Nečekala jsem, že SGU bude přesně jako ty předchozí SG. Doufala jsem v mix SG a BSG, ovšem v té lepší části. Bohužel musím říct, že ač se mi zatím SGU celkem líbí, tak mě celkově zklamal.
Dost mi tam vadí vykreslování vztahů. Což o to, já ve vztahy doufala a přála si, aby to tady bylo víc. Jenže imo to prostě už přehnali. Nezamlouvá se mi, že je to prioritně o tom, kdo s kym kde co a ne, že jsou x sv. let od domova. Tohle bych chtěla více na pozadí. Nebo alespoň ne do přední linie. Takhle, kdyby to bylo v SG-1 či SGA, myslím, že bych se na to dívala mnohem pozitivněji (i když asi vážně ne v té míře), ale to proto, že k tamtěm postavám mám vypěstovaný vztah. V SGU bych spíše ráda ty postavy poznala nejprve z hlediska jich samotných a ne jen hlavně z hlediska toho, s kým spí. Takhle je to prostě o vztazích postav, které mi mnoho neříkají. Neříkám, že je to tak pořád, občas se něco skutečně dozvíme o postavách samotných. Ale takhle to prostě vidím.
A ráda bych, aby byla charakterizace postav víc zakomponovaná v ději, víc s ním souvisela, tohle je příliš od hlavnějšího děje.
Imo je tam příliš málo děje jako takového. Jistě, stále něco řeší (a když pominu ty vztahy, tak taky i něco jako že nemají vodu, vzduch a tak

), ale doufám, že se to ještě rozjede na něco víc.
Prokreslování atmosféry a nálady je někde velmi pěkné, někde naopak ne.
Nejvíce se mi doposud líbil díl Air III - atmosféra, napětí, děj, hudba...
Nakousla se tu kamera. Nikomu neberu, že se mu líbí. Vím, že spousta lidí to bere jako umělecký počin a že je to vtahuje víc do děje. Mno, mě ne. Pro mě je to dost znepříjemňující prvek, protože nerada furt hledám mluvící osobu po celé ploše monitoru, jak to furt skáče. Vadilo mi to v BSG a vadí mi to i tady. A prosím, odpůrci nechť si uvědomí, že toto je individuální, někomu to vyhovuje, někdo to nemá rád. Jde o vkus, tak prosím upusťte od argumentací "vám se to nelíbí a proto jste nekulturní, nejdete s dobou a jste vůbec úplně blbí". Děkuji

.
A co se mi ještě nelíbí - vyhranění fanoušci. Nějak se to tu rozděluje na tábory "pro a proti". S reakcemi typu "je to skvělé/strašné a kdo si myslí něco jiného, je blbec". Opět, toto je individuální. Někomu se líbí to, někomu ono. A navážet se do někoho, protože projevuje svůj názor (tedy, když ho projevuje slušně), to mi přijde poněkud ubohé (když se do něj pak přímo naváží). Trochu konstruktivnější zhodnocování by imo nezaškodilo.
Argumenty typu "je to o mnoho dospělejší a když to nechápeš, tak jsi nerozumný dítě a měl by sis jít hrát s kačenkou", případně "chci výbuchy, už při slově ´vztah´ je mi špatně, tohle tam být nemá, protože to říkám já" jsou opravdu výborné. A tedy, z mého pozorování mi vychází, že agresivnější je ta první skupina. Neříkám teď nikoho konkrétního, ale obecně.
Ono "já už jsem vyrostl a proto se mohu dívat na něco dospělejšího. Ti z vás, kterým se to nelíbí, jsou děti a měli byste si jít hrát na píseček." Mnoho lidí se tu ohání svými rozumy, případně říkají, jak jsou chápaví a rozumní, ale nedokáží pochopit, že jejich vkus se nemusí shodovat s vkusem jiných lidí. Lépe by bylo zkusit se zamyslet nad sebou a hlavně nad úhlem pohledu ostatních. Člověk nemusí být dítě, aby se mu něco líbilo a naopak. Tento odstavec zní možná trochu útočněji, ale je myšlen spíš jako povzdech.
Mmch., jedna věc na konec. V x komentářích k dílům jsem si všimla následujícího - Eli se čte "ílaj", tedy když chcete skloňovat jméno, zkuste ho skloňovat správně... (vzor muž)

.