SchůzePoznámka: Zelenka mluví česky.
Od návratu Adrie a Majora Davise uplynulo už 14 dní a lidé se pomalu vzpamatovali ze šoku ztráty Země a zničení flotily.To, že museli na rychlo opustit Alfu, aby nebyli odhaleni Anubisovou flotilou, jim však na klidu nepřidalo... Nemohli vědět, zda se to nebude opakovat.
Inženýři pracovali ve dne v noci na opravě Phoenixu, vojáci se seznamovali s terénem Babylonu a dva věděcké týmy pracovaly na svých projektech.
Často se stávalo, že vojáci museli doktory McKaye a Zelenku od sebe odtrhávat, jinak by se byli schopní navzájem zabít.
„Vysmahni odsud šmejde!“ Zvolal Radek na vědce z Rodneyho týmu, který se ochomítal po laboratoři a nenápadně nahlížel na monitory. Ten se sebral a rychle vyšel z místnosti, kde na něj čekal Rodney.
„Tak co? Viděl si něco?“
Vědec však jen zakroutil hlavou a špitnul:
„Ne, ani zbla...“
„Sakra... však my mu ještě ukážeme.“ A vyrazil pryč, klepajíce něco do tabletu.
Radek mezitím na velké dotykové obrazovce kontroloval plány hlavní konstrukce a jeho pomocníci v 3D projekci překontrolovávali všechny klíčové díly a vzletové paluby. Jeden z nich zakroutil hlavou „Ty energtické nároky jsou naprosto šílené...“
Radek zrovna měnil kóty na výkrese.
„To sice jsou, ale určitě nám to projde. Přecejenom se tím sníží ztráty na životech o několik desítek procent. Stíhací pilot ve vesmírné bitvě je asi nejšílenější povolání, co znám. To mi připomíná. Znovu překontrolujte vedení zbraní, něco mi tam nesedí.“
„Na to se díval už i Loki a nic nenašel... Proč se nesrovnáš s tím, že to je dobře?“
„Protože prostě není! Vím, že ne...“
„Začínáš být jako McKay... fakt mi ho někdy připomínáš.“
Radek si posunul brýle na nose a poznámku přešel bez komentáře.
Mezitím v McKayově laboratoři
„Sakra doktore, říkám vám, že tři jsou moc!“ hádal se jeden z inženýrů.
„Není to moc! Je to tak akorát...“ Bránil McKay svůj návrh
„Tak akorát?! Krom toho, že lodi by trojitý výstřel dočasně odstavil vnitřní systémy, tak hrozí přetížení...“
„Prd a ne přetížení. I po výstřelu ze věch hlavní budou pořád zaplé štíty, co víc chcete?! A Zelenka má větší loď... v něčem toho laboranta překonat musím.“
„Zelen..?!? Jak myslíte, ale až vás s tím pošlou do ......, tak vám připomenu, že jsem to říkal...“
Jackova kajuta
Adrii se zdála noční můra, vše se třepalo a slyšela zlý smích. Když se před ní objevil obličej z plamenů, tak se trhnutím probudila. V ten samý okamžik, kdy otevřela oči, se věci, které doteď poletovaly po místnosti, zastavily a spadly na zem.
Místnost vypadala jako po výbuchu. Obrazy se povalovaly po zemi, židle a stůl převrácené a většina drobných předmětů byla rozházená všude po pokoji. Jack naštěstí nebyl doma, jinak by ji nahnal zase do nemocnice. Sice ho milovala, ale s tou péčí to semtam přeháněl.
O čtrnáct dní později
„Adri pojď semnou, přece tady nebudeš sama...“ naléhal Jack, když se oblékal do uniformy.
„Vždyť tady mám Teddyho, tak sama nebudu.“ Odpověděla s úsměvem.
„No tak, prosím. Sám se tam ukoušu nudou. Prověření máš, tak co...“
Adria kapitulovala a vyhopla s postele.
„Tak na mě počkej, musím se obléct.“
„No myslím, že by se našla spousta lidí, která by ocenila tenhle styl“ poznamenal Jack, když ji sledoval jak zachází do koupelny. Na rohu dveří na něj mrkla.
„Aaaa, Adri to mi nedělej... už tak jdeme pozdě, tohle si nech na později.“
„No jak myslíš...“ ozval se jemný hlas z koupelny, což Jack už nevydržel a zašel dovnitř.
Prezentace, o půl hodiny později
V místnosti seděl Thor, Sheppard, Thompson, Zelenka a McKay. Poslední dva zmínění si pořád něco poťukávali na tabletech a celá místnost čekala. Dveře se otevřely a vstoupil Jack s Adriou.
„No to je dost, že jdeš.“ Řekl Thompson a ukázal Zelenkovi, že může začít. Jack se ještě přitočil k Tommymu a šeptl.
„Měl jsem telefon...“ Thompson se ani nemusel dívat na Adriin úsměv, aby věděl, co tím myslí.
Zelenka se postavil před tabuli, zapnul projekci a spustil:
„Letadlová loď založená na nejmodernější technologii, kterou máme k dispozici byla...“
„Doktore, přeskočte to a k věci.“ Skočil mu do řeči Sheppard a McKay se škodolibě uchichtnul.
„Tak tedy, nenavrhovali jsme čistě nosič stíhačů, ale jde o plně vybavenou základnu vojenských operací.“ Začal ukazovat na plánech
„Zde, zde a zde je vidět hangárové prostory, jsou seřazeny v patrech a propojeny systémem výtahů. Z každého vedou minimálně troje vrata pro plynulý start a přistávání. Za zdí hangárů se nachází dostatečně velký prostor pro náhradní díly, technické zázemí a v horním patře parkoviště tanků a jiné pozemní techniky. V tomto prostoru se nachází generátory, zadní část zabírají motory, můstek byl zapuštěn do trupu a z Phoenixe jsme přebrali replikační továrnu. Ve zbytku volného prostoru jsou sklady a ubikace.“
Zelenka na chvíli přerušil monolog a napil se. Po chvíli pokračoval.
„Co se technických parametrů týče, měla by loď mít sedmnáctset metrů délku, přibližně čytři sta metrů šířku a maximálně dvěstěpadesát metrů výšku. Na propočtu kapacity stíhačů se zatím pracuje a jako zdroj energie bude zapotřebí osm naquadriových generátorů mk. IV a pěti ZPM.“
McKay vyprsknul a postavil se
„Cože?! PĚT ZPM? Pět?! Mému křižníku, který je mimochodem mnohem náročnější, stačí tři! Ty obvody si určitě navrhoval ty, co?“
„Jo navrhoval jsem je já! Co se ti nezdá? Nemáš tušení, co vše je v tom obsaženo...“
„No podle spotřeby asi stavíš černou díru...“
Doktoři se rozjížděli více a více. Thor se otočil k Davisovi a něco mu pošeptal. Jack se na něj podíval a potom přerušil oba hádající se.
„Klid!! Thor nám dá k dispozici Asgardské neutrinové generátory. Tudíž by měl počet ZPM klesnout u vás obou.“
McKey s rudnoucí tváří šel zpátky na své místo a Zelenka zamumlal
„Já ti nakopu černou díru...“ Adria ho slyšela a kousla se do rtu aby ji nebylo slyšet smát se. Zelenka se na ni nejprve nechápavě podíval a potom mu došlo, že mu asi rozumí.
„Pardon...“ omluvil se ji a pokračoval ve svém výkladu.
„Ehm. Tak tedy pokud nám Asgardé poskytnou generátory a použijeme pár dalších naquadriových tak můžeme snížit počet ZPM na dvě až tři... Samozřejme to bude chtít přesné propočty a místo pro generátory... Abych se plynule přesunul ke stíhačkám a vysvětlil k čemu tolik energie. Nové F-303, které jsme navrhnuli s pomocí Asgardů jsou bezpilotní, tedy téměř. Stroj sám nemá žádný kokpit, je to jako velký a nebezpečný model na dálkové ovládání. Využili jsme Antického rozhraní a na jeho bázi vytvořili naše vlastní křeslo, které umožňuje myšlenkami řídít stroj na dálku. Předpokládá se, že každý pilot by měl zvládnout dva stroje, zkušenější až pět. V pilotování jim budou pomáhat sofistikované programy, které byly vytvořeny podle simulovaných bojů a další se budou psát automaticky, loď se bude prakticky učit.“
Tímhle si získal pozornost všech vojáků v místnosti. Bezpilotní stroje schopné vesmírné bitvy jim dají obrovskou výhodu a sníží ztráty na bojišti na naprosté minimum... McKay vstal a vyšoupnul Radka z před tabule.
„Můj křižník... náš... ehm tedy váš křižník vypadá přibližně takto.“ Na obrazovce se objevily základní pohledy na mohutnou loď.
„Motory nejsou nijak extrémně výkoné, tedy v porovnání s Phoenixem. Jejich maximální výkon je někde kolem 0,2c, ale rychlost není potřeba. Štíty jsou to nejdokonalejší, co dokážeme vytvořit, je to taková laciná kopie Atlantského štítu a většina energie se spotřebuje pro ně.“
Znovu kliknul a na tabuli vyskočil obrázek generátoru štítu. Měl přes padesát metrů v každém směru a vedly do něj více než metr tlusté vodiče. Na tento návrh koukal překvapeně i Thor. McKay si užíval jejich šoku, jenom Zelenka nedával najevo žádné vzrušení. Rodney se nadechl a pokračoval dál.
„Se štíty se pojí další vlastnost lodi. Dokáže generovanou energii předávat pomocí speciálního systému do centrálního generátoru na jiné lodi a vytvářet tak obrovská silová pole. Jediný problém je, že na křižník se generátor tohoto pole nevleze, tudíž ho budeme muset nacpat do Zelenkovy letadlové lodi.“ Kouknul se po Zelenkovi, ale ten ho dále ignoroval, tak pokračoval.
„Tento štít pravděpodobně nevydrží déle než patnáct minut, ale to by neměl být problém... A jako bonus je, že cokoliv v této bublině skočí za pomoci motorů lodí, které ji tvoří do hyperprostoru, prakticky sebou stáhnou obsah. Jako hlavní zbraň má na přídi tři Asgardské paprsky, každý o průměru čtyřiceti metrů.“
Teď už ovšem Zelenka vystartoval.
„Čtyřicet metrů?! A tři?! Ty mi vykládej něco o navrhování rozvodů... Tohle ti tři ZPM prostě neunesou. To mi nenakecáš!“
„Však se ti to taky nesnažím nakecat! Nenechal jsi mě domluvit! Střelba má takový malý háček... Při trojitém výstřelu v krátkém intervalu zůstanou na lodi běžet jenom štíty...“
„HA!“ Zvolal vítezně Radek, vzal do ruky ukazovátko a škrknul dva krajní paprsky.
„Co to sakra děláš?!“ Vyjekl Rod.
„Upravuju tvoji loď do bojeschopné podoby...
magore“
Adria se opět uchichtla, očividně ji to bavilo.
McKay se už chystal zaškrtit Zelenku holýma rukama za to, že mu šťárá v plánech, ale Sheppard je zastavil.
„Rodney! Zelenkův návrh je sakra logičtější, takže ty dva prostě škrneš!“
„Fajn“ odsekl Rod a Radek si šel vítězně zase sednout. Rodney chvíli přemýšlel, kde skončil.
„Jo, už vím... další na řadě jsou raketová síla. Vzhledem k tomu, že je křižník navrhnut pro boj ve formaci se nacházejí sila na obou bocích a přídi. Celkem se jedná o osmdesát hlavní pro cokoliv od rachejtlí, přes konvenční rakety až po Mk. XI... A jako třešnička na dortu jsou obranné a útočné věže. Jejich zaměřovací systém je tak přesný, že si můžou dovolit palbu přes chumly našich strojů a šance že je netrefí je 99,99%, počet věží nebude pod pěti sty...“
Všichni přítomní si začali vyměňovat názory a nakonec to Davis shrnul.
„Teď oba spojíte své síly, ať se vám to líbí, nebo ne... A zabudujete lepší systémy do obou lodí. To znamená, že letadlová loď dostane generátor z křižníku a ten McKayův šílený stroj. Křižník zredukuje počty zbraní a do obou lodí nacpete Asgardské generátory... Phoenix je již téměř opravený a začne vyrábět ZPM, takže být vámi sebou hodím pánové...“
McKay se Zelenkou po sobě hodili pohledem a beze slova vyšli z místnosti. Chvíli na to se rozešli i všichni ostatní a jako poslední Jack s Adriou držící se za ruce.
„Myslíš, že s tím osvobodíte Zemi?“ zeptala se.
„Jsem si tím celkem jistý.“ S takovou technologíí a těma dvěma šílenýma vědátorama to nebude problém...“