Po trochu delší době další díl. Jak to bude s dalším fakt nevím, nastalo období písemek a testů.
2 Díl: Plánování
Den 182
Velitelská budova v základně, zasedací místnost
„Zbraňové platformy na stanici jsou plně funkční. Byl to trochu risk, použít zbraně, když ještě nebyly vyzkoušeny ve vesmíru,“ řekl Zelenka, který seděl u velkého, skleněného stolu. Vlastně to nebyl stůl, ale obří dotyková obrazovka. Osazenstvo u stolu si vzájemně posílalo data o orbitální stanici.
„Risk je zisk,“ podotkl major, který velel stanici před dvěma dny.
„To jest. Všechny funkce orbitální stanice jsou v provozu. První zásilka Zelénia dorazila před pár hodinami,“ řekl Daniel osazenstvu. Rodney nasadil uražený a závistivý výraz. Zelénium bylo pojmenované jak podle barvy, tak podle vědce, který odhalil způsob jeho zpracování.
„Rodney, jste v pořádku?“ řekl generál O´Neill, který si všiml vědcova zeleného obličeje.
„Je to jen trocha závisti, která se mu honí hlavou,“ řekl Daniel, který využil telepatické schopnosti.
„Nemáš proč závidět. Po tobě pojmenovali kaktus,“ řekl Zelenka a přes stůl mu poslal obrázek zmíněné kytky.
[img][./images/thumbs/kaktus_1294177629.jpg]http://www.rechenburg.com/gen/images/kaktus.jpg[/img]
„Tak už dost. Neodbočujte od tématu,“ řekl generál a lehký smích okolo ustal.
„Máte už nějaké nápady pro jeho využití?“ zeptal se Norklam, jeden z domorodých elitních vojáků, sloužící na povrchu jako vztyčný důstojník.
„Při své meditaci jsem vymýšlel způsob využití. Chvíli mi trvalo pochopit potenciál této suroviny, ale nakonec jsem navrhl nový typ kondenzátorů. Trochu mi pomohla vzpomínka na Destiny a nechal jsem se inspirovat tehdejšími Antiky,“ řekl Daniel.
„Na co a kým se nechal inspirovat?“ zeptal se šeptem Norklam nabručeného Rodneyho, který jej mrzutě odehnal rukou.
„Pospíšil obdržel můj první návrh a po této schůzi projednáme nejlepší konstrukce,“ řekl Daniel.
„A co přesně plánujete vyrobit?“ ozvalo se kdesi ze zad stolu.
„Většina jste četli hlášení o staré průzkumné lodi jménem Destiny. Máme tam přes stovku lidí. Jejich záchrana je nyní reálnější než kdykoliv předtím. Protože nás od nich dělí let třemi galaxiemi. Ale to jsem odbočil. Destiny je napájena hvězdnou energií. Jednoduše proletí hvězdou a kondenzátory se dobijí,“ řekl Daniel a svůj výklad doplnil tak, že po stolu poslal každému obrázky Destiny.
„Když je to tak dobrý zdroj energie, proč upustili od jeho využívání?“ zeptal se generál O´Neill.
„Nahrazeno ZPM a také je to celkem riskantní získávání energie. Ale upravíme pro to štíty a napíšeme navigační program, který se bude snažit vyhýbat erupcím. A také upustili od využívání, díky tomu, že vytěžili látku podobné Zelénia,“ řekl Daniel osazenstvu.
„Aha, to jsem si myslel.“ řekl generál a máchnul rukou.
„Takže, když to shrneme. Dokážeme vyrobit podobné kondenzátory na sluneční energii a využít je jako alternativní zdroj energie pro lodě.“ řekla Sam.
„Dobrá, započneme stavbu NK-201 a budeme počítat s tímto zdrojem energie, dokud nenalezneme lepší,“ řekl O´Neill a ukončil první část debaty.
Daniel máchl rukou, veškeré otevřené složky, obrázky a statistiky na stole se zavřely a veškeré složky nahradila jedna velká mapa oblasti základny.
Daniel se posadil a nyní se postavil Sheppard a začal on svou řeč.
„Nyní bychom měli hledat spojitost mezi planetou a tou lodí. Podle všeho o nás nevěděli a prostě letěli k planetě,“ řekl Sheppard, při své řeči si sedl do čela stolu, kde byl ovládací panel k celému stolu, odkud všem poslal data o lodi.
„Na co narážíte?“ zeptal se generál.
„Když jsme se napojili na vzpomínky jednoho nepřátelského domorodce, tak stáli všichni na povrchu planety a hleděli do oblak. Je dost možné, že čekali tu loď,“ objasnil Sheppard.
„Pak to teda bude to vnější ovlivnění, jak se domnívali naše výzvědné služby,“ řekl domorodý voják Norklam.
„Myslíte, že právě kvůli tomu začal boj mezi vašimi národy?“zeptal se O´Neill.
„Je to podobná situace jako s Orii na Jonasově planetě. Oriové kontaktovali jeden národ a chtěli jejich oddanost. Když se dozvěděli, že druhý národ by nepřijal víru prvního národu, přikázali jim ten druhý národ vyhladit,“ řekl O´Neill.
„No, mohlo by to tak být,“ řekla Sam.
„Ta loď pravděpodobně měla získat údaje a předat nové pokyny. Jejich technologie nebyla zrovna nejmodernější. Pouze slabé štíty a pomalé motory. Tudíž odhaduji, že máme ještě tak dva až tři dny, než loď začnou postrádat,“ řekl Rodney.
„Jestli tomu je tak, musíme počítat s dalším průzkumem, nebo dokonce nějakou útočnou jednotkou,“ řekl Sheppard.
„Jaké máte nápady?“zeptal se O´Neill.
„Měli bychom rychle zapojit senzory a co nejrychleji vyrobit štít,“ řekl Zelenka.
„Jak dlouho potrvá aktivace?“ zeptal se O´Neill.
„Senzory aktivujeme do čtyřiadvaceti hodin,“ řekl Zelenka a na něj ihned navázal Rodney.
„Obranný štít bude aktivován přes Atlantis. Potrvá sice ještě pár měsíců, než bude opravená a dalších pár, než bude letu schopná. Jenže emitory štítů nyní drží vodu od města, tak je rozšíříme na celou základnu. Pouze bude problém v energii,“ řekl Rodney a na něj opět navázala Sam.
„V této chvíli již několik chobotnic buduje tunel rovnou k magmatické kapse. Když si pohneme, tak do pěti dnů budeme mít k dispozici geotermální energii,“ řekl Rodney.
„Snad budeme mít dostatek času, abychom to stihli zprovoznit,“ řekl generál.
„Existuje způsob, jak zjistit, kolik máme času,“ řekl Norklam
Sotva to domorodec pravil, celé osazenstvo stolu na něj upřelo své pohledy. Po chvíli mu došlo, že má pokračovat a říct svůj nápad.
„Musí se s těmi vesmírčany nějak dorozumívat. Jedna z podzemních osad je celkem dobře obrněná. Ovšem je dost pravděpodobné, že tam bude nějaký komunikátor,“ řekl domorodec.
„Vyšleme maskovaný jumper na průzkum, zda nezachytí nějaký typ signálu,“ řekla Sam.
„To je dobrý nápad. Upravím senzory, aby zachytili všechny druhy signálu, a zvláštní anomálie.“ řekl Rodney.
„Máte na to pět hodin. Má někdo ještě nějaké nápady, nebo informace?“ zeptal se O´Neill.
„Existuje ještě jeden způsob. Ale bude to náročné na energii,“ řekl Daniel.
„Co nám tento energeticky náročný způsob přinese?“ zeptal se Daniela mistr Bra´tac.
„Surovin máme celkem dost. Když vyrobíme velký naquadahový generátor, bude probíhat větší reakce, a zvýší se tím množství produkované energie. Budeme potřebovat několik tun naquadahu zbraňové kvality a budeme muset omezit spotřebu základny. Ten generátor bude napájet dilatační pole v doku. Přeneseme do doku materiál a zásoby pro dělníky. Když dostatečně zrychlíme čas, tak do pár dní bychom mohli mít vesmírnou a bojeschopnou loď.“ řekl Daniel a všichni na něj hleděli a zvažovali možnosti.
„Cože? Vy máte moc zrychlovat čas?“ řekl Norklam a překvapeně hleděl.
„Konečně někdo, kdo ví míň než já,“ řekl generál a mírně se usmál.
„Zkuste to. Omezíme spotřebu základny a budeme shromažďovat suroviny do doku. Danieli, Radku a Sam postavte generátor a přístroj na dilataci. Rodney, uprav jumper a pak se k nim přidej. Vy Norklame jděte zpět do podzemí a zjistěte vše o té osadě, a pošlete informace, ještě než vyrazí jumper. Jestli nikdo nemá žádné dotazy, tak odchod,“ řekl generál a rozpustil poradu.
Den 182, 17:14
Velká laboratoř na východě základny
Jumper byl zaparkovaný v této velké laboratoři. Rodney seděl uvnitř, řídící panel byl rozdělaný a Rodney si hrál se skrytým ovládacím panelem uvnitř palubní desky.
„Víš určitě, že to pak poletí?“ zeptal Sheppard, který právě přišel.
„Ale jo. Jenže program to nechtělo vzít. Tak to musím jak v pravěku dělat ručně. Dejte mi půl hodiny a můžeme letět. Jumper zachytí všechny možné i nemožné signály, dokonce i zvukové vlny to dokáže zachytit a přijmout,“ řekl Rodney.
„A nebude to hrozný zmatek, zvuk všech lidí, tekoucí vody…,“ začal Sheppard kritizovat a než mohl dokončit, tak ho Rodney přerušil.
„Proto nastavuju filtry. Zvuky se nahrají, ale mi je živě neuslyšíme. Budeme vnímat pouze zvláštní signály. Kdybychom nic nezachytili, tak si s tím později pohraju v laboratoři,“ řekl Rodney.
„Aha, no tak dělej,“ řekl Sheppard a odešel z laboratoře.
O čtyřicet pět minut později
„Mám to!“ Vykřikl radostně Rodney a vyběhl z jumperu.
„A máš patnáct minut zpoždění,“ řekl Sheppard, který se opíral o stůl v rohu laboratoře.
„Víš jak je jumper složitý stroj?“ konstatoval Rodney.
„No asi je složitý, stejně jako já netrpělivý. Teďka už neremcej a sedej. Dával jsem ti ještě 10 minut a už bych si šel do jídelny pro citron, abych tě popohnal,“ řekl Sheppard a natlačil Rodneyho do jumperu.
Sheppard se chopil pilotování, vyletěl z laboratoře a zamířil si to k nově vybudované cestě do podzemí, kde zamířil do cílové osady.
Mezitím v té době
Daniel dokonale ovládl svůj mozek a veškeré ostatní informace začal ignorovat, zatímco ještě před několika týdny se nad nimi zamýšlel. Nyní v jeho hlavě naprosto převládly myšlenky na Zelénium a nový velký generátor spojený s dilatačním polem.
Za těchto pár hodin tým vědců v hlavní laboratoři sestavil dilatační přístroj a právě rozestavil generátor, který měl být tvaru kvádru. (cca 6x9x21 metrů )
O tři hodiny později
Z podzemního tunelu vyletěl jumper velkou rychlostí. Udělal jednu otočku okolo základny a pak profesionálně zaletěl do hangáru na konci ranveje. Za pár minut z hangáru vyšel Sheppard a vedle něj Rodney, který sebou nesl tablet a pár přenosných harddisků.
„Jdi do laboratoře a analyzuj. Já podám hlášení, řekl Sheppard.
„No já si myslím, že jsme toho našli dost a k rozhodnutí to bude stačit, odpověděl Rodney.
„Taky samozřejmě myslím. Generálovi to bude stačit, ale obvykle chceš zjistit, s jakou technologií to máme dočinění, odpověděl John.
„Taky fakt. Ale v poslední chvíli hodně myslím na holky. Jsou tak roztomilé, řekl Rodney.
„Aha. No dobrá to se dá pochopit. Cara roztomilá blondýnka a Carina udělaná jako přes kopírák." řekl Sheppard.
„To já vím, genetika je svi*ě,“ upřesnil Rodney a poté se každý vydal jinudy.
O pár minut později
Velitelské stanoviště, zasedací místnost
U stolu seděl pouze generál O´Neill, mistr Bra´tac a plukovník Sheppard.
„Pánové, chvíli trvalo najít tu osadu. Plány domorodců nejsou tak přesné a nakonec jsme to přehlédli a skončili někde v slepé uličce,“ řekl Sheppard osazenstvu.
„Když jsme to našli, tak Rodney provedl celkový průzkum. Našel zvláštní druh signálu, jehož vedlejším důsledkem byl zvuk nad rámec naší slyšitelnosti. Málem to nezachytili ani ty přístroje, jak byl zvuk slabý, ale díky tomu nás to dovedlo k centrální budově osady,“ přednášel John a svůj výklad doplnil detailní mapou základny.
„Budu hádat. Něco jste našli, něco, co je na ně příliš vyspělé,“ řekl generál.
„Ano, je to základna s tím vysílačem a okolo je nějaký typ energetického obraného pole,“ řekl Sheppard.
„A to jste poznali podle toho, že jste do toho narazili?“ zeptal se generál.
„Ne pane. To silové pole je viditelné pouhým okem. Nevím, jestli se jedná o obraný štít, ale Rodney se domnívá, že to je vedlejší produkt vysílačky,“ řekl Sheppard.
„No dobrá. Připravte jednotky a naplánujte útok na zítra 6:00. Je na čase je odříznout od ufounků,“ rozkázal generál a odešel od stolu.