Proč zmizel Balialův příspěvek?
Lotar: Jak jsem řekl, to už je na každým, jestli se mu tohle provedení líbí. Já uznávám, že ten seriál má problémy s chybějícím hlavním dějem a osobně mi především vadí absence mysterií (to, že Destiny jim vždycky dá přesně tolik a tolik času je příliš velká náhoda a nijak to není řešeno). Na druhou stranu nechci, aby z toho zmizela ta osamocená atmosféra a Destiny začala řešit průlet nějakým impériem nebo se z lodi stala "naděje pro utlačované emzáky daleké galaxie ála Farscape", nebo k čemu to zasazení jinak svádí chcete-li dělat akčnější děj. Prozatím se u SGU nenudím o nic víc, než třeba u vynikajícího FlashForwardu (který má ale silnější tah na bránu, protože je primárně o jednom silném mystériu).
SGU je co se týče vztahů výrazně postavené na tom, že jsme sice hrozně daleko, ale taky dost blízko (díky kamenům). Jistě, celé by se to mohlo odehrávat na základně v Iráku, která je taky "hrozně daleko", a vojáci by při opušťáku doma mohli stejně tak zjišťovat, že jejich mladické lásky mají děti nebo že jim za ženama chodí někdo jinej - absence scifi ale to drama nesnižuje. Scifi/prozkoumávání/přežívání prvky jsou v seriálu stále přítomný, byť jsou (nyní) přítomný spíše méně. Ano, SGU by se dost dobře mohlo odehrávat mimo Destiny. Pokud ale budu dostatečně dlouho interpretovat a měnit zasazení, pak BSG mohl být příběh starověké námořní flotily hledající nový domov (Aeneis), Star Trek je nápadně podobný mořeplavecké Master & Commander a Válka světů je jenom o jedné dost povedené invazi, kterou mohou vést tripody stejně jako Rusové. Především díky hudbě a efektům má ale SGU atmosféru opuštění a nekonečně vzdálené výpravy, která na mě působí i v tom málu scén mimo loď (nebo s lodí). Pochopte, že tady prostě není na místě jakékoliv srovnání s SG-1 nebo SGA (nebo BSG), Universe se musí brát jako úplně nový seriál a novými tématy a provedením. Je to silně teenage orientovaný (což není nutně na škodu; viz. Buffy) a snaží se to vyhnout se klišé SG-1.
Například se každý týden na SGU díváme na koleji. Lidi tam mají různý chutě, různě velký ega, studujou různý věci, ale an 42 minut se přesto na SGU podívají a často si mnou bradu nad pěkným nápadem, což se u SGA nestávalo - jistě, občas taky při nudném vyznání zajdou uvařit si čaj nebo řeší mezi sebou zajímavější aspekty seriálu. Ale to je o tom, že SGU možná není geniální výlet do neznámé krajiny, ale pouze o tom, že SGU je jenom dobrý (ale ne geniální) televizní seriál. Pro mě to zatím funguje, pro jiné prostě ne. Nadávat tomu jako seriálu s příliš vztahováním a málo kořením je jako nadávat LOSTu, že je v něm málo sněhu.
Jinak je ale pěkný, jak se obrátily role a já SG teď obhajuju a spousta dalších lidí kritizuje jako sračku