ráda bych vác poprosila o hodnocení - jsme zvědavé, která povídka ze společných se vám líbila nejvíc
ráda bych jenom podotkla, že konce máme jiné, takže by nebylo od věci kouknout i k Mooony
Budoucnost si předučíme sami, part 4
"Měl by se maličko prospat," podotkla Mac.
"Myslím, že to je ten nejmenší problém," broukl. "Náš McKay si nikdy pro sebe nebrble," zamručel. "Zní to, jako by si spíš s někým povídal..." Mac se rozhlídla.
"Ale...nikdo tady není," podotkla.
Will se na svou společnici podíval a trochu se rozesmál: "No to je asi ten zásadní problém.“
"Myslíš, že se baví se...Zuzanou?" špitla.
Zamračil se, "proč myslíš?" Oba ho pozorně sledovali. Moc si nebrblal, jen tak někdy něco prohodil. Chvíli se tvářil nepříčetně a v druhou chvíli byl naprosto v pohodě a na něčem pracoval.
„Vypadalo to, že ji má rád. Viděl ji umřít," pokrčila rameny. "Pár let zpátky se stala nehoda a Johna zabili. Po nocích jsem si s ním povídala taky," přiznala. "Byla jsem...myslela jsem, že se zblázním. Tohle trošku pomáhalo," šeptala. Jen si povzdechl.
"Na předčasné závěry je ještě brzo," vydal se za Rodneym. Co mu je, zjistí později, důležité bylo, aby odvedl svou práci tak, jak má. "Tak co, doktore? Jak to jde?" zajímal se.
Vzhlédl od práce a podíval se na něj.
"Jo, docela dobře," odvětil, "máte něco zajímavého?" Emerson dlouho neváhal. Popsal Rodneymu, co viděl a jak to vypadá u stáze. Chodby a všechno. Po jeho naprosto barvitém popisu nastalo ticho. Slyšeli vítr narážet do stěny. Všechny v místnosti to znervózňovalo. Napětí stoupalo. Najednou se ozvala rána. Mackenzie nadskočila a vykřikla. Zbylí muži nadskočili taky. Spadla tužka. Mac se hned nahrnula k Willovi a pevně mu stiskla paži. Okamžitě ji objal a hladil po zádech. Druhý doktor se jen uchechtl. V tomhle šokovém okamžiku ho zřejmě něco napadlo.
"Co to sakra bylo?" zavrčela po chvilce plukovník. Pomyslela si, že má nervy na pochodu.
"Tužka narazila do ešusu, který byl na kraji stolu, shodila ho a spadla taky," mávl rukou McKay. Mac jenom zavrtěla hlavou a v duchu si vynadala, že se tak snadno polekala. Sedla si na jednu ze židlí a zaposlouchala se do doktorova výkladu, jak udělá pojistku, aby se město vyhouplo nad hladinu. Popravdě rozuměla jen spojkám. Po chvilce se přistihla, že začíná podřimovat. Nějak dávalo jejímu mozku zabrat, sledovat všechny ty vědecké názvy a termíny. Usnula. Doktor Emerson, ale bedlivě poslouchal McKaye. Plynule přešli k tomu, jak poslat zprávu do jiných realit. Po dvou hodinách to vzdali. Na nic nepřišli. Oba mlčeli a zírali z okna.
„Přemýšlel jsem, jaké by to bylo se vrátit," pousmál se Rodney. "Ta realita by už nebyla ono," pousmál se, "tahle změna nebyla plánovaná, třeba měla Zuzana umřít někde jinde a popravdě já taky," zamručel.
"Co tím chcete říct?" broukl.
"Tím chci říct, že ať se na to koukám z kterékoliv strany, tak přežije jen jeden," pousmál se.
"To nejspíš ano," přikývl. "Otázka je kdo."
"Tipl bych si tak plukovníka," broukl. "Do stáze se vleze jen jeden a ona je Antik, když vše nastavím a přijdu na to, jak z tohoto ven, pak ano, myslím, že by to měla být ona," pousmál se. Nechtělo se mu vracet zpět do své doby. Tady byl docela spokojený. Podíval se na jednu prázdnou židli a usmál se. Docela hodně tu byl spokojený.
"Nemyslíte, doktore, že by se k tomu měla taky vyjádřit," kývl ke spící Emerson.
Jen zakroutil hlavou, "nebude mít na výběr," pokrčil rameny.
"No, to se jí asi nebude líbit," uchechtl se.
"Je možné, že s tím taky nic neudělám," pokrčil rameny.
"Taky možnost," povzdechl si a přešel k Mac, která spala s hlavou na nějaké konzoli. Sundal si bundu a přikryl ji. V místnosti nastalo tíživé ticho. McKay zase něco klapal do svého notebooku, který si bral na misi. V duchu přemýšlel nad problémem, který měl. Znova byl slyšet vítr. Jediný kdo vypadal, že ho to znepokojuje byl William. Rodney něco dělal na notebooku a Mac si zrovna dávala dvacet na konzoli.
"Tak to být nemůže!" vykřikl z ničeho nic McKay. Stoupl si a koukal naštvaně před sebe.
"Prosím?" zamrkal Will a koukal na něho.
"Ty se do toho nepleť," odbyl ho.
"S kým to mluvíte, doktore?" zeptal se pomalu Emerson. Druhý muž něco odsekl a rychle začal klapat do notebooku. "Doktore? S kým jste to mluvil?" zeptal se důrazněji.
"S nikým," broukl.
"Tak komu jste říkal, že to tak být nemůže?"
Chvíli mlčel, "sám sobě." William si ho ještě chvilku prohlížel, ale pak si jenom povzdechl. S ním vždycky byla domluva na houby. Mac se mezitím probudila a protřela si oči. Oddechla si, že Rodney už skončil s výkladem. Sedla si a zadívala se z okna.
Rodney naštvaně ťukal do svého počítače. To, co psal, nedávalo prakticky smysl.
"Děláš to blbě," zaznělo mu zpěvavě u ucha.
Vzhlédl od své práce. "Co myslíš?" zamručel potichu. Všiml si, jak se hnědovlasá žena opřela o konzoly před ním. Měla na sobě bílé tričko se sexy výstřihem.
"Myslím tím,“ protáhla, „že na to všechno jdeš ze špatného konce," usmála se. "Zkus zavzpomínat, jak jsme se kam dostali. Třeba na jiné místa, světy, a když už jsme u toho, tak, jak jsme se dostali do jiných realit," snažila se ho dostat na správnou cestu. Sedla si na židli a hodila si nohy na stůl. Koukl na ni a zvědavě ji pozoroval. Začala rukou klepat do antické slitiny. "Pam pam pam...no tak, to chceš říct, že jsem chytřejší než ty?" zazubila se.
"No to teda rozhodně nejseš!" zavrčel vědec, génius ve dvou galaxiích. Zelené oči se mu doslova smály.
"Jsem, jsem a jsem," protáhla. "No tak přiznej to, vím jak se odsud dostat a ty ne," vyplázla na něj jazyk.
Naštvaně si založil ruce v bok a opřel se o židli. "Tak mi pověz, co dělám špatně."
"Vem to z druhého konce, než to bereš," začala se znuděně otáčet na židli.
"Vzal jsem to odevšad," fňukl bezradně. Zakroutila hlavou a spadla ze židle. Rozesmála se.
Pak se na něj usmála. "No tak, jsem jen tvoje podvědomí, poslouchej mě alespoň jednou v životě."
"Tak jo, poslouchám." Protočila očima a spokojeně si lehla na zem. Odněkud vytáhla jablko a zakousla se.
"Tak se mnou hergot..." vykřikl McKay a postavil se. Najednou mu něco docvaklo. "Mám to!" knikl.
"Co?" zajímala se Mac, která do té doby hrála s Williamem piškvorky.
"To jak se odsud dostat, teda zvrátit to...teda není to úplné, ale něco mám."
"Skvěle," pousmála se žena. Najednou jí hlasitě zakručelo v břiše. "Ehm...pardon," špitla. Oba doktoři se usmáli. Jo, taky měli hlad. "Měli bychom najít něco k snědku," hlesla.
"Malý dotaz, co tu chceš najít, kromě uschlých stromů?" pozvedl obočí Emerson.
"Větší dotaz, co chceš jíst, když nebudeme mít jídlo?"
"Já mám ještě zásoby, v šest tisíc let starým městě, není nic," broukl.
"No to vím taky," broukla. "Na kolik dní máš zásoby?"
"Na pár, ale zlato, tady nic nebude, tady chcíp pes...myslím to jako metaforu." Zarazila se.
"Co myslíš jako metaforu? Toho psa...nebo to zlato?" zeptala se potichu a podívala se na něho.
"Ježiši, psa," protočil oči.
"Aha," přikývla a posmutněla. "Půjdu ven," broukla a přešla po ochoze směrem na balkon. Will si povzdechl.
"Jdu se projít," broukl a vzal si vysílačku. Rodney jen nepřítomně přikývl. Snažil se dotáhnout svůj plán k dokonalosti. Mac se vrátila do kontrolní místnosti o pár minut později.
"Kde je Will?" zajímala se a rozhlížela se.
"Šel se projít,“ zazněla odpověď.
„Sám?" broukla. "Půjdu ho najít. Zvládnete to tu sám?"
Podíval se na ni, jako na hloupé dítě, "byl jsem tu sám celou noc a více jak půl dne, co myslíte?"
"Dobře," pousmála se. "Kdyby vám bylo smutno, volejte," ukázala na vysílačku. Jen zakroutil hlavou a pomyslel si něco o blondýnkách. Mac se rozeběhla do města a cestou se snažila telepatií najít Willa. Našla ho někde na jednom ze vzdálených balkónu. Zaklepala, aby ho nepolekala.
"Ahoj," špitla. "Můžu?" Přikývl a stále hleděl na oceán, sem tam kolem štítu proplula rybka. Přešla k němu a opřela se o zábradlí. Byla maličký kousíček od něho.
"Půjdeš pak do stáze," oznámil jí.
"Cože?" šokovaně se na něho podívala.
"McKay tam nevleze a ty máš větší šanci na přežití."
"A co ty?" podívala se na něho. "Proč tam nejdeš ty?“ Podíval se na ni stylem, že o tom nechce diskutovat. "Ale mě se nikdo na názor neptal," namítla.
"Asi nebyl důležitý," pousmál se. "Kdybychom tady zůstali, tak pravděpodobně by tu brzo byli obyvatelé," ušklíbl se. "To by změnilo běh všeho, takže když se hodíš do stáze, pak to bude ok.“
„Co vy?" zašeptala. "Co když to nevyjde? Co když se stáze pokazí a já tam stejně umřu?"
"My? To vymyslí doktor co dál, my momentálně nejsme důležití, jak říkala kapitán, stejně tu všichni umřem, tak co řešíš?" povzdechl si. "A když umřeš, tak se to stane znova a znova."
"Pokud to přežiju do doby, než mě někdo najde, to budu potom žít s nima? S lidma, kteří tady budou?" hlesla.
"Pravděpodobně ano. Do stáze se vleze jen jeden." Otočil se na ni. "Neříkám, že musíš s nimi žít, ale možnost, že McKay najde tu správnou realitu, je mizivá. Nevím, jaký našel způsob, navíc mu už hrabe," objal ji. "Na závěry si ještě počkáme."
"To bych měla žít s cizími lidmi, bez přátel, rodiny...bez tebe," zašeptala potichu. Nic neřekl. Stejně to tak dopadne, ať bude dělat, co bude chtít. "Tohle není fér. Není!" řekla tvrdohlavě. Povzdechl si a podíval se na ni.
"Počkej si na to, s čím přijde Rodney," uzavřel diskuzi na dobu neurčitou. Zadívala se někam do dálky.
"Myslela jsem, že když jsem našla Johna a zamilovala jsem se do něho, že mám všechno. Muže, kterého miluju, nádhernou dceru, ale jakmile jsem uviděla tebe, zjistila jsem, jak strašně jsem se mýlila. Myslela jsem, že Johna miluju a nikdo jiný pro mě nikdy nebude existovat. Další věc, ve které jsem se spletla. Nedokázala jsem si představit, že se zamiluju do někoho jiného, ale stalo se," podívala se na něho. "Těch pár dní...připadám si jako v jiném světě," hlesla. „Celou dobu jsem byla ráda, když jsi byl vedle mě; když jsi se mě jakkoliv dotkl. Prostě když jsi byl blízko. Chtěla jsem, abys to věděl," špitla a pomaloučku se vydala ke dveřím. Teď to věděl a ona mohla být v klidu, že nic netají. Dvěma kroky k ní přešel a objal ji.
"Ať to dopadne jakkoliv," podíval se jí do očí, "cítím to samé co ty, ale evidentně nám to není souzeno.“
„Tohle taky není fér," hlesla a přitiskla se k němu. "Měli bychom si ten zbývající čas užít." Pousmál se. "Měli bychom jít zjistit, na co McKay přišel," pohladil ji po vlasech. Pak se odtáhl a chytil ji za ruku. Pomalu ji táhl do kontrolní místnosti.
„Co takhle být jednou sobečtí?" navrhla v půlce cesty. "Vykašlat se na budoucnost a jenom si užít přítomnost. Poslat Atlantis na hladinu a začít žít jako její obyvatelé?"
"Změnit běh celé jedné reality, nechat přátele umřít. Copak jsme se nenatrápili už dost?" podíval se na ni. "S tímhle bych nemohl žít," broukl. "Pokud je šance to změnit udělám vše, aby se to stalo." Vypadl rozhodnutě. Neřekla ani slovo, ale ruku mu chytla pevněji. Po zbytek cesty neprohodili jediné slovo. Jakmile dorazili do kontrolní místnosti, tak se jim naskytl děsivý pohled. Doktor McKay vypadal, jako by s někým mluvil. Chodil po místnosti a rozhazoval rukama. Oba ho zaraženě pozorovali.
„Tak mě poslouchej," zavrčel a založil si ruce na prsou. Pohlédl někam k oknu, "pořád jen naznačuješ, ale nikdy nic neřekneš!"
"Ale no tak, Rodney, ty to víš," usmála se Zuzana. Zatvářil se uraženě. Sedl si na židli. Kapitán k němu přišla a objala ho kolem ramen. "Víš to, protože když to vím já, tak ty to tušíš." Šťouchla ho do břicha. "Na odpověď jsi dávno přišel.“
"Když já nevím, co mám dělat. Nemůžu na to přijít. Musíš mi pomoct víc."
Povzdechla si. "Ale já nemůžu," broukla. "Nemůžu ti pomoc, můžu jen naznačovat, přijít na to musíš sám.“
"Proč mi nemůžeš pomoct?!" zavrčel. „No jo, vlastně, moje podvědomí," zamručel. "Hele, to by ses mohla třeba svlíknout, ne?"
"No to bych teda nemohla. Rozptylovalo by tě to."
"A ten výstřih mě nerozptyluje? Zapomeň na to,“ mávnul rukou. „Proč se žádný můj výmysl nechce svlíkat," povzdechl si. "Ani mě neposlouchají, jen komandují… hele a co to nastavit ten přístroj tak, aby pak mohla jen rozeslat zašifrovanou zprávu do všech realit?" Koukl na ni, čekal na schválení. Usmála se. Přišel na to. "To je jako ano?" vyhrkl.
Znova se zářivě usmála. "Co myslíš, ty můj malý šílenče?"
"Ano! ANO! ANO! ANO!!!" začal jásat a poskakovat kolem.
Zastavila ho. "Tak to bychom měli tu jednoduší část za sebou, nemyslíš?" Zadíval se na ni nechápavě. "Teď jen vymyslet zprávu do všech realit, kterou pochopí každý McKay, tedy hlavně ty a ten u Mackenzie, hm?" koukla na něj a doslova se vyžívala v tom, jak se zhroutil na stůl.
„Co to napsat přímo, hm?" zkusil to.
"Nazdar, Rodney, víš, tak se nám něco podělalo a vyskočili jsme v nějaké realitě čtyři tisíce let nazpět, teda možná, no takže tě prosím, nechoď tam… hahaha, další vtip by nebyl?" zamručela a sedla si na konzole před ním.
"Doktore?" broukl naprosto šokovaný Emerson.
"Ano?" otočil se na něho Rodney.
Psycholog přišel k vědci a prohlídl si ho. "Jste si jistý, že jste v pořádku?"
"Já? Jo, naprosto," pousmál se.
Sedl si na místo, kde seděla Zuzana. "S kým tedy mluvíte?"
"Bacha! Sedl jste si na...!" vyhrkl McKay. William se na něj podíval s pozvednutým obočím a naznačil mu, aby to dokončil. "Ehm...konzoly," broukl Rodney a zamrkal, když tam Zuzu neviděl. Zamračil se. Rozhlížel se po místnosti a hledal ji.
"Doktore, hledáte někoho?" zajímal se Emerson. Neposlouchal ho. Viděl se mihnout něco u brány. Rychle se tam rozeběhl.
"Rodney!" vyjekla Mac a rozeběhla se za ním. Cestou tázavě koukla na Willa.
"Zbláznil se," oznámil jí a běželi za ním. On se hnal chodbami za svým přeludem, věděl to, ale taky zároveň tušil, že jde o něco důležitého. K překvapení plukovníka běžel mnohem rychleji než její McKay. Netáhl se. Na to nebyl čas. Pomalu zjistili, že mířil k místnosti s ZPM. Doběhli chviličku po něm. Pobíhal v místnosti a snažil se získat nějaké data. Nevypadal zrovna nadšeně. Po nějaké chvíli vypojil dvě ZPM a usmál se. Pak se otočil a zamířil zase nazpět. Musel udělat nějaké výpočty. Zarazil se v půli pohybu. Zíral na Emersona a Blackovou. Mac na něho jenom vyjeveně koukala a nějak nenápadně se snažila popadnout dech.
"No ehm," vydechl. "Napadlo mě, že když předtím zbylo jen jedno ZPM lehce nabyté, tak bychom to měli udělat i teď," zářivě se usmál. To bylo první, co ho napadlo.
Mackenzie něco nesrozumitelného vydechla. Snažil se nerozesmát. Zuzana za ní dělala různé ksichtíky. Tázavě se na něho podívala a pak koukla na svoji uniformu, jestli někde nemá flek. Rozesmál se naplno.
"Tak tohle je děsivé," špitla a podívala se na Willa.
"Doslova," hlesl. "Doktore," odehnal Mac a naznačil jí, aby šla jen za dveře. "Vysvětlete mi, co se tu děje, rád bych byl v obraze," přívětivě se usmál. Žena poslechla a odplížila se za roh.
"Nic," usmál se. Jenže William mlčel. "Nejsem blázen!" zavrčel.
"Jistě že ne," broukl bodře.
"Jsi blázen," prohlásila Petersonová do ticha.
"Nejsem!" ohnal se McKay.
Žena se ušklíbla. "Dobře, řekněme, že jsem jen výplod tvé šílené mysli, co pak jsi?" přešla k němu. Začala kolem něj obcházet, "co si Williamek pomyslí? Takhle tu křičet..."
"Sklapni," zavrčel. Udělala uraženou a stoupla si vedle Emersona a zatvářila se stejně. "No tak, nech toho," broukl. Zuzana se ušklíbla a otočila. Zmizela. Doslova se mu rozplynula před očima. "Počkej!" vyhrkl. "Zuzano!" vykřikl a rozeběhl se na chodbu. Snažil se ji najít. Tam vrazil jenom do Mac, kterou shodil na zem. Nevšímal si toho a běžel dál. Musel ji najít, nemohla jen tak odejít, nemohla ho tu nechat. Will se rozběhl za ním. V tomhle stavu si mohl někde ublížit. Přeskočil Mac. Podle něj byla v pohodě, viděl ji sbírat se ze země. Vydala se za nimi. Připadali si jako v nějakém béčkovém filmu. Všichni všechny honí a špatní herci pobíhají po scéně. Rodney právě vběhl do nějaké dlouhé rovné chodby. On byl asi tak v půlce, Will v první čtvrtině a Mac tam právě vbíhala. Měla toho dost, takže před Rodneym vytvořila štít, o který se rozplácl. Spadl na zem a zíral do chodby před ním. Hledal ji pohledem, někde tam určitě byla, jeho halucinace, vize, nebo jak tomu říkal, ale nemohla odejít, nesměla.
"Tak jo, doktore, co kdybyste se uklidnil a maličko prospal," zafuněl Will a vytáhl ho na nohy.
"Spal jsem dnes v noci," hlesl. "Musím přijít jen na to, jakou zprávu poslat," skoro fňukl. "Alespoň to budu mít rychle za sebou."
"Tak to vymyslíme spolu, ale vrátíme se k bráně," hlesl Will. Potichu přikývl a se svěšenou hlavou odcházel. Mac se koukla na Willa. "Myslím, že se nikdy nesmířil s tím, že by mohla zemřít," zašeptal a v tichosti následoval vědce. Jenom přikývla a šla za nimi. Pro dnešek toho bylo dost. Celou noc pak slyšela z vedlejší místnosti Rodneyho, který s někým mluvil. Ani ona, ani William se nevyspali. Jenom leželi u sebe a byli úplně potichu. Nemělo cenu cokoliv říkat. Mac se k němu přitulila blíž a jemně si dala svoji tvář k jeho. Doufala, že mu to nevadí. Nevadilo. Přitáhl si ji blíž a zíral do stropu.
"Je mi ho líto," špitla.
Pousmál se: "Takhle svým způsobem šťastný.“
„Je to děsivé."
Přikývl. "Děsivé je, že pokud se to všechno vrátí do původního stavu, tak ti dva se asi nikdy nedají dohromady. Je děsivé, jak jim na sobě a na každém záleží... Myslím si, že kdyby šel McKay, tak se bude chovat stejně."
„To já nevím, skoro je neznám."
Potichu se rozesmál, "já taky ne a vlastně mě i překvapila doktorova reakce. Nečekal bych, že se takhle začne chovat."
„To asi nikdo."
"Co na tom sejde, zítra svět skončí," ušklíbl se nad svou metaforou.
„Nechci, aby tohle skončilo."
Povzdechl si, "ani já, ale musí." Chtěla ještě něco říct, ale pak si to rozmyslela. Jenom se k němu přitiskla. Hladil ji po zádech a čekal, než konečně Rodney zmlkne. Stalo se to až za několik hodin. Ani jeden z nich do té doby nespal. Ale teď když měli klid, mohli. Will vjel Mac pod tričko a uklidňujícím způsobem ji hladil po zádech. Takhle najednou vypadala spokojeně. Po dlouhé době se jí podařilo usnout. Will jí dal pusu do vlasů a chytnul ji za ruku. Přitáhl si ji k sobě a zavřel oči. Zanedlouho po ní usnul taky.
Ráno je vzbudil nějaký hluk. Oba se rychle vyhrabali ze spacáků a rozeběhli se za hlukem. Rodney rázoval okolo konzolí a už byl v plné práci.
„Večer jsme konečně složili zprávu," broukl. "Stačí to jen poslat, je zakódovaná." Mluvil k nim. Nějak tušil, že tam jsou. "Máte tam i planetu, kam pak jít," pokračoval ve vysvětlování, "tam vám nechám další instrukce." Usmál se a otočil se. "Další problém je, že se dvakrát vzbudíte a vyměníte vždy jedno ZPM." Mac jenom poslouchala. „Pak stačí tem lidem tvrdit, že jste Antik a vysvětlit jim situaci, budou stejně zatvrdlý, jako my. Probudíte se přesně ve stanovenou dobu." Podrbal se na hlavě. To, že zpráva dojde do jejich realit trochu dříve, nevadí, to už si pak ohlídají. "Myslím, že je to všechno." Napadlo ho, že by to mohl poslat teď, jenže raději zjistí, jak funguje neznámý přístroj a pak začne riskovat. Když zjistí, že jde nastavit přesný čas i datum, kdy má být zpráva doručena, udělá to, ale do té doby se zdrží jakýkoliv risků.
"Dobře," přikývla. "Ale...co vy?" zeptala se potichu. Nechtěla žádné výmluvy, chtěla jasnou odpověď, co budou dělat oni, když ona bude ve stázi.
"Půjdeme připravit ten přístroj," usmál se Rodney, "je zhruba tři míle severně od brány v malé jeskyňce."
„Nemůžu jít s váma?" skoro škemrala. "Prosím." Oba jen zakroutili hlavou, ve znamení, že nemůže. Tohle byla pouze pánská jízda. Doprovodili ji až ke stázy. Will ji naposledy políbil. Po tváři jí stékaly slzy. Jenom ho pevně objala. Pomalu se jí vymanil z obětí a dal jí do ruky tablet. Ten Mac pevně stiskla.
"Když...když zprovozníte ten přístroj, vrátíte se sem?" zašeptala.
William ji natlačil do stáze a usmál se. "Ne, sem se vrátit nemůžeme," broukl.
"To tu budu sama?" zašeptala vyděšeně. Nejradši by se zastřelila na místě. Ani jeden jí neodpověděl. Viděla Rodneyho, jak mačká několik dalších tlačítek. Chtěla něco vykřiknout, ale cítila, jak jí proudí teplo do celého těla. Celý svět náhle zčernal. Pohltila ji temnota a samota. Až se jednou konečně probudí v tu správnou chvíli, pak už jen udělá to, co musí. Nic víc...
"Pane, máme výkyvy energie v podvodní části města ve východní části," broukl Chuck.
"Kde?" staral se John Sheppard a vrhnul se k němu.
"Tady," ukázal na mapu. "Už jsem kontaktoval McKaye." Zakroutil hlavou a hned se natáhl po vysílačce. Vyžádal si několik mariňáků a vydal se k tomu místu. Přišli až k místnosti, kde se nacházela stáze, tedy podle doktora McKaye. Pod dozorem zdravotníků probudili uspanou ženu. Chvilku si je překvapeně prohlížela, ale pak se elegantně sesunula k zemi. Z ruky jí vypadl tablet.
Probudila se až na ošetřovně. Zmateně se kolem sebe podívala, ale pomalu si začala na všechno vzpomínat. Okamžitě začala hledat tablet. Musela se rychle vydat na tu planetu. Nikdo si jí moc nevšímal, takže vyběhla z postele. Hned po dvou krocích ji zastavil doktor Beckett.
"No tak, klid, jsme přátelé," promluvil k ní.
"To je mi jedno, ten tablet… kde je?" vyhrkla a rozhlížela se kolem. Zatlačil ji do postele a zavolal McKaye i Shepparda. Ti se objevili během chviličky. Mac jenom letmo pohlédla na Johna. Vypadl pořád stejně. Oba se napřed poptali doktora a ještě počkali na doktorku Weirovou, která dorazila chvíli po nich. Mac jenom netrpělivě poklepávala rukou do peřiny a čekala, až někdo trošku zrychlí pohyb. Očividně jim to bylo jedno. Pomalu k ní přišli a začali se vyptávat na to, kdo je a jak se tam dostala. Proč měla na sobě uniformu a proč měla tablet, ve kterém byla zakódovaná zpráva od doktora McKaye a nějaká adresa. Na všechno odpovídala popravdě, ale bez jakéhokoliv zájmu. Čím déle byla vzhůru, tím jí bylo hůře. Skoro pořád myslela na Willa. Lidé se jí vyptávali na plno věcí. Až za několik hodin ji nechali oddechnout.
Uplynulo pár dní, co se snažili zjistit snad cokoliv, co by jim situaci vysvětlilo. Mac dostala povolení se sem tam i projít. Jednu procházku si vzal na starosti Sheppard. Žena si ho skoro vůbec nevšímala. Věděla, kam jde a kam míří. Znala to tu dokonale. Zastavili se na jednom z balkonů, kde si chvilku povídali. Moc ho ale nevnímala. Nemohla. Když zjistil, že ho skoro stejně neposlouchá, vzdal to a odvedl ji zpátky na ošetřovnu. Rozloučil se a odešel.
Volali jej za pár hodin, že má rychle přijít. Vydal se na místo, kam ho volali. Carson ho zastavil hned u ošetřovny.
"Spolykala plno nějakých prášků a píchla si nějaká sedativa," řekl mu doktor. Zamračil se.
"Proč to dělala?" broukl. "Myslel jsem, že chtěla předat tu zprávu.“
"Běžte za ní. Snad vám to vysvětlí." ukázal do dveří. Jen si povzdechl a vydal se tam. Ležela na posteli, měla takovou nazelenalou barvu a byla celá zpocená. Jakmile ho ale spatřila, pousmála se. Přisedl si k ní.
"Proč to děláte?" staral se.
"Protože chci umřít. Je to jednoduché," pousmála se.
„Aha," pokrčil rameny a sledoval, jak je přivázaná. "Bohužel vás budeme muset dát do izolace, po tomhle pokusu. Říkala jste, že jste ze Země. Můžeme vám dát novou totožnost."
"Kdybyste měli léky uspořádané stejně jako my, byla bych už mrtvá, ale to nevadí,“ maličko se pousmála, „zabiju se stejně,"dodala. "Jenom mi prosím slibte, že půjdete na tu planetu, jinak se tohle bude opakovat pořád a pořád. A...asi tam najdete dvě těla - kostry. Pohřběte je prosím. A pokud bych po vás nežádala příliš, mě pohřběte vedle nich. Víc nechci," šeptala a po tváři jí stékaly slzy. Přikývl.
"Po tomhle naštěstí pro vás neumřete," broukl Carson, "udělali jsme výplach žaludku a sedativa vás za chvíli dají do útlumu." Povzdechl si. Pak ji přesunou do izolace a pravděpodobně nechají převézt na Zemi. V blázinci nikdo nepozná, že jde o dávno mrtvou ženu. Upřeně na něho koukala.
"Blázinec," vydechla po chvilce. Za tu dobu dokázala rozeznat, když lidé něco skrývají a v ty chvíle používala telepatii. "Ne," zašeptala zděšeně. "Znova ne, prosím." Oba se na sebe podívali. Zamračili se. Pak stáli vedle postele, dokud sedativa nezačali působit úplně. Usnula.
O pár týdnů později ji přesunuli na Zem. Pořád jenom seděla v pokoji a koukala do prázdna. Většinu dne jenom proplakala. Nechtěla takhle nikdy skončit. Po pár dnech to nedokázala vydržet. Rozhodla se. Došla na záchod a zamkla se tam. Chvilku koukala do zrcadla. Potom telekinezí roztříštila umyvadlo a vzala jeden střep. Pousmála se a opřela se o zeď. Doufala, že podřezání má natrénované už z dřívějška. Přejela si po zápěstí, odkud okamžitě začala stříkat krev. Jenom se na to dívala a prsty druhé ruky psala na zem Willovo jméno...