Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo Atomové elektrárny

Atomové elektrárny

diskutujte o všem a o ničem

Co si o nich myslíte?

je to nutné zlo
6
12%
atomovou energii nesnáším
1
2%
jsem pro výstavbu dalších
43
86%

Celkem hlasů : 50

Příspěvek 26.8.2010 18:45:20
pala Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Tak největší problém jaderného odpadu je nejspíš kam ho dát. Samotné odstínění záření není žádný problém. Jako já osobně si myslím, že není třeba stavět nějaké uložiště, protože v areálu elektrárny to v pohodě vydrží těch padesát let a pak se to už určitě zpracuje.

Příspěvek 26.8.2010 18:57:40
CZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Omlouvám se za off topic, ale musim reagovat na g.o.d. Možná to bereš s nadhledem, ale...
Ty tvoje příspěvky,to jako myslíš fakt vážně??? Protože jestli jo, tak fakt budeš mít nějakej psychyckej problém. Jinak už fakt nevim. Číst ty tvoje moudra to je fakt něco :evil: .
Airsoft team: 1st Battalion 3rd Marines

Příspěvek 26.8.2010 19:08:03
Shorty Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak si trochu ujasníme pojmy:
Drtivá většina (99% +/-) z toho tvoří produkty ze zdravotnictví či průmyslu (nízkoaktivní a středněaktivní odpad). Takový odpad je nemá vysoké hladiny radiace a za pár desítek let po skladování není nebezpečnější než těžké kovy, které se běžně vyskytují v půdě.
To zbylé asi 1% tvoří vysoceaktivní odpad a tím je vyhořelé palivo. To se momentálně ukládá do úložišť - nejprve bazény s vodou, kde zůstává několik desetiletí - jednak kvůli snížení radioaktivity a jednak kvůli snížení teploty. Odsud se dále přemístí do velmi dobře odstíněného meziskladu. Lidé v blízkosti takových skladů se bojí ozáření či úniku, ale to je z hlediska bezpečnosti takových skladů a relativně nízké aktivitě "odpadu" takřka vyloučeno. Pokud by se palivo v takovém skladu nechalo, tak během 100-500 let takové palivo nebude nebezpečnější, než běžné těžké kovy, vyskytující se v půdě. Ale to je nevýhodné, protože vyhořelé palivo je z 95-99% znova zpětně využitelné. Ať už jako palivo do jiných druhů reaktorů, tak najde využití v průmyslu. Znovu zpracování na palivo dnes používá třeba Británie nebo Francie, ale v dnešní době nízké ceny uranu to není ekonomicky výhodné a technologie recyklace paliva ještě nedokáže využít plný potenciál vyhořelého paliva. Proto se ukládá do meziskladů pro budoucí využití, kdy to bude ekonomicky mnohem výhodnější a také efektivnější - nové postupy v recyklaci, nové reaktory aj.

Kdo chce, tak si tohle může najít na netu, o téhle problematice je na netu dost informací. Někomu, kdo tohle ví, se může zdát můj příspěvek zbytečný, ale je to zde potřeba napsat.

Ralen: Nebudu OT a radši tě nechám bez komentáře. Pokud máš ty PROBLÉM, tak si ho se mnou vyřiď přes PM.
Obrázek

Supporter of RDA SecOps. Get Some!

Příspěvek 26.8.2010 19:58:15
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

CZ píše:
Omlouvám se za off topic, ale musim reagovat na g.o.d. Možná to bereš s nadhledem, ale...
Ty tvoje příspěvky,to jako myslíš fakt vážně??? Protože jestli jo, tak fakt budeš mít nějakej psychyckej problém. Jinak už fakt nevim. Číst ty tvoje moudra to je fakt něco :evil: .

jo jasně :lol:
Podpis byl odstraněn z důvodu porušování pravidel.

Příspěvek 26.8.2010 20:25:18
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Shorty píše:
...než těžké kovy, které se běžně vyskytují v půdě.

Vážně? Vlastně máš pravdu, teď když jsou všechny ty půdy zamořený, tak se tam běžně vyskytujou. ;-) Resp. ano vyskytujou se běžně, stejně jako se běžně vyskytuje třeba zlato, ale v jakejch koncentracích.
Obrázek

Příspěvek 26.8.2010 20:34:52
NewAsgard Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Sorry za OT ale g.o.de to si snad už děláš srandu!
A IT:Shorty nevím co si představuješ pod tím běžným výskytem, ale já na zahrádce uran nemám nemám. Hele, v tomhle nejsem expert, tak se do mě zbytečně neopírejte.
A Ralene teda nevím co myslíš tím, že jsou všechny půdy zamořený. :hmmm:
Obrázek
Povídka První hrozba
Pokud tě štve, že zrušili SGU, hoď si tohle pod podpisu.

"If I must tear you apart Shepard, I will." - Harbinger (Mass Effect 2)

Příspěvek 26.8.2010 21:30:32
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nesmíš to brát doslova. ;-)
Obrázek

Příspěvek 26.8.2010 21:52:42
CZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Nemyslel jsi to tak, že nějaká malá radiace vyzařuje ze spousty věcí??

g.o.d: No jestli ti příjde vtipný, že si o tobě lidi myslej, že je s tebou asi něco špatně, tak fakt už nevim. Většina lidí ve tvém věku, pokud jsi samozřejmě nelhal (to by bylo opravdu nečekané) má už rozum :wink: .

Toto byl můj poslední příspěvek ohledně této divné bytosti g.o.d.
Airsoft team: 1st Battalion 3rd Marines

Příspěvek 26.8.2010 22:09:15
Shorty Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ralen píše:
Shorty píše:
...než těžké kovy, které se běžně vyskytují v půdě.

Vážně? Vlastně máš pravdu, teď když jsou všechny ty půdy zamořený, tak se tam běžně vyskytujou. ;-) Resp. ano vyskytujou se běžně, stejně jako se běžně vyskytuje třeba zlato, ale v jakejch koncentracích.

Nechtěl jsem na tvou demenci reagovat před tím, ale teď musím - uran je přírodní ruda, olovo je přírodní ruda (ano, olovo je jedovaté, kdo by to byl řek :roll: ), meď je přírodní ruda (taky jedovatá, wow). A přesně tyhle kovy jsou toxictější než vyhořelé palivo po 100-200 letech. První si něco zjisti a pak tady dělej ramena a radši neplácej blbosti.

A to si myslíte, že se vyhořelé palivo skladuje někde na zahrádce nebo co? Nebo že se někde pohodí? Na tomhle vám jen dokazuju, že to strašení s tím, jak je skladování paliva neřešitelný problém a jak to bude zamořovat zem ještě tisíce dalších let, tak to je kravina. To říkají lidi, co si o tom nic nepřečetli ani nezjistili. Vyhořelé palivo se skladuje ve skladech, odstíněných desítkami metrů betonu nebo skály.
Obrázek

Supporter of RDA SecOps. Get Some!

Příspěvek 26.8.2010 22:47:16
Shibbii Airman
Airman

Odpovědět s citací

Je pravda, že vyhořelý palivo z JE je ještě asi 10.let skladováno v bazénu kousek od reaktoru, to je braný ještě za vysoceaktivní odpad. Třeba taková JE Temelín žádnej jinej sklad zatim nepotřebovala, protože tak dlouho neběží.
Takže odpad je až po "vychladnutí" přepravovanej do suchých meziskladů. A i když se nedivim lidem, který to nechtěj mít za barákem, tak pořád je to podle mě menši zlo než palit stovky tun uhlí ročně.
Nechápu rakušáky, který protestujou na hranicích kvuli zavření Temelínu a druhou rukou si od nás nakupujou proud :D a přitom největši problémy u JET byly způsobený jen nekompatibilní technologii reaktoru (rusko) a řídícího systemu (USA).
Jinak doporučuju prohlídku JE Temelín pokud budete mít možnost, byl sem na jaře a stálo to za to. A určitě by ste pak nepsali některý příspěvký, který sem tu četl :D:D

Příspěvek 26.8.2010 23:31:53
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Shorty píše:
...uran je přírodní ruda, olovo je přírodní ruda (ano, olovo je jedovaté, kdo by to byl řek :roll: ), meď je přírodní ruda (taky jedovatá, wow). A přesně tyhle kovy jsou toxictější než vyhořelé palivo po 100-200 letech. První si něco zjisti a pak tady dělej ramena a radši neplácej blbosti.

Reagoval jsem na tvou poznámku, že těžký kovy jsou běžnou součástí půd. To neni pravda! Napřed si o tom něco zjisti a pak tu dělej ramena. ;-)
A to si myslíte, že se vyhořelé palivo skladuje někde na zahrádce nebo co?

Možná by ti prospělo kdybys k lidem se kterými diskutuješ nepřistupoval jako k idiotům. Třeba by si ti pak došlo, že nikdo v diskusi si nic takovýho nemyslí. Jistě že se jaderný odpad neskladuje na zahrádce. A to je právě ten problém - jaderný palivo se nemůže skladovat na zahrádce (můžu-li to říct až takhle dementně :) ), je na tom moc nebezpečný. A co je nebezpečný to je problematický. Nebo mi snad chceš tvrdit, že nebezpečný věci snad nejsou problematický? Anyway, co si tim problémem myslel původně ty jsme si už ujasnili, takže netřeba to dál rozvíjet.
Obrázek

Příspěvek 29.8.2010 13:50:32
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Shibbii píše:
Nechápu rakušáky, který protestujou na hranicích kvuli zavření Temelínu a druhou rukou si od nás nakupujou proud :D

ČEZ prodává energii do Rakouska pod cenou, čímž poškozuje tamní firmičky a vytváří si monopol na elektřinu (jako už v tolika dalších zemích), což se rakušákům pochopitelně nelíbí a tak protestujou. Atom je jen záminka a to příhodná - hodně lidí se toho pořád bojí, navíc velká část český produkce elektřiny pochází z atomu - bez něj by si ČEZ patrně nemohl dovolit takový ceny.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 29.8.2010 15:24:29
Shibbii Airman
Airman

Odpovědět s citací

to Air Force:
Jo s tím, že si ČEZ dělá monopol souhlasim. Ale na druhou stranu, kdyby tady místo ČEZu bylo jen mraky malejch firmiček nemyslim, že by byl proud levnější, protože by neměli takovej obrat a z něčeho by údřžbu nebo obnovu elektráren dělat museli. Na JE by se težko zmohli a nebo na jejich rožšiřování jak teď plánujou u Temelína i Dukovan.
A k těm rakušákum. Docela mě pobavilo, že nějakej rakouskej podnikatel vymyslel do zásuvky takovou věcičku (sry zrovna mě nenapadá žádný pojmenovaní), která by údajně měla brát jen elektřinu, která nepřichází z Temelínu a trhnul na tom docela slušnej balík :D :D

Příspěvek 29.8.2010 15:56:40
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Však já proti tomu ani slovo nenamítám - jen jsem se snažil objasnit jejich (rakušácký) motivy. Že jim ve skutečnosti nejde ani tak o bezpečnost, jako spíš o peníze (překvapivě).

Jestli někdo takovou pitomost do zásuvky koupí, jeho boj :lol:
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 01.9.2010 16:29:36
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ten nesmysl do zásuvky je českej joke, má to vlastní stránku na české Wiki.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

PředchozíDalší

Zpět na Co se jinam nevešlo