Ray píše:
....Život sám o sobě může být relativně běžný, ale mě jde spíše o emzáky se kterýma si pokecáme.
Aha já mluvil spíš o vzniku života, vznik civilizace je samozřejmě mnohem míň pravděpodobný, ale i tak pořád platí, že víme příliš málo na to, abychom mohli rozhodnout jak moc ojedinělé je uspořádání naší sluneční soustavy ve vesmíru.
pako3 píše:
Na Zemi jsme tu 4,5mld let....příhodné podmínky všude a vždy.. a přece se tu nevyvinula žádná forma na bázi křemíku a to proběhly gazilliony (opravdu nepěkné počty) reakcí a žádná z nich nevedla nikdy ke vzniku křemíkového života. Možná křemíkáči ve vesmíru jsou, no pravděpodobnost takové civilizace je minimální. Všechno co se přirozeně vyvinulo musí existovat na základě nukelových kyselin, možná někdo někde něco křemíkového vyrobil a žije si v tom, no to není přirozený život.
...příhodné podmínky pro vznik uhlíkatých forem života, což ale nemusí být příznivé podmínky pro vznik těch křemíkových. Ostatně byly tu příhodně podmínky pro vznik těch uhlíkových, ale přesto vznikly jen jednou. Fakt, že u nás žádný křemíkový organismy nevznikly nám neříká téměř nic o tom jestli mohou (a s jakou pravděpodobností) vznikat. Ale je pravda, že uhlík se zdá být na tuhle práci lepší.

btw: život na bázi uhlíku si lze představit i bez nukleovejch kyselin. Přijde mi že tyhle termíny zaměňuješ (?).
Mark Jackob píše:
Omyl... Aby si dostal ropu potřebuješ živočišnou buňku... řasa má jenom rostlinnou...
Neni pravda, živočišné buňky v sobě nemají žádnou zázračnou esenci umožňující vznik ropy, ta opravdu může vznikat ze všeho organickýho.