Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate Universe Pokec o epizodách 2x08 - Malice

2x08 - Malice

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Příspěvek 24.11.2010 11:46:45
Skrilax Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Jackson D. píše:
Skrilax:
Přečti si něco o teorii relativity!! Při rychlosti blízké rychlosti světla dochází ke zpomalení času pro ten pohybující se objekt!! :wall: :wall: :wall:

:rflmao:

Ještě jednou. Rychlost je relativní. Když není pozorovatel, nejde určit dilataci času. "Absoultní vztažná soustava" neexistuje (což ti kompletně uniká) a je to první postulát teorie relativity (máš to i na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A ... relativity, viz "Ve všech inerciálních vztažných soustavách probíhají fyzikální děje stejně (platí pro ně stejné fyzikální zákony)."). Dilatace času je způsobená tím, že rychlost šířící se informace je konečná - rychlost světla - no a když se k ní někdo přiblíží (třeba odlétající raketoplán) tak ta informace k tobě dojde se zpožděním.

Příspěvek 24.11.2010 12:06:44
sumi8 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Zožeň si tento dokument a dozvieš sa o tom všetko čo treba lebo tomu čo tu pišeš očividne nechápeš.

Cestováni červí dírou s Morganem Freemanem - Je možné cestovat v čase

Příspěvek 24.11.2010 12:23:30
opiti Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Stejně tam jedna chyba byla. Když jste takhle blízko rychlosti světla, tak se vaše relativní velikost zmenšuje, tzn., že ta loď by měla mít zhruba asi 15 cm. Ale jinak čas pro ni plyne pomaleji no.

Uznávám možnost cestovat časem do budoucna, ale ne do minulosti. Všechny tyhle filmy o cestování do minulosti mi přisli nesmyslné. Dokonce i díl ve stargate, když letěli do minulsti pro ZPM.

Příspěvek 24.11.2010 12:54:37
dolph1888 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

To Skrilax, bavím se. Je slušné si problém nejprve nastudovat a pak někoho kritizovat, říká ti vůbec něco dilatace času, kontrakce délky nebo Lorentzova transformace, že ty často na hodinách fyziky chybíš?
:rflmao:
PS: A to si představ, že když se k "c" přiblížíš ještě více bude to i 20 krát dá se to dopočítat. Na hodnotu 7 krát (zpomalení vůči našemu času) si stěžuj v CERNu, taky byli rádi, že se potvrdilo to, co se dříve spočítalo.
:yes:
Dodatek: Skrilax je fakt úplně mimo (viz. níže) a uniká mu, že žijeme ve 4D (minimálně) a pohyb určitou rychlostí zpomaluje i atomové hodiny na palubě letadla (rychlost), a to přímo vůči nám, souvisí to i s výškou což je vzdálenost. Bohužel Skrilax si to nedokáže představit ve větším měřítku, tedy tu rychlost, ach jo.
:D
Naposledy upravil dolph1888 dne 24.11.2010 14:06:58, celkově upraveno 1

Příspěvek 24.11.2010 13:41:07
Skrilax Airman
Airman

Odpovědět s citací

Zcela ti uniká, že jak dilatace času, kontrakce délky nebo Lorentzova transformace jsou relativní vůči nějakému pozorovateli (to je ta relativita) - všechny ty pojmy, co si uved, to mají ve své definici. Ono umět vzorečky je dobrý, ale taky to chce vědět, co vyjadřují. :rflmao: Jinak k tomu odletu ze Země a návrat zpět: podívej se na paradox dvojčat (především na to, že je rozdíl mezi speciální a obecnou teorií relativity).

ad PS: To ano (dilatace času měřeného objektu vůči měřící soustavě).

Analogicky se tu řeší totéž, jako se řešilo s militaristama. V SG (nejen SG) jsou prostě hovadiny více typů.

Příspěvek 24.11.2010 14:23:09
NewAsgard Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Jako já nevím,ale pár příspěvků nad sebou (na minulý stránce) jsi paradox dvojčat popřel. :hmmm: Tak jákého názoru teda si?
Obrázek
Povídka První hrozba
Pokud tě štve, že zrušili SGU, hoď si tohle pod podpisu.

"If I must tear you apart Shepard, I will." - Harbinger (Mass Effect 2)

Příspěvek 24.11.2010 15:06:07
Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Skrilax: S tou dilatací má pravdu nejspíš Dolph1888. Pokud naprosto nezbytně potřebuješ vztažnou soustavu, vezmeš prostě okolní vesmír (třeba Lanteu a Terru) proti nim oběma se loď pohybovala rychlostí blížící se rychlosti světla. Ten experiment s atomovými hodinami (vzali dvě naprosto přesné a se stejným "časem"), jedny daly do letadla a chvíli s nimi létali a když pak přistáli, ty hodiny které "se pohybovaly rychleji" ukazovali malý (ale měřitelný) rozdíl - zpomalení - oproti těm co zůstaly na zemi. Netuším sice, jestli je pravda i ten poměr jedna ku sedmi, ale u toho opravdu nevím.

Jak jsi sem přihodil ten odkaz na speciální teorii relativity a tvářil ses že to o čem psal Dolph1888 naprosto vyvrací, rád bych tě upozornil na jednu část toho textu:

Důsledky speciální teorie relativity:
Doba mezi dvěma událostmi naměřená dvěma pozorovateli není stejná, ale závisí na relativních rychlostech mezi jejich vztažnými soustavami (viz Lorentzovy transformace).

Jinými slovy, může nastat situace, kdy subjektivní čas pro určitou část vesmíru plyne "pomaleji", ale nemůže se stát, že by třeba pro jednoho šel "vpřed" a pro druhého "vzad".

Právě ten paradox dvojčat to ukazuje nejlépe:
Paradox dvojčat se týká dvojčat, z nichž jedno letí pryč kosmickou lodí rychlostí blízkou rychlosti světla. Když se vrátí, zjistí, že druhé dvojče, které zůstalo na Zemi, stárlo mnohem rychleji než ono samo (nebo že první dvojče stárlo pomaleji).

Jinými slovy subjektivní plynutí času pro obě místa kde žila obě dvojčata (palubu rychlé lodě a povrch planety) bylo "odlišné" v tom smyslu, že v porovnání (mezi nimi navzájem) plynul čas pro jedno rychleji a pro druhé pomaleji.

Jinak - měl jsi velmi zajímavý dodatek, že když loď stíhali, jejich vzájemná rychlost nebyla "moc veliká". Když kolem Deadala (který "seděl v klidu") profrčela Tria poprvé, skoro si toho ani nevšimli. Až McKay ze senzorů a záznamů vydoloval co se stalo, skočili nadsvětelným pohonem "dopředu" do cesty tomu objektu, zvýšili svou rychlost na provozní maximum (takže místo aby se Tria mihla na pár vteřin, mohli s ní komunikovat VÍC vteřin) ale kdyby tria nezpomalila sama, nikdy by jí nedohnali. Proto na ně neměl ten "čas zpomalující efekt" žádný zjevný vliv.

opiti: To se zmenšováním jsem v životě neslyšel... Kde to píší? Já slyšel jenom to, že čím rychleji se hmotná částice pohybuje, tím se zvyšuje její (kinetická) energie - což by v podstatě znamenalo, že při takových rychlostech by celou auroru bez štítů dokázal zničit jediný atom (když by na něj touhle rychlostí "nalétla"), jako by to byla mina - možná ještě lépe.

Wanted: Druhý pád množného čísla slova "helma" je "bez helem". Bez helm zní směšně... Co se ale logiky týče, mám podobný názor jako ty - někdo z vojáků prostě vyběhnul z Ikaru bez helmy (vyžší velení) a někdo s ní (bigoši co zrovna hlídali). Ti, kterým zůstala ji používají i nadále (protože má pro ně správnou velikost).

koko9: Tvůrci možná ano. Co jsem slyšel, tak mají někoho, kdo jim počítá každý výstřel a počítá kolik ještě mohou vypálit nábojů, aby to už nebylo "nereálné"... Čert ví.
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

Příspěvek 24.11.2010 15:49:09
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Skrilax píše:
dolph1888 píše:
SGA s03e10 bylo naopak v pořádku. Jelikož ta loď letěla téměř rychlostí světla ...

Téměř rychlostí světla vůči čemu? Kde je pozorovatel? Navíc když tu loď stíhali, tak jejich vzájemná rychlost nebyla moc veliká, ne?

Tady je malá nepřesnost. Ve 3x10 letěla Antická loď přesně rychlostí světla. To by potom muselo ovšem znamenat, že v=c a tudíž je to pořád rychlost c ať na to koukáš odkud chceš.

Od toho všeho je totiž relativita odvozená: od absolutní rychlosti světla, která se jeví pořád stejně rychlá z jakékoliv vztažné soustavy. Tady začínají veškeré problémy, které se pak vysvětlují takovými bizarnostmi, jako je relativita současnosti, dilatace času a kontrakce délek (ano, čím vyšší rychlost, tím menší naměřená délka/šířka/výška pozorovatelem, který je v klidu a objekt se od něj vzdaluje). Všechno to má ale logiku, když se nad tím zamyslíme.
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 24.11.2010 16:06:29
Major
Major

Odpovědět s citací

Nohajc: Není. Říkali "skoro" - 0,999 a pár dalších devítek rychlosti světla není "1,0" rychlosti světla. O "celé" rychlosti světla tam pak byla řeč proto, že McKay povídal, že by jim i "celou" rychlostí světla trvala cesta nepředstavitelně dlouho.

Konkrétně (z SGwikiny a opravdu i z dílu - viděl jsem ho nedávno):
McKay detects strange readings on the Daedalus's sensors.

Upon closer examination, McKay finds out that the anomalous contact is actually an Aurora class warship moving close to the speed of light. McKay hypothesizes that the ship is a damaged Ancient battleship making its way from Atlantis to Earth, but because its hyperdrive is damaged, it is forced to move at near lightspeed. Though the trip would take millions of years, relativity from moving close to the speed of light would mean that only a few years, shortened further from stasis, would pass from the crew's perspective. The implications of this would mean that there could be living, breathing Lanteans on board.

The Daedalus manages to make contact with the ship, the Tria, and transport the Lantean crew, numbering roughly a hundred survivors, back to Atlantis.

Příspěvek 24.11.2010 16:08:58
cvigy Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Odešli militaristé a přisli geekové přes fyziku :rflmao:

Příspěvek 24.11.2010 16:17:08
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

V SGA s03e10 to bylo téměr, jinak by všichni na BC 304, když srovnali rychlost s Aurorou pocítili stejný časový posun. V seriálu i zdroje na internetu říkají, že téměř.
:)
Vážný problém s rychlostí světla začíná už na nějakých 0,99 až 0,999 c. Co se týče zkrácení délky a zpomalení času, to oproti pozorovateli (např. na Zemi) pociťuje i posádka lodi. Samo, že všem se zdá, že čas plyne normálně, ale na lodi stárnou pomaleji, ne vůči sobě ale těm na Zemi. Oni si prožijí ten rok a na Zemi těch 7.000 let co je na tom tak těžké pochopit. Právě pokusy s atomovými hodinami a v CERNu to jasně dokazují.
:yes:
Samotná rychlost světla není problém, částice fotonu nemůže přejít na vyšší rychlost neb by se rozpadla. Prostor ve vesmíru a rychlost světla vlastně vymezují čas tak jak ho vnímáme my. Kde není prostor není ani čas. Bohužel rychlost dnešních dopravních prostředků nám neumožňuje názorně to ukázat veřejnosti a všem pochybovačům.
:idea:

Příspěvek 24.11.2010 17:05:31
vg38 Airman
Airman

Odpovědět s citací

cvigy píše:
Odešli militaristé a přisli geekové přes fyziku :rflmao:

Přišli geekové přes fyziku?
Ale kdeže, ti se tomu je smějou a radši se nevyjadřou, protože by to určitě "nepochopili". :)
Cítíte se negativně? Zbavte se elektronu!
Přijde Schrödingerova kočka do baru... a nepřijde.

Příspěvek 24.11.2010 18:10:09
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

LOL to je zas debata :lol:

Skrilax píše:
Ještě jednou. Rychlost je relativní. Když není pozorovatel, nejde určit dilataci času.

Ty máš pozorovatele, máš plnej vesmír pozorovatelů. :wink:
Obrázek

Příspěvek 24.11.2010 18:34:12
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Tyhle debaty jenom dokazujou, že my bychom byly špatná volba za tvůrčí tým sci-fi seriálu. Moc totiž všechno řešíme a to není produktivní. Scénáristi sice dělají boty, ale na druhou stranu mají aspoň to potřebné tempo. Málokdo si všechno pečlivě promýšlí jako třeba JMS, dneska jim jde hlavně o uspokojení průměrného diváka. Ale my z toho přece taky něco máme: tuhle úžasnou diskuzi.
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 24.11.2010 19:13:40
Skrilax Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ultramarinus: Musíš mít vztažnou soustavu, bez ní nemáš relativitu. Ano, třeba Lanteu. Nebo taky Daedalos (a hle, vzájemná rychlost těch dvou lodí je jiná). To co jsem říkal doplhovi je to, že mu kompletně chybí vztažná soustava, žádná absolutní není. Ten pokus s letadlem je o zakřivení časoprostoru okolo Země.

NewAsgard: Samozřejmně že je to špatně, je to paradox, a vznikl špatně použitou speciální teorií relativity (nutno použít obecnou, poněvadž se vracíte zpět).

dolph1888: Jseš úplně mimo. Pozorovatel je na lodi, vůči němu se země pohybuje taky 0,99 c. Já si prožiju svůj rok na lodi a ti na Zemi 7.000 let? No pokud se nehodlám vracet, bude mi to tak připadat. A těm na Zemi úplně stejně, ale naopak.

Příspěvek 24.11.2010 19:29:29
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já ti nevím, před asi hodinou jsem se na to kvůli tobě díval a našel jsem že speciální tento paradox vysvětluje. Neptej se mě jak! Nerozuměl jsem tomu. :(
Obrázek
Povídka První hrozba

Příspěvek 24.11.2010 19:34:45
Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Ten slavnej vědátor na vozíčku - Hawking to vysvětluje tak, jako většina zde přítomných. Dokonce tam říká, že čas na družicích atd. jde pozadu každej den (stejnej princip jako s tím letadlem) a počítač to musí vyrovnávat...

Je tam i příklad toho, kdyby se postavil vlak, který by jezdil po povrchu celé planety (po obvodu) skoro rychlostí světla, ve vlaku by se vám po pár rocích nic moc nezměnilo, ale okolní svět by se změnil dost (nevím přesně ten poměr). Taky tam bylo, že když běžíš ve vlaku, tak se ty rychlosti vlastně sčítají a na to je tam taky "pojistka", že je to právě všechno zpomalený, aby to nepřekonalo tu rychlost světla...
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Příspěvek 24.11.2010 19:42:16
Major
Major

Odpovědět s citací

Ultramarinus píše:
Skrilax: Pokud naprosto nezbytně potřebuješ vztažnou soustavu, vezmeš prostě okolní vesmír.

Takže vesmír (přesněji řečeno dvě planety v různých galaxiích najednou) nemůže být vztažnou soustavou?

Vzájemná rychlost Deadalu a Trii byla jiná. Proč se tváříš že mě ta informace má překvapovat? To myslíš, že kdyby byla pravda to s tou dilatací, tak že by spolu nemohli komunikovat, protože "čas" jedněch by šel jinak než "čas" druhých?

"Zakřivení časoprostoru okolo Země?" Jediné známé zakřivení časoprostoru je gravitace planety... Ten pokus s hodinami v letadle je zaměřen na ověření speciální teorie relativity (té části se "zpomalením času", alias dialatací). zdroj: http://martin184.webpark.cz/trostr.html

Haefele-Keatingův pokus
K přímému ověření dilatace času byly roku 1971 použity 4 přesné cesiové hodiny, které se vydaly na cestu kolem světa běžnými aerolinkami směrem na západ (kdy se Země otáčí v protisměru letu) a východ (Země se otáčí ve směru letu) a poté byl jejich časový údaj porovnán s údajem na hodinách, co zůstaly na místě. Pro západní směr letu vycházel soustavně časový rozdíl asi 270 ns, pro východní asi 60 ns, v dobré shodě s předpovědí (beroucí v úvahu efekty speciální i obecné relativity, i vlastnosti hodin samých). Pokusy podobného typu byly od té doby samozřejmě provedeny vícekrát, postupně se stále přesnějšími hodinami. Výsledek vždy potvrdil správnost relativistického vztahu.

Také číhni sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dilatace_%C4%8Dasu a všimni si, že tam není ani jediné slovo o "vztažné soustavě". Pokud proti okolnímu vesmíru letíš rychlostí blížící se rychlosti světla (v libovolném směru letu,), nastupuje dilatace (a "zakřivení časoprostoru kolem Země" s tím nesovisí, protože to platí i mimo ni.

Příspěvek 24.11.2010 19:54:16
rossi001 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

na tyhle debaty by melo byt nejake spesl vlakno :-D....
" IMMORTALITY "

Příspěvek 24.11.2010 20:01:57
Riliaf Airman
Airman

Odpovědět s citací

Že já vůl chodím do školy......stačí být pár minut tady na fórku a s fyzikou jsem za vodou.

Příspěvek 24.11.2010 20:05:43
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

rossi: souhlasím, tohle nemá s Malice absolutně nic společného.
Obrázek
Povídka První hrozba

Příspěvek 24.11.2010 20:07:55
Major
Major

Odpovědět s citací

Proti skutečné fyzice, ve které si můžeš potřebnou věc prostě prakticky vypočítat jsou naše debaty spíš "filosofické", protože předkládáme důkazy které už někdy někdo předložil a skutečných výpočtů se ani jeden z nás velmi pravděpodobně ani nedotkl.

Příspěvek 24.11.2010 20:18:52
rben Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

NewAsgard píše:
rossi: souhlasím, tohle nemá s Malice absolutně nic společného.

To neměla už debata o ženách v Armádě.

Příspěvek 24.11.2010 20:29:39
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Skrilax píše:
dolph1888: Jseš úplně mimo. Pozorovatel je na lodi, vůči němu se země pohybuje taky 0,99 c. Já si prožiju svůj rok na lodi a ti na Zemi 7.000 let? No pokud se nehodlám vracet, bude mi to tak připadat. A těm na Zemi úplně stejně, ale naopak.

Vysvětli jak s dilatací času uvnitř lodi souvisí nějaké "vracení"? Pochopí někdy Skrilax, že tím zpomalením času se vlastně kompenzuje ta rychlost, proto máme prostoročas a tedy čtvrtý rozměr?
:D

Příspěvek 24.11.2010 20:37:39
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Šmarjá, líbí se mi jak maj některý lidi potřebu dávaj okázale najevo, jak jsou nad věcí. Když vás ty debaty tady tak obtěžují, co místo toho vypnout kompa a jít si třeba přečíst knížku? Většině z místních by to vážně bodlo.

Vědátoři i marína ať už si dá majzla, ale takovýhle moralisti ještě větší. Narozdíl od nich ničím nepřispíváte. :thumbsdown:

Epka. Teď!
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Předchozí

Zpět na Pokec o epizodách