Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate Universe Pokec o epizodách 1x09 - Life

1x09 - Life

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Příspěvek 23.11.2009 16:28:25
gardy Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Ray píše:
...

nj.. to jsem nevěděl ale nechme SGU se trochu rozjet. Ten seriál co jsi tu uváděl (nevím jetli to byl seriál neznám ho) byl asi ze začátku stejný...nebo ne?
Rodney: I have terible idea!
Daniel: Oh no! You are not think what I think you are thinking?

Příspěvek 23.11.2009 16:33:19
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Zrušili ho po první řadě :lol: Nicméně on měl více problémů, plus tady ty prostřihy na rodiny se objevují ve více seriálech a především - v SGU jsou zakomponovány organicky jako součást hlavního děje, kdežto v Over There působily poněkud nepřirozeně a kdyby se vystřihly, poznat by to nešlo.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 23.11.2009 16:44:20
gardy Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

tak snááád se to nestane aji SGU....líbí se mi více než SGA a SG-1

Příspěvek 23.11.2009 17:15:57
Vibbo Airman
Airman

Odpovědět s citací

Uvodom chcem povedat, ze beriem na vedomie fakt, ze serial bol planovany "inak" ako povodne SGcka. Preto toto neberte ako kritiku tohoto rozhodnutia, odklonit sa od povodnej SG. To uz nikto nezmeni, aj ked mne osobne sa to rozhodnutie nepaci. Takze

Ad vyspelost serialu:
Tvrdit, ze serial je konecne vyspeli a zaroven poukazovat na fakt, ze ho pozera zvyseny pocet teenov mi trochu nesedi :roll: .

Ad prostredie:
Pokial to mohli spravit v aj irackej jaskyni, tak sa mi zda zbytocne "vykradat" SG len pre kulisy. Mohol z toho byt novy originalny "scifi" serial, na ktory by nenadavalo tolko fanusikov povodneho SG. A tuto sa zamyslam nad otazkov, kolkym ludom sa naozaj pacia aj povodne SGcka a zaroven aj SGU :?:

Ad sci-fi:
Toto je kapitola sama o sebe. Kde zobrali tie ubory a cvicky mi je fakt zahadov. Myslel som, ze pri evakuacii tej planety si nikto nebalil kufre s oblecenim, takze by mali mat len to, s cim prisli na sebe. Takyto bug do scifi nepatri (alebo som si nevsimol nejaky replikator hmoty na palube destany :shock:, to asi nie )...

Ad klise/mystery:
To, ze narazia na planetu s vodou/pieskom/liecivymi smrtiacimi mimakmi/ a na potrebnu casovu slucku je az tragikomicke. A dava to vyraznu podpasovku realnosti serialu. Pokial by to chceli vysvetlit "inteligenciou" destany, tak na to sa velmi rad a kriticky podivam ;).

Na zaver len dodam, ze ludia z malym poctom postov sa ozyvaju teraz, pretoze im nieco zacalo vadit. Je to celkom pochopitelny jav.
SGU uz nezaradujem do sveta SG ale divam sa nan z povinnosti. Takisto ako mnohi dalsi cakam na midseason a dufam. A este raz opakujem, neberte tento prispevok ako porovnavanie z povodnym SG, ale ako kritiku samotneho SGU tak ako bolo planovane.

EDIT: No trochu som sa rozpisal :heat: . Aby som nieco napisal aj k casti: Zda sa mi nepravdepodobne, ze by ich takto pustali do "sveta" v cudzych telach. Cakal by som, ze budu pod vacsim dohladom. Velke plus ma u mna Rush, len sa obavam, ze sa ho pokusia scenaristi "zlomit", aby sme videli, ze aj on je len clovek.

Příspěvek 23.11.2009 17:34:32
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Ad vyspelost serialu:
Tvrdit, ze serial je konecne vyspeli a zaroven poukazovat na fakt, ze ho pozera zvyseny pocet teenov mi trochu nesedi :roll: .

A v jakém rozporu to je? Kdo myslíš, že táhne návštěvnost kin, včetně Dark Knighta (který, doufám, se shodneme, že vyspělý film je). Teenové nechtějí nutně dobrodružnou pohodu, naopak - čím více vystřelených mozků a temných témat, tím lépe.

Ad prostredie:
Pokial to mohli spravit v aj irackej jaskyni, tak sa mi zda zbytocne "vykradat" SG len pre kulisy. Mohol z toho byt novy originalny "scifi" serial, na ktory by nenadavalo tolko fanusikov povodneho SG. A tuto sa zamyslam nad otazkov, kolkym ludom sa naozaj pacia aj povodne SGcka a zaroven aj SGU :?:

SGU je evidentně dělaný pro nové diváky spíše než pro fany původní. Mimoto pár lidí, kterým se v jádru SG-1 či SGA líbily, minimálně do určité doby, a líbí se jim nyní i SGU, tu snad je.
Každý scifi seriál se při dostatečné úpravě může odehrávat jinde, než ve vesmíru - od Farscape po Babylon 5.

Toto je kapitola sama o sebe. Kde zobrali tie ubory a cvicky mi je fakt zahadov. Myslel som, ze pri evakuacii tej planety si nikto nebalil kufre s oblecenim, takze by mali mat len to, s cim prisli na sebe. Takyto bug do scifi nepatri (alebo som si nevsimol nejaky replikator hmoty na palube destany :shock:, to asi nie )...

To je pravda a působí to divně, ale já si toho teda všiml až v diskuzi. Především to v té episodě bylo asi tři sekundy, nějaké záběry na cvičky...

To, ze narazia na planetu s vodou/pieskom/liecivymi smrtiacimi mimakmi/ a na potrebnu casovu slucku je az tragikomicke. A dava to vyraznu podpasovku realnosti serialu. Pokial by to chceli vysvetlit "inteligenciou" destany, tak na to sa velmi rad a kriticky podivam ;).

Souhlasím, na druhou stranu od scifi seriálu tak nějak očekávám, že nebudou chodit po pustých a nudných světech. Absenci více podobných vylomenin vlastně většina lidí tady SGU vyčítá...
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 23.11.2009 17:38:18
Rhodan Airman
Airman

Odpovědět s citací

Čau lidi, tohle je asi nejlepší příležitost k mýmu prvnímu příspěvku.

Já osobně nemám se SGU větší problémy, ale je tu zásadní věc, která mě od začátku irituje - tenhle typ příběhů je v zásadě něco, co by většina seriálů použila jako sdubplot (já vím, tohle předchozí SG seriály nedělaly, ale stejně...), takže scénaristi maj docela pohodu - načrtnou příběh o rozbitym záchodu, nebo o milostnym trojúhelniku a natáhnou to na 42 minut, jako na běžícím páse. Dá jim to čas , aby jednou za uherskej rok přišli s vyloženě scifistickou epizodou. Asi to trochu přeháním, ale Ježíšku na křížku, "Život" byl tohohle perfektním příkladem. A upozorňuju vás, že "Země" se mi docela líbila. Viděli jsme taky něco na lodi, ale to nakonec vyústilo ve skandální odhalení, že Rush lhal. Nevím, jestli to někoho překvapilo. Naproti tomu mne zarazilo, jak Scott dostal příhodný vize z Telfordovy hlavy. Nechci rozhodně seriál opouštět, hlavně druhá polovina sezóny zní docela dobře. Jenom si říkám, ať už se tahle epizoda pokoušela o cokoliv, moc v tom nesupěla.

Příspěvek 23.11.2009 19:15:04
impaled_shadow Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Mně osobně se SGU líbí, stejně jako původní seriály. Líbí se mi všechny; to proto, že v nich nehledám smysl života a beru je jako odlišná díla.

Tenhle díl se mi taky líbil, byl hezky natočený, herci to zahráli věrně a dobře. Nepotřebuju v každém díle jinou barvu paprskometů abych měl pocit že se dívám na kvalitní sci-fi seriál.

Vážně mě baví ti, kteří tvrdí, že jim to jako sci-fi nepřipadá. Čerpání energie z hvězd, nadsvětelná rychlost, komunikační kameny skrz x galaxií, červí díry, to vám dost sci-fi nepřipadá? Potom už nevím co byste rádi.

Srandovní byl i komentář kritizující zmíněné kameny jako "fyzicky i fyziologicky nemožný jev" a další komentáře typu "takhle nemá vypadat SG", což autor příspěvku určitě věděl lépe než tvůrci seriálů, kteří při jejich tvoření strávili přes 10 let.
Bůůů. Co poslouchám?
http://last.fm/user/angoisseus

Příspěvek 23.11.2009 19:25:52
pako3 Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

největší sci-fi aspekt v SGU je dostatek cvičebních úborů, jídla, holících potřeb a antikoncepce

SGU mělo být dobré drama, kde se mělo řešit přežití, zkoumání a mezitím se měly pomalu rozvíjet příběhy, které stojí za postavama a (přiemž postavy jako samotné by se rozvíjely rychle...).

Měli jsme dostat kupu neoholených lidí, co se třepou a interagují v cizím prostředí a potom nejaký děj.

Místo toho už 9 dílů v řadě dostáváme nepovedenou telenovelu o kradnutí těl a chlastání na Zemi.
Obrázek

Příspěvek 23.11.2009 19:44:46
butthead Airman
Airman

Odpovědět s citací

Gardy: Tobě SGU připadá o něčem jiném než VKV a Ulice? Já bych řek, že hlavním motivem seriálu jsou prozatím Velmi Křehké Vztahy. Alespoň to tak po devíti dílech vypadá :(

Příspěvek 23.11.2009 19:51:31
gardy Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

impaled_shadow: :ok: nějak takhle jsem to myslel i já...je to odlišný seriál a je velmi dobře zahraný.

Zbytek: vy opravdu potřebujete každej díl "jinou barvu paprskomentů" :rflmao:

Mě se SGU líbí a když někomu ne tak at si pustí ty VKV a potom SGU a ať potom to porovná....podle mě je SGU superní seriál

Příspěvek 23.11.2009 19:56:22
Vibbo Airman
Airman

Odpovědět s citací

impaled_shadow píše:
Vážně mě baví ti, kteří tvrdí, že jim to jako sci-fi nepřipadá. Čerpání energie z hvězd, nadsvětelná rychlost, komunikační kameny skrz x galaxií, červí díry, to vám dost sci-fi nepřipadá? Potom už nevím co byste rádi.

Okrem cerpania energie zo slnka vsetko dvoverne pozname. To je pre nas uz len znama kulisa. Chcelo by to nejaky napad, hodny noveho pokracovania serialu. Nevravim, ze sa nedockame, len reagujem na post.

Příspěvek 23.11.2009 20:05:56
Pvt.Kuba Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Naprosto souhlasím s gardym..fakt nedokážu pochopit jak to někdo může srovnávat s VKV či podobnecj seriálů toho typu..vždyť je to úplně něco iného.. chjo

Jinak díl vynikající, už se těším až vyzkoušejí to křeslo, Spencer bude nejspíše ještě dělat větší problémy,.. ale pěkně to dával při tom cvičení :D chudáci ti lidi.. Young konečně ukázal že je to fakt dobrej chlap, jak sejmul Spencera a Telforda,.. jen bych nechtěl bejt těma vojákama za který měl vyměněný těla..trochu potupa :D Scott byl tentokrát celkem dobrej.jak tam musel vydržet Eliho kecy bylo fakt pěkný :D .. no a Rush zkoušel zajímavou taktiku na morálku.. kdo ví v čem ještě zalže/zalhal..

Dílu dávám 10/10 :ok:
Rodney : Do hajzlu.
Hermiod : Co jste to udělal ?
Rodney : Prohnal jsem to překladatelem, je to wraithsky.
Hermiod : Do hajzlu, vskutku.

Příspěvek 23.11.2009 20:08:17
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Já zas naprosto souhlasím s pakem3. Zas to přesně vystihl. :yes:
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 23.11.2009 20:12:09
gardy Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

a jesi apelujete zde na to jak tam ta japonská vědkyně na začátku válcovala jednoho vojáka a na konci Greera tak já to beru jako docela zábavné a velmi účiné zahánění stresu a myšlenky "že tu na tý lodi mužu sakra chcípnout !"

EDIT:
Nohajc: nj trochu se sekli..ale myslím že měli nějakej ten čas když na ně v pilotu útočili aby si něco sbalili.přece každej tam lítal skrz tu bránu docela obloženej kuframa...a to jich tam má být okolo 80 jesi se nepletu

Příspěvek 23.11.2009 20:18:12
Feidias Airman
Airman

Odpovědět s citací

Spencer se mi zdá jako ideální adept na křeslo :D . Jestli to v příštím díle nebude sám chtít...

Příspěvek 23.11.2009 20:19:39
Van Tom Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

MĚ TO BAVÍ
(respektujte prosím můj temný názor)
"It stopped..." Felix GAYta, our commander, who we beliave in

Příspěvek 23.11.2009 20:24:48
Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Jakej je rozdil mezi SGU a soap operou? To že SGU místo života lidí na zemi používá prostředí scifi.

Díl s čerpáním energie ze slunce... přes 30 minut řeší pocity postav z toho že zemřou a posledních deset je tam ten scifi prvek. A to byl ten lepší díl.

Earth: naznačí že bysme se mohli dostat domů a bum, najednou sme na disco kde si Eli léčí mindráky a Young řeší svoji ženu. Scifi prvek (jestli se tomu tak dá tady říct) je až na posledních 5 minut kde se pokusí vytočit bránu.

Time byl poměrně zajimavej, asi tak zatím nejlepší, ale...zase si tam vylívali srdíčka, zase tam řešili kdo má koho rád.

Life nemá cenu ani nic říkat. Jestli toto nebyla soap opera...

Oželel bych jejich výlevy do toho neštastnýho KINA "Nechci tu být" (sakra, kdybyste si mysleli , když ste někde uvěznění že se už živí odtam nedostanete a můžete nechat nějakou zprávu svým blízkým že se jim to mooožná dostane, tak do toho budete řvat "já tu nechci být" a "já nechci umřít" ???)

přez neustále omílanou větu "špatní lidé na špatném místě" -wtf? Mají vojáky co to drží. Mají velitele. Mají geniálního vědce. Jací špatní lidi? Mají očividně aji cvičební úbory a tenisky....

Jednoduše, mě tyhle změny nevadí, i když to tady tak zní. Co mi vadí je, že je to jenom o tomhle-a nenese to žádnej příběh. Přimotejte do toho ještě nějaký zajimavý téma, já nevim, alieni, konspirace zevnitř, Goauld v Rushovi, cokoliv, jako nosnej děj provazující díly, a neřeknu už ani slovo. Ale jenom toto-nalhávejte si co chcete, ale to je VKV.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 23.11.2009 20:33:02
sci-fiDome Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Baliale, ty jsi me snad presvedcil. Stahuju VKV...jestli je to stejne dobry jako SGu, tak si to nenecham ujit! Musel bych byt cvok

Příspěvek 23.11.2009 20:37:21
impaled_shadow Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

"Špatní lidi" bych nebral doslova, spíš jako "lidi s nedostatkem zdrojů".

A mimochodem, myslím že je Rushovi morálka ukradená. Jen potřeboval někoho dostat do křesla.

Stejně tak jako bylo v minulém díle "dobrým" tahem poslat několik lidí v raketoplánu pryč – kdyby Destiny shořela, už ho to nezajímá, kdyby náhodou neshořela (což se stalo), máme na palubě o několik hladových krků míň = víc času ke zkoumání.
Bůůů. Co poslouchám?
http://last.fm/user/angoisseus

Příspěvek 23.11.2009 20:37:57
Balial Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Prosím, tak mi to vyvrať. Co je hlavním nositelem děje SGU? Prozkoumávání planet asi těžko. Co je hlavím nostielem VKV?
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 23.11.2009 20:41:09
Sentello Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

asi to sem nepatří, ale i tak se zeptám. Potřeboval bych takový ten chytrý web na kterém byly předem naplánované SGU. Slyšel jsem že se po novém roce bude vysílat až od března...
děuji :scratchanym:
Jaffský vtip: Hadí, Horův a Sethův strážce se sejdou na neutrální planetě. Okamžik napětí.
Hadímu strážci žhnou oči.
Horovu strážci se leskne zobák.
A Sethovu strážci teče z nosu.
Obrázek

Příspěvek 23.11.2009 20:49:30
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Baliale Baliale, nejsme ani v polovine prvni serie.(!) Takze nechci nijak soudit pribeh . Nemuzes proste vzit knihu a na zaklade precteni prvnich 10 stranek hodnotit deni, muzes se k tomu vyjadrit jestli se ti libi, nebo ne. Muzes hodnotit styl, kterym je to napsano. Me se SGu libi je to hodne jine. Je to zmena a tu ja jsem uvital s otevrenou naruci.

Nebudu ti tady vypisovat body co je fajn a co ne. Klady a zapory. Me se SGu libi a budu ho sledovat dal, taky protoze si myslim ze nam scenaristi jeste neukazali vse co pro nas maji nachystano. Tesim se co bude dal..

Příspěvek 23.11.2009 21:06:30
Lotar Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Súhlasím s Balialom.

Raynor a ostatní: v žiadnom prípade neporovnávam seriál ani s SG1, ani s SGA. Na obidvoch týchto seriáloch mi vadila povrchnosť, časté logické chyby, roztrieštenosť, ba až absencia nejakého hlavného deja a absolútne neprepracované postavy. To je, či skôr bola, realita aj SG1, aj SGA. Určite je namieste otázka, prečo som to potom pozeral, keď to teraz zadupávam. Hádam, že hlavným dôvodom bola nostalgia. S Hviezdnou bránou som vyrastal. Seriály som hodnotil nekriticky, ale ako roky ubiehali, pozeral som to čím ďalej, tým viac z povinnosti. To je však už za mnou.

Pred odvysielaním pilotu som o SGU nevedel nič, teda okrem toho, že majú byť niekde na antickej lodi preveľmi ďaleko od Zeme. Nevidel som žiadny trailer a vyvaroval som sa spoilerov. Čakal som jediné: že seriál, toľko hypovaný ako nový začiatok, opraví tie chyby svojich predchodcov, ktoré som vymenoval v predchádzajúcom odstavci. Je nepochybné, že SGU je vo všetkom omnoho ďalej, ako SG1 či SGA, ale to, priznajme si, zase až také ťažké nie je.

SGU má kvalitne prepracované postavy, logických chýb je pomenej a povrchnosti taktiež, aj keď do hĺbky rozvíja najmä postavy. Osobne však za hlavnú ingredienciu považujem silný dej a prepracované, v prípade sci-fi seriálov, sci-fi prostredie. To mi v SGU chýba (a rovnako mi to časom začalo chýbať aj v SGA) a preto ho už ďalej sledovať nebudem. Rozumiem však, že iným sa seriál môže páčiť aj bez toho, to je prirodzené.

Možno robím trochu chybu, ale neustále skĺzavam k porovnávaniu so sci-fi knihami od autorov, ktoré svoje svety prepracúvavajú do skutočne posledného detailu, ako napríklad David Weber. Asi preto mi SGU nestačí... neviem.

A pozeral by som SGU, keby sa vybralo podobným smerom, ako SGA? Rozhodne nie.

Nemuzes proste vzit knihu a na zaklade precteni prvnich 10 stranek hodnotit deni, muzes se k tomu vyjadrit jestli se ti libi, nebo ne. Muzes hodnotit styl, kterym je to napsano.

Na ilustráciu použijem Pána prsteňov. Z prvej knihy som prečítal pár desiatok strán, ktoré ma však tak neskutočne nudili, že som viac žiadneho Pána prsteňov neotvoril a knihy mi zapadajú prachom doma na polici. Myslíš si, že som urobil chybu, že som nepretrpel ďalších x desiatok strán a možno, možno sa nedostal k nejakému zaujímavému deju? Pri čítaní (a keď sme už pri tom, aj pri pozeraní seriálu), chcem zažívať všetky možné pocity, ale nuda a utrpenie medzi nich rozhodne nepatria.

Buď ma to zaujme na začiatku, alebo nie. A je jedno, či po štylistickej, alebo dejovej stránke.
Internet je kopa hnoja a internetový prehliadač sú vidly, ktorými musíte ten hnoj prehadzovať a občas tam nájdete zlatý prsteň.

[img][images/thumbs/Lotar_fan02hu2.png]http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.png[/img]
Stargate Odyssey

Příspěvek 23.11.2009 21:18:54
Airman
Airman

Odpovědět s citací

To, ze te to nejakym zpusobem (ne)zaujme to chapu. Napriklad cetl jsem knihu, kde autor popisoval jak vypada vyhled z okna tak dlouho, tak sahodlouze pres nekolik stran, ze jsem nakonec zapomnel o cem jsem cetl. Neco ve stylu "sice pisu hovna, tak je alespon rozmrdam pres plno stran". Taky jsem knihu odlozil ( a uz nikdy neotevrel).

Fajn. Jde mi o to, ze spousta lidi hodnoti pribeh v SGu, a na to je podle me jeste brzo. Nesnazim se tvrdit ze SGu je genialni serial. To ne, ale je dobrej a pro me stoji za to abych si pockal jestli se pribeh nejak rozvine.

Příspěvek 23.11.2009 21:38:22
Charlestone Airman
Airman

Odpovědět s citací

sakra to tam nikdo nevidí že tam není návaznost na osmičku?
(jestli to tady je tak sorry)

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách