Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Babylon 5 Babylon 5

Babylon 5

Sci-fi seriál o vesmírné stanici, která byla poslední nadějí na mír

Příspěvek 01.10.2009 16:29:58
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Takže update: Mám zkouknutou celou první řadu a první 3 díly druhé a musím říct, že se čím dál víc těším na pokračování.
1. řada je opravdu taková rozvláčná a nespojitá až má člověk skoro pocit, že se tam celkově nic neděje, ale na mě zafungovala jako perfektní "návnada", když to tak řeknu. Prostě takové lehké nastiňování toho, co přijde, značná dávka tajemna... Prostě to na mě zabralo a jsem opravdu zvědav, co se bude dít dál.
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 23.10.2009 15:51:57
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Tak... S velkými obtížemi dolouskána první knížka o Sboru PSI :smile:
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 26.10.2009 20:19:17
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Právě jsem dosledoval 3. sérii a je to naprosto neuvěřitelný pocit. Tleskám dílům jako Messages from Earth, Severed Dreams, War Without End
Toto je spoiler!!!:
(který perfektně vysvětluje Babylon Squared), Shadow Dancing a samozřejmě Z'ha'dum. Co říct, než že je to naprosto strhující podívaná. Hlavně ten krásný pocit, jak je všechno se vším propletené. Obzvlášť se mi líbil osud Sinclaira, ze kterého se najednou vyklubal Valen. :shock:

SPOILER! :smile: Quinix

Příspěvek 27.10.2009 05:35:10
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Mně se hlavně líbilo, jak se mu tam přidali dva
Toto je spoiler!!!:
odhalení vorloni :D

cestou se stavili ještě za nima, ale už jsem nenašel, v jaké canon knížce to bylo popsané.

Btw epka Severed Dreams vyfoukla nějaký ceny i Dni nezávislosti.
Obrázek

Příspěvek 03.11.2009 16:19:43
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Takže opět shrnutí tentokrát čtvrté série. Jakmile skončila jedna válka, začla druhá. Velmi pěkné. :) Mělo to úžasný spád a žádné vyplňovačky, což se málokdy vidí.
Toto je spoiler!!!:
Sheridanovo tažení proti Clarkovi jsem si naprosto vychutnával a epizoda Endgame byla opravdovým vrcholem.

Poslední dvě epizody pak byly takovým zajímavým doplněním.
Toto je spoiler!!!:
Hlavně se mi líbil nápad flashforwardů v 4x22. "Povznesený" ranger za milión let v ochranném obleku a la Vorlon neměl chybu.

Ještě bych uvedl jeden nezapomenutelný moment
Toto je spoiler!!!:
ve scéně, kdy je G'Kar krátce po zadržení Centauri předveden před císaře a ptá se na jediné: "Nevíte, kde by mohl být Mr. Garibaldi?"

Vskutku dojemné. :D

Za zmínku stojí určitě také velmi depresivní, ale zároveň silná epizoda Intersections in Real Time, která vlastně neukazuje nic jiného, než výslech.

No, a teď jsem někde v začátcích 5. řady a doufám, že se ještě objeví nějaký zajímavý story arc, protože zatím mi to připadá trochu takové slabší. (Třeba vyplňovačka s údržbáři. :D )

P.S. Geser: Pěkný avatar vystřídal Mistera Bestera (zde si povšimněte rýmu :rflmao: ). Když se na scéně oběvil Ken Jenkins a.k.a. Bob Kelso, zde kapitán Hall, nemohl jsem se nesmát. :D

EDIT: Ještě mě trochu mrzí, že nám odešli Vorloni. Ubralo to trochu na tajemné atmosféře... Na druhou stranu, ještě jsou pořád na scéně bývalí spojenci Stínů, z čehož by se mohlo něco vyklubat.

Příspěvek 03.11.2009 16:52:02
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Heh, děkuji. Nj, Kelso ve vojenském sestřihu... Ten dědek je zjevně nesmrtelnej.

Hele vyplňovačka s údržbáři byla náhodou dokonalá :D

Ono to bylo tak, že ke konci S4 se dost spěchalo, páč jim pátou sérii nechtěli povolit. Takže po Rising Star mělo být Sleeping in Light, a konec. Pak ale práva na B5 koupila TNT, a pátou zase povolila. Proto ve 4. není moc vyplňovaček, zatímco v pátý jsou občas výborný kravinky :) A proto se narychlo spíchlá epizoda The Deconstruction of Falling Stars líbí jen málokomu.

Zápletky budou, ale zjišťuju, že neznalostí canon knih jsem o hodně přicházel. Minulost (PSI Corps) i budoucnost (spoiler!!), která by B5 univerzu vystačila na X dalších seriálů. Škoda jich :( :salut:
Obrázek

Příspěvek 03.11.2009 16:53:56
Dragon Uživatelský avatar
Administrátor
Administrátor

Pohlaví: Muž

Odpovědět s citací

:D ano to semi na B5 opravdu velmi líbí :D superprovázanej děj několik zápletek na jednou....
čtvrtá série je opravdu dobrá :D a jak jsi napsal sám jedno skončilo a začalo druhé :D ale i pátá série má něco od sebe :)
jen se chci zeptat máš i filmy? (např. třetí prostor, řeka duší....)? pokud ano tak se máš ještě na co těšit :D (tím samozřejmě nechci podtrhnout podstatu páté sérky ;))

jinak Geser mě o historie páté sérky předběhl :)
Povídky
Vše potřebné naleznete-ZDE
Osudový skok-ZDE
HRA
*Jumper vs. Wraith ´s
(klikni)
„Myšlenka, i když nebyla převedena do podoby obrazu, je sama uměleckým dílem. Myšlenkový proces umělce bývá často zajímavější než výsledná realizace.“
          Sol LeWitt

Příspěvek 03.11.2009 17:05:13
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Jo, na filmy bych málem zapomněl!

Během dvou válek jsem se podíval na Thirdspace. Takový víceméně standalone filmek. Nic převratného, ale budiž.

Pak přišel In The Beginning, který jsem si pustil po čtvrté řadě a ten mi přišel perfektní. Hlavně proto, že jsem si ho nepustil hned na začátku, to by zdaleka nemělo takový efekt. Takhle to byl krásný pohled do historie, ve které už se člověk celkem orientuje, ale na druhou stranu je toho ještě pořád dost k přiblížení a dovysvětlení. Kromě Minbari war tu máme zároveň i budoucnost, ze které nám to všechno vypráví Londo (což nám zase připomene War Without End, když byl Sheridan "unstuck in time").
Je tam toho celkem dost. Myslím si, že po čtvrté řadě je to tak akorát. Nic jsem si tak nevyspoileroval.

Příspěvek 04.11.2009 20:56:57
jakop Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Tenhle seriál můžu. Už ho vidím po třetí, zrovna teď jsem dodíval 1.-5. sérii a všech 6 filmů
http://cs.wikipedia.org/wiki/Babylon_5#Filmy

Už mi chybí jen 11 dílů Crusade, mrzí mě, že to po 13 dílech stopli :(
jakop
E-Mail - jakop@lit.cz
Skype - jakop_osik

Příspěvek 04.11.2009 21:07:30
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Těch filmů je sedm, když počítáme i pilot.

Příspěvek 04.11.2009 21:12:09
jakop Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Nohajc Ten jsem nepočítal :D
jakop
E-Mail - jakop@lit.cz
Skype - jakop_osik

Příspěvek 05.11.2009 10:11:26
Lisiak Airman
Airman

Odpovědět s citací

Jak tu píšete o knihách. Sú nejaké v češtine/slovenčíne? Prípadne kde by sa dali zohnať.

Příspěvek 05.11.2009 12:42:57
jakop Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Lisiak Tak to by mě taky zajímalo.
jakop
E-Mail - jakop@lit.cz
Skype - jakop_osik

Příspěvek 05.11.2009 14:18:42
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Co já vím, tak nejsou... mám je v AJ... resp. jen tu Centaurskou trilogii, která vyplňuje děj mezi koncem S5 a SiL...

A kde se to dá sehnat? Na e-bayi...
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 06.11.2009 06:21:26
Lisiak Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak anglicky sice viem, ale ne tak dobre aby som si mohol prečítať knihu. Raz som to už skúšal a čítanie so slovníkom ma nebaví. No škoda, ostáva dúfať že možno niekedy ešte niečo natočia.

Příspěvek 16.11.2009 11:11:30
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Takže zase hlásím svůj postup. :D
V tuhle chvíli už mám za sebou všechny díly až do 5x21 Objects at Rest + film River of Souls a tím pádem mi zbývá "už" jenom Legend of the Rangers, Call to Arms, Crusade, Sleeping in the Light a Lost Tales.

A teď k dojmům:
Čas od času se u kvalitních seriálů stane, že po několikahodinovém maratónu dospějete k dílu, který vás naprosto pohltí a pak odrovná natolik, že nejste schopni několik dní se sledováním pokračovat. Je to něco, co se vám usadí v hlavě a musíte se s tím emocionálně vyrovnat.
Takovéhle díly jsou ale většinou stejně až na samém konci seriálu a hlavně poměrně vzácné. Jenomže u B5 se mi to stalo už asi potřetí. :) Naposledy po skončení 5x18 The Fall of Centauri Prime. Je neuvěřitelné, co všechno se ještě z poslední série vyklubalo. I po tolika vrcholech dokáže JMS přijít s další zápletkou, která ještě předčí tu minulou. Vývoj postav je opět značný, stejně jako vývoj všeho ostatního kolem.
A navíc je tu pořád ohromný potenciál jednoduše díky tomu, že se tu žádná kapitola definitivně neuzavřela. Pořád se ještě čerpá z dozvuků války se Stíny, máme tu ještě stále Psi Corps (sakra kdy už se konečně Garibaldi pomstí Besterovi, to bych opravdu chtěl vidět) a kdoví co všechno se ještě objeví nebo na co se naváže.

Příspěvek 20.11.2009 16:02:57
Lirael Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Původně jsem se B5 docela bála - připadal mi dost přechválený a navíc jsem se párkrát dočetla, že první řadu je třeba přetrpět - ale naštěstí se ukázalo, že zbytečně :) Mám za sebou zatím jen první sérii (a první díl druhé), takže s nějakým vetším hodnocením si ještě chvilku počkám. Nicméně, už teď můžu říct, že mě seriál docela chytil. Pravda, bylo to sice dost epizodní, ale pokud jsou ty díly dobré, tak s tím nemám problém :) Souhlasím s tím, co tu o kus dál psal Nohajc, na mě zafungovala "návnada" taky a opravdu se těším na to, co bude dál.
I believe that when we leave a place, part of it goes with us and part of us remains...
Obrázek

Příspěvek 20.11.2009 17:48:44
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak já už mám teď za sebou všechny filmy (kromě The Lost Tales) a můžu říct, že A Call to Arms mě opět naprosto dostal.

Za prvé se tu konečně objevily nějaké pořádné pozemské lodě, které i docela dobře vypadají. Plus ještě ta hybridní mimozemská technologie, která z nich skutečně dělá zajímavé kousky.
A za druhé, což je samozřejmě nejdůležitější, příběh.
Celé jsem to sledoval se zatajeným dechem, hlavně teda finální scény z boje. Hodně se mi tu líbil Tony Todd coby kapitán, který opravdu neváhal udělat cokoliv pro záchranu Země.
A ten konec byl skutečně nečekaný.
Toto je spoiler!!!:
Země postižená Drakhským morem je opravdu jako zlý sen.

Zároveň se nám tu objevila další zápletka, která se ovšem nejspíš řeší jen během 13 dílů předčasně zrušené Crusade.
Jsem každopádně velmi napnutý, jak to nakonec dopadne. Hlavně, co si JMS připravil pro Sleeping in the Light, což už je jediný a poslední díl, co mi z B5 zbývá.

Příspěvek 20.11.2009 18:38:46
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Babylon 5 jsem viděla zatím třikrát, a u posledního dílu pokaždé brečím, navíc se to stupňuje :smile:

Spoiler k poslednímu dílu:
Toto je spoiler!!!:
Je možné oplakávat neexistující vesmírnou stanici ve chvíli, kdy vybuchne a na její počest jsou v řadě srovnané lodě ras, které jí přišly dát sbohem? Ano, je to možné :smile:
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 20.11.2009 19:21:33
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Na poslední díl jedině s hromadou kapesníků!

Já se Crusade dlouho instinktivně vyhýbal, ale nakonec sem to sjel dvakrát za sebou. Celkově hodnotím prvních třináct dílů lépe než ty z B5.
Je to víc 'buddy', a potěší spousta referencí. Včetně opravdových crossoverů. Navíc poslední díl Crusade v kombinaci s posledním dílem Babylonu nepřímo prozradí, jak to se Zemí dopadlo.

Co ještě mělo být v Crusade:
Toto je spoiler!!!:
Mor tam měli řešit jenom chvíli, prej řadu dvě. Hlavně mělo dál pokračovat univerzum. Dál odněkud vím o pátrání po utajeném vědeckém projektu ještě z éry Clarka, že celá ta pozemsko-Stínská kooperace byla mnohem větší. Asi i další Omegy X :P . A zaznamenal jsem ještě něco o Besterovi. Koenig už se prej učil repliky a byl ze zrušení hrozně smutnej.
Obrázek

Příspěvek 21.11.2009 10:15:54
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Jo, to vím, hned ta 14 epizoda měla být právě o Besterovi. Pak měli napsanou ještě v té době 17 a 22. Ty scénáře jsem ovšem zatím nikde nenašel.

Příspěvek 22.11.2009 19:40:39
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Tak já myslím, že toho je ještě mnohem víc. Minimálně v šuplíku JMS :D
Obrázek

Příspěvek 22.11.2009 20:03:12
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Takže asi před půl hodinou jsem dosledoval poslední díl B5 a ještě asi 5 minut po skončení jsem jenom zíral strnulý do prázdna.

Opravdu si myslím, že bude těžké najít jiný seriál, který by zanechal podobný emocionální dopad. A hlavně ten fantastický pocit.

Už od začátku jsem B5 sledoval s vysokým očekáváním díky tomu, co už napsali o svých dojmech jiní, a co říct než, že jej opravdu naplnil ve všech směrech. Bylo to naprosto úchvatné. :bravo:

Nemůžu si pomoct, asi se na to začnu dívat pěkně znova od začátku. Co nejdřív. :D

P.S. Jediné, co mě trochu mrzí je nedoceněnost Babylonu. Kdoví, jak by to dneska vypadalo, kdyby nebylo třeba Star Treku.

Příspěvek 22.11.2009 21:32:42
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Tak mám další duši... dnes jsem mu dával komplet, který jsem konečně vymlátil z jednoho mantáka z bývalé školy. Pavel je velice nadšen a prý bude za týden hotov... tu výzvu pchýjmáme... :-D
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 22.11.2009 22:32:53
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Nohajc píše:
P.S. Jediné, co mě trochu mrzí je nedoceněnost Babylonu. Kdoví, jak by to dneska vypadalo, kdyby nebylo třeba Star Treku.

Mně by stačilo, kdyby nebyl i jenom jeden jistý Star Trek :evil:
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Babylon 5