Využiji tohohle topicu pro mé subjektivní zhodnocení dosavadního průběhu SGU.
Když končila SGA, tak jsem se na SGU hodě těšil, postupně to nadšení začalo trochu opadávat, protože se kolem mě motala spousta jiných filmů a seriálů a tak nebyla nouze o to, že bych se neměl na co dívat. Ale i tak jsem se se těšil na nový SG seriál.
Začalo to pilotním dvojdílem, po kterém jsem byl doslova nadšen z toho, jak celý seriál jeho tvůrci pojali. Temné prostředí, barevné postavy (nejednotvárné), nová technologie, neokoukaná loď a vcelku slušní herci. Od té doby plynul děj seriálu velmi pozvolna a já stále čekal na díl, kdy se někam posune děj. Tedy ne, že by se tam nic nedělo, ale děj seriálu stále stagnoval na mrtvém bodě. Když přišla epizoda Earth, tak jsem dostal velkou facku. Velitel expedice žebrá u dveří své manželky a senátorova dcerka "bulí" na diskotéce, že ji kamarádka přebrala kluka. Tohle jsem opravdu nečekal a tady u mě nastal zlom, kdy jsem začal SGU vnímat jinak.
Následující epizoda Time byla velmi dobře natočena, časovky já hodně rád už ze Star treku. Trochu mě ale mrzí, že se o tomhle incidentu vůbec nezmínili v dalších dílech a celý díl tak přišel pro děj seriálu opět vniveč. Další epizoda přišla s názvem Life. Epizoda hodně podobná Earth. Další osobní příběhy našich hrdinů, jejich strasti a útrapy a děj seriálu se posunul opět do nikam. Navíc mě tyhle dvě epizody (Earth a Life) opravdu vůbec nebavily. Pojďme k poslední epizodě, Justice. Celý díl probíhal velmi pozvolna, jak už jsem byl u SGU zvyklí. Konec mě ale opravdu trochu překvapil a líbil se mi. Každopádně mě navnadil na díly další.
Po těchto dílech hodnotím seriál tak na pomezí dobrého a nedobrého. Určitě je to něco jiného, než jsem očekával (a ne, neočekával jsem velkolepé bitvy a obří hrdiny). Postavy v seriálu nejsou vůbec špatné, až na výjimky jako ufňukaná Chloe nebo hrdinný děvkař Scott. Bohužel si ale myslím, že jsou až moc nevýrazné. Tedy kromě Dr. Rushe, tahle postava se hodně povedla. Herecky nic moc. Dá se říct, že kromě Roberta Carlyla, který hraje opravdu skvěle tam není nikdo, o kom bych měl stejné mínění. Dokonce někteří herci tam jsou i dost špatní.
Někdo tento seriál přirovnával k BSG, nesouhlasím, je to úplně něco jiného. Podobu tu vidím maximálně ve stylu kamery. Někdo zase přirovnával k Voyageru, také nesouhlasím. Sice motiv lodi vzdálené daleko od domova tu je, ale celá koncepce seriálu je úplně jiná. Navíc oba výše zmíněné seriály, BSG a Voyager mají o dost vyšší kvality.
Závěrem bych chtěl apelovat na všechny, kterým se seriál nezamlouvá, aby se přestali dívat nebo aby alespoň po každém dílu nehlásali, jaká je to blbost. Mě taky SGU nepřijde příliš dobré, ale alespoň o tom všude nehlásám, myslím, že to stačí jednou. Stáhněte si jiný, kvalitnější seriál, v dnešním světě jich je hromada. Já mám SGU taky jen jako doplňkový seriál k jiným veledílům.
Vše, co jsem zde napsal je jen můj subjektivní pocit, tak tu prosím "nehalekujte", že píšu nesmysly, možná ano, ale každý může mít jiný názor.
PS: Možná by nebylo od věci přidat sem hlasování ve smyslu: Jak hodnotíte SGU (stupnice 1-10) nebo něco podobného. Jen nápad.
Naposledy upravil
Daedalus.cz dne 15.12.2009 13:30:18, celkově upraveno 1