No teda mě smrt jako trest přijde. Neřikej, že by ti nevadilo kdyby tě popravili. Určitě jo, a o tom to je, nebo ne?
Podle mě (nejen) by potencionální trest smrti pro psychotické střelce nic neřešil - ti lidé jsou narušeni a je jim jedno, že by jim hrozilo křeslo. Ostatně, v drtivé většině případů jejich řádění končí sebevraždou.
Totéž platí o masových vrazích. Pokud je někdo schopný zabít a zahrabat deset lidí (třeba), je mu fuk, co mu hrozí za trest. Takoví lidé jsou nepříčetní (popř. dosaďte jiný ekvivalent pro asociála s potřebou zabíjet) a hlavní důvod trestu smrti - vystrašit potencionální zločince - na ně prostě nefunguje, protože neuvažují racionálně. Někdo může říct, že by bylo fajn eliminovat podobné jedince, aby neutekli a neprožírali rozpočet, ale to je jenom slepý argument pomsty, která v justici nemá co dělat. Jestli budeme věznit 1115 vězňů nebo 1116 vězňů už kasu tolik nezatíží.
Neříkám, že kdyby mi rodinu někdo nezabil, že bych se nesnažil mu prohnat hlavu kulkou, kdybych měl tu možnost, ale stát/justice má být nad podobné emoce povznesená. Spravedlnost je slepá, nikoliv zaujatá.
Trestat smrtí jakékoliv menší prohřešky (třeba vraždu jednoho člověka) automaticky zvyšuje počet trestů a s nimi nemyslitelně přichází justiční přehmaty. A se stavem naší justice by mělo být udílení trestů smrti to poslední, co by si měl každý přát.
bindina: Já nevím, ale když by mě po patnácti letech nebavil život, mužu to skončit sám v cele. Tohle se navíc podobá spíše eutanázii. Trest smrti...
mikiquicna: To se obávám, že lepením sáčků nebo co v krimech vlastně dělají, si desítky miliónů nevyděláš nikdy. A těm těžkým vězňům bych asi do ruky nedal kladivo, hřebíky a nůž, aby třeba stavěli nábytek.
Storme, viz. jakékoliv zprávy, včetně CNN a BBC.