Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate Universe Pokec o epizodách "Trapné,nudné SGU"

"Trapné,nudné SGU"

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Příspěvek 25.12.2009 20:02:28
r4in Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Nemyslím si, že to jsou "vtipy". Prostě tam vidí paralelu s BSG a nevidí tam děj. Jestli je to hloupost - ano, můžeš zde vytasit "příručku scénáristy" a na "bodech 1, 3 a 5" dokázat, že tam děj je a že se to vůbec nepodobá BSG. O to tu ale vůbec nejde. O osudech seriálů rozhoduje, jak je diváci vnímají a ne, jaké doopravdy jsou.

Příspěvek 25.12.2009 20:04:59
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Pak můžeme na IMDB zcela zapomenout a orientovat se výlučně podle sledovanosti, která je zatím v rámci možností dostačující.

O osudech seriálů rozhoduje, jak je diváci vnímají a ne, jaké doopravdy jsou.

Mimoto, tady jsme na foru, kde bysme se měli přece jenom bavit trochu komplexněji o tom, jaké ty seriály jsou doopravdy.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 25.12.2009 20:57:25
r4in Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mimoto, tady jsme na foru, kde bysme se měli přece jenom bavit trochu komplexněji o tom, jaké ty seriály jsou doopravdy.

Nevím, jestli "bysme měli", ale ano, můžeme: v tom případě ale nelze o nějaké episodě říct "byla dobrá/špatná/strašná, to se líbilo/nelíbilo/přišlo zvláštní", protože tento pohled na věc poněkud vylučuje normativní hodnocení, tj. půjde o "suchý" popis, co se v tom díle (ne)událo, což ovšem pro většinu lidí není moc přitažlivé - proto vlastně i tento thread, že. V tomto ohledu tě musím zklamat, protože SGU mě zatím nedokázalo zaujmout, takže nemám žádnou motivaci k němu přistupovat z tohoto pohledu; mnohem víc mě zajímá právě ona otázka normativních preferencí ostatních diváků/fanoušků SG jak SGU vnímají, protože tohle je patrně nejkontroverznější spin-off posledních let (uvidíme jak Caprica). A jinak taky občas někde napíšu, proč zrovna mě nedokázalo zaujmout, protože zkrátka mám potřebu vyjádřit se ohledně mých preferencí. :)

Příspěvek 25.12.2009 21:19:07
DAVE! Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Z těch komentářů taky jde vidět, že všichni čekali tým Scott, Greer, Eli, James, projdou skrz bránu, protože potřebují jídlo (například). Přijdou narazí na planetu, která je plná jehličnanů (všichni ví, který myslím). Jakmile jdou, narazí na malou skupinu lidí. která je velmi nadšeně uvítá a dokonce jim pořádají oslavu. A pak je u konce oslavy přepadnou vysoce technologicky vyspělí nepřátelé, kteří naši čtverku zajmou do nepřátelské základny na jiné planetě. Zatímco naši hrdinové jsou zajati, Rush s Brodym a Franklinem zjišťují stále větší informace o lodi a dokonce ji mohou ovládat, mají přístup do každého systému. Wrayová se hádá s Youngem o jeho rozhodnutích, ten ji vtipem odhazuje. Tak a teď jsme na nepřátelské "super" základně, kde jsou naši hrdinové. Není moc na výběr. Nepřátelé vypadají jako humanoidi co umí perfektně anglicky, tak James svlékne tričko a ukáže své ňadra strážci. Hezky se na něj podívá a on vleze dovnitř. V tom ho Greer chytne a zlomí mu vaz. Naši hrdinové rychle nalézají zbrojnici, kde si berou své vybavení. Eli najde terminál, na který se napojí pomocí kabelu a už se hrabe v tabletu. Za 3 minuty stvoří program, který přetíží systémy nepřátelské základny. Jakmile odcházejí, tak střílí do všeho co uvidí bez nabíjení. Jakmile se objeví venku, tak na ně bude čekat přepadovka. Chvíli dramatická hudba, v tu chvíli padne jeden nepřítel všichni se otočí a uvidí Younga s kulometem M249 a 6 dalšími vojáky a při střelbě stíhá ještě říkat neustále "Who's Your Daddy". Při zabití asi 100. nepřítele, kteří na ně pořád chodí stylem "hurá na ně", bez nabití zásobníku se všichni vracejí na loď. Nemají jídlo, ale je hlavní, že si našli velké super mocné nepřátele. Každá epizoda bude začínat bojem Destiny s nepřáteli. V několika epizodách Scott ojede celé ženské osazenstvo základny a bude se pořád hlásit na sebevražedné akce, Young bude při každém nepřátelském zajmutí jokovat a Eli se brzy naučí o antických systémech více než Rodney a Carterová dohromady. Později se dokonce naučí střílet ze zbraně a zabíjet společně s Greerem, který si na sebe hodí týlko a začne to kosit. Bude mít sílu deseti né dvaceti mužů a James si bude na sebe dávat oblečení, ve kterém budou vidět její vnady, aby jimi omráčila nejen nepřítele. Opomenul jsem ještě něco?
Naposledy upravil DAVE! dne 25.12.2009 22:16:19, celkově upraveno 1
Obrázek

Příspěvek 25.12.2009 21:39:57
TENTHIUS Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ou....tohle je scénář na parodii SGU...eh, pardon, na parodii SG-1 a PŘEDEVŠÍM SGA. Ještě jsi zapomněl dodat, že velitel/velitelka chudých lidí disponuje znalostmi o nepřátelích a nechápe lidské zvyky, takže je vhodným kandidátem do týmu...btw. Carlyle je moc známej herec, radši ho zabijeme hned v pilotu... :rflmao:
Obrázek
Obrázek
Take the reins...It´s up to you!
:::::::::::::::::::::::::::STARGATE BATTLE:::::::::::::::::::::::::::::::::
COMING SOON 2009

Příspěvek 25.12.2009 21:47:39
DAVE! Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

tak co já vím, tak T-1000 (Robert Patrick) dostal nabídku na pokračování v seriálu, ale nechtěl, ale už je to hodně dávno co sem to četl.

Napsal jsem to tak, protože to mi připadá, že ti zastánci starého SG stylu chtějí, aby to nějak takhle vypadalo.

btw: já bych Rushe hned nezabil, jen bych řekl, že by vlezl do antického křesla vědomostí, kde by pak šel na planetu, kde by potkal Furlingy, kteří nám nechtějí ublížit a smazali by mu archiv z kebule a ještě by mu jej dali na flashku jako dárek :rflmao:
Obrázek

Příspěvek 25.12.2009 22:00:12
r4in Airman
Airman

Odpovědět s citací

Klasika. Zase to tu jeden tábor hrotí do extrému, aby ho vzápětí vystřídal ten druhý. Ještě vás to baví? :roll:

Příspěvek 25.12.2009 22:09:37

Odpovědět s citací

Tohle už není hrocení do extrému, tohle je celkem sranda. DAVEův příspěvek nebyl nijak urážlivý a perfektně to vystihovalo SGA :D - aniž bych proti ní něco měl :D
Obrázek
Obrázek
COMING SOON 2009

Příspěvek 25.12.2009 22:18:30
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nevím, jestli "bysme měli", ale ano, můžeme: v tom případě ale nelze o nějaké episodě říct "byla dobrá/špatná/strašná, to se líbilo/nelíbilo/přišlo zvláštní", protože tento pohled na věc poněkud vylučuje normativní hodnocení, tj. půjde o "suchý" popis, co se v tom díle (ne)událo, což ovšem pro většinu lidí není moc přitažlivé

Na to jak erudovaně se vyjadřuješ je tohle skutečně zvláštní přístup ke kritice. Ne, kritika skutečně není výčet všeho v episodě, to je analýza, a zase analýza nemá zaujímat kritické hledisko. Jinými slovy, kritika nemá vyprávět děj a analýza naopak nemá episodu hodnotit.

mnohem víc mě zajímá právě ona otázka normativních preferencí ostatních diváků/fanoušků SG jak SGU vnímají, protože tohle je patrně nejkontroverznější spin-off posledních let (uvidíme jak Caprica).

Z tohodle hlediska asi ano, ale na to nějaké skutečné stanovisko by se musela dělat trochu jiná studie než odchytit si na SGAP pár haterů a pár fanoušků a přečíst si na IMDB hodnocení.

Příspěvek 25.12.2009 22:20:20
r4in Airman
Airman

Odpovědět s citací

TENTHIUS píše:
Tohle už není hrocení do extrému, tohle je celkem sranda. DAVEův příspěvek nebyl nijak urážlivý a perfektně to vystihovalo SGA :D - aniž bych proti ní něco měl :D

Já si tedy myslím, že spousta fanoušků "staré" SG (těch bez nadhledu) by to za urážku považovat mohlo... aneb komu tím prospěje/řekne něco nového?

Příspěvek 25.12.2009 22:24:17
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Našel bych si ve slovníku význam slova nadsázka. Třeba se dozvíš něco nového.

Příspěvek 25.12.2009 22:29:27

Odpovědět s citací

Já jsem taky fanoušek staré "SG". Ale mám rád i novou "SG." Nicméně kdyby bylo SGU jako SGA, sice bych koukal, ale už jenom tak z povinnosti - protože je to SG. Ano, taky si myslím, že by mohli lehce s těma šutrovejma věcma a ojížděním členů posádky v každým díle trochu ubrat, ale celkově mi to tam nevadí a je to reálnější, než celá SGA dohromady. Tím ale proboha nechci říct, že se mi SGA, nebo SG-1 nelíbí. Ty mají zase jiné světlé stránky, pro které stojí za to koukat. I když faktem je, že třeba pilot SG-1 bych nikomu moc neukazoval, kdybych ho chtěl nalákat na SG...to co bylo před dvaceti lety módní, teď není a lidi jsou vrtkavý. Jde jen o to, jak se přízpůsobíš trendům. A IMO jak už tu bylo řečeno, argumentovat stylem "SGU je shit, protože není SG-1/SGA" je asi jako když babička řekne "Ta mládež už není co bejvávala"...

Ray: miluju tyhle sarkastický hlášky :D
Obrázek
Obrázek
COMING SOON 2009

Příspěvek 25.12.2009 22:37:37
r4in Airman
Airman

Odpovědět s citací

Na to jak erudovaně se vyjadřuješ je tohle skutečně zvláštní přístup ke kritice. Ne, kritika skutečně není výčet všeho v episodě, to je analýza, a zase analýza nemá zaujímat kritické hledisko. Jinými slovy, kritika nemá vyprávět děj a analýza naopak nemá episodu hodnotit.

Přesně tak. "Bavit (se) trochu komplexněji o tom, jaké ty seriály jsou doopravdy". Objektivní přístup = použití analýzy, subjektivní přístup = použití kritiky. Ergo ten "správný" přístup je analýza, ale kritika je zábavnější.

Z tohodle hlediska asi ano, ale na to nějaké skutečné stanovisko by se musela dělat trochu jiná studie než odchytit si na SGAP pár haterů a pár fanoušků a přečíst si na IMDB hodnocení.

Jistě že se neomezuju jenom na SGAP/IMDb. Kupodivu ale musím říct, že kdekoli na SGU narazím, tak ty názory (včetně poměru) jsou podobné.

Příspěvek 25.12.2009 22:40:26
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak ono nejde o to, že se člověk musí přizpůsobit trendům, nikdo po lidech nechce (jak tvrdí Wanted), aby "šli s dobou nebo byli zatraceni", jde o to neodsuzovat dílo apriori jenom na základě toho, že je jiné než jsem čekal. Zavání to dementními hodnoceními typu "Craigův Bond je špatný, protože není jako Conneryho" nebo "Pán prstenů je špatný, protože nemá narozdíl od knížky tohle a tamto." Dosaďte si jinou adaptaci nebo jiný "spin-off", třeba Hvězdnou pěchodu knížka vs. film. SGU může být špatná zcela odlišným způsobem než je špatná SG-1 nebo SGA, což říkám jako člověk, který SG-1 a i značnou část SGA miluje, ale říct o ní že je špatná protože je úplně jiná než tyto je prostě podle všech měřítek stupidní argument. Myslím, že lepší přirovnání než Tenthiusovo babičkovské mě nenapadá.

Příspěvek 25.12.2009 22:41:29
r4in Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ray píše:
Našel bych si ve slovníku význam slova nadsázka. Třeba se dozvíš něco nového.

Potřebujeme už v tak velice napjaté a nekonstruktivní diskusi nadsázky, tj. další prostředek, jak zmenšit její srozumitelnost?

Příspěvek 25.12.2009 22:43:43
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Pseudosofistikovaně se tu bavíme jen my dva, ne celé forum.

Příspěvek 25.12.2009 22:47:27

Odpovědět s citací

r4in píše:
Jistě že se neomezuju jenom na SGAP/IMDb. Kupodivu ale musím říct, že kdekoli na SGU narazím, tak ty názory (včetně poměru) jsou podobné.

Ale většinou jsou ty názory typu "Jsem dlouholetý fanda SG a moc jsem se na SGU těšil, ale tohle vůbec není jako SG...tenhle spin-off je shit. O´Neill by tohle nikdy neudělal..."
Obrázek
Obrázek
COMING SOON 2009

Příspěvek 25.12.2009 22:48:25
r4in Airman
Airman

Odpovědět s citací

Ray píše:
Pseudosofistikovaně se tu bavíme jen my dva, ne celé forum.

Mi právě přijde, že jediné naše posty dávají smysl a snaží se o nějaké "utřídění"... ale jak myslíš. :roll:

Příspěvek 25.12.2009 22:52:36
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

No tak můžeme založit topic "Kritická analýza SGU", ale jaksi bych tuhle úchylku nepřenášel na ostatní uživatele.

Příspěvek 25.12.2009 22:56:05

Odpovědět s citací

Btw. Rayi co studuješ, jestli se můžu zeptat? Něco s filmařinou? :)
Obrázek
Obrázek
COMING SOON 2009

Příspěvek 25.12.2009 22:56:54
r4in Airman
Airman

Odpovědět s citací

TENTHIUS píše:
r4in píše:

Ale většinou jsou ty názory typu "Jsem dlouholetý fanda SG a moc jsem se na SGU těšil, ale tohle vůbec není jako SG...tenhle spin-off je shit. O´Neill by tohle nikdy neudělal..."

Ono - zase se nejde čemu moc divit. Přece jenom je to "Stargate Universe", ne jenom "Universe". Pokud se tvůrci snažili k SGU nalákat novou krev, tak ono slůvko "stargate" je dvojité ostří - těm, kterým se líbila "stará" SG, tak se automaticky začali koukat na SGU, ale těm, kterým se nelíbila, tak je těžko někdo bude přesvědčovat, aby se na něj podívali. Takový pěkný paradox, který může způsobit konec SGU, pokud se fanoušci "staré" SG rozhodnout přestat na SGU dívat a tvůrcům se nepodaří přilákat onu "novou krev".

Příspěvek 25.12.2009 23:01:54

Odpovědět s citací

Kdyby vypustili z názvu "Stargate" a brána tam přesto byla, nevím, jestli bych to jako hardcore SG fanda rozdejchal. Ale souhlasím, že kdyby ten seriál byl založen na principu mimozemského zařízení, transportující lidi na druhý konec vesmíru a jinak to bylo stejný, určitě to bude mít vyšší sledovanost. Ale pořád je to kvůli SG fandům, co tohle nepovažujou za SG, protože to není jako SG-1. SG universe (s malým písmenkem) potřebovalo změnu, na tom se shodneme snad všichni a nikde není napsaný, že výsledný produkt se nemůže jmenovat "stargate" :wink:
Obrázek
Obrázek
COMING SOON 2009

Příspěvek 25.12.2009 23:17:22
r4in Airman
Airman

Odpovědět s citací

Však nikdo neříkal, že to tvůrci budou mít jednoduché. Ideální stav by byl takový, aby: a) bylo SGU "jiné" než SG-1 a SGA, b) přesto dokázalo zaujmout staré SG fanoušky, c) dokázalo přitáhnout i nové diváky.

Tohle rozhodně chce velké úsilí a (nebo?) hromadu prostředků. Docela by se hodilo, kdyby se do diskuse přimotal nějaký letitý fanoušek ST (Star Treku), který by popsal, jak to bylo u ST v případě spin-offů, protože SG se nachází v podobné situaci a dalo by se ledacos vypozorovat...

Příspěvek 25.12.2009 23:19:12
Daedalus.cz Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak u Treků, dá se říct, převažuje stejný koncept.

Příspěvek 25.12.2009 23:20:34

Odpovědět s citací

Ale zase třeba DS9...já ji neviděl, ale podle toho co jsem slyšel, tak je prej hodně jiná...
Obrázek
Obrázek
COMING SOON 2009

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách