SGU má prepracované postavy, o ktorých sa v každom diele dozvedáme viac a viac. O tom niet pochýb.
Seriál je však tvorený okrem postáv aj nejakým dejom. Je síce pekné, že sme sa dozvedeli mnoho informácií o postavách a oproti pôvodným SG seriálom je to ohromný posun, ale v SGU chýba dej. A to tak, že veľmi. Nebaví ma každý diel sledovať, kto sa s kým vyspí.
...kdyby se na Destiny dostali z jeskyně v Iráku, kterou náhle začali ostřelovat Rusové, byla by ta politická část v naší galaxii v SGU totožná a avizovanými střety s Luciány; vůbec to k sobě nepotřebuje deset let SG-1 a pět let SGA, funguje to i bez nich.
Ak dovolíš, požičiam si tvoju myšlienku a budem na nej stavať, pretože s ňou súhlasím. Mám dojem, že veľká väčšina toho, čo sa doteraz v SGU odohralo, je natoľko generické, že v konečnom dôsledku vôbec nezáleží na tom, kde sa postavy nachádzajú. Namiesto vesmírnej lode by to mohla byť nejaká súčasná lokácia a dokopy by sa nič nezmenilo. A to je práve tá najväčšia chyba! Dopekla, veď SGU má byť sci-fi seriál, či nie? Tak chcem vidieť, ako skúmajú tú loď, diskutujú o technológiách, chcem vidieť prepracované technológie a áno, chcem vidieť aj nejaké poriadne vesmírne bitky a (tento výraz si požičiam od jedného usera z tunajšieho fóra, je vynikajúci) spektakulárne výbuchy.
To očakávam od dobrého sci-fi. Rozhodne som neočakával, že drvivá väčšina SGU bude venovaná viac-menej každodenným radostiam a starostiam postáv. A je to ešte viac zvýraznené tými nešťastnými antickými šutrami. Od Zeme mali byť úplne izolovaní!
V skratke: dobrý seriál musí mať prepracované postavy a okrem toho ešte nejaké korenie. A v SGU je toho sci-fi korenia príliš málo na to (ak tam teda vôbec ešte nejaké zostalo), aby som budúcu sobotu opätovne venoval 45 minút ochutnávaniu ďalšieho dielu. Škoda.