Ray píše:
Takže tvoje věty typu ""emzáci na každém kroku" a vesmírné OSN je skoro stejně k smíchu jako "aliance pěti"" jsou nejspíše vliv hacku.
Kdepak Rayi. Vesmírné OSN by se (stejně jako "lidské") přiklánělo na nějákou stranu a MOŽNÁ by občas "potíralo bezpráví". Otázka je, jestli by vyhlazení (notabene cizí) rasy, klidně i nějákou její hypotetickou "lidskou odnoží se supertechnikou", které by se dalo přirovnat k (řekněme) vystřílení bezmocného indiánského kmene v amazonii takové OSN vůbec zaregistrovalo, nebo jestli by tato situace toto OSN donutila zvednou líné zadky ze židle nebo ne. Primitivové prostě čas od času "vymírají" a to nikoho kromě pár zelenejch blázínků kteří věří na dobro lidského srdce nezajímá (protože to nevidí ve zprávách). Pokud by to bylo "lidi proti lidem", vesmírná OSN by nezasáhla ještě spíš, protože by šlo o "interní konflikt" a i kdyby zůstala Země bez živáčka, druh "lidí" by přežil. To, že NEJSOU "na každém kroku" je doufám zřejmé, jinak bychom už byli jednoznačně kontaktováni, nebo je zpozorovali (a nejen že by si Doniken představoval že ty kresby mohou něco znamenat).
Vzhledem k tomu, že jsme emzáky nikdy v reálu neviděli, je to stejně lichý předpoklad, jako že se budou chovat jako lidé.
Rozdíl je jen v tom, že pozemská fauna a její frakce (ano, opice mají svoje frakce) nevykazuje žádný rozdíl mezi tím, jak se chovají lidé, takže není žádný důvod si myslet, že by se emzácké politické zřízení lišily od našich pravidel.
Rasa si svůj píšeček může samozejmě hlídat; rozvědka je tu už toho, aby ten píšeček rozkopávala. U lidí i u emzáků a opačně. Ale jistě, je to k smíchu, jen se dále směj mým podloženým názorům a prosazuj ty tvé nepodložené.
Vzhledem k šíleným rozdílům i mezi LIDSKÝMI civilizacemi je připodobňování zvěře která se chová podle běhu přírody a co nejefektivnějšího způsobu života a naprosto postrádá "ideje, náboženství, schopnost vyrábět zbraňě a často i útočit jen pro zábavu" poněkud z cesty, nemyslíš?
Rozvědka nemá "co" rozkopávat, pokud si uvědomíš vesmírná měřítka a velikost vlivu (nebo vůbec známky jejich existence) lidí. CELÁ PLANETA může být spálená dřív, než libovolná rozvědka zjistí, že někdo našel zase nějáké primitivy a nelíbili se mu. Taková rozvědka totiž si hlídá uskupení, která mohou to jejich "vlastní" něják ohrozit. Rozhodně nehlídá u všech ostatních známých uskupení, kdo koho zase ve vesmíru našel.
A to je argument pro vyhlazení? Že Baal opravdu používal
mozek, choval se racionálně a proto byl úchylka? Geniální...
Ne, to je jednoznačný fakt, že by "Zemi" jakýkoliv jiný goauld v SGwersu vyhladil co půjde a zbytek zotročil. Nesouhlas, nebo je to moc "geniální"?
Všechny tvé bludy (od střihu po radiátory) jsem já vyvrátil, zatímco ty je ignoruješ. Můžeš se smát až se za břicho popadáš, ale dokud nenapíšeš podložený protiargument, je to retardační smích.
Jak vidíš reaguju (když se mi zrovna chce) i na ostatní bludy co tu vypustíš než jen ty co mě zaujmou. "Retardační smích" je parádní obrat. "Retardovaný smých" by byl smích retardovaného člověka. Retardační by byl takový, který by z normálního dělal retardovaného... takže se mohu smát i tomuto pokusu o ovládnutí češtiny za účelem předvedení mých inteligenčních nedostatků
A Covenant je tedy podle tebe argument proti vesmírné OSN nebo co? (viz. citace tebe nahoře) On se nakonec i ten Covenant v Halu rozpadl, takže to sedí do mého příkladu mezihvězdné politiky č.2, víme?
Bůh chraň, aby to byl argument proti vztahům ras ovládajících určitý prostor vesmíru. Jenom je to náznak, že to "OSN" nemusí regulovat zrovna ty věci, aby bylo ochotno (nebo schopno) kohokoliv zachránit, nebo že se dokonce nepřidá k vyhlazovačům.
Ano, on Hitler i Stalin byli skutečně vzorné příklady, více takových!
Rozhodně bych neřekl, že kterákoliv vraždící diktatura je lepší než kterákoliv anarchie...
Právě o to "Více takových" mi jde brácho. Dva najednou stačili na vyvraždění ixti procent světové populace (než je smrt nezastavila). Kolik NAJEDNOU by takových hajzlů muselo být, aby si anarchisté uvědomili že ani v naprosté volnosti jednotlivce který si neuvědomuje svoje povinnosti svoboda není? Že jde o to najít nějákou rozumnou rovnováhu a že i v tom nejlepším případě NĚKDO vždycky (i přez snahy dobrých lidí) utlačován? Že vzdání se vlastního nároku na "braní spravedlnosti do vlastních rukou" a možnost "aktivně vykonávat násilí" ve prospěch státu který na něj má monopol znamená, že když neporušíme právní normy toho státu, tak NÁM ani našim blízkým nikdo neublíží "jen tak pro nic zanic, nebo jen pro tu srandu?"
Nepamatuju si přesnou citaci, ale místním rozhodně není zakázáno se množit, nicméně spekuluje se nad tím, že zdejší populace zůstane zastaralá i v dalších letech, když se lidé evolucí zlepší, a že by tedy bylo cool detonovat v atmosféře A-bomby (protože jim tam chybí radiace). Nejedná se o doslovnou implikaci eugeniky, ale zdůrazňuje se efektivita evoluce, pokud ji pomůžeš. To je pointa Hvězdné pěchoty, pokud ji postavíš mezi boj lidí, brouků a Hubeňourů (což je mimochodem poměrně dost rasistický výraz; opět ne bezdůvodně) stejně jako to byla pointa zvráceného výkladu evoluce u fašounů.
Jak jsem řekl, debata nad vyzněním knihy trvá desítky let. Asi to má svůj důvod.
Hezké, paranoidní. Jak se odpálení (tak aby neublížily ani jedinému člověku) několika bomb, které by zvýšily radiaci na planetě na stejnou úroveň jako je na Zemi ("přirozenou úroveň, dalo by se říct") liší od takového terraformování?
To je také "eugenika", když začneme upravovat okolní planety na co nejvěrnější obraz Země? Je pravda, že je v knížce vidět možnou jiskřičku určitého "uniformového fetiše", ale to je od námořního admirála na penzi asi trochu omluvitelné (když v tom desítky let žil a pracoval), ne?
Nad možným "rasistickým" podtextem názvu "Skinnies" jsem nikdy neuvažoval - vzdycky jsem měl za to, že ho použil aby je tělesně něják popsal a zároveň odlišil od lidí (ač jim jsou podobnější než arachnidé). Podle mého osobního názoru by to bylo "rasistické", kdybychom mluvili o jiné rase z lidí, ne když je řeč o jiném druhu, ale nevylučuju že to mohlo být myšlené tak, jak jsi to přečetl ty.