Súhlasím s Balialom.
Raynor a ostatní: v žiadnom prípade neporovnávam seriál ani s SG1, ani s SGA. Na obidvoch týchto seriáloch mi vadila povrchnosť, časté logické chyby, roztrieštenosť, ba až absencia nejakého hlavného deja a absolútne neprepracované postavy. To je, či skôr bola, realita aj SG1, aj SGA. Určite je namieste otázka, prečo som to potom pozeral, keď to teraz zadupávam. Hádam, že hlavným dôvodom bola nostalgia. S Hviezdnou bránou som vyrastal. Seriály som hodnotil nekriticky, ale ako roky ubiehali, pozeral som to čím ďalej, tým viac z povinnosti. To je však už za mnou.
Pred odvysielaním pilotu som o SGU nevedel nič, teda okrem toho, že majú byť niekde na antickej lodi preveľmi ďaleko od Zeme. Nevidel som žiadny trailer a vyvaroval som sa spoilerov. Čakal som jediné: že seriál, toľko hypovaný ako nový začiatok, opraví tie chyby svojich predchodcov, ktoré som vymenoval v predchádzajúcom odstavci. Je nepochybné, že SGU je vo všetkom omnoho ďalej, ako SG1 či SGA, ale to, priznajme si, zase až také ťažké nie je.
SGU má kvalitne prepracované postavy, logických chýb je pomenej a povrchnosti taktiež, aj keď do hĺbky rozvíja najmä postavy. Osobne však za hlavnú ingredienciu považujem silný dej a prepracované, v prípade sci-fi seriálov, sci-fi prostredie. To mi v SGU chýba (a rovnako mi to časom začalo chýbať aj v SGA) a preto ho už ďalej sledovať nebudem. Rozumiem však, že iným sa seriál môže páčiť aj bez toho, to je prirodzené.
Možno robím trochu chybu, ale neustále skĺzavam k porovnávaniu so sci-fi knihami od autorov, ktoré svoje svety prepracúvavajú do skutočne posledného detailu, ako napríklad David Weber. Asi preto mi SGU nestačí... neviem.
A pozeral by som SGU, keby sa vybralo podobným smerom, ako SGA? Rozhodne nie.
Nemuzes proste vzit knihu a na zaklade precteni prvnich 10 stranek hodnotit deni, muzes se k tomu vyjadrit jestli se ti libi, nebo ne. Muzes hodnotit styl, kterym je to napsano.
Na ilustráciu použijem Pána prsteňov. Z prvej knihy som prečítal pár desiatok strán, ktoré ma však tak neskutočne nudili, že som viac žiadneho Pána prsteňov neotvoril a knihy mi zapadajú prachom doma na polici. Myslíš si, že som urobil chybu, že som nepretrpel ďalších x desiatok strán a možno, možno sa nedostal k nejakému zaujímavému deju? Pri čítaní (a keď sme už pri tom, aj pri pozeraní seriálu), chcem zažívať všetky možné pocity, ale nuda a utrpenie medzi nich rozhodne nepatria.
Buď ma to zaujme na začiatku, alebo nie. A je jedno, či po štylistickej, alebo dejovej stránke.