbulentní době!) nemluvě…
A ano, mám i důvod, proč by se nějací superšediváci patlali s tím převážet dvě rasy do naší sluneční soustavy.
Je mi jasné, že předchozí topic není ještě uzavřen (projít to celé potrvá tak dva dny a ty nemám), ale nejspíše budu za bernou minci brát Ultramarinův koncept kulovité bitevní lodě. Slává vítězům, čest poraženým (výsledky se mohou ještě změnit

Vězte, že případné výsledky tohoto topicu mohou ovlivnit i návrh emzáckých kosmoletů v předešlém topicu.
Čili, pravidla...
- existují dvě emzácké rasy:
- pro odlišení mého nápadu (napíšu ho sem rovnou) a pravidel jsou podmínky (nutné dodržet) napsané kurzívou. Tj. já napíšu, že chci, aby ta rasa uměla to a to takhle. Zbytek normálním písmem je můj návrh, který můžete a nemusíte brát v potaz.
1. Vénové ("Venušané")
- jedná se o vodní živočichy na uhlíkové bázi, podmínky života jsou stejné jako na Zemi (což je jedna ze záhad celé story). Můj osobní nápad je, že jde původem o mořské hlavonožce, kteří se evolucí při hledání potravy časem usídlili v deltě řek, odkud se časem stali lehce obojživelníky. Komunikace pomocí bioluminiscence by jim měla zůstat - chci, aby šlo o nějakou formu zcela cizí lidem. Jde o individuálistickou rasu, možná ještě více než u lidí (chobotnice zrovna moc ve smečkách neloví).
- jde o hlavní antagonisty, takže by neměli být úplně gay ("chodící svítící chobotnice!"), ale zase nijak přehnaně démoničtí, protože "dobrej člověk" se najde všude (čili z nich zase nedělat Cthulhu).

2. Marťani
- jedná se o naopak o život na bázi křemíku. Aby to bylo ještě peprnější, idea byla, že se jedná o kolektivní druh, čili de facto jde o biologické stroje (huh?) ve stylu tak-trochu Replikátorů. Evoluce křemíkové formy života asi není moc známá ve vědě, čili feel free rozvinout ji. Podobě jako u vénů je místní komunikace velmi nelidská a velmi nepochopitelná, marťani totiž komunikují na radiových vlnách. Idea je, že jednotlivé úly řídí královny podobně jako u mravenišť, jenom v tomto případě se (díky charakteru rasy) jedná v podstatě spíše o něco jako biologickou AI než o živou královnu.
- Marťani jsou překvapivě poměrně kladnou rasou (alespoň pokud to někdo nevyvrátí nějakým argumentem), která je technologicky nevyvinutá (chtěl jsem to okecat tím, že zatímco lidi i vénové profitují z velkého množství hádajících se jedinců (=progress!), marťani mají de facto malý počet jedinců (AI královen), díky čemuž tak moc nevznikají nové nápady a vědecký pokrok), ale furt je schopná postavit kosmické lodě. Autorsky je idea nápadem jako dekonstruovat hmyzoidní emzáky a udělat z nich v mé story spíše klaďase, což jde dost proti všemu ve scifi (nelidské kolektivní stroje ničí lidstvo, bububu!) - není pravda, že biomechanický úl nemůže pochopit uhlíkové jednotlivce (jako tvrdí Hvězdná pěchota), protože pokud my můžeme pochopit fungování mravenišť, můžou aliení mraveniště pochopit fungování nás... Je ovšem fakt, že marťani nejsou kladní ani tak ze své vůle jako spíše z nutnosti (spojenectví proti vénům).

Tohle jsou jenom moje nápady, uvídám jakoukoliv intervenci, vlastní návrhy, úpravy návrhů, nebo klidně samostatné úvahy nad případnou společností a psychologií takových (nejen mých) tvorů.
Zároveň si v tomhle topicu už narozdíl od konstrukce věrného kosmoletu můžeme dovolit určitou větší autorskou svobodu.
Je doufám, jasné, že jména vénové a marťani jsou pouze konstrukty lidí, nikoliv původní skutečná jména těch biočichů.
Několik možná užitečných rad:
- uvědomme si, že evoluce je v podstatě to, jak biočich reaguje na planetární kataklyzmata
- menší tvor má vyšší šanci být vychcanější než velké monstrum, a tak asi i získat inteligenci
- v závislosti na původním prostředí (obě rasou jsou importované!) se může lišit senzorové vybavení (co když se jedna rasa vyvinula na exoplanetě, kde je málo světla?)
- prostředí ovlivňuje psychologii, a tedy i kulturu (je ovšem kultura nutně nezbytnou součástí civilizace?)
- tělesná konstrukce ovlivňuje, co a jak biočich může ulovit a tedy sníst - život je (dle současného vnímání, quantum biology to třeba změní...) jen soubor mnoha chemických reakcí a příjem energie z potravy nebo okysličování krve jsou jenom některé z nich. Zrovna marťani by se třeba mohli dobíjet ze slunce nebo něco takového...
- leč, je více způsobů, jak doplnit energii, než jen sežrat kus flákoty
- kreatury mohou vnímat čas a prostor jinak, než my. Stejně tak mohou být tedy i živější nebo pomalejší - nezapomínejme ale ani na namáhání organismu spotřebu energie. Pokud jsou (třeba) vénové živější než lidé (for some reason; technicky by asi jako ex-vodní být neměli), měli by i kratší délku života (což u individualistické rasy asi nasere více než u hmyzáků).
- i když cílem zde je vytvořit "goldfish alien" (použiju-li terminologii TV Tropes pro aliení emzáky), existují názory, že i emzácí by byli antropomorfní. U lidí se naše stavba vyvinula z určitých důvodů a nikoliv zcela nahodile (konec koncům, geneticky jsme TAKY přišli z vody...).
Užitečné linky:
- http://www.projectrho.com/rocket/aliens.php
- http://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox
- http://www.daviddarling.info/encycloped ... phism.html
- http://www.daviddarling.info/encycloped ... fevar.html
- http://www.rocketpunk-observatory.com/s ... htm#aliens
- http://www.rocketpunk-observatory.com/s ... ive_entity
- http://www.daviddarling.info/encycloped ... lchar.html
Pokud nikdo nic nenapíše, budu moc moc smutný! Očekávám vaše nápady na emzáky, jejich společnost, charakter či psychologii!