Když už jste tu nakousli i původní klasiku, dovolím si to vzít popořadě...
Vetřelec je zkrátka kultovní dílo. Cizácké monstrum nahánělo strach a celkově atmosféra stála zato. Není co dodávat, snad jen haleluja, že neschválili původní konec.
Vetřelci posunuli celou sérii zase někam jinam, ze survival one man show se stala akční řezba s originálně zpracovaným universem. Vetřelec byl fajn, ale dovolím si tvrdit, že až Vetřelci vytvořili kult.
Predátor je čistá akční mlátička s drsně se tvářícím Arnoldem, který při každé příležitosti nechá vyniknout svůj biceps. Dialogy jsou hrozné, výprava chabá, ale zrodila se další legenda a závěrečný souboj stojí za to.
Predátor 2 trpí stejnými chybami jako jednička. Chabý děj, zasazený tentokrát doprostřed války gangů. I tak mi ale některé scény zůstali v paměti a závěrečná scéna vyzněla... zajímavě.
Vetřelec 3 se snaží zkombinovat zkušenosti z předchozích dílů. Máme tady zajímavé prostředí, tentokrát ale bez armády vetřelců, zato s jediným, který tak trochu zmutoval v pejska a vyvražďuje celou trestaneckou kolonii, dokud nepřežije opět jen Ripleyová... teda vlastně ne.
Vetřelec: Vzkříšení. Režie se tentokrát ujal Josh Whedon a je to sakra znát. Fanoušky jistě trkne do očí, kde asi bral inspiraci pro Firefly. Tenhle díl je ale označován jako nejhorší, z čímž ale vůbec nesouhlasím. V příběhu se tentokrát posunuje mnohem dál, do 24. století. Lidstvo se po nám neobjasněných událostech vrátilo technologicky o nějaký ten rok nazpátek. Padly společnosti a všechno je pod kontrolou nově vzniklé armády Spojených systémů, která si při jednom svém experimentu zahraje na doktora Frankensteina a zkombinuje DNA vetřelece s DNA Ripleyové. A tomu všemu navíc přihlíží Winona Ryder... tohle je originální!
Vetřelec vs. Predátor. Nepatřím k odpůrcům tohodle crossoveru. Líbily se mi hlavně narážky na budoucí Vetřelce, a o to taky jde. Film tak vyznívá spíš než jako prequel obou sérii, spíš jen jako příběh vetřelce, do kterého se náhodou dostane i predátor. Akce ovšem slušná (predátorovo "kolo-kolo-mlýnský"

) a myslím, že nakonec to nedopadlo nejhůř.
Vetřelci vs. Predátor (2) jsou na tom znatelně hůř. Tohle se nehodí ani komentovat, větší blbost zpatlat nemohli.
Predátoři mě zklamali. Čekal jsem alespoň tu scénku z traileru, kdy na Brodyho míří desítky predátořích laserů, a ono nic. I přesto nemůžu tvrdit, že bych se nebavil. Rodriguezova produkce je na tom hodně znát. Nikdy nevíte, kdy se zrovna rozhodne někoho odstranit z příběhu. Z příběhu, který ubíhá příjemným tempem a končí... po vzoru predátoří série nijak překvapivě. Tak je to ovšem správně, na šokující konce je tady Vetřelec.