Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa |
Toto je spoiler!!!: |
Po mnoha měsících čekání, tunách trailerů, fotek a sneak peeků, jsem konečně měl možnost vidět tenhle nejnovější počin a udělat si vlastní obrázek, co že je SGU vůbec zač. Tváří se jinak, spoustu věcí je jinak, ale je to StarGate. A po dlouhé době pořádné StarGate. Nutno říct, že jsem si první hodinu Air zkazil všemi těmi spoilery a už mi nepřipadala tak napínavá, jako druhá část dvouhodinovky, ale stálo to za to. Nevím jestli se Brad Wright a Rob C. Cooper drželi Obamova hesla „Change“, každopádně ta změna tam je sakra znát a řekl bych k lepšímu. Postavy se tváří dost uvěřitelně, díky výborným hereckým výkonům – dokonce musím říct, že i na serž. Greera asi změním názor, protože se ukázal jako celkem zajímavá postava. Ty ostatní netřeba zmiňovat, všichni herci hrají bezvadně a Carlyleovu Rushovi nebudete chvílemi věřit ani slovo. (Ostatně, kdo z vás věří, že ho Jack pověřil velením?) Trochu mě zamrzela krátká přítomnost Telforda, ale v příštím díle by se snad měl objevit víc. Taky všechna ta camea již známých postav jsou výborná, děj vypadá více provázaný a divákovi to dává pocit, že se opravdu kouká na SG. Navíc pak vidíte, jak se všechny postavy – v SGC, Homeworld Security, na USS Hammond a všude jinde snaží vyřešit ten problém s Destiny a člověk si může myslet, že na druhé straně vesmíru se odvíjí příběh bývalé SG-1. Taky nesmím opomenout to, že se konečně sekundární postavy chovají normálně a nejsou jen přiblblé stádo oveček (To s tím zlodějem tyčinek ještě bude zajímavý), které chodí Rushovi za zadkem a neřekne ani slovo, jako v SGA. Docela mě překvapilo, že vyšel můj odhad a tohle flashbackové sestříhání s příchodem na Destiny hned na začátku tu opravdu je. A ten úvod je naprosto famózní – za tohle by tvůrci zasloužili metál. Vrhne vás to do děje ani nevíte jak, a už tu máte skupinu přeživších, ze kterých se rázem můžou stát mrtví. Dokonce i nováček brzy pochopí o co jde, protože se učí spolu s Eliem a Danielem. To bylo velké plus. Možná bych volil trošičku jinou kombinaci flashbacků, působilo to takovým fik-fik honem ať už jsme na Destiny, ale na druhou stranu jsem díky tomu uvěřil, že se útok na Icarus Base seběhl tak rychle a nečekaně a podobně i zkončil. K samotné bitvě na orbitě se vyjádřím až budu mít titulky, protože jsem Sam nerozuměl, proč nemůže použít Asgardské Beamy na odpaření Hataků, ale hádám že Asgardské jádro ještě není dokončené, nebo o ně přišli hned na začátku útoku. A CGI sekvencí by to taky sneslo víc, byť byly všechny nádherné a dokonce i Hyperspace se dočkal růžovějšího efektu. Poslední a důležitou sekvencí je hudba, zvládnutá taktéž na jedničku. I když to v některých okamžicích zavánělo BSG, nemám s tím problém a pokud to funguje (jakože sakra dobře), tak jen směle do toho. Joel Goldsmith odvedl dobrou práci a úvodní KINO bloudění po lodi je díky hudebnímu podkladu radost pohledět. Icarus Base má svůj motiv, Destiny má svůj motiv a mimochodem, strašně moc se mi líbí ten efekt dýchání lodi, rámus v pozadí, vrzání kovů…moc pěkně to dokresluje atmosféru. Super byl taky ten nádherný motiv z SGA, když Rush vysvětloval povznesení. A famózní závěr se vstupem do brány…doufám že tohle bude úvodní znělka, protože to bylo fakt AWESOME! Co říct závěrem: I když to místy vrže jako konstrukce Destiny, SGU působí mladě a pokud se některé věci dopilují, má šanci se stát jedním z nejlepších seriálů. Těším se na další díl. 91% |