Ray píše:
Já nevydávám svoje názory za obecnou pravdu, já tady vypisuju obecnou pravdu - vztah mezi hudbou a obrazem je dokumentován stoletím filmové teorie. To není jen z mojí hlavy. Že si hudbu nepamatujete nic nedokazuje, já si taky nepamatuju co jsem dělal včera, pointou je vnímání hudby ve vztahu k obrazu, které probíhá i podvědomě. Pokud ale někdo napíše "V Avatarovi hrála nějaká hudba?", tak prostě jde buď o špatný vtip nebo o ještě horší posudek.
Samozrejme, že hudobný podmaz vo filmoch dotvára, či dokonca vytvára atmosféru. To ale neznamená, že by som si pamätal čo i len jediný tón zo sundtracku k tomu filmu. To ale nie je kritika Avatara, ja soundtracky moc nevnímam. Resp. vnímam ich podvedome, takže si ich nepamätám. Aj keď sú melódie, ktoré sa zabudnúť nedajú, napr. k Harrymu Potterovi taká tá úplne typická

K tomu ako sa niekto opýtal, či v Avatarovi hrala hudba - to je proste zveličene to isté, čo som teraz napísal ja. Sú ľudia ako ty, čo sa vyžívajú v každom nepodstatnom (pre ľudí ako ja) detaile, v hudbe, efektoch a pod., a sú ľudia, ktorí sa pri filme sústredia na niečo iné. Prípadne sú ľudia, ktorí sa pri filme nechcú sústrediť na nič. Ale to občas asi nechce asi každý.
A áno, Avatar je proste prvý film s danou technológiou. Ale námet je úplne priemerný, preto by som na to už druhý krát určite nešiel.
Napriek tomu, že to tak asi nevyzerá, Avatar sa mi páčil, je to
fajn film.