Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Trest smrti! A vězení = slušný hotel

Trest smrti! A vězení = slušný hotel

diskutujte o všem a o ničem

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

No teda mě smrt jako trest přijde. Neřikej, že by ti nevadilo kdyby tě popravili. Určitě jo, a o tom to je, nebo ne?

Podle mě (nejen) by potencionální trest smrti pro psychotické střelce nic neřešil - ti lidé jsou narušeni a je jim jedno, že by jim hrozilo křeslo. Ostatně, v drtivé většině případů jejich řádění končí sebevraždou.
Totéž platí o masových vrazích. Pokud je někdo schopný zabít a zahrabat deset lidí (třeba), je mu fuk, co mu hrozí za trest. Takoví lidé jsou nepříčetní (popř. dosaďte jiný ekvivalent pro asociála s potřebou zabíjet) a hlavní důvod trestu smrti - vystrašit potencionální zločince - na ně prostě nefunguje, protože neuvažují racionálně. Někdo může říct, že by bylo fajn eliminovat podobné jedince, aby neutekli a neprožírali rozpočet, ale to je jenom slepý argument pomsty, která v justici nemá co dělat. Jestli budeme věznit 1115 vězňů nebo 1116 vězňů už kasu tolik nezatíží.
Neříkám, že kdyby mi rodinu někdo nezabil, že bych se nesnažil mu prohnat hlavu kulkou, kdybych měl tu možnost, ale stát/justice má být nad podobné emoce povznesená. Spravedlnost je slepá, nikoliv zaujatá.
Trestat smrtí jakékoliv menší prohřešky (třeba vraždu jednoho člověka) automaticky zvyšuje počet trestů a s nimi nemyslitelně přichází justiční přehmaty. A se stavem naší justice by mělo být udílení trestů smrti to poslední, co by si měl každý přát.

bindina: Já nevím, ale když by mě po patnácti letech nebavil život, mužu to skončit sám v cele. Tohle se navíc podobá spíše eutanázii. Trest smrti...

mikiquicna: To se obávám, že lepením sáčků nebo co v krimech vlastně dělají, si desítky miliónů nevyděláš nikdy. A těm těžkým vězňům bych asi do ruky nedal kladivo, hřebíky a nůž, aby třeba stavěli nábytek.

Storme, viz. jakékoliv zprávy, včetně CNN a BBC.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

St0rm: Když si ve vězení, tak je tu vždycky nějaká naděje - třeba prezidentovi rupne v kouli a dá ti milost, nebo se ti šťastnou náhodou podaří utéct, či co já vim co. Smrt je nevratná, je to zřeknutí se jakýkoliv naděje. A když tě to přecijen v tom vězení přestane bavit, tak se vždycky můžeš oběsit sám.

Ray: To je pravda, co je pro jednoho trest pro druhého být nemusí, každý člověk je individuum, ale obecně mi přijde, že naprostá většina lidí vnímá trest smrti jako ten z nejhorších možný a to je to hlavní, postihnout tim co nejvíc lidí. Jen pro ujasněnou: neobhajuju trest smrti jen jeho "přísnost".
Obrázek

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No tak oběsit se bych asi nedokázal... pomalé, nepříjemné a zabít sám sebe? To bych musel mít nejdříve fest depresi... Nedokážu si to představit, na druhou stranu když ti cosik píchnou (a nedostaneš alergickou reakci) tak je to rychlovka, nemusíš to dělat ty... nwm no. Jako trest smrti má určitě zastrašující efekt, ale nic se nesmí přehánět.

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Raynor píše:
Pár perel:
To už pak ale neni záležitost trestu, ale soudu ... samozřejmě chápu, že k selhání soudního systému může dojít, ať už úmyslně, nebo ne. Ale to neni problém jen trestu smrti.

To jistě ne, ale vykonaný trest smrti jaksi nejde vrátit. Trest a soudnictví spolu tak nějak úzce souvisejí, ty tvrdíš něco na způsob "chlapa zabila letící kulka, ne stisknutí spouště".

Ne, tvrdím něco jako "pistole a střelec jsou dvě různý věci". Trest smrti se v různejch podobách praktikuje na různejch místech na Zemi a oběti vybíraj různý systémy.
Psal jsem sem svůj názor na trest smrti, ne na soudnictví český, rumunský, ani jakýkoliv jiný. Proto jsem obě záležitosti oddělil.

Jinak k věci - jak dlouhá je doba, po kterou má odsouzenec ještě nějakou naději na nápravu? Stává se, že by očistili někoho, kdo sedí už 10 let? 15 let? 20let? Tohle sice není zdaleka můj obor, ale mám takovou představu, že po určitý době už můžu každej trest označit za nezvratnej. Pokud je správná a s trestem smrti se počká, než bude jasný, jestli zůstane odsouzenej nebo ne, tvůj argument o vratnosti trestu imo pozbyde na váze.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Každý tu řeší nucené práce, ale co by dělali? Jak psal Ray, vrahovi do rukou vrtačku, kladivo apod. nedáš. Co jináč... železnici? Dálnice? Od toho jsou tu firmy a aby vězni fungovali jako ťamani (levná pracovní síla), to už by bylo moc, normální lidi by už snad ani neměli práci vůbec :D (nadsázka). Myslím, že to u nás i funguje, že vězni pracují, jenže si vydělávají tolik, že by si tím možná zaplatili ten blivajz, co dostávají k žrádlu a na nějaký kapitál do budoucna můžou zapomenout.

Je pravda, že jsem pomáhal stavět jenom jedno "vězení", ale když si to vybavím, jak to vypadalo... Nevím, jak bych se tam objesil, těžko bych se věšel na mříž skoro stejně vysokou jako já :D Bych si musel asi rozmlátit hlavu o zeď nebo se něčím podřezat :D :D

A já osobně bych zrušil trest smrti a místo toho bych ty lidi normálně a pořádně mučil (ovšem bez trvalých následků jako useknout ruku a podobně). Vrahouni by se přiznali, nevinní by poznali bolest a snad by si to rozmysleli příště něco dělat... Už od dětství se takový trest prosazuje, něco uděláš, maminka ti dá na zadek, tohle by bylo to stejné a pochybuju, že každej je takovej kripl, že by se mu to i líbilo :D . Popřípadě bych zavedl něco jako je ve scifárnách jako Relý smrti atd.

Když se dívám na zprávy a vidím ty zločince, za co kolik dostali, tak mi z toho pořád vypadává, že nejlepší zločin, co jde u nás udělat je někoho zabít, za to se dostane tak málo let a ještě vás propustí na podmínku nebo za dobrý chování, že krást se nevyplácí :D
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Uran se sám nevykope... na to jim tu vrtačku klidně svěřim ;)
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

St0rm píše:
Vzhledem k tomu, že trest smrti není v podstatě trest, se mi u něj ztrácí pointa. Jasně, když někdo odstřelí ve škole dvacet dětí, tak jejich příbuzní budou chtít "oko za oko" a nejraději by ho zabili dvacetkrát, ale co to je za trest? Prostě ho "vypnou" a dotyčný až na pár minut stresu před injekcí nezažije potrestání. Je to jenom zadostiučinění obětem, ne trest pro odsouzeného...

proč injekci? Já bych takovýhle zmetky vypínal na křesle nebo v plynový komoře.
Podpis byl odstraněn z důvodu porušování pravidel.

Skrejm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Wanted: Mučení se hodí jedině na to aby ses dozvěděl informace od člověka od kterého víš, že je má. Když by tě teď odchytla třeba CIA, Mosad atd. a mučila, tak se přiznáš k čemukoli co by chtěli :wink:
Nehledě na to jak zajistíš, že mučený má dost?

Air Force: Nemůžeš. Ještě teď se v USA stává, že testy DNA člověka čekající na smrt očistí. Kdo ti zajistí, že třeba za několik let se neobjeví ještě průkaznějšího.
"Science has made us gods even before we are worthy of being men." -- Jean Rostand - French biologist (1894 - 1977)

[img][http://img361.imageshack.us/img361/7331/ncis1copydk0.jpg]http://img361.imageshack.us/img361/7331/ncis1copydk0.jpg[/img]

Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

No však, třeba tomu týpkovi z Bratislavi, kdyby se nezabil, tak bych mu prostřílel všechny končetiny a hlavu možná nechal nakonec :D :D
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

jo, lidi jsou nasraný. Tohle je jen předzvěst toho, co se bude dít v budoucnu vcelku pravidelně. Děje se to v Itálii(zápalný lahve na cikánský tábory), v Maďarsku, atd. Státy na slušný lidi serou a cpou prachy do různejch menšin. Ať se potom nikdo nediví, že se někdo naštve a vezme to do svejch rukou.
Podpis byl odstraněn z důvodu porušování pravidel.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ne, tvrdím něco jako "pistole a střelec jsou dvě různý věci". Trest smrti se v různejch podobách praktikuje na různejch místech na Zemi a oběti vybíraj různý systémy.
Psal jsem sem svůj názor na trest smrti, ne na soudnictví český, rumunský, ani jakýkoliv jiný. Proto jsem obě záležitosti oddělil.

Žádný systém není neomylný. Mě se z principu štítí, aby stát (resp. soudnictví) občas omylem zabil nevinného, což se může stát v každém systému.
To řešení, že se dvacet let počká a pak se teprve popravuje je IMO takové... ze všech možností nejhorší. Vězeň dvacet let prožírá kasu a hrozí útěkem (tolik k argumentu, že trest smrti šetří peníze) a pak ho popraví - a opravdu netuším, jak těch dvacet let navíc zaručeně pomůže případnému prokázání nevinny. Boom "neprávem popraveným" tu je jen díky přelomu v analýzách DNA, a podobně drtivá technologie na obzoru není. Pokud dnes někoho usvědčí DNA, a není v tom nějaká konspirace, pak mu dvacet let navíc ztěží pomůže. Je to vůbec trest, když vím, že mám přes smrtí dvacet let sezení v cele? Já sám nevím, jestli tu budu za dvacet let a nepřejede mě autobus, ale on to bude mít na papíře. Samozřejmě, má to asi nějaký dopad na psychiku, ale to se zase podobá úmyslnému mučení.

Ano, stává se, že by někoho očistili i po mnoha letech, momentálně to třeba hrozí i u toho Kajínka. Ale to je spíše dílo náhody a determinovaných jedinců, než že by to řešil nějaký systém "popravíme tě až za dvacet let, třeba tě mezitím osvobodí."
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Předchozí

Zpět na Co se jinam nevešlo