Díl 9 – První ranní paprskyPo zbytek noci byl převážně klid. Taková neopatrnost, která umožnila útok do zálohy, se už nesměla opakovat. Na zbytek noci převzal velení plukovník Mitchell. Během své pracovní směny vyslal několik jumperů, které podrobně pročesali jezerní dno, a všechny podezřelé tunely uzavřely.
Přibližně stovka vojáků posbírala nepřátele na jedno místo, polila je hořlavinami a opět zapálila. Nyní se ovšem kouř dostal i na kraj obytné oblasti a lidé se začali na chvíli přesouvat. Nikomu ten zápach nebyl rozhodně příjemný, a pokud to šlo, dávali si přes obličej šátky a holt museli počkat, než vítr zápach odvane.
Mitchell seděl v křesle ve velitelském jumperu a sledoval obrazovku. Na ní byl záznam senzorů. Ty také sahaly asi do kilometrové hloubky, ale přesněji to záleží na geologickém podloží.
Rodneyho tým některé vzorky už analyzoval a u pár měli předběžné výsledky. I takové jednoduché informace byly zveřejněny na obrazovce.
„Plukovníku, jak jde noční směna?“ Zeptal se Teal´c, který právě přišel do jumperu a sedl si na místo navigátora.
„Od posledního útoku je klid. Na obranných liniích jsem vyhlásil poloviční hlídky.“ Odpověděl mu Mitchell.
„Rozumím. Přibližně za hodinu začne svítat. Mistr Bra´tac začal připravovat pohřeb hodný pro Jaffy. Přišel jsem navrhnout, ať se na pohřební hranici přidají i padlí vojáci ze Země. Na vaší planetě byla oblíbená kremace a nyní by nebylo vhodné kopat hroby a dávat na ně mramorové pomníky.“ Řekl Teal´c.
„Taky jsem o tom přemýšlel. Generál O´Neill vám to taky chtěl navrhnout. Má jedinou podmínku, promluvit na pohřbu.“ Informoval ho Cameron.
„Očekával jsem, kdy bude mít proslov. Celou dobu se léčil a někdo už musí promluvit o naší situaci.“ Řekl Teal´c.
„To ano.“
5:46 – 2. Den První sluneční paprsek proťal temnou roušku noci a v té chvíli se otevřely zadní dveře jumperu. V zadní části antické lodi stál generál O´Neill. Z lodi, která se vznášela v třiceti metrové výšce, měl výhled na tisícovky civilistů, vojáků a Jaffů. Všichni se přišli rozloučit s muži, co padli, když je bránili.
O´Neill aktivoval vysílačku, kterou měl na pravém uchu a začal s projevem.
„Vážení, dříve než začneme se samotným obřadem, chtěl bych se vyjádřit k situaci, ve které jsme.“ Řekl Jack, oddychl si a poté pokračoval.
„Nepřítel se na nás vrhl, a bezlítostně ničil naše lodě, bortil naše základny. Nejhorší bylo, že ničil celé planety a bez lítosti zabíjel ženy a děti. I když jsme bojovali ze všech sil, jediné co zbylo z našich galaxií je naše město. To město, které jsme museli opustit, a doufám, že se ještě jednou projdu po jeho chodbách.“ Řekl O´Neill a přecházel od jedné strany jumperu k druhé.
„Ale, my jsme přežili. Máme novou planetu, nový domov. Tito vojáci, kteří mají dneska pohřeb, nám zajistili bezpečí. A jejich jménem, našim jménem pošleme veškeré nepřátele do pekel. A hlavně tam pošleme bezcitné Furlingy!“ Zařval Jack a po davu se ozval jednotný křik, až se mnohým zježili chlupy na zátylku.
Poté Jack udělal pár kroků vzad a na místo něj tam vstoupil Bra´tac. Také si aktivoval vysílačku a pokračoval v jeho řeči.
„Nyní, ale máme úkol. Musíme uctít památku našich bratrů. Prosím skloňte hlavy a začněte se semnou modlit za jejich duše.“ Řekl Bra´tac a sklopil svoji bradu. Jen on přeříkával jakousi Jaffskou modlitbu. Každý Jaffa ji citoval také. Lidé na místo toho buď poslouchali a vzpomínali, nebo se modlili ve svém rodném jazyce.
Když po pár minutách mistrova řeč ustala, opět vzhlédl a díval se do davu. V mnohých tvářích viděl stesk, občas i lesknoucí se slzy, ale narazil i na vzteklé tváře toužící co nejdříve po odvetě.
Po chvíli kývl na Jaffy, ozval se hluboký táhnoucí se zvuk rohu a zanedlouho se pohřební hranice rozhořely. Většina lidí sledovala plameny několik minut, ale našli se i tací, kteří se vraceli ke svým přístřeškům, nebo pomalu směřovali na stavbu.
Na stavbu směřoval také Zelenka, který se měl sejít s architektem, aby zhodnotili stav betonových základů.
Jakmile došel do centra rozestavěné základny, tak se u betonových základů skláněl muž a pozorně je kontroloval. Zelenka k němu došel a pak na něj promluvil.
„Jak to vypadá?“
„No, generál je blázen, když už na tom chce stavět stěny.“ Řekl stavební inženýr.
„To je to tak hrozné?“ Opáčil Zelenka.
„Je to sice rychleschnoucí beton, ale normálně na Zemi bych to nechal minimálně tři dny.“ Řekl inženýr.
„Jenže tady nejsme na Zemi. Máme tu tisíce lidí, co by chtěli suché postele a teplou sprchu. Proto musíme co nejdříve dostavět aspoň sociální zařízení a ubikace.“ Odpověděl Zelenka.
„No, to já vím. Proto budu celý den procházet základnu, a když jen jedna budova bude alespoň trochu vhodná pro stavbu, vydám pokyn.“ Odpověděl inženýr.
„Ano, ale ve skutečnosti jsem s tím počítal. Proto máte za úkol vytvořit síť elektrického vedení a odpadu. Také začneme stavět budovu u jezera, která poslouží jako čistička. Od ní natáhněte vodovodní trubky na sociální zařízení a ubikace.“ Řekl Zelenka.
„Do laboratoří se voda nenavede?“ Zeptal se inženýr.
„Ne, máte to na tom plánu. U laboratoří budou vodní nádrže.“ Odpověděl Zelenka.
„Dobrá, jak bude možnost stavět, tak se vám ozvu.“ Odpověděl inženýr.
„Dobrá, a moment. Jak se vlastně jmenujete?“ Zeptal se Zelenka.
„Jsem stavební inženýr Colin Rigix.“ Odpověděl.
6:13 – 2. Den
Východní obranná linieNěkolik můžu, položilo pět velkých, zelených beden před dřevěnou hradbu. Poté kolem nich proběhla asi stovka mužů, která zajišťovala oblast asi pět set metrů od linie. Na jeden kopec vyběhl mladý Pospíšil, který měl v doprovodu dva muže, a na vrcholu si opět složil svoji Žanetu a začal krýt přilehlou oblast.
K bednám přiběhl Sheppard, a za ním vojáci nesli další tři bedny. Plukovník se rozhlédl po okolí a zařval na ženisty.
„Dva pásy, široké deset metrů. Rozestup mezi pásy padesát metrů. V mezeře ostnaté dráty. Rozmístění náhodné, veškeré pozice zaznamenejte do tabletů.“ Vydal pokyn John.
Vojáci otevřeli bedny, vytáhli nášlapné miny nejnovější generace. Tyto miny byly dříve vyvíjeny v oblasti 51 na Zemi.

Vojáci začali vykopávat malé díry, vložili miny dovnitř a na zařízení dali tenkou vrstvu hlíny. Když pracovali asi deset minut, postavil se vedle Johna mistr Bra´tac.
„Plukovníku Shepparde, můžete mi říct, co mají ty zařízení dělat?“ Zeptal se Jaffa.
„Jsou to nášlapné miny. Když na nás zaútočí, budou muset přejít přes minové pole. Máme tu několik druhů min. Ale jednoduše, pokud na ni někdo stoupne, a tlak na toto zařízení odlehčí, tak mina exploduje. Tak alespoň poznáme, jestli na nás budou útočit.“ Odpověděl John.
„Chytré zařízení. Ale jak zabráníme, aby na to stoupl někdo z našich?“ Zeptal se Bra´tac.
„Pás min, který je blíž k naší obranné linii, bude deaktivovaný. Pokud budou útočit, stihneme je včas aktivovat, než přejdou vnější pás. A také si zkuste tyto brýle.“ Řekl John a podal mu speciální brýle z oblasti 51.
Mistr Bra´tac si je nasadil a pak pochopil.
„To je hodně chytré.“ Odpověděl. Brýle obsahovaly ve svém skle zvláštní prvek, který odhaloval 3D projekce. Tyto brýle byly v bednách s minami, a používali se na určování jejich pozic. Ten, kdo se skrz ně díval, viděl nad jejich umístěním 3D projekci, která na ně upozorňovala.
6:29 2. Den
Rodneyho laboratoř v jumperu
Rodney seděl v jednom z křesel a divoce bušil do klávesnice. V jeho zádech chodili další vědci a dávali vzorky do přístrojů a výsledky zapisovali do tabletu. Uprostřed horlivé práce, se palubní deska jumperu rozsvítila a ozvala se dvě pípnutí. Rodney se podíval na obrazovku, přesednul si na místo pilota a chvíli se prohraboval v palubním počítači. Během chvíle konečně našel hledanou zprávu. Nejprve byla v antičtině a pod ní byl překlad v angličtině.
„Tak hodně štěstí.“ Řekl Rodney, vypnul obrazovku a rozeběhl se ven. Tam narazil na pár vojáků a zeptal se, kde najde plukovníka Shepparda. Tam se dozvěděl, že je u východní linie a zařizuje další bezpečnostní opatření.
Rodney se tam okamžitě rozeběhl a za pár minut tam také doběhl. Chvíli trvalo, než spatřil typickou černou rozcuchanou hlavu.
Když k němu došel, udýchaně na něj zařval.
„Kondenzátory CAE jsou konečně propojeny s distributorem štítu. Teďka musíme doufat, že plán vyjde.“ Řekl Rodney.
„No dobrá, budu držet palce. Ale Rodney, nemohl jsi mi to zavolat vysílačkou?“ Zeptal se John.
„Sakra já jsem debil.“ Řekl Rodney, máchl rukou a odešel zpět ke své provizorní laboratoři.
„Já ti to rozmlouvat nebudu.“ Řekl si sám pro sebe John, když byl Rodney z doslechu.