Jingle bells, jingle bells...
„Měli bychom tam zajet, Meggy.“zabručel John a zahnul za roh.
„Ne že bych nějak Vánoce prožívala, Johne, ale opravdu si je nedovedu představit u tvojí matky.“zavrčela. „Florida je fajn, Miami taky, ale leda tak na vyvalení se na pláž a chození po obchodech. Pokud chceš, jeď. Ale já zůstávám. Teda původně jsem chtěla k tátovi, ale tak někdo tu zůstat musí. A zasněžená Atlantis má svoje kouzlo.“
„Víš dobře, že bez vás nepojedu.“povzdechl si.
„No tak tam zajedeš za pár dní. Johne,“zastavila se a otočila se k němu, „víš, že pro tebe udělám cokoliv, ale tohle po mně nechtěj. Klidně jeď i se Sárou, ale já nejedu.“
„Dobře.“přikývl, chytl ji za ruku a maličko se k ní naklonil.
„Nevíš, kolik je hodin?“ucukla.
„Za deset deset.“odpověděl.
„Tak rychle do uniformy. Šup. Ať to máme za sebou.“pobídla ho a rozeběhla se pryč. Johna táhla za sebou.
Přesně v deset oba dorazili k bráně. Mac se zastavila na schodech a John seběhl dolů, kde byla vzorně nastoupená celá vojenská část. Většina lidí měla u sebe už sbalené kufry. Místnost s bránou byla změněna skoro k nepoznání. Na bráně samotné byly různé červenobílé ozdoby a světýlka, které se rozsvítily v okamžiku, kdy se brána aktivovala, na zábradlí u Woolseyho kanceláře byl pověšený Santa s pytlem a vypadalo to, jako by se chtěl k Woolseymu vloupat. V podstatě žádné zábradlí neuniklo omotání nějakým vánočním řetězem. Na jednom z mol bylo osvětlené sobí spřežení se sáněmi. Po celé Atlantis na nejzákeřnějších místech bylo pověšené jmelí. Mac ještě jednou pohledem přeletěla lidi pod sebou.
„Chtěla bych vám poděkovat, že jste mě neposlali do háje, když jsem po vás chtěla, abyste mi věnovali ještě chviličku ze svého drahého času a zůstali tady o pár minut déle. A taky jsem ráda, že jste si vzali parádní uniformu, takže než se mi všichni rozprchnete do všech koutů světa,“pousmála se, „chtěla bych dvěma z vás dát takový menší vánoční dárek.“dořekla větu a chviličku mlčela. Nikdo ani nehlesl, a tak pokračovala. „Prezident byl tak ochotný a souhlasil s jednou věcí.“pousmála se Mac. „Jako hlavní vojenský velitel téhle základny mám tu čest, abych oznámila, že major Evan Lorne a major George Winterson byli s okamžitou platností povýšeni na podplukovníka Vzdušných Sil Spojených států Amerických. Podplukovníku Lorne.“ pokynula mu. Naprosto užaslý Evan k ní došel. „Zvedněte prosím pravou ruku a opakujte po mě.“požádala ho. Lorne zvedl pravou ruku.
„Já, vložte své jméno.“řekla Mac a postavila se naproti němu.
„Já, Evan Lorne, příslušník Vzdušných sil Spojených států Amerických, slavnostně přísahám, že budu podporovat a bránit Spojené státy Americké proti všem nepřátelům.“
„Budu poslouchat rozkazy…“
„Budu poslouchat rozkazy Prezidenta Spojených států Amerických a rozkazy důstojníků vyšší hodnosti než mé. Budu se chovat v souladu s civilními předpisy i s předpisy vojenského práva. K tomu mi dopomáhej Bůh.“odříkal přísahu. Potom se postavil kousíček na stranu a uvolnil místo Georgovi.
„Zvedněte pravou ruku a opakujte po mě.“požádala ho Mac. George se jenom pousmál a udělal, co chtěla.
„Já, vložte své jméno.“
„Já, George Winterson, příslušník Vzdušných sil Spojených států Amerických.“
„Slavnostně přísahám, že budu…“
„Slavnostně přísahám, že budu podporovat a bránit Spojené státy Americké proti všem nepřátelům. Budu poslouchat rozkazy Prezidenta Spojených států Amerických a rozkazy důstojníků vyšší hodnosti než mé.“
„Budu se chovat v souladu s civilními předpisy…“
„Budu se chovat v souladu s civilními předpisy i s předpisy vojenského práva. K tomu mi dopomáhej Bůh.“
„Jak jistě oba víte, pánové, s vyšší hodností přichází větší zodpovědnost, vyšší plat a nové parkovací místo blíže vchodu, aby naše důstojnické nožičky tak moc netrpěly zbytečnou chůzí.“otočila se k nim. V místnosti to zašumělo smíchem. „Chci jenom říct, že jsem pyšná na to, že jsem to mohla být zrovna já, která vám připnula další frčky.“usmála se a zasalutovala jim. Celá vojenská část se postavila do pozoru. Winterson i Lorne se pyšně napřímili a zasalutovali. „Pohov. Můžete jít a užijte si Vánoce.“popřála jim. V tu chvíli se brána otevřela a několik desítek lidí prošlo skrz po rozloučení se s těmi, kteří zůstávali na Atlantis.
„Můžu vám dát pusu?“vyjekl George.
„Jo, ale někde v soukromí.“usmála se. „Gratuluju.“poplácala je.
„Dík, madam.“
„Ale tím jste skončili. Plukovník tady bude jenom jeden.“mrkla na ně.
„Jistě, madam.“rozesmáli se.
„Tak jdeme slavit, ne?“pobídla je.
„No to si pište. Ale až zítra večer.“usmál se George.
„Jak chcete.“pokrčila rameny. „Zůstáváte?“
„Jako každý rok.“přikývl Winterson. „Naši jeli za nějakými příbuznými do Buenos Aires.“
„Buenos Aires?“podivila se. „No teda.“
„Jo, mamčin brácha se tam odstěhoval.“přikývl.
„No a moje sestra chce být zase s rodinou.“řekl Evan. „Pojedu tam až za čtyři dny. To se vždycky scházíme. My ale mysleli, že vy se nám zdekujete na ranč.“
„Původně to tak mělo být.“povzdechla si. „Ale tak nemůžu vás tady nechat bez dozoru, no ne?“usmála se.
„Jasně, nejdete se s námi koulovat?“zeptal se George.
„Jo, máme speciální systém. Nastříkali jsme půlku východního mola na červeno a půlku na modro. Máme tam takovou arénu. Přijďte i se Sheppardem a Sárou.“
„Prohrajete, pánové.“usmála se.
„Uvidíme. Tak ve čtyři na mole?“
„To už je skoro tma. Ve tři.“usmála se.
„Tak ve tři tam.“usmáli se.
„Musíš se pořádně oblíknout, ať ti není zima.“pousmála se Mac a natáhla Sáře zelenou bundu.
„Vyhlajeme.“zasmála se Sarah.
„No to teda doufám.“ Posadila si ji na klín a začala jí plést copánek.
„Kde se flákáte, baby jedny?“strčil do dveří hlavu John.
„Ono to není jen tak.“odvětila Mac. „Upaluj.“ Sarah seskočila a začala se obouvat. Mac si stoupla před zrcadlo a snažila se zaplést si cop.
„Ukaž.“pobídl ji Sheppard a přistoupil za ni. Mac spustila ruce dolů. John jí vzal jemně vlasy do dlaní a rozdělil je na tři části. Za chvilku je měla spletené.
„No teda.“vydechla Mac. „Tak jdeme.“pobídla je.
„Vy nemáte týmové barvy?“podivil se Evan, který měl na hlavě santovskou čepičku stejně jako George a Chuck.
„Hej! Vy jste tři.“zaprotestovala Mac.
„Však vy taky!“uchechtl se George.
„Nás je dva a půl.“namítla.
„Ale sem tam můžete použít telekinezi.“povolil Lorne.
„Fajn.“přikývla a rozhlédla se po mole. Okolo celého obvodu byla postavená sněhová bariéra a půlka sněhu byla nastříkaná na modro a druhá na červeno.
„Tak kterou chcete?“zajímal se Winterson a rozhlédl se po „aréně“.
„Střihneme si?“navrhl Sheppard.
„Já…Já!“skákala Sarah. Mac ji vzala do náruče a natočila ji k Georgovi.
„A žádné podvody!“zavrčel Winterson.
„Jistě.“ušklíbla se Mac.
„Čelvenou.“vybrala si Sarah, když dala kámen a George nůžky.
„Fajn! Deset vteřin na útěk a přípravu!“zakřičel Lorne. „Teď!!“ Oba týmy se rozběhly na svoji obarvenou část mola. John vzal Sarah do náručí a schoval se s ní za hromadu sněhu. Mac tam doběhla o chvilku později.
„Házím. Vy dělejte koule!“křikl Sheppard a hodil zrovna jednu kouli.
„Jasně.“přikývla Mac a i se Sarah se schovaly za hroudu a začaly dělat koule, které Johnovi skládaly na hromadu. Za chviličku byly v červeném sněhu modré fleky a v modrém červené. Boj to byl vskutku nelítostný. Obě strany se snažily zvítězit i lstí.
„Jé hele!“zakřičel Chuck, když se otevřely dveře. „Váš otec, madam!“ukázal. Mac se otočila a spadla jí brada.
„Tatíí!“vypískla, vstala a rozběhla se k němu. Skočila mu kolem krku, až spadli na zem. „Co tady děláš?“
„No, když ty nemůžeš k nám, já můžu k tobě.“usmál se a objal. „Slez ze mě. Ten bílý sajrajt mi zalezl do kalhot.“pobídl ji. Dala mu pusu na nos a vstala. Tuhle chvíli využil George, který
vyběhl, nepozorovaně se proplížil až k červenému zákopu a vrhl se na Mac. Ta vystrašeně vypískla, ale stejně skončila ve sněhu. Winterson ji nešetřil a sníh ji nasypal snad skoro všude.
„Mohli bychom z toho udělat tradici. Každé Vánoce vás vymáchat ve sněhu.“rozesmál se George, když se snažila vyhrabat ze závěje. Mac jenom prskala a snažila se setřepat sníh ze sebe.
„Z-z-zima.“zadrkotala zubama a začala poskakovat.
„Ahoj, princezno.“usmál se Chris a vzal smějící se Sáru do náručí. Ta se k němu přitulila. John chvilku těkal pohledem z Mac na jejího tátu a z jejího táty zpátky. Potom Mac rychle strhl zpátky do sněhu. Rozepnul jí bundu a za tričko jí nacpal hroudy sněhu. Mackenzie jenom pískala a snažila se zpod něho dostat.
„Pomozte mi někdo!“houkl.
„To si děláš prdel?“vydechla.
„Vydrž, Sáro.“postavil ji dědeček na zem a vrhl se na svoji dceru.
„Já vás nenávidím!!“zapištěla a snažila se dostat pryč. Jenže oproti pěti chlapům neměla šanci. George s Chrisem jí drželi ruce. Evan s Chuckem jí seděli na nohou a John jí cpal sníh všude, kam mohl. No a Sarah se jenom smála. Po chvilce jí pustili. Rychle vyskočila na nohy.
„Pojď ke mně, beruško.“usmál se John a roztáhl ruce.
„Jdi do háje!“zadrkotala zuby.
„To bylo chytré.“uznal George.
„No tak, jenom tě chci zahřát.“pobídl ji jemně a objal ji.
„No jo, Sheppard vás chce jenom zahřát. Ale to byste museli jinde.“rýpl si Lorne.
„Pojď ke mně.“zašeptal jí do ucha a hladil ji po zádech. Třásla se jak osika.
„P-půjdu rozmrznout do v-vany.“vysoukala ze sebe.
„Pojďme už všichni. Je zima.“pobídl je Chris.
„Zítra si to zopakujeme.“křikl Chuck na křižovatce cest.
„No to určitě.“prskla Mac a začala poskakovat na místě.
„Mějte se.“rozloučil se George a zahnul doprava.
„Volali jste?“zajímala se Mac asi o hodinu později a snažila si vysušit vlasy ručníkem. Před chvilkou ji z vany vytáhlo volání o aktivaci brány.
„Ano, madam.“přikývl Chuck. Mac se podívala a k bráně a v tu chvíli jí úsměv ztuhl a zarazila se v půlce pohybu.
„To je snad vtip.“zavrčela.
„Oh, pořád tady?!“zeptala se opovržlivě Gladys a vyšla po schodech.
„Zase tady?“opáčila Mac na oplátku. Gladys uraženě našpulila pusu.
„Ukázala byste mi můj pokoj?“zavrčela.
„Jistě.“sladce se pousmála Mac a nahnula se přes zábradlí. „Poručíku! Mohli byste tady dámě ukázat prosím, kde bude spát?! Zkuste to v západní věži! Mělo by tam být volno!“
„Ano, madam.“přikývl mladý muž.
„Běžte prosím za ním.“usmála se a pokynula rukou. Gladys se uraženě otočila a následovala vojáka. John s omluvným výrazem vyběhl po schodech za ní.
„Promiň, zlato.“objal ji. „Já to netušil.“dal jí pusu na čelo. Mac se o něho jenom opřela.
„Jak se sem dostala?“hlesla.
„Prý věnovala určitý dar. Peněžní.“ozval se Woolsey.
„Ať žije podplácení.“zamručela.
„Pojď, jdeme spát. Kašli na ni.“
„Dobré ráno.“pozdravil George, když došel do jídelny a zívl si.
„Dobré.“usmála se Mac a utřela Sáře pusu.
„Kde máte zbytek?“zajímal se. „Můžu?“pokynul na židli.
„Jasně. Zbytek?“opáčila. „Tam.“ukázala znechuceně do rohu jídelny, kde seděl John se svou matkou, která mu právě něco důležitého říkala.
„Aha. Můžu ji někde zavřít.“nabídl se. Mac se rozesmála.
„Ne, ale jestli mě bude moc štvát, shodím ji z balkonu.“
„Ano. Slyšel jsem, že Vánoce jsou svátky klidu a míru.“ušklíbl se.
„Však by to proběhlo v klidu.“pousmála se.
„Slíbila jsem Sáře, že se zajdeme projít po Atlantis.“řekla a vstala. Pak se zadívala k Johnovi a pousmála se. „Sáry, počkej u dveří, ano?“dala jí pusu. „Maminka zajde pro taťuldu.“ Sarah poslušně odcupitala ke dveřím a Mac se vydala pro Johna. Winterson to všechno se zájmem sledoval.
„Dobré ráno, miláčku.“usmála se Mac a zezadu Johna objal. Dala mu pusu na krk. „Jdeš s náma na procházku?“zašeptala mu do ucha. Gladys jenom uraženě poposedla.
„No to si piš.“přikývl. „Jenom to dojím.“ukázal na svoji snídani, ze které mu zbyl ještě jeden chleba se salámem.
„Zatím se oblíknem.“řekla potichu a dala mu pusu na tvář. Cestou zabloudila pohledem ke Gladys. Ta jenom zbledla. „Spěchej.“zašeptala znova a odběhla k Sáře. Winterson se jenom pobaveně usmíval. Mac se ve dveřích skoro srazila s Lornem.
„Dobré ráno, madam.“usmál se.
„Dobré, podplukovníku.“ Evan jenom maličko zamrkal, ale pak mu to došlo. „Jak se vám spalo?“
„Skvěle. Jenom ten podplukovník je takový nezvyklý.“přiznal.
„To časem přijde.“poplácala ho po rameni a se Sárou odešly.
„Jůůůů! Santa!“vykřikla Sára, když uviděla velkou figurínu baculatého Santy, který byl zavěšený na něčím okně. Některé okna byly ještě navíc ozdobené různými blikavými světýlky.
„A tam jsou sobi!“ukázala Mac na molo a zároveň si přitáhla bundu víc k tělu.
„Jůůůů!“vyjekla. John si dal Sarah za krk a Mac chytl za ruku.
„Víš, co mě teď napadlo?“zeptal se. Mackenzie se na něho jenom pobaveně podívala. „Jasně.“pochopil. „Můžeš to vědět.“usmál se. „Ale teď vážně.“
„Nemám tušení, co tě napadlo.“odpověděla.
„No, že v podstatě jsi doma. Ty a tvůj táta jste Antikové…“
„Táta technicky vzato není a já jsem….já vlastně ani nevím, co jsem.“smutně se pousmála.
„Ale když to vezmeš kolem a kolem, vy dva máte na tohle město největší nárok. Tvůj otec rozhodně ano. Žil tady, když my lezli po stromech.“
„Ne, my právě obrousili první šutry a sejmuli tím první prase.“opravila ho.
„Myslím, že to prase nebylo, mohl to být jelen.“
„Anebo veverka.“
„Anebo koroptev.“
„Nebo zajíc!“přidala se Sarah.
„Jo.“pohoupal jí Sheppard.
„Pořád nechápu pointu toho, cos chtěl říct.“podrbala se na hlavě.
„Nic, jenom mě to tak napadlo.“pokrčil rameny s úsměvem.
„Nepůjdeme už dovnitř? Mám celkem hlad.“navrhla Mac.
„Můžeme. Ale slíbil jsem Radkovi, že mu seženu kapra.“řekl Sheppard a zamířil doprostřed mola.
„A jak to chceš udělat?“zajímala se.
„Sleduj.“usmál se, dal ji Sáru a z kapsy vytáhl granát.
„Ó můj bože!“vyhrkla a se Sárou odběhla blíž k městu. „Víš, já toho z biologie sice moc nevím, ale nežije kapr jenom ve sladké vodě a ještě nejlíp v rybníku?!“zakřičela na něho.
„Kdo řekl, že to musí být zrovna kapr? Když to bude usmažené, tak nikdo nic nepozná! Krom toho…minulý rok jsi to udělala taky!“křikl nazpět.
„No to si teda piš, že pozná!“odvětila. Sheppard pokrčil rameny a vytrhl pojistku. Odhodil granát do dálky. Za pár minut z vody vytryskl gejzír a s městem to trošku hodilo.
„Plukovníku.“ozvalo se jí skoro okamžitě z vysílačky. „Zaznamenali jsme otřesy.“
„Jo, to jsme byli my…teda podplukovník Sheppard loví ryby.“odpověděla. Ozvalo se lehké vyprsknutí smíchy.
„Rozumím, madam.“
„Nic tu není.“zamručel zklamaně Sheppard, když se nahnul přes okraj mola a neviděl nikde nic plavat.
„Já ti to říkala.“hlesla potichu Mac a pohupovala se Sarah. Sára se rozesmála. „Hele, zlato, co kdybys toho nechal, než si ublížíš a přestal plýtvat vzácným armádním vybavením?!“křikla na něho. Sarah vedle ní hýkala smíchy.
„Ty v tom sněhu chceš skončit znova, viď?“odvětil a cestou ke dveřím jí za krk strčil sněhovou kouli.
„Ty zvíře!“vypískla a položila Sarah na zem. Svlíkla si svůj šedý kabátek a vytřepala z něho sníh. Pak si ho oblíkla zpátky. Pošoupla Sarah směrem k městu.
„Pšt.“dala si prst na pusu. Sára jenom přikývla. Mac udělala sněhovou kouli a rozběhla se s ní za Johnem. Skočila mu na záda a sníh mu skončil v obličeji. John ale ztratil rovnováhu a spadl na zem. Okamžitě Mac převrátil pod sebe.
„Co si myslíš, že děláš?!“zavrčel na oko výhružně. Mac se nekontrolovatelně rozesmála. „Sáry, mamka se ti zbláznila, ale neboj. Maličko ji zchladíme.“ušklíbl se a nabral hrst sněhu.
„Opovaž se, nebo je ze Sarah poloviční sirotek!!“vykřikla zděšeně. Při představě, že by měla být zase zmrzlá úplně všude, ji brala hrůza. Rychle sebou švihla a shodila ho ze sebe. Najednou odněkud přiletěla kupa sněhu. Oba se zarazili a rozhlídli se. Sarah po nich hodila další kupu. Oba se na ni vrhli. Sára jenom vypískla a rozběhla se do města. John byl rychlejší a chytl ji. Otočil s ní ve vzduchu.
„Mérry Christmas, ho ho ho hó!“rozchechtal se oběšený Santa.
„Proč mu to dělají?“zajímala se Sarah v tátově náručí a ukázala na zakulaceného chlapíka. „Vždyť nic nedostanou.“
„Jenom si dělají srandu.“usmál se John a dal jí pusu. „Obdivuju tě.“pousmál se směrem k Mac.
„Proč?“nechápala.
„Nechápu, jak můžeš utíkat na osmicentových podpatcích.“kývl směrem k jejím kozačkám.
„Hele, aspoň párkrát do měsíce nechci vypadat jako velitel téhle hromady testosteronu.“ usmála se.
„Pokud záleží na mém osobním názoru, schvaluju ti to. Sluší ti to.“
„Dík.“usmála se. „Tak kdo má hlad?“
„Já!“přihlásila se okamžitě Sarah.
Zbytek dne se všichni jenom tak flákali. George potají ojídal stromeček postavený u brány a Lorne mu v tom vydatně pomáhal. Teda ne že by konzumovali přímo urostlý smrček, ale uždibovali z něho vánoční čokoládky a bonbony. Chris se procházel společně se Sam a malým Jacobem po Atlantis a o každé části jí vyprávěl vše, co si pamatoval. Gladys se marně snažila najít svého syna a Chuck hrál u brány nějakou vánoční střílečku na tabletu. Nikdo se ani nestačil vzpamatovat ze sladkého ni nedělání a už se zase chystali k večeři.
„Mac! Mac?!“zavolal bezradně John.
„Ano?“vystrčila hlavu z koupelky.
„Kde mám košili?“
„Ve skříni.“odpověděla. John otevřel skříň a zamyšleně se do ní podíval.
„Kterou?“
„Probůh, není to jedno?“opáčila a vylezla z koupelky a zamířila do skříně. „Je to jenom večeře.“usmála se a vytáhla mu žlutou košili s jemnými proužky. „Tuhle.“
„Dík.“usmál se. „Co si bereš ty?“
„Ať si vezmu cokoli, tvojí matce to stejně bude jedno.“povzdechla si.
„Trápí tě to?“
„Kvůli tobě.“přikývla. „Chci jenom, aby věčně přestala dorážet. Já jí nic neudělala.“
„Jsi jiná.“pokrčil rameny. „A ona to nemá ráda.“
„To vidím.“povzdechla si.
„Vem si tyhle.“hodil po ní jedny černé. „Jennifer a Rodney jsou na Zemi, že?“
„Jo. Jennifer chtěla navštívit svého tátu a Rodney sestru a neteř. Tak vybrali Vánoce. Sáro, už jsi oblečená?“
„Jo.“vyběhla ze svého pokoje v modrých šatičkách.
„Tak jdeme.“
Jídelna byla úžasně vyzdobená. Stejně jako minulý rok byl v každém rohu vánoční stromek a ze stropu visely různé punčochy, baňky a ozdoby. V rohu místnosti bylo rádio, ze kterého hrály vánoční koledy. Uprostřed jídelny bylo několik spojených stolů. Zbytek byl naskládaný okolo stěny. Na stole byl červeně lemovaný bílý ubrus se soby, stromečky a malýma baculatýma Santíkama. Všechny spojené stoly se prohýbaly pod hromadou jídla. Krocani, saláty, kapříci, dorty, zmrzliny, ovoce a jiné dobroty.
„Sluší ti to.“usmál se Chris, když se Mac s Johnem a se Sarah objevili v jídelně, a přisunul jí židli.
„Dík.“usmála se a sedla si. Po její levé ruce se uvelebil Ray a vedle něho si sedla Aurora. Oba měli na hlavách santovské červenobílé čepičky s bambulkami.
„Proč Abby vlastně nepřijela?“zeptal se potichu John.
„Vzala let do D.C.“odpověděla mu Mac a nalila sobě i Sáře pití. „Pak prý zůstane u Jacka.“ John se na ni významně podíval. „Tak na to zapomeň!“vyhrkla, když ten pohled pochopila.
„Proč? Vždyť je pěkná mladá holka a Jack je…sám.“
„Johne,“pousmála se, „Abby Jacka odjakživa brala jako…svého náhradního tátu.“
„Fakt?“podivil se.
„I když na to nevypadám, zlato, já fakt neměla moc chlapů. Jack byl…“
„Slíbil ti večeři a skončili jste spolu. Teď jste přátelé, chápu.“usmál se.
„Pane Woolsey.“usmála se Mac, když dorazil.
„Dobrý večer.“sedl si na židli a podrbal Rory za ušima. Ta jenom štěkla. Naproti Mac se posadil George s Evanem a vedle nich si sedla Gladys. Naproti ní seděl Chris, Sam a malý Jacob. Naproti Woolsemu se posadil Radek. U ostatních stolů se tak různě trousily skupinky lidí. Richard se po chvilce postavil a odkašlal si. Vzal do ruky skleničku s vínem.
„No nebudu vás tady zdržovat zbytečnými řečmi, protože někteří mají evidentně velký hlad,“podíval se směrem k Sáře a Jacobovi, „a chci vám popřát veselé Vánoce.“ Pozvedl skleničku s vínem.
„Já bych to ještě něčím doplnila.“vstala Mac. „Vzhledem k tomu, že mám hlad jako vlk, tak to taky nebudu natahovat. Jenom bych znova ráda pogratulovala k povýšení podplukovníkovi Lornovi a Wintersonovi. Zasloužíte si to, pánové.“usmála se.
„Dík, madam.“poděkovali najednou. Potom se už pustili do jídla.
„Nevíš, jak se má Dave, mami?“zajímal se John mezi sousty.
„Jeli na Vánoce na Bali.“odpověděla Gladys a vrhla zamračený pohled směrem k Mac a Sáře.
„Mamí, to nejde.“zakňučela Sarah a snažila se rozkrojit kus masa.
„Ukaž.“pobídla ji a vzala si k sobě její talíř, kde jí nakrájela maso. „Teď už to zvládneš?“
„Jo….anebo ne.“usmála se.
„Ty, ale já mám taky hlad.“namítla.
„Ne.“rozesmála se.
„To skoro ve dvou letech neumí jíst sama?“ozvala se Gladys. Mac jenom zavřela oči a mlčela.
„Mami.“zavrčel John. „Nech toho.“
„Jistě.“přikývla jeho matka a dala se do jídla.
„Jak se sem hergot dostala?“zavrčela Mac potichu k Johnovi. K jejímu překvapení jí odpověděl Woolsey.
„Zná se s Coolidgem. Už delší dobu. Slyšel jsem, že jeden čas dokonce….“nechal větu nedokončenou. Ozval se cinkot příboru, který spadl na zem. John ho právě sbíral ze země.
„Takže protekce?“zabručel John.
„Peněžní dar.“zavrtěl hlavou Woolsey.
„Korupce.“uchechtla se Mac. „Auroře jsem něco přinesla. Rok jí sice byl asi dva měsíce zpátky, ale tak jsou Vánoce a i Ray dostane dáreček.“podala mu balíček a pak se natáhla pro zmrzlinu.
„Budeme zpívat!“navrhl Evan.
„My?“opáčila Mac.
„Jo, my.“přikývl a položil příbor.
„Zapomeňte. Já ještě nedojedla.“zavrtěla hlavou a vzala si další zmrzlinu.
„Nemáte tady salátovou vidličku?“ozvala se Gladys.
„Salátovou co?“opáčil Chris.
„Vidličku. Salátovou vidličku.“
„Madam, tady nejste v pětihvězdičkové restauraci. Nevaří tady Jamie Oliver, ale armádní kuchař. Mimochodem máme stále prvního. Zatím jsme ho zastřelit nemuseli. I když za to kafe by si to někdy zasloužil.“řekl Evan a maličko se pousmál. „Chtěl jsem tím říct,“dodal, když viděl, jak se na něho Gladys nechápavě dívá, „že si budete muset vystačit s touhle univerzální vidličkou.“
„Aha.“zamračila se a napíchla na vidličku kus rajčete.
„Já vím, že dárky by se měli dávat až zítra ráno,“ozval se Christopher, „a tohle by sice mohlo počkat, ale já chci, aby to Ginny věděla už dneska.“usmál se. „Vím, že jsme si nic dávat nechtěli, ale tohle je dárek pro nás oba.“podával jí obálku. Mac si ji zaraženě vzala a trošku nedočkavě ji rozlepila. Vytáhla ven papír a rychle ho přeletěla.
„TO SI DĚLÁŠ SRANDU?!“vykřikla a pevně tátu objala a dala mu pusu.
„Co to je?“zajímal se John.
„Neeves, tátův ranč, dostal status oficiálního trenérského ranče.“vysvětlila. „Snažíme se o to…jak dlouho?“otočila se na tátu.
„Asi pět let.“odpověděl. Jenom přikývla.
„Pět let…Než jsem přešla k programu Hvězdné brány, sloužila jsem na Sea Hawku. Když se tam objevil Jack, zbývaly mi do konce dva týdny a pak jsem se měla vrátit domů. V té době jsem byla rozhodnuta, že odejdu od letectva a nahlásím se jenom do zálohy. Chtěla jsem zůstat na ranči a trénovat koně. Chtěli jsme získat trenérský status, ale těm byrokratům se na tom pořád něco nezdálo. Nesměli jsme mít trénování v hlavní náplni. Teď můžeme.“ vysvětlila.
„Asi bych měl Jackovi poděkovat.“usmál se John.
„Asi.“přikývla. „Přemluvil mě ale táta.“
„Tak v tom případě díky i vám.“otočil se na něho Sheppard.
„Není zač. Říkal jsem jí, že za pokus nic nedá.“pokrčil rameny Chris.
„Divím se, že vás poslechla.“uchechtla se Gladys.
„Ignoruj to.“zavrčela Mac.
„Snažím se, ale není to dneska poprvé.“odvětil potichu Chris.
Mám nápad.“řekla mu Mac pomocí telepatie.
„Nepřijde při tom o život žádný tvor, že ne?“ujišťoval se.
„Věř mi.“maličko se pousmála. V tu chvíli se zmrzlina Gladys vzňala. Ta jenom překvapeně vyjekla. „Být váma, nechám toho. Nebo by se to nemuselo stát jenom té zmrzlině.“pousmála se Mac. Z poháru vyskočili malí ohnivý sobíci táhnoucí sáně a zamířili přes stůl k Sáře. Ta jenom zatleskala a rozesmála se. S ní i většina ostatních.
„Je pozdě. Měli bychom jít spát.“poznamenal Woolsey, když se podíval na hodinky.
„Souhlasím.“zívl George a protáhl se. „To byla mňamka.“oblízl se. „Mělo by to být každý den.“ Lorne jenom souhlasně zamručel.
„Mac, zůstaneš prosím ještě chvilku.“hlesl potichu její táta a najednou se tvářil hrozně nervózně. Zbytek se zatím pomalu vydal ke dveřím.
„Počkám tě venku.“zašeptal jí John. Jenom přikývla.
„O co jde?“zajímala se. Její otec vytáhl z kapsy malou krabičku a otevřel ji.
„Nevím, jestli…“
„Kolik že ti je?“opáčila.
„Co to s tím má společného? Myslíš, že jsem na ni moc starý?“zeptal se nejistě.
„Probůh, tati. Běž za ní. Rychle. Chci to vidět.“pobídla ho. Jenom se pousmál a odběhl.
„Sam, počkej!“zavolal. Sam se zastavila a počkala, než ji doběhne. Vzal jí Jacoba z náruče a podal ho Georgovi.
„Jenom na moment.“řekl. Pak se otočil k Samanthě a klekl si před ni. Sheppard mezitím ucítil, jak ho Mac chytla za ruku. Jenom se na ni pousmál. „Já…chci se tě delší dobu na něco zeptat.“vysoukal ze sebe Chris.
„Ano?“opáčila.
„Jo.“odkašlal si. „Vezmeš si mě?“ Všichni přítomní zašuměli úžasem. Sam jenom vyvalila překvapeně oči. Chris se nervózně zavrtěl.
„Ano. Ano a strašně ráda.“vydechla a sklonila se k němu. Políbila ho. Ostatní začali hlasitě tleskat a sem tam se ozvalo i zahvízdání.
„Gratuluju.“vyjekla Mac a tátu objala.
„Dík.“zašeptal.
„Já ráda.“řekla mu potichu. Pak objala i Sam.
„Nejspíš budeš jediná svobodná vojanda široko daleko.“řekla jí.
„Jo, asi jo.“přikývla Mac a zadívala se na Johna. „Ale já ještě nejsem připravená se tady toho všeho vzdát.“usmála se a přenechala místo dalším gratulantům.
„Stojíme pod jmelím.“podotkl Sheppard.
„Závidíš jim?“pousmála se.
„Trošku.“přiznal. Mac se jenom usmála a vzala jeho hlavu jemně do dlaní.
„Není co.“znovu se usmála a políbila ho.
„Pravda.“přikývl a chytl ji za ruku.
„Johne, vstávej.“zatřásla s ním jemně Mac.
„Mhmmmhhhm.“zamručel nesouhlasně.
„No tak.“zašeptala mu do ucha. „Vstávej.“
„Co je?“otevřel jedno oko.
„Pojď ven.“sundala z něho peřinu.
„Co blbneš?“zavrčel a podíval se na hodinky. „Je půl druhé ráno.“
„Bude sněžit. Pojď.“pobídla ho už netrpělivěji a natáhla na sebe bundu. „Johne.“
„Bereš práci rosničky?“zabručel a znechuceně se posadil. Divil se, že ona tahá z postele jeho. Vždycky to je naopak. Nahmatal nějakou bundu a vyšel za ní na balkon. „Nic. Nesněží.“zívl.
„Ale bude.“trvala na svém. Za pár minut se z nebe snesly první vločky. John jenom svoji přítelkyni objal zezadu, protože se třásl zimou. Hned mu bylo tepleji.
„Jaks to věděla?“zadrkotal zuby.
„Vím to. Vždycky jsem to věděla.“usmála se.
„Měli bychom to sníst.“kývl směrem k sušenkám na talířku na zemi.
„Ještě že není tak chytrá a nechce dávat sobům místo keksů seno, nebo co to žerou.“ povzdechla si a zakousla se do jednoho z nich. „Ty si vem druhý.“
„Pak půjdem zpátky do postýlky, že?“zabručel.
„Jo.“pousmála se.
„Dobré ráno všem!“vykřikl George, jakmile se objevil v jídelně.
„Dobré.“usmála se Mac a podala Sarah namazaný rohlík s máslem a marmeládou.
„Díky za tu flašku.“
„Nemáte zač.“přikývla. „Já ráda.“
„Co jste dostala vy?“zajímal se.
„Halenku, nějaké…spodní prádlo…a tak.“pousmála se a maličko zčervenala. Ve dveřích se právě objevil John v kovbojském klobouku a v těsném závěsu za ním, k nelibosti Mac, jeho matka.
„Cos dostal, Johne?“zajímala se právě. „Teda pokud si něco vůbec dostal.“
„No tenhle klobouk. Dobré ráno.“pousmál se, když uviděl Mac a dal jí pusu. Sarah pohladil po hlavě. „No pak jsem dostal…boty, kalhoty a košili.“řekl.
„Hm.“zamračila se.
„Jsou to potřebné věci.“zavrčel a posadil se k Mac a Sarah.
„Jistě, že jsou.“usmála se Mackenzie. „Žiješ s dcerou rančera. Tyhle věci potřebuješ.“ pousmála se a otočila se ke Gladys. „Jsou to totiž věci na koně.“
„Aha. Skvěle.“hlesla. „Můžu.“pokynula k židli.
„Ano.“přikývla Mac. Gladys se posadila a vzala si housku a kávu.
„To je hnus!“skoro vyprskla, když se napila kávy.
„Aspoň na tomhle se shodnem.“přikývla Mac.
„Dobré ráno.“křikl ode dveří Chris a zamířili se Sam ke stolu. „Ahoj, holčičko.“pozdravil Mac. Ta po něm hodila jenom nesouhlasný pohled. „Promiň. Ahoj, Ginny. Lepší?“
„Jo.“usmála se. „Díky.“
„Nemáš zač.“přikývl a rozstřapatil jí vlasy. Jenom se po něm ohnala. Chris se jenom rozesmál a Mac usmála. Za pár minut dorazil i Radek, Woolsey a Evan.
„Co budete kdo dneska dělat?“zajímal se Evan a zakousl se do sendviče.
„Jdeme se koulovat!“navrhl George.
„Jó!“souhlasila okamžitě Sarah.
„Já bych nerada skončila zase v hromadě sněhu.“namítla Mac.
„Tak si uděláme kino?“navrhl Evan.
„Nebo celý den proležet v posteli.“
„Postavit největšího sněhuláka.“
„Nebo sněhuláčici!“
Každý měl nějaký návrh, ale nakonec to dopadlo tak, že dělali chvilku od každého něco. Začali stavěním sněhuláka. V případě kluků to byla sněhuláčíce, jak se patří. A aby sněhulákům nebylo smutno, tak jim postavili i dva tučňáky. Potom se přesunuli na oběd a jakmile se dostatečně najedli, šli jídlo vytrávit k obrovské plazmové televizi a skoro celé odpoledne prolenošili. Pak si až do noci povídali u obrovské hromady chipsů, popkornu a zbytků krocana a jiných dobrot, co zbyly z minulého večera.
Tak já vám přeju příjemné prožití vánočních svátků, hodně dárků pod stromečkem a málo zaskočených kostí (pro ty, co jí ryby
, pro ty, co ne, tak si dávejte bacha na hrášek v bramborovém salátu - on je to mrška zelená zákeřná
jinak další povídka bude silvestrovská a bude za týden (nečekaně, když je silvestr, že?