Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Filmy Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Jaký film jste naposledy viděli? (doporučte)

Co dávají v kinech či v televizi. Co by si ostatní neměli nechat ujít.

Fancipal Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Salt:
Angelina Jolie je jednou z mála současných hereček schopných odtáhnout celý film. V tomhle si střihla postavu agentky CIA s ruskými kořeny, jejímž úkolem je zachránit ruského prezidenta a odhalit vlastní minulost. I když film ničím nepřekvapí, jedná se o slušnou akční podívanou s Femme Fatale současného Hollywoodu.
Hodnocení: 7/10

Tekken: hrou jsem prakticky netknutý, tudíž jsem vstupoval do naprosto nezmapovaného území. Režisér a hlavně scénarista si očividně během natáčení odskočily na dovolenou, ale v konečném zúčtování působí film, díky atraktivnímu prostředí a pestré směsici různých bojových stylů (Capoeira 4ever) jako sledovatelná, ale ničím vyjimečná, pocta slavné bojové sérii.
Hodnocení: 6/10

Edit:
Highlander:
Soundtrack od skupiny Queen, Sir Sean Connery, snesitelný Lambert a nádherná příroda skotské vysočiny. Zbytek působí jako rutinní béčko z 80. let.

Hodnocení: 7/10
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Battle for Haditha
Inspirován Fresh Film Festem (na kterým samozřejmě nejedu) jsem si doplnil další film z irácké války. Battle for Haditha z roku 2007 se zaobírá incidentem označovaným jako "irácké My Lai", při kterém po IED útoku na US konvoj vojáci "v odvetě" při razii postříleli přes dvacet Iráčanů, z větší části neozbrojených civilistů (dětí, například). To jsou informace, které podává snímek i Wikpedia, a ačkoliv jsem samozřejmě v Hadithě v inkriminovaný den nebyl, nemám důvod jim nevěřit. Potud fajn.
Bohužel, ačkoliv film Battle for Haditha tvůrci evidentně točili s dobrým úmyslem ukázat obě strany války jako nesoucí svůj díl viny, zároveň při natáčení udělali řadu chyb, které z koukání dělají nemastný neslaný zážitek (navzdory velmi naturalisticko-pseudodokumentárnímu stylu á la Paul Greengrass).
Snad jednu hodinu tak trvá, než k masakru dojde, a předtím jsme nuceni sledovat běžný život mariňáků, povstalců i Iráčanů. Nejspíše je to pro diváky, kteří o incidentu nic nevědí, stejně jako nevědí, jak žijí vojáci, teroristi a Iráčani a mají je zafixované jako archetypy z propagandistických videí Druhé světové války. Máme tu drsné hochy, kteří se nebudou bát pokropit i ženskou, když se bude krýt za gaučem ("No, to vypadá, jako že dojde k něčemu špatnému..."). Máme tu povstance, kteří vlastně jsou dost amatérští, a myslí to s Irákem dobře; a pijou alkohol ("No, šak oni jsou vlastně taky lidi."). A máme tu idilickou iráckou rodinku, kde sice ženská nosí búrku, ale pod ní má sexy košilku a miluje svého manžela a on miluje ji; explicitně ("Ježišmarjá, těmhle lidem bych teda nepřál smrt!"). Tohle vykreslovací klišé katastrofických filmů, které parodoval snad už Airplane!, je iritující a nudné a způsobuje akorát tak laxnost k průběhu filmu trvající až do katastrofy samotné, díky čemuž si namísto identifikace s postavami přejete tak akorát, aby to už povstalci odpálili a začalo střílení do živého. To, myslím, není ideální fungování protiválečného filmu.
Opět se potvrzuje, že Generation Kill je desetinásobně propracovanější a věrohodnější jak co do motivů a chování mariňáků, tak i do motivů povstalců a civilistů - ne, v GK není žádná postava povstalec, ale i ten krvácející Syřan s metamfetaminy v kapse tam má více motivace než duo povstalců v BfH. No a kromě toho nudícího scénáře je to celé natočené hrozně levně a nezajímavě, ostatně je to taky jenom televizní film.
Jak mi Hurt Locker příjde příliš dlouhý, nudný a simplifikující celou válk i operování jednotek, měl alespoň nějaký režijní styl a bylo vidět, že paní exCameronová občas třeba měla na dražší kameru a nebála se ji použít. Battle for Haditha ale působí v tom nejpejorativnějším smyslu televizně, a právě řemeslné chyby scénáristy i režiséra zabily něco, co mohlo být "iráckou Četou".
No a jakmile dojde k masakru samotnému, je to zobrazeno s poněkud nesmyslnou přímočarostí. Nemyslím si, že by mariňáci váhali se střílením, přesto bych očekával, že ověřování cílů někdy fungovat bude a že občas někoho při sniperování napadne zamyslet se, že "runner" nedrží pušku nebo při palebné podpoře si operátor u obrazovky všimne, že vlastně utíká jen pár dětí a žen. Jarheads jsou asi agresivnější než já, ale někteří asi taky občas uvažují, jinak by v Iráku už nikdo žít nemohl. Opět - možná ti mariňáci byli nasraní, nevyspaní a vystresování, ale pak to měl reflektovat styl kamery, hudby a herectví. Takhle to vypadá, že prostě jenom vletěli do baráku a stříleli na vše možné a tvářili se při tom jako parta úředníků při cestě na oběd. Odmítám si pohrávát s intepretací, že nějaké ukázání "denní stránky války" byl režisérův záběr; film mě kvůli tomu sotva zajímal, ergo i pokud by byl, selhal.
Předpokládám, že vysoké hodnocení to získává, protože je to jeden z mála filmů, které se Irákem zaobírají a kritizují nepřehlednost tamní situace. Ano, pokud o Iráku něco více leda tak z Pohádek tisíce a jedné noci, nebo pokud jste nikdy neviděli žádná válečný film mladší roku 1970 a dál, nebo pokud jste po lobotimii, pak vás možná zasáhne, že v té zemi někdo střílí po vojácích a oni na oplátku střílejí do žen a dětí, Kristovanohotensvětjealezlý! Pro ty ostatní jsou tu sugestivnější a pravdivější snímky.
5/10

PS. Mnohem více by se mi líbilo, kdyby celý masakr přišel na začátku filmu a až poté by přišlo vyšetřování, při kterém by se s groteskní absurditou odhalovalo chování jednotky, postalců a třeba by se i odhalilo, že ta idilická rodinka vlastně nebyla moc idilická, ale měla své denní problémy jako každá rodina v Americe, Iráku nebo Číně, a proto by mi jí bylo mnohem více líto než tohodle melodramatického klišé. Válka je vůl, filmy o ní ale být nemusejí.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

sgcatlantis Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Teď sem se dokoukal a vřele doporučuji.
American Pie
Toto je spoiler!!!:
Po česku : Prci, prci, prcičky

Je jedno, na který díl této série se podíváte. Vždy budete mít o zábavu postaráno. :D :D :D

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No tka to bych se hádal :) s každým dalším to jde do větších sraček, než byl předešlý :shock:

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Mno, viděl jsem 1 a 3 (u dvojky jsem spal) a přišlo mi to jako že proč ne.

Vanguard Major
Major

Odpovědět s citací

První tři díly mám velmi rád, ve čtyřce je spousta hlášek a jinak ten zbytek jsem neviděl, ale prý jsou to hrozné bullshity.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Inception
Já myslím, že ano!
9/10

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Ano co? :D Ano sen, nebo ano realita? :rflmao:

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ano, je to dobrý film.
U těhle věcí nemá smysl se moc rozepisovat, jednak ještě nemám ucelený názor, druhak o Inception stejně všichni ví.

Jenda.SG-1 Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Serpico (1973)

http://www.csfd.cz/film/6220-serpico/

Moc povedený film s Al Pacinem v titulní roli. Doporučuji každému, koho neuspokojí jen tuna speciálních efektů, bez příběhu. Tenhle příběh vás donutí přemýšlet i dlouho po jeho shlédnutí.
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist.
Albert Einstein

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Příběh z Bronxu (1993)
Nad očekávání vydařený režisérský debut Roberta de Nira, který vedle režisérské židle ztvárnil i hlavní roli, nikoliv ovšem mafiána či gaunera, jak by se znalý fanoušek mohl domnívat, ale pro tentokrát člověka z druhé strany "barikády", prostého řidiče autobusu, jehož syn se i přes jeho veškerou snahu zaplétá s místním mafiánským kápem. Překvapivě ne černobílý film věrně zachycuje atmosféru 60. let, včetně tehdy velmi problémové integrace černošského obyvatelstva do sociálních a vzdělávacích institucí.
Žánrově se jedná o pomalé, táhnoucí se drama s kvalitním scénářem, podepřené působivými hereckými výkony (závěrečné cameo Joe Pesciho je nanejvýš povedené) :yes: .
Přesně žánr pro který mám slabost (úchylku), to jen na srozuměnou pro některé permisivní uživatele (zcela vážně, absence ironických smajlíků je přínejmenším alarmující :) ).
P.S. Lee Strasberg se musí v hrobě při pohledu na Roberta de Nira dmout pýchou :) .
Hodnocení: 8/10

Ondine (2008)
Stručně rečeno se jedná o dospělou verzi pohádky o malé mořské víle s modernějším, překvapivějším a relativně inovativním koncem. Za zmínku ještě stojí polská představitelka hlavní ženské role Alicja Bachleda, která je rovnocennou partnerkou Collinu Farrellovi.
Hodnocení: 6/10
"Don't make people into heroes, John. Heroes don't exist, and if they did, I wouldn't be one of them."
Sherlock Holmes

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Baader-Meinhof Komplex
Oficiální text distributora: "Nový film Uliho Edela líčí smutnou kapitolu moderních dějin západního Německa, které bylo v sedmdesátých letech sužováno vlnou násilností ze strany RAF (Rote Armee Fraktion), teroristického hnutí bojujícího proti kapitalismu a prosazujících komunistické ideje. Pozornost je především věnována první generaci mladých teroristů, jejímiž vůdci byli milenci Andreas Baader a Gudrun Ensslin a novinářka Ulrike Meinhof a částečně druhé generaci vedené Brigitte Mohnhaupt. Snímek téměř dokumentárně zachycuje vznik RAF, první násilné útoky, vojenský výcvik v Jordánsku, uvěznění teroristů, soudní líčení a nástup krvavé druhé generace."
Takhle to vypadá jako nějaká propaganda, ve skutečnosti film poměrně dobře zasazuje situaci do dobového kontextu, kdy v revolučních 60. letech (viz. rok 1968) Německo stále do značné míry vedli lidé, kteří byli u moci za Třetí říše. To není stranění RAF, to je fakt, bez jehož pochopení se proti terorismu a především jeho kořenům nedá bojovat (a tím nemyslím jen puškou), a bez jehož pochopení dopadnete jako Německo v 70. letech, kdy všichni ti represivní g.o.d.ové u moci jaksi situaci eskalovali a nezodpovědnými přešlapy umožnili vznik teroristických martyrů a pak se hrozně divili, kde se furt berou noví teroristé a proč stupňují násilí...
Ale samozřejmě členové RAF byli taky šulini, jenom o tom není třeba tak psát, protože to film zobrazuje explicitněji. I když o tom komu budete fandit si díky nestrannosti filmařů můžete rozhodnout sami a to je plus.
Je poměrně srandovní si to dát v double feature s Mnichovem, se kterým to má poměrně dost společného a občas se to i tématicky protíná. Počínání RAF je vyobrazeno jako nesmírně amatérské pachtění pár studentských idealistů (a často ani to ne), nesmírně vážně brané vládní konspirace proti svobodě jsou zase vyobrazeny jako díla náhodných vyšinutých pobudů a podobně.
Dost mi to připomnělo Zodiaca, o kterém jsem tu psal nedávno, a to jednak věrností tématu (čekoval jsem si v průběhu filmu informace na netu a je fajn, že to odpovídá a navíc se dozvíte i pár pikanterií - jako že třeba ten právník ve filmu, radikální levičák, je dneska radikální pravičák a popírač holocaustu), druhak maximální věrností ztvárnění doby (zdravím Kájinka).
10/10

rossi001 Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Gunless 70% prijemna oddechova kanadska lehce komedialni podivana;-)
" IMMORTALITY "

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Protektor
Nechce se mi popisovat děj, tedy citace z Wiki: "Děj filmu se odehrává v Praze. Začíná na konci 30. let 20. století, hlavní těžiště příběhu ale leží v době druhé světové války. Vypráví o manželské dvojici Emilovi a Haně Vrbatových. Před válkou je Hana (Jana Plodková) herečkou, pak ale pro svůj židovský původ nemůže pokračovat v kariéře. Rozhlasový reportér Emil (Marek Daniel) se ji snaží zachránit tím, že pomáhá německé propagandě."
To jsme tu už několikrát měli, třeba v Musíme si pomáhat, ale narozdíl od teplelidské story je Protektor natočen mnohem progresivněji a moderněji. Také ono vyznění je osobitější a popisuje rozpad původně ideálního manželství kvůli nepřející době. Už si moc nepamatuju Musíme si pomáhat, nicméně po vlažném startu se Protektor v druhé polovině divoce rozjete a je labužnicky (ne)příjemné pozorovat, jak kompletně všechno pro kompletně všechny jde totálně do prdele. Původně jsem hodnotil méně, ale jak jsem hltal poslední půlhodinu, přece jenom je můj dojem vysoko.
Český "odboj" okupaci je znovu vykreslen spíše jako shoda náhodných událostí než jako organizované hnutí a obecně, pokud jste třeba nacionálnější, pak budete mít po filmu pocit, že jste jaksi špinaví.
Což je dobře, protože to svědčí o Najbrtově zručnosti (kamera, střih, hudba, všechno se spojuje v až nečeském audiovizuálu) a dobrém scénáři, který se třeba nebojí používat nějaké motivy, metafory, elipsy a další sprostá slova pro většinu českých scénáristů. Ale zase nejde o žádný art.
8/10 protože první půlka, tj. než děj celý jde do prdele, je taková pomalejší a bez drajvu - ale je to prosím hodnocení v kontextu světového filmu, což je slušné hodnocení (a třeba mnohem vyšší, než jsem dal Hurt Locker, Katini nebo Mechanickému pomeranči, jupí). Samozřejmě v kontextu české kinematografie jde o jeden z nejlepších porevolučních filmů, i když třeba Venkovský učitel je asi povedenější, ale ten se nemusel starat o takovouhle dobovou výpravu. Kdyby měl Najbrt o třicet melounů více, hodnocení by výrazně stouplo, ale takhle se prostě v řadě scén ilustrujících okupaci nejde ubránit dojmu, že za rohem čeká kolona moderních aut a že těch německých tanků projíždějících Prahou by mělo být desetkrát tolik...

St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Green zone- Film, kde je Irák pískoviště na kterém si dva chlapci boří bábovičky, proč ne? Zvláště když se jeden chlapec jmenuje CIA a druhý ministerstvo obrany... Nevím jestli je to pravda a popravdě mě to ani nezajímá, hlavní je, že film je to s vynikající, svižnou a velice uvěřitelnou akcí. Žádná náborová vymývárna mozků, tady se háže na amíky špína odkud to jenom jde. Doporočuju zkouknout, nerad bych spoileroval :)
EDIT: Nehledě na to, že happy end se opravdu nekoná.
EDIT2: Tak jsem si trošičku zagooglil, je to podle knížky. Děj vychází z osobních zážitků autora. Stále to nedokazuje, že jde o pravdu, ale však co? Ukazuje prstem a to fest :)

Ivory Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tapped

Pokud jsem kdy tápal nad tím, jestli je balená voda zdravější než ta z kohoutku, tak mi na to tento dokument odpověděl. I když nejste na dokumenty, tak tento vám doporučuji shlédnout.

Já jsem balenou vodu nikdy moc nekupoval, ale po shlédnutí tohoto si ji tuplem nekoupím.
Obrázek
Fly High My Friends, Bob Stencil.

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ale ten dokument, hádám, asi není natočený poblíž Hranic na Moravě či v centru Olomouce, co? V tom případě mi jsou jeho informace k ničemu. Balená perlivá voda má tu výhodu, že mi chutná více, z kohotku mi voda obohacená o CO2 teče málokdy. Kdybych měl požívat jen to, co je zdravé, tak bych zešílel.

Abych nebyl OT, upozorňuju, že vyšly dva nové díly (28 a 29) Freeman's Mind! It's time for ambassador Pineapple!

Ivory Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Nejdřív se na to podívej a uvidíš. Když trochu odbočím, před časem jsem dělal v určité společnosti, která se zabývá výrobou potravin a kdybys viděl, co všechno se tam dělá a co se do těch potravin dostane, taky by ses na to jídlo díval jinak.
Obrázek
Fly High My Friends, Bob Stencil.

Wanted Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Ray má pravdu, že to není odsud, Amerika je hold jiný stát... Na druhou stranu, neperlivá balená voda (jakékoliv značky) je naprosto stejná jako ta v kohoutku ;)

Ivory: ano, ano, všichni víme, že v salámech jsou krysy, 90% mouky, rozemletý kopyta na gumídky a podobně... Vidět bych to nechtěl, protože potom bych asi vážně musel do lesa si jít něco ulovit, abych se najedl :D

EDIT: Jako film začíná titulky, že cena balené vody převyšuje cenu pohonných hmot... Nevím... ale přijde mi, že když 1l vody stojí 5Kč a benzín 30Kč, že i ty výrobní náklady budou v podobném poměru...
Obrázek
HNĚV POMINE, NENÁVIST V SRDCÍCH ZŮSTÁVÁ

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ivory: v podstatě souhlasím s Wantedem, nevědomost je v tomhle sladká.
Pravda, já jako kluk z vesnice mám alespoň nějaký limitovaný přístup k domácím potravinám, ale se znečištěním si fakt nevybereš co žereš.

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

The Expendables (2010)
Předem upozorňuji, že tento příspěvek bude nasáklí nostalgiií, kterou ve mne tato parta akčních veteránů, pří své krvavé cestě k sesazení jednoho despotického diktátora vyvolala. Ač to bylo mnohokrát zmíněno, tak se musím zmínit o scéně v kostele. Po čtvrtém zhlédnutí mi nezbývá než konstatovat, že je naprosto boží. Rozepisovat hlubší nástin děje nemá smysl. V akčním žánru hraje příběh podřadnou úlohu a po hlubším zamyšlení se drtivá většína filmů, alespoň rámcově, podobá jako vejce vejci.
Arnolde, Slyi a Bruci máte můj nehynoucí respekt a věčnou úctu za přínos kinematografii a neustále plný zásobník s pusu plnou suchých a sarkastických hlášek. :yes:
Hodnocení: 7,5/10

Inception (2010)
Na filmu očividně pracovali mistři svého řemesla. Hereckým výkonům, scénáři, kameře a režii není co vytknout. Tentokrát budu plným hodnocením šetřit, jedná se "jenom" o výborný film. Každopádně jsem si po projekci uvědomil dvě zásadní věci. Christopher Nolan neumí natočit špatný film, který by mohl zapadnout do průměru současné kinematografie a tím druhým, ještě důležitějším zjištěním, je fakt, že Leonardo DiCaprio je jedním z největších herců současnosti a to, že ještě nemá zlatou sošku padá na vrub akademie. Očividně mu spolupráce s Martinem Scorsesem svědčí (nemůžu si pomoci, ale reminiscenci a historickou paralelu na kooperaci De Nira se Scorsesem v 70. letech vidím jenom já :?: ).
Děkuji karvinskému kinu Blesk za včasné uvedení snímku do kin.

Hodnocení: 8,5/10

Rise of Theodore Roosevelt, The (2011) DiCaprio + Scorsese = nejočekávanější film přístího roku (kromě Harry Pottera, samozřejmě)
Naposledy upravil Fancipal dne 01.9.2010 18:23:41, celkově upraveno 1
Sherlock Holmes

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já teda neznám kariéru De Nira, ale ten se asi neproslavil v nejúspěšnějším filmu 90. let tak moc, že ho potom každý nenáviděl. Di Caprio si Titanikem skoro zazdil kariéru.

Tenkrát na západě
Já myslím, že ano!
10/10

A-Team
Asi stokrát lepší než Losers (a kdo říká, že ne, ten je sám loser) a hodně over-the-top pocta kultovnímu seriálu, byť bohužel ne tolik dada jako třeba Starsky a Hutch. Snad jediný pořádný letní film (Inception je příliš intelektuální), který se povedl. Od začátku do konce tu máme akci, hlášky, akci, hlášky, lepou děvu, akci a trochu akce navíc. Přitom je to dostatečně stylové a Hannibalovy megapřekomplikované šílené plány jsou skutečně zajímavé (asi stokrát, než mnohokrát viděné operace v Losers, byť zrovna tak nereálné). Chci vidět znova!
Whoa! It's totally like Call of Duty!
8/10

Eleira Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Edie 3. díl
No, abych to přeložila, tak mám na mysli třetí díl Stmívání. Ponechám si většinu hodnocení a napíšu jen to, co se mi vcelku i s přimhouřenýma očima líbilo. Líbila se mi ta asi dvouminutová bitva upírů. Jestli se mi totiž na téhle sérii něco líbí, tak je to to, že ti upíři se fakt řežou hlava nehlava. Tak to má být. Škoda jen, že než se začnou řezat, mají kolem toho keců zabírajících 90% filmu :palka: No a samozřejmě, když už se řežou, tak chtějí všichni ublížit té jediné, kolem které se otáčí Země, ach jo. :stupid:

Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ale když už jsme u toho, moc se těším na poslední díl a jeho BDSM soulož, vražedné upíří embrya a pedofilní lásku.

Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Měl jsme na mysli skutečnost, že Robert de Niro byl svého času Scorseseho dvorním hercem, tedy pozici, kterou v současné době okupuje DiCaprio. Zároveň je očividné, že společně natočily svoje nejlepší filmy. To platí pro oba herce. Suma sumárům se snažím říci, že tento oscarový režisér má čuch na talenty, kterým DiCaprio i svého času De Niro rozhodně jsou.

P.S. Právě se rozhoduji co si pustím ? IronMan 2 nebo Stmívání :)
Sherlock Holmes

PředchozíDalší

Zpět na Filmy