Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Babylon 5 Babylon 5

Babylon 5

Sci-fi seriál o vesmírné stanici, která byla poslední nadějí na mír

Příspěvek 22.11.2009 22:56:13
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Geser: To by ale nebylo úžasného Elima Garaka, postavy, které podobná v Babylonu není.
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 22.11.2009 23:10:42
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

To je pravda. Sakra zase mi to připomnělo, co JMS psal o Vánocích 1992:
"...I got a phone call from someone very closely involved with Trek, who said,"They just decided what the new Trek show is going to be. It's about a space station that's a center of commerce, with a travel gate nearby."
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 23.11.2009 12:23:49
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Miluju Deep Space Nine, ale Babylon 5 je lepší a fakt, že DS9 opisuje je zřejmý. Každopádně mám ráda oba seriály. I když Sisko na Sheridana nemá ani náhodou (ale DS9 prostě má sympatičtějšího doktora, s tím nic neudělám) :wink:

Hmm, asi si dám zase repete B5, ale nevím kdy. :( Koukala jsem zase na In the Beginning a "ta část" s Londem je stále stejně úžasná jako kdykoliv předtím. S kapesníky po pravici.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 23.11.2009 13:23:23
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Jo, Julián je fajn...

Tak já o DS9 neříkám, že je to špatnej seriál. Třeba Hitler taky nebyl špatnej státník... Ale některý věci se prostě odpustit nedaj.
Obrázek

Příspěvek 23.11.2009 15:45:46
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Jak podotknul Ray vedle v SGU spoilerech, B5 zase vykrádal Pána Prstenů. :wink:

Another similarity is of the character of Captain John Sheridan in Babylon 5 who travels to Z'Ha'Dum and dies falling down a deep cavern but is then brought back to life by one of the first ones called Lorien. This same thing also happens in Lord of the Rings. Although not exactly the same, it is surprisingly similiar in terms of what happened and especially the names of the places. Gandalf dies after falling in a deep cavern in Khaza'Dum, and he is restored in the forest of Lorien by the decendants of the first ones.

Nejdřív mi to nedošlo, protože LoTR zas tolik neznám, ale po přečtení tohohle jsem se musel fakt smát. :rflmao:

Já tohle vůbec neřeším. DS9 mě taky značně bavil a s tím Garakem to byla správná připomínka. :)
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 23.11.2009 16:56:16
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Ty si to asi neuvědomuješ :) . V B5 se to použilo před celou tou dnešní mánií, kdy byl LOTR jenom hodně zaprášené dílko pro fajnšmekry. Nijak se to neveze a netěží se z toho, je to jen pár odkazů a vzdání holdu.

Trochu rozdíl oproti souběžně vysílaným seriálům se mi zdá.

Hmmh, Raye bych bral s rezervou. Hromadně jsme se shodli, že viděl nějakej jinej seriál.
Obrázek

Příspěvek 23.11.2009 17:02:04
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Mně je jasný, že to bylo dávno před zfilmováním Tolkienova díla. V principu je to pořád kopírování. :D
Jak už jsem ale řekl, mně to je jedno...

Příspěvek 23.11.2009 17:16:55
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

On to není jen o Z'Ha'Dum, to je celý motiv B5 - cyklická válka temna proti světlu, oči poblíž Z'Ha'Dumu, je toho více, co je velmi úzce inspirováno LOTRem. Je logické, že v době originality dějové koncepce B5 hledal JMS pomocnou ruku u asi největší knižní epiky 20. století, jenom jsem tím chtěl při obviňování DS9 z vykrádání ilustrovat, že který seriál je nevinný, ať hodí první kamenem.
Už mě ty fiktivní avatary tady serou iritují...

Příspěvek 23.11.2009 17:51:25
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Opakuji, že míra a okolnosti jsou úplně nesrovnatelný. Přečti si mě znova...
Hele to s tou válkou Světlo/Tma myslíš vážně? A kdo má autorský práva na použití člověka ve filmu? :)
Jasně, v tomhle konkrétním případě tu je inspirace bezpochyby, jenomže opět to nijak nevykrádá.
Obrázek

Příspěvek 23.11.2009 18:01:38
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Opakuji, že míra a okolnosti jsou úplně nesrovnatelný. Přečti si mě znova...

V čem jako? Mánie po LOTRovi filmu je zcela irelevantní, Pán prstenů byla celosvětově důležitá knížka dávno před filmem. DS9 je pravděpodobně inspirovaný základní myšlenkou o stanici, kterou MJS navrhl Paramountu, a ano, tohle asi Paramount ukradl, ale dějově a v symbolice jsou ty dva seriály něco zcela jiného. B5 například už začínal s odhalováním Stínů v S1, zatímco v DS9 přišly první zmínky snad v S3 a téma totální války se propracovávalo na povrch jenom s velkými obtížemi mezi scénáristy. Úplně chybí taky motiv osudu a mystiky (resp. je přítomný, ale odděleně od války s Dominionem). A to, že obě stanice jsou u "brána"... proboha, ta warp brána v B5 je co do funkce v ději přece něco naprosto odlišného od červí díry v DS9. Že postavy jsou naprosto odlišné nemá ani cenu zmiňovat.

Světlo/tma symbolika v seriálu, který je vojenskou epikou a jsou v něm podobně pojmenované věci z LOTRa (např. taky Rangeři) i charakteristiky ras jsou trochu jiné, než když se tatéž světlotemná symbolika objeví třeba v Heroes S3. To není, opakuji, žádný pranýřování B5 (naopak, tahle symbolika v něm IMO fungovala ze všech věcí nejlépe), pouze říkám, že ty témata rozhodně původní nejsou.

A kdo má autorský práva na použití člověka ve filmu?

Má být sofistikovaný vtip, hádám.

DS9 vykrádá B5 mnohem méně, než se B5 inspiruje tématy LOTRa, resp. DS9 si bere jenom ten základní nápad o stanici. Jenom bych podotknul, že na téhle inspiraci obou seriálů nevidím nic špatného, ale nejde o ní nemluvit.

Příspěvek 23.11.2009 18:30:09
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Ok, tak jedem (bohužel musím i s pomocí jednoho webu, DS9 si teprve hážu opáčko):

Toto je spoiler!!!:
Sheridanovo první velení vs Bitva u Wolf 359.
angažovanost postav v Earth-minbari oproti Fedration-Cardassian war
První důstojník stanice Ivanovová s depresivníma vzpomínkama na matku a tvář hnutí odporu oproti Kiře Nerys- prvnímu důstojníkovi stanice s depresivníma vzpomínkama na matku a členka hnutí odporu.
Bad guys Stíny- prastará rasa co se dokáže zneviditelnit oproti bad guys Zakladatelům- rase co mění tvar. Obě rasy hlavně manipulovaly druhými.
Whitestar versus Defiant
Psi Corps versus Sekce 31
Vorloni vytvořili genetickou odchylku lidí- telepaty, které využívali. zakladatelé si udělali Jem hadary.
Vir Cotto navzdory tomu, že byl odjakživa outsider se dostane k vládnutí svým lidem. Rom to samý.
Sheridana si První povolali na Okraj, Sisko byl povolán za Proroky do Nebeského chrámu.
Šéf bezpečnosti Garibaldi pod cizí kontrolou zradí, ale nakonec jim pomůže. Konstábl Odo pracoval pro Dominion, ale pak ho Federaci pomohl porazit.
'Detaily' typu, že přítelkyně Sinclaira i Siska byly kapitánky nákladních lodí vynechávám. Stačí to doufám...

Nech si ty posměšky, meleš tu ty. Najednou nějak pochybuju, žes to vážně dokoukal.
Obrázek

Příspěvek 23.11.2009 18:39:23
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

He? Většina tohodle se řadí do kategorie náhod nebo žánrových klišé, popřípadě vyplývající z podobného zasazení, popřípadě v tom žádná podobnost vůbec není (Sheridanova první bitva vs. Wolf 359, měňavci vzhled vs. stíny vzhled). Když budu dostatečně dlouho hledat, najdu podobné charakteristiky i ve Stargate nebo BSG, prokrista. Spíše je poznat, že máš vůči DS9 nějakou bizarní osobní averzi.

Však jsem taky B5 nedokoukal, chybi mi jedna a půl řady; četl jsem ale spoilery do konce a mimoto na základě 70% viděného materiálu (a zbylých 30% přečteného) můžu srovnávat se stylem a dějem DS9.

Příspěvek 23.11.2009 18:42:05
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Výborně, tak to už se asi nemáme dál o čem bavit, páč každej očividně vnímáme realitu jinak. :lol:

A hele, edit.
Mno tak všude netvrď, žes B5 viděl. Takhle jsem taky 'přečetl' povinnou literaturu :)
(© by Tillion)
Obrázek

Příspěvek 23.11.2009 18:43:28
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Here we go again :lol:
Vážně, tohle nemá moc cenu, protože podle mě máte tak trochu pravdu oba :wink:
Babylon 5 si bere hodně z Pána prstenů, dokonce o tom byla někdy předloni na FFku i velmi zajímavá přednáška. Osobně na tom nevidím nic špatného. Bitva dobra se zlem, světla a tmy, je stará jako lidstvo samo, a to, že jsou tam podobné aspekty přece nemusí vůbec vadit.
DS9 si bere z B5 hodně, obecné detaily jsou podobné, ne-li stejné, ale rozdíly tam jsou. DS9 hlavně pomáhá to, že má za sebou celé ST universum a může brát nápady tam odtud, kdežto B5 si to celé musel vybudovat sám.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 24.11.2009 18:51:25
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tillionova skrytá poznámka: Na základě 70% seriálu můžu mluvit o symbolice a kvalitě 70% seriálu. Smiř se s tím.

Příspěvek 24.11.2009 19:02:25
Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Toto si ale myslim že bys dokoukat měl proto že přečíst vycuc z těch epizod, zvláště z konce 4. řady je něco jinyho než to vidět. Já se k tomu dostal tak že viděl první dvě řady co tady pořád opakovala jedna stanice, a pak si časem dočetl taky, jak to skončilo :) a když sem to viděl, tak to bylo naprosto o něčem jiným. Fakt doporučuju dodívat...
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 24.11.2009 21:52:17
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Já už se hádám taky?... nu, dobrá.

Zajímavé. Viděl jsi 70% seriálu, můžeš mluvit o 70% symboliky a kvality seriálu a přesto pro mě nejsi pouze 70% idi…

Pardon… vypršelo mých 13,5% příspěvku, které jsem se rozhodl přisoudit flamům.
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 25.11.2009 01:04:48
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tleskám tvému vytříbenému jazykovému umu - když to slovo idiot nedopíšeš, není to o nic víc slušnější, skrytější ani chytřejší, Tillione. Z mojí strany jsem se k tématu vykrádání/inspiraci vyjádřil a nechal to ukončit Klenotku, jenom jsem potom reagoval na tvoji zpětnou skrytou trucpoznámku, podle které asi jako nesmím o B5 mluvit kriticky navzdory viděným desítkám hodin seriálu a obeznámení se s jeho celkovým dějem a výrobou. Další nadávky kdyžtak do pošty, děkuji.

Balial: Já každopádně B5 plánuju někdy minimálně ze studijních důvodů dohnat, nejspíš to představit na koleji a sjet to s ostatníma ještě jednou, ale v současné době doháním spíše normální věci posledních let á la Breaking Bad, Office apod.

Příspěvek 27.11.2009 20:21:48
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tak jsem se právě dodíval na B5, teda ne právě, před takovými pěti minutami. Nebyl jsem schopný psát, nebo spíše vidět na monitor a abych pravdu řekl v životě bych si nemyslel, že budu takhle brečet u seriálu... Už po v půlce posledního dílu bylo dojemného více než dost, ale jak se vedle ní oběvil na lavičce tak už jsem to vážně neustál... :cry:

Příspěvek 28.11.2009 00:24:01
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Tam bylo dojemný snad úplně všechno, včetně závěrečných titulků :(

Jinak Rayi, až teď jsem si toho u tebe všiml! :shock: Ta 'vůbec žádné podobnosti kategorie'...:
Toto je spoiler!!!:
Wolf 359- flotila bránící Sluneční sektor před invazí byla zmasakrována
Sheridanovo první velení- flotila bránící Sluneční soustavu před invazí byla zmasakrována.

A na to druhé jsem si našel, že Stíny původně také měnily tvar (docela logické na Stíny), ale Měňavci se v TV objevili dřív, tak se to muselo pozměnit.

To jsem vychrstl tak btw, protože jsem to dřív očima nějak přeskočil. Nemusíš odpovídat, taky to nechci s tebou dál řešit.
Obrázek

Příspěvek 28.11.2009 11:02:31
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No já u titulků brečel jak želva :D z hodně velké části kvůli závěrečným scénám, ale i tak... seděl jsem a čuměl na oranžovou obrazovku GOM playeru jeste tak 2-3minutky :X

A co se 5.série týče, tak vyplňovačka s údržbařema je jeden z best dílů :D

Příspěvek 28.11.2009 11:25:58
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Jo, je docela OK. :)

Jinak já jsem si stáhnul The Lost Tales v 720p kvalitě a podíval se na to.
Efekty jsou krásné, rozlišení samozřejmě taky.
Celkově to pak působí hodně komorně,
Toto je spoiler!!!:
když je tam z main castu akorát Sheridan a Lochley. Na druhou stranu mě potěšila přítomnost Galena. Toho jsem si prostě hned oblíbil, přestože se objevil jen v Call to Arms a Crusade.

Taky stopáž je celkem krátká a to se ještě film skládá prakticky ze dvou půlhodinových epizod.
A nakonec jsem byl překvapen, jak mě ten děj vlastně zaujal přes tohle všechno.
Straczynskému prostě stačilo málo k tomu, aby mohl napsat zajímavý "bonbónek", který by nám připomněl, jak byl B5 úžasný.

Sice nevím, jak by mi film připadal, kdybych na něj čekal několik let, jako někteří, co už měli všechno dávno zkouknuté, ale takhle tři dny po 5x22 mi sednul pěkně. :)

Příspěvek 28.11.2009 12:44:10
St0rm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

No já mám překročený limit,filmy si dám až začne nový měsíc :D No moje oblíbená postava je krom Lyty asi mistr Bester :D toho chlapa žeru od prvního dílu co se oběvil x)

Příspěvek 28.11.2009 13:01:46
Ray Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Geser: Neodpovídal bych, ale tenhle tvůj argument už opravdu hraničí s paranoiou a nemíním na veřejnou otázku odpovídat poštou. Takže k Wolf 359:

Star Trek: TNG "The Best of Both Worlds" (Part 2), airdate: September 24, 1990
vs.
Babylon 5: The Gathering", airdate: February 22, 1993

zdroj.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Best_o ... eration%29

Předpokládám, že souvislosti si domyslíš. Stíny nekomentuju, co mělo původně být a nebylo nemá smysl vůbec rozebírat.
(Můžeš samozřejmě říct, že MJS přišel k Paramountu už v roce 1989 a třeba je tedy kopií už TNG, ale jak jsem už napsal - tohle zničení poslední obranné linie před Zemí je ve scifi tradiční klišé, stejně jako většina těch tvých podobností, a z hlavy mě napadá například bitva o Reach v Halo hrách (ale co já vím, třeba to je taky kopie B5, že)).

Jinak sorry, popletl jsem si to první velení s nějakým ve 3. řadě, detaily si zase už tak moc nepamatuju.

Příspěvek 28.11.2009 21:06:26
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Tak tedy pokračujem...

Mno já se přiznám, že jsem vycházel z Memory Alpha. Každopádně pointa leží jinde. Žádný Benjamin Sisko se v TNG tehdy neobjevil, ne?
Pročpak hraničí s paranoiou? Že Paramounťáci vykradli každou kravinu ze Series Bible (jejíž vznik se datuje minimálně před rokem '88) je fakt. Tohle sice těžko udělali úmyslně, ale viz dále níže...
Stíny nekomentuju, co mělo původně být a nebylo nemá smysl vůbec rozebírat.

"Úhybné manévry!" :lol:

tohle ... je ve scifi tradiční klišé, stejně jako většina těch tvých podobností...

Ano, podrobnosti. V DS9 nejen, a spousta podobností, včetně třeba jmen... A oceán taky tvoří jednotlivé kapky. To, že na nějaké z nich přišli (nějak (ikdyž se Series Bible v ruce moc prostoru na pochyby není)) sami na výsledném vyznění nic nemění.

S tou averzí k DS9 máš pravdu. Ikdyž člověku to může bejt normálně jedno, já se považuju za sci-fi fana. A když jistá show takhle těžila z a konkurovala zdaleka nejlepšímu sci-fi seriálu ( :yes: ), neberu si servítky, když na ní slyším ódy. Je to vážně tak nepochopitelný?

Jak už jsem psal v ST sekci, DS9 je skvělej seriál. Ale v rámci ST, a doporučil bych jí 'ze studijních důvodů' (jako tvoje sledování B5), jako ukázku, jaká je byznys občas svině.

A nebudeme doufám chytat za slovíčka. Nerad bych se později musel cenzurovat.
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Babylon 5