Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie pozemni bojova/dopravni technika

pozemni bojova/dopravni technika

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

A co třeba vybrakovat (zkopírovat) jeden z těch teleportérů co používají jako výtahy a dát ho na strop gateroomu? Druhý někam kde je místo, a kam se "garáž" vejde... Nebo ještě snadněji - postavit pro techniku rampu (spíš "tunel), aby mohla do patra věže vyjet.

Nebo to, co jsem jednou zvažoval už pro "delší, lidmi vyrobené dělové/raketové lodě podobné jumperům" - prostě by se brána zklopila na záda a cokoliv by z ní vyjelo by bylo vytaženo "nahoru" k jumperům, nebo skrz OBĚ otevřené dveře až "ven". byla by pořád spojená s vedením, takže energii by předělávat nemuseli a zařízení na její "položení na záda" by nemuselo být vůbec složité... Nebo ji moci posunout "do strany" jakoby "skrz stěnu" gateroomu, pak by z ní a do ní mohly vlétat lodě dlouhé jak stromy.
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Aha, spíš bych postavil na pevnině něco jako Alpha Site v MW a dal bránu tam. Mohlo by to mít rovnou doky a pod. aby to sloužilo fakt jako základna pro operace v Pegasu.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Major
Major

Odpovědět s citací

Pravda. Atlantis je příliš přelétavá, ale když by byla k dispozici, byla by hlavní "Pegasskou základnou" asi ona.

micke Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

No, Antikove nestavěli Atlantis jako valečnou zakladnu, ale jako město, kde hodlali žít, proto je logické, že neumistili branu strategicky, ale tak aby k ni byl snadny přistup a přehled co se u ní děje. To je stejne na zemi s městy. Take už se nestavi hradby. Prostě se s obranou nepočítá.

A abych se vrátil k té technice, tka něco jako čtyřkolky neob oc to bylo měli v SGA. Mužete je vidět, v dile, kde dart nabere McKaye s Cadmanovou. Když jsou na te planetě a zkoumaji dart, tka mužeme v pozadi vidět jet mariňáka na tom vozitku.
Zničte nepřátele a staňte se nejmocnějším goauldem v galaxii. Hrajte http://www.goauld.game.cz/

Major
Major

Odpovědět s citací

Výsadkářská čtyřkolka s volantem. Jo myslim ze neco takoveho tam meli.

S obranou mest se pocita stale, ale hradby uz jsou zastarale. Ted mesta brani protiletadlove a protiraketove komplety (Moskva, Washington, atd.) a osadky z vojenskych zakladen. Vetsina statu se ale snazi nemit vojenska zarizeni uvnitr mest protoze vojenska zarizeni jsou vzdycky prvnimi cily. Jsou ale staty ktere schovavaji sve zbrane a vojaky za civilisty a ne naopak...

micke Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

no, to se brani ty nejduležitějši mista, stejne tak oni by branili planertu jako celek, ale ja napřiklad u nas za městem jsem žadny protiletadlovy komplet neviděl, nemame tu ani jeden posranej tank. A to na zemi se tka trochu s valkou počita, ale Antikove sami řekli, že je wraithi zaskočili, takže oni ani netušili že budou valčit, když město vubec stavěli, tak proč mu davat strategicky rozmistěni staveb?
:rflmao: :rflmao:
Zničte nepřátele a staňte se nejmocnějším goauldem v galaxii. Hrajte http://www.goauld.game.cz/

Shorty Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ze začátku tahle debata vypadala zábavně, pak mě začalo nudit neústálé "jeden o voze, druhý o koze". Přestože jsem většinou souhlasil s Rayem, tak mu musím vytknout jednu věc:
Ray píše:
HH je fikce postavená na vesmírných lodích. Jakkoliv ji nechci nijak urážet, už z principu by si pod sebou podřezávala větev, kdyby nějak detailně řešila souboje na planetách - knížka se může detailně zaměřovat jen na jeden typ boje a žánru.

Není pravda. Nevím, kolik jsi četl z HH knížek, ale očividně ne dost. Ano, je to fikce postavená na vesmírných lodích. Ale s tím, že se nijak detailně nezaměřuje na souboje na planetách není pravda. K čemu jsou asi na lodích mariňáci? Jejich hlavní účel je úderná síla při dobývání/obsazování planet, kterou můžeš nasadit kdekoliv na planetě s neuvěřitelnou rychlostí, drtivou silou a podporou z orbity. A pamatuju si minimálně pět akcí, kdy Weber popisoval právě takové údery na planety/měsíční základnu, vedenou mariňáky.
Obrázek

Supporter of RDA SecOps. Get Some!

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Přepnuto na "reál". No tak bez FTL asi žádná mezihvězdná válka nebude, a pokud ho bude mít někdo jiný a přiletí k nám s dobyvačnými úmysly tak zrovna tak, to by jsme jen velmi rychle (úplně všichni) vypustili svoje "duše", abychom uvolnili "životní prostor" pro nově příchozí, neb naše civilizace by mohla nabídnout (někomu tak technicky pokročilému) buď problémy nebo svoji planetu, a hádejte co si vyberou? Ano, druhá možnost je správně.

Rozhodně bych netvrdil, že bez FTL je mezihvězdná válka nemožná. Jenom by mezihvězdná společnost závislá na podsvětelném přemísťování vypadala do značné míry jinak, než jak vypadá dnešní společnost, stejně tak by se i války vedly jinak.
Kdyby nějaký FTL-capable útočník vzal útokem dnešní Zemi, měli bysme samozřejmě šance nulové, už jen protože FTL by z principu žralo hodně energie a tím pádem by emzáci měli nesrovnatelně efektivnější zbraně.

2Ray: Jen tak pro info - lokálníma rasama myslíš jako národy Země, nebo myslíš, že potkáme víc, než jen jedny emzáky?

Obojí. Řekněme, že jsou v podstatě tři modely, jak by mezihvězdné osidlování fungovalo a v každém je přítomná politika.
Buď jsme v galaxii sami (což není zase tak nepravědpodobné) nebo skoro sami - pak by vesmír kolonizovali jenom lidé, a jak víme z historie, rozhodně by nešlo o homogenní tažení vedené pod jednou vlajkou. Je v tom opět politika.
Nebo bychom potkali malý počet ras, jednu až několik. Co víme z přírody, zvířata likvidují své vlastní druhy a nic z pozemské flory nenasvědčuje, že by jiné živočišné druhy (už jen kvůli evoluci a sebezlepšování se), potažmo emzáci, měli jednu jedinou frakci. I kdybychom si ve válce mohli pomoct komunikací s opozičním hnutím odporu z emzáků (nebo jeho ekvivalentem; malé alientermitiště stojíčí proti velkoalientermitišti nebo tak něco), tak je v tom opět politika, diplomacie a rozvědka. Komunikace by jistě byla obtížná, ale nemyslím si, že by byla nemožná. I v té fašisticko-eugenické Hvězdné pěchotě (knize) uzavřela Terra alianci s Hubeňourama, víme?
A třetí model počítá s tím, že vesmír je plný ras a v tom případě by dříve nebo později něco jako OSN vzniklo (popřípadě by jedna rasa dobyla zbytek ras a pak platí model 2).
Všechny modely samozřejmě počítají s tím, že emzáci mají nějaký zájem na spolupráci (už jen proto, že se nás můžou bát stejně tak, jako by se bojíme jich) a nejsou až tak přespříliš vyspělí (což je velmi pravděpodobné, ale v tom případě se nemá smysl bavit o obraně, protože by žádná obrana nebyla).

Já teda si tu celou dobu představuju ten typ války "Hurá, vědci konečně potvrdili mimozemský...wtf...zabte je!" (jak ten Den nezávislosti ).

To by IMO byl leda tak první kontakt; to bysme buď nepřežili, nebo bysme se naopak naučili komunikovat. Kulturnímu šoku se neříká kulturní šok pro nic za nic, ale stejně jako každý šok je do značné míry iracionální.
Pokud se bude válčit s alienIndiánama, tak máme vyhráno a lidi by pro vyhlazení byli 100% (viz. Avatar než přišel deus tree ex).
Pokud budou relativně na stejné úrovni (tj. bez FTL a jiné kouzelné technologie), bylo by to IMO vyrovnaný a lidi by byli obezřetnější. Studená válka.
A pokud by přiletěli polobozi, je to fuk ať už bude národ pro cokoliv.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Ray píše:
, víme?

Nevíme, nečetl jsem :-D

Ale s těma národama a frakcema souhlas.

Ostatní varianty mě nenapadlo řešit, pochybuju, že potkáme byť jediný emzáky, natož OSN :-D Kolonie dost rozvinutý pro vedení vlastních meziplanetárních nebo dokonce mezihvězdnejch válek... to je takovej časovej horizont, že imo nemá smysl se tim moc zabejvat. Hvězdný lodě za 1000 let si představit dokážu, ale za 10000+ let bych už zase čekal něco poněkud revolučnějšího, než jen větší a rychlejší to, co už máme :-D
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

cvigy Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Já bych hlavně řekl že nejdříve musíme vyřešit problémy tady u nás na zemi a sjednotit se :wink:

Pak můžeme jít dobývat vesmír. Ale zase by se to tu mohlo stočit na tu techniku v sg :)

rben Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Tak já bych nechal i brány tam kde jsou (SGC i Atlantis) a bojovou techniku bych transportoval transportními paprsky.
Z techniky by to bylo asi toto:
HUMMER ( a jim podobné) - částečně pancéřované a dají se vybavit různými zbraňovými systémy, takže se dá jednoduše vybírat typ dle toho kam je chci vyslat + rychle a jednoduše mohou transportovat vojaky. Přijde mi to lepší než když jdou 10km pěšky
Čtyřkolky - asi bych je používal pro transport lidí a materiálu. Přece jen nejsou obrněny a jejich hlavní výhodou je hlavně rychlost.
Rakety - již používané ve SG. Vystřelované přes bránu. Rakety na ničení cílů tak i průzkumné dálkově ovládaná letadla.

V případě operování v okolí brány by jim stačilo i palivo. Pokud by jeli dál tak by stejně museli vytvořit nějaké zázemí v podobě polního tábora. A nebo použít jiný zdroj (nakadah a jezdit na elektromotor :rflmao: )

UPRAVENÍ GATEROOMU:
SGC - snížení stropu namísto vysokého sila, místo vojáků u kulometných hnízd bych použil zavěšené pod sníženým stropem, možnost zaplynování prostoru brány slzným (či jiným) plynem a jako poslední bych veškerou elektroniku a kabely od brány dal jinam aby nemohlo dojít k jejich porušení
ATLANTIS - tady bych o5 využil dálkově ovládaná kulometná hnízda a celou bránu bych uzavřel do silového pole. Příchozí nepřátelé by pak neohrozili velín a mohly by být zneškodněny
ALFA (BETA) STANOVIŠTĚ - hummery , čtyřkolky a x-302kdy pro základní obranu dostatečné, v případě možnosti planetární obrany by stačily tak tři planetární kanony. Předpokládám, že by nebránily celou planetu ale pouze část. Gateroom upraven dle SGC.

Nějaký tanky, vrtulníky a stíhačky mi přijdou úplně zbytečný na povahu SG misí. Do velké přesily se nepouští, dělají spíše průzkumné či partyzánské mise. V případě že by chtěly napadnout více střeženou planetu tak by určitě měli podporu vesmírných lodí. Takže Hummer, čtyřkolka, x-302 a rakety v pohodě stačí a jejich transport ke stávajícím gateroomum řešit paprsky. (x-302ky jen u alfa(beta)stanoviště a dopraveny lodí nebo rozložené bránou)

Major
Major

Odpovědět s citací

I v té fašisticko-eugenické Hvězdné pěchotě (knize) uzavřela Terra alianci s Hubeňourama, víme?

Víme. Ale Ty (za předpokladu že jsi knihu četl) víš prd o fašismu a eugenice. Nikdo tam nerozhodoval KDO se bude moct rozmnožovat s kým (eugenika) a do hnědejch nebo černejch košil to tam mělo taky dost daleko - výrazné prvky demokracie v té společnosti zůstávaly, ale cenou (řekněme "daní", která se v té či oné podobě platila i v kolébce demokracie - v řecku kde "všeobecné volební právo" rozhodně nebylo) za možnost mít hlas je práce pro ozbrojené síly (naprosto jedno jestli na frotně, nebo jestli několik let přehrabuješ hromadu písku v zázemí). To mi přijde poměrně fér, protože i duševně nemocní "nesvéprávní" (i tělesně postižení kupodivu) to právo narozdíl od dnešních demokratických společností mohou získat, pokud ho opravdu chtějí a pokud dokáží po tu dobu "služby" poslouchat rozkazy.

Ve všech ostatních ohledech (snad až na bičování místo krátkodobého vězení a popravy místo doživotí - což šetřilo výdaje za věznice a dost demotivovalo případné zločince) se to podobalo DNEŠNÍ společnosti kde vládne ten co má prachy. Na tom kdo bude vládnout státu, bohaté elitě nezáleží, pokud udrží status quo a pokud ho tam dosadily (pomáhaly dosadit) peníze té elity. Brutalita i uniformový fetiš byly ve filmech, ale knížka v tomto ohledu (narozdíl od filmu) nepřeháněla.

rben:

3 protivesmírné kanóny jsou málo. Ufoni by prostě s loděmi přistáli na druhé straně planety a zaútočili hromadně pěšky (s mnohem vyspělejší pozemní technikou - energetické zbraně, bomby, kdovíco dalšího atd. A mnohem lepší bys měl 3 kanóny ve vesmíru - měly by větší palebné pole a při správném rozmístění by do většiny směrů mohly střílet alespoň dva z nich.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ostatní varianty mě nenapadlo řešit, pochybuju, že potkáme byť jediný emzáky, natož OSN

Já o tom taky pochybuju, jen mi jde o to, že i tahle možnost by znamenala (stejně jako zbylé) přítomnost politiky a špionáže v konfliktech. Ale kdo ví, exoplanety přibývají každý den...

Víme. Ale Ty (za předpokladu že jsi knihu četl) víš prd o fašismu a eugenice. Nikdo tam nerozhodoval KDO se bude moct rozmnožovat s kým (eugenika) a do hnědejch nebo černejch košil to tam mělo taky dost daleko - výrazné prvky demokracie v té společnosti zůstávaly, ale cenou (řekněme "daní", která se v té či oné podobě platila i v kolébce demokracie - v řecku kde "všeobecné volební právo" rozhodně nebylo) za možnost mít hlas je práce pro ozbrojené síly (naprosto jedno jestli na frotně, nebo jestli několik let přehrabuješ hromadu písku v zázemí). To mi přijde poměrně fér, protože i duševně nemocní "nesvéprávní" (i tělesně postižení kupodivu) to právo narozdíl od dnešních demokratických společností mohou získat, pokud ho opravdu chtějí a pokud dokáží po tu dobu "služby" poslouchat rozkazy.

Já a zástupy kritiků v SST vidíme fašismus v tom, že kniha představuje společnost ovládanou vojenskými veterány (přímo se snad zmiňuje, že vládnout mojou jenom ti, kteří prošli bojem). Na tohle téma se vede diskuze 40 let s pochybuju, že ty a já to rozetneme.
Eugeniku tam řeší autor v traktek popisujících, jak evoluce vybírá nejsilnější jedince a že ta idilická planeta nemá šanci proti lidem ani broukům - vzhledem k tomu, že Federace je vojenská diktatura a kolik pasáží se tam věnuje vyvětlování, že výcvikem projdou jen ti nejsilnější a nejvybranější (kteří pak vládnou), implikace na eugeniku jsou evidentní.
Nic proti tomu, SST není Mein Kamf, vlastně jsem tu knihu četl mnohokrát, ale přiznejme si, že manuál liberálního a svobodomyslného anarchisty to opravdu není.

Jinak se mi opravdu velmi silně nelíbí, že prakticky na každý můj argument, který jsem vyvrátil/vysvětlil si najdeš zcela offtopicovou odpověď. Řešil jsem odpověď na tvůj výsměch, že galaktické OSN nebude a že špionáž/politika/komunikace v mezihvězdné válce je hloupost, načež ty zcela ignoruje 90% odpovědi a reaguješ na jednu větu tak, že začneš rozebírat knihu v té větě zmíněnou, a ještě nikoliv způsobem, který by jakkoliv řešil původní téma. Nepotřebuju SST rozebírat v tomto tématu a takhle se diskuze nevede.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

rben Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ultramarinus píše:
3 protivesmírné kanóny jsou málo. Ufoni by prostě s loděmi přistáli na druhé straně planety a zaútočili hromadně pěšky (s mnohem vyspělejší pozemní technikou - energetické zbraně, bomby, kdovíco dalšího atd. A mnohem lepší bys měl 3 kanóny ve vesmíru - měly by větší palebné pole a při správném rozmístění by do většiny směrů mohly střílet alespoň dva z nich.

Tak mám pocit, že alfa stanoviště slouží k přesunu lidí v případě napadení země. A až poté se lidi jakoby rozšíří po celé planetě. A pokud by se museli lidi přestěhovat na alfu tak by na orbitě určitě zůstala alespoň jedna loď. Navíc po přestěhování by se určitě řešila celá obrana planety dle situace. Proto si myslím že doteď stačí částečné bránění jen zájmového území. Přijde mi zbytečné řešit celoplanetární obranu při alfa stanovištích.
Stejně tak není řešena celoplanetární obrana Země a kolikrát jsou všechny lodě mimo zemi.

Major
Major

Odpovědět s citací

Ray píše:
Řešil jsem odpověď na tvůj výsměch, že galaktické OSN nebude a že špionáž/politika/komunikace v mezihvězdné válce je hloupost, načež ty zcela ignoruje 90% odpovědi a reaguješ na jednu větu...

Směju se ti pořád a čím dál víc. Nikdy jsem nic takového (o osn a špionáži) netvrdil. Jen jsem psal že bude pravděpodobnější, že si každá rasa bude hlídat svůj píseček a že nemůžeš u neznámých tvorů předpokládat automaticky lidskou logiku (ani v boji, ani v politice) a u lidských (v SG třeba) je odpověď na libovolně problematickou rasu směšně snadno předvídatelná - exterminace (Baal byl "úchylka", protože dobře viděl obří sílu kterou může získat, viděl na vlastní oči (nebo se jinak dozvěděl) o mnoha neúspěšných útocích a sám na Zemi žil dost dlouho, aby dokázal pochopit co na cíl platí.

Co se offové reakce týká, máš recht že jsem reagoval na něco o čem jsi vůbec nepřemýšlel když jsi to klapal na klávesnici, protože těch zbylých 90% považuju za naprosto přehlédnutelné (snad na jednu dvě myšlenky).

Ps: "Všeobecná vesmírná OSN" - viděls někdy příběh hry "HALO"? tam byla taky - bohužel však na druhé straně války (podobně jako z pohledu KLDR v padesátých letech)...

rben píše:
Tak mám pocit, že alfa stanoviště slouží k přesunu lidí v případě napadení země. A až poté se lidi jakoby rozšíří po celé planetě. A pokud by se museli lidi přestěhovat na alfu tak by na orbitě určitě zůstala alespoň jedna loď. Navíc po přestěhování by se určitě řešila celá obrana planety dle situace. Proto si myslím že doteď stačí částečné bránění jen zájmového území. Přijde mi zbytečné řešit celoplanetární obranu při alfa stanovištích.
Stejně tak není řešena celoplanetární obrana Země a kolikrát jsou všechny lodě mimo zemi.

Pocit máš poměrně v pořádku, ale zapomínáš, že se neoplatí protivesmírnou obranu stavět, když víc jak padesát procent okolního vesmíru nemůže zasáhnout... To by tam už klidně mohli dát jen štít. Alfu by to ochránilo taky jenom na chvíli. V Pegu by to měli ještě zajímavější, protože tam ani nejšpičkovější obrana proti wraithům nepomohla (takže by měli lepší alfu postavit pod povrchem a naprosto utajit její existenci - ani žádné kilometrové kanóny nestavět (možná se spokojit s několika sily na atomovky, které by ty první průzkumníky zničily stejně jako by to zvládly kanóny a proti dalším už by neměly šanci stejně jako v případě kanónů.) Nebo zamaskovat sila (alternativně vesmírné kvéry) v okolním vesmíru (asteroidy, měsíce, atd).

PředchozíDalší

Zpět na Technologie