Skrilax: S tou dilatací má pravdu nejspíš Dolph1888. Pokud naprosto nezbytně potřebuješ vztažnou soustavu, vezmeš prostě okolní vesmír (třeba Lanteu a Terru) proti nim oběma se loď pohybovala rychlostí blížící se rychlosti světla. Ten experiment s atomovými hodinami (vzali dvě naprosto přesné a se stejným "časem"), jedny daly do letadla a chvíli s nimi létali a když pak přistáli, ty hodiny které "se pohybovaly rychleji" ukazovali malý (ale měřitelný) rozdíl - zpomalení - oproti těm co zůstaly na zemi. Netuším sice, jestli je pravda i ten poměr jedna ku sedmi, ale u toho opravdu nevím.
Jak jsi sem přihodil ten odkaz na speciální teorii relativity a tvářil ses že to o čem psal Dolph1888 naprosto vyvrací, rád bych tě upozornil na jednu část toho textu:
Důsledky speciální teorie relativity:
Doba mezi dvěma událostmi naměřená dvěma pozorovateli není stejná, ale závisí na relativních rychlostech mezi jejich vztažnými soustavami (viz Lorentzovy transformace).
Jinými slovy, může nastat situace, kdy subjektivní čas pro určitou část vesmíru plyne "pomaleji", ale nemůže se stát, že by třeba pro jednoho šel "vpřed" a pro druhého "vzad".
Právě ten paradox dvojčat to ukazuje nejlépe:
Paradox dvojčat se týká dvojčat, z nichž jedno letí pryč kosmickou lodí rychlostí blízkou rychlosti světla. Když se vrátí, zjistí, že druhé dvojče, které zůstalo na Zemi, stárlo mnohem rychleji než ono samo (nebo že první dvojče stárlo pomaleji).
Jinými slovy subjektivní plynutí času pro obě místa kde žila obě dvojčata (palubu rychlé lodě a povrch planety) bylo "odlišné" v tom smyslu, že v porovnání (mezi nimi navzájem) plynul čas pro jedno rychleji a pro druhé pomaleji.
Jinak - měl jsi velmi zajímavý dodatek, že když loď stíhali, jejich vzájemná rychlost nebyla "moc veliká". Když kolem Deadala (který "seděl v klidu") profrčela Tria poprvé, skoro si toho ani nevšimli. Až McKay ze senzorů a záznamů vydoloval co se stalo, skočili nadsvětelným pohonem "dopředu" do cesty tomu objektu, zvýšili svou rychlost na provozní maximum (takže místo aby se Tria mihla na pár vteřin, mohli s ní komunikovat VÍC vteřin) ale kdyby tria nezpomalila sama, nikdy by jí nedohnali. Proto na ně neměl ten "čas zpomalující efekt" žádný zjevný vliv.
opiti: To se zmenšováním jsem v životě neslyšel... Kde to píší? Já slyšel jenom to, že čím rychleji se hmotná částice pohybuje, tím se zvyšuje její (kinetická) energie - což by v podstatě znamenalo, že při takových rychlostech by celou auroru bez štítů dokázal zničit jediný atom (když by na něj touhle rychlostí "nalétla"), jako by to byla mina - možná ještě lépe.
Wanted: Druhý pád množného čísla slova "helma" je "bez helem". Bez helm zní směšně... Co se ale logiky týče, mám podobný názor jako ty - někdo z vojáků prostě vyběhnul z Ikaru bez helmy (vyžší velení) a někdo s ní (bigoši co zrovna hlídali). Ti, kterým zůstala ji používají i nadále (protože má pro ně správnou velikost).
koko9: Tvůrci možná ano. Co jsem slyšel, tak mají někoho, kdo jim počítá každý výstřel a počítá kolik ještě mohou vypálit nábojů, aby to už nebylo "nereálné"... Čert ví.