Co se týká toho, že "nějáká" civilizace musí zjistit k čemu brány SGU jsou - jistě že by to extrémně vyspělá civilizace (třeba ti hypotetičtí stavitelé hvězdných soustav - zatím jsme je neviděli a nemůžeme jejich existenci najisto potvrdit)
Já bych to bral z jiné stránky... Vždyť ona to vůbec nemusí být "neznámá" rasa. Podle mě existuje mnohem jednodušší řešení. Jsou to povznesení antikové.
Vždyť si to vemte. Supervyspělá rasa, která si řekne, že pro pár lidí (což pro ně je určitě zatím neznámá rasa) vytvoří planetu, s ideálním prostředím k životu (lidské rasy). Proboha proč by to dělali?? Jaký by k tomu měli důvod? Proč by je vůbec měla taková loď zajímat?? - otázka číslo dvě - proč by hojili Chloe? Jaký by k tomu měli jako rasa důvod? A třetí otázka... kam zmizel Franklin? ... Teorii mám. Myslím, že byl povznesen.
A taky tuším jak se tam dostali. Ono i když jsou pozvnesení nemůžou si dělat co chtějí. Pochybuju, že lusknou svýma povznesenýma prstama a sou na druhé straně vesmíru. Potřebovali způsob jak se tam dostat (nejlépe bránou). Takže když Země dokončila projekt Icarus, byla to pro ně ideální příležitost. (nemohli by si tu cestu zařídit sami, protože kdyby postavili takové zařízení někde v Milky Way a pak ho tam nechali, tak by to bylo docela dost velké zasahování do nižších sfér a takhle to měli bez starostí. Prostě se jenom svezli s nima).
Taky si myslím, že to "heslo" Eliho (v pilotu) nenapadlo jenom tak. Domnívám se, že když antikové viděli, že má Icarus namále tak je trošku popostrčili.
Připadá mi to jako reálné řešení problému, co je ta "záhadná" rasa žač.
fuj sem se zadýchal.

Jo taky se omlouvám za off-topic, ale když mě něco napadne tak to prostě napíšu.
K tématu: DHD na planetách není, protože by bylo poměrně zbytečné. Brány mají tak malý dosah, že by bylo ukrutně neekonomické nechávat u každé brány DHD (tak velké jako v SG1 nebo SGA) se všemi symboly z brány. Navíc si myslím, že adresa se dá zadat z podstavce, ve kterém je hnací jednotka pro otáčení brány. - Stačí se naučit ovládat tu hnací jednotku a můžete vytáčet do aleluja.

I'm open to suggestions.