tak povídku dávám dneska, protože zítra se vrátím kdo ví kdy a v sobotu asi nebudu mít nějak myšlenky
...
Rodinné záležitosti, part 2
„Okamžitě zjisti, kam šel!“křikl Sheppard s plačící Sarah v náručí. Trošku se ještě třásl.
„Je to planeta, se kterou obchodujeme.“odpověděl McKay.
„Pošlete tam mariňáky.“
„Už budou jinde.“namítl Rodney.
„Dělej!“zavrčel. McKay si jenom povzdechl a začal zadávat adresu planety. „Pošleme tam MALP.“
„Dobře.“přešlápl John a pořád pevně držel plačící Sarah.
„Zrychli!“prskl Hermes a táhl Mac za sebou.
„Víš, co mi můžeš?“vyštěkla a zastavila se. Po tom, co prošli bránou na další planetu, se ocitli v lesíku. Mac byla pořád v oblečení, ve kterém běžně spí a to nějak nezahrnovalo žádné boty, takže se jí různé větvičky, jehličí a kamínky zarývaly do spodu nohou. „Nehnu se už ani na krok. Bolí mě nohy.“zabručela. Hermes ji potáhl za provaz a ona sebou cukla. „Kam to jdeme?“
„Ještě to bude chvilku trvat, ale jestli nezavřeš hubu, tak ti ji osobně zavřu, a když ani tohle nepomůže, tak tě zastřelím.“pohrozil.
„Já už nemůžu.“zamručela protivně. Rozhodla se, že si jednou zahraje na hodně nepříjemnou. Cestu mu nehodlala usnadnit.
„A to si říkáš voják, jo?“uchechtl se posměšně.
„Jsem pilot, letec. Tohle nemám v popisu práce.“povzdechla si.
„Nepovídej, ale jindy ti to nevadí.“podrbal se na hlavě.
„Ale teď jo.“řekla nafučeně a sedla si na zem. „Mám žízeň.“
„Nemám tady žádnou vodu.“
„Jdeš do nějaké pustiny a nemáš pití?“vyvalila oči nevěřícně. „Ale já mám žízeň.“
„Tak si vykopej studnu.“odsekl.
„Ale to budu mít mozoly.“zakňučela.
„Probůh, ženská! Ty mě přivedeš do hrobu!“
„A vykopeš si ho sám?“zeptala se zvědavě. Hermes jenom zoufale zaskučel.
„Vstaň, dělej!“štěkl a vytáhl ji na nohy. Jenom sykla, když se jí provazy zaryly do kůže.
„Ale já nechci nikam jít.“zahučela.
„Jestli se okamžitě nerozejdeš, tak ti ten provaz přivážu ke krku.“pohrozil. Konečně teda vstala a poslušně se rozešla za ním.
„Máte tak vyspělou technologii a my musíme šlapat pěšky.“mručela. Hermes to ignoroval. Nic jiného mu vlastně ani nezbývalo.
„Jak to vypadá?“zajímal se John, jakmile dostali obraz z MALPu.
„Máme vizuální kontakt, ale v okolí dvou kilometrů nezaznamenávám žádné známky života.“
„Můžeme zjistit, kam potom šli?“
„Ne a pochybuju, že by byl Hermes tak tupý, aby zadal rovnou planetu, kam chtěl.“zavrtěl hlavou.
„Takže jak ji najdeme?“podrbal se na hlavě Sheppard.
„Podle jejího vysílače ji ne. Nemá takový dosah.“
„Takže?“zeptal se znova.
„Jedině vytáhnout poslední adresy z DHD.“
„Tak sežeň Radka a běžte. Jestli cestou potkáte Lorna, tak mu řekněte, že má jít s vámi.“
„Tak a dost! Už nejdu ani krok!“zaprotestovala Mac a znova se zastavila.
„Já tě varuju! Jestli se okamžitě nerozejdeš, tak tě tady nechám. A nějak si nemyslím, že bys celou cestu chtěla šlapat zpátky.“
„Vždyť ani nevím, kam jdeme.“zamručela.
„Ženská zatracená!“vyštěkl a namířil na ni zbraní. „Ještě slovo a přísahám, že ti ustřelím hlavu!“
„To by tvůj šéf asi neměl radost, že?“pousmála se. Hermes se zamračil a sklonil zbraň. Znova ji zatáhl a ona se neochotně rozešla. Po pár dalších kilometrech se ocitli na travnaté mýtině. „Přestávka?“zeptala se s úsměvem a úlevným výrazem ve tváři.
„Ne, konec.“ušklíbl se, namířil na ni zbraň a vystřelil. Vyšla fialová střela a Mac se sesula k zemi.
„Máme pár posledních adres.“oznámil Radek vysílačkou.
„Skvěle.“zaradoval se Sheppard.
„No ani ne, podplukovníku. Většina z nich nejde zadat.“
„Cože?“
„Nemůžeme je vytočit a další adresy nezůstaly v paměti celé.“
„Takže není způsob, jak ji najít?“
„Zatím ne, pane.“
Mackenzie se probrala v maličké tmavé místnosti, kde na jedné ze stěn byly mříže. Pomaličku se posadila. Pokud mohla konstatovat, že je jakž takž v pořádku. Jakmile se ale zapřela o levou ruku, maličko sykla bolestí. Podívala se, co se jí s ní stalo. Na paži měla něco jako náplast. Vlastně to vypadalo jako náplast ze Země. Maličko ji odlepila a uviděla na ruce ránu.
„Skvěle, vysílač.“povzdechla si a náplast přilepila zpátky. V duchu si shrnula situaci a zkonstatovala, že mohlo a může být i hůř. Dveře na konci chodby, kde byly zamřížované cely, se otevřely a dovnitř vešel Hermes.
„Už zas ty?“zamručela otráveně.
„Co tvoje nohy? Už nebolí?“staral se na oko.
„Co tvoje nohy? Už nebolí?“pitvořila se po něm vysokým hláskem. „Debile!“prskla. „To si mě sem táhl v takové tajnosti proč? Abys mě unavil a pak se starostlivě ptal, jestli mě bolí nohy?“
„Pokud jde o mě, nejradši bych tě zabil a předhodil tě…teda tvoje tělo…Diovi.“
„Nápodobně!“znova zaprskala. „Až na toho Dia.“
„Moje paní už čeká. Pojď.“ Odemknul celu a vytáhl ji za ruku ven.
„Paní?“zeptala se a tentokrát to znělo zvědavě.
„Ano…a prý ji hodně dobře znáš.“podotkl a byl rád, že tentokrát nemá žádnou poznámku, protože začala uvažovat, za kým ji to táhne. Jediná bohyně, která by připadala do úvahy by byla Pallas Athéna, ale tou si nebyla zrovna jistá. Nějak si ani nevšimla, že už dávno nejsou v cele, ale že ji vede nějakou starou kamennou chodbou. V duchu si vynadala, že nedávala větší pozor, kudy jdou. Došli do rozlehlé kamenné místnosti, ze které vedly další čtvery dveře. Hermes otevřel jedny z nich a vstrčil ji dovnitř. Rychle zavřel. Mac se rozhlédla po místnosti. V podstatě tam nic nebylo. Jen další dveře naproti těm, kterými přišli. Po chvilce se otevřely a dovnitř vešla postava. Mac podle silueta odhadovala, že to byla žena. Celou dobu ji sledovala. Postava se pomalým krokem blížila do pruhu světla, které vydávala jedna malá žárovka.
„Vítej, Mackenzie.“
„Ty.“vydechla naprosto překvapeně.
„Pane, máme tady příchozí červí díru. Ze Země.“ohlásila Amélie.
„Kdo je to?“
„Otec plukovníka Blackové.“
„Pusťte ho.“přikývl John a seběhl k bráně.
„Je tu Ginny?“zeptal se zadýchaně Christopher, jakmile prošel bránou.
„Ehm…ne.“
„A kdy se vrátí?“
„Ono…má ji Hermes.“hlesl John.
„Jdu pozdě.“zavrčel.
„Co se stalo?“
„Jde o její matku…chtěl jsem ji varovat.“povzdechl si. Sheppard se jenom maličko zamračil.
„Salimitr.“vydechla Mac.
„Takhle se chová ke svojí drahé matce?“zeptala se ironicky menší černovlasá žena, ne nepodobná Mackenzie. Mac si jenom odfrkla. „Věděla jsem, že jsi drzá, ale abys nepozdravila svoji matku.“zakroutila hlavou.
„Matku? Já se asi přeslechla.“vyprskla.
„Dala jsem ti život, Gino, můžu ti ho taky vzít.“řekla potichoučku a zase se blížila.
„Posluž si.“protočila oči a opřela se o stěnu. „Nebudu zastírat, že jsem maličko překvapená.“
„Oh, ano. Tvůj otec za mnou byl.“
„Ano?“zeptala se nezaujatě. Obě měly stejný tón. Prostě jako by se bavily někde u kafe o počasí.
„Teprve teď zjistil, kdo jsem. A to kvůli jedné jediné chybě. A ještě mě při tom napadl.“postěžovala si a ukázala jí modřinu na ruce.
„Táta? Nepovídej? Neublížil by ani mouše.“ušklíbla se Mac a hlavou jí projela vzpomínka na to, jak kdysi zabil jednoho Eagera. Prostě jen tak.
„Vycítil, kdo jsem. Stejně jako já kdysi cítila jeho. Ale to už bylo pozdě. Čekala jsem dítě. Tebe.“
„Dojemné.“zavrčela Mac, ale hořela zvědavostí.
„A teď přichází má nejoblíbenější část, ale bohužel se moc nevyvedla, protože ses narodila.“
„Smůla no.“pokrčila rameny.
„Jak to jde?“zajímal se John. Vyšel na balkon a ovanul ho chladný poryv větru. Christopher pozoroval oceán.
„Jako by se mi ztrácela. Dalo trošku práce ji najít. Teď už je to snazší, když vím, kde přibližně je.“
„A je v pořádku?“
„Zdá se.“přikývl. „Jenom se pořád k ní nemůžu dostat. Ne že by se bránila, ale… nevím, jak jí dát jemně vědět, že jsem to já. Aby to nebylo moc nápadné. Přece jenom nevíme, kde je.“
Mac celou dobu cítila, pro ni neobvyklý, malý tlak v hlavě. Pokaždé, když se její matka otočila, se snažila zatřepat hlavou. Bylo to, jako by kolem ní lítala nějaká otravná moucha, které se nedokázala zbavit. Svoji matku nějak moc nevnímala.
„Ginny.“ozvalo se jí v hlavě. Maličko sebou trhla a byla ráda, že Salimitr byla otočená zrovna zády a něco říkala. Uvědomila si, čí hlas to je.
„Ano?“pomyslela si.
„Funguje to!“zaradoval se Christopher. „Ale nevím, jak dlouho to vydržíme.“
„Hlavně, ať vám řekne, kde je.“vyhrkl John.
„Nemám nejmenší ponětí.“odpověděla Mac v duchu na otázku. „Přešli jsme na jinou planetu, ale neznám symboly. Je mi líto.“
„Popiš tu planetu, kde jsi.“
„Má stromy, šli jsme přes les a pak už nevím. Vždyť každá planety vypadá stejně.“
„Ginny, musíme tě najít. Ona je šílená.“
„Nepovídej? Netušil si to náhodou, že ne?“
„Přísahám.“
„Víš co? Zkus najít ji. Můžu ti pomoct.“
„Nedělej to. Zvládnu to sám.“
„Fajn.“rezignovala. „Teď mi dej chvilku pokoj, ať z ní můžu dostat to, co chci.“ Po chvilce cítila, jak se z její mysli stáhl.
„Co ty na to?“zajímala se její matka. Zjevně jí před chvílí něco vykládala, ale Mac to nějak nezaregistrovala.
„Co? Neposlouchala jsem.“pousmála se. Salimitr se jenom zamračila. „Teď dovol, abych pár otázek položila já. Co jsi vlastně zač?“
„Tys to ještě pořád nepochopila?“vyvalila oči. Mac jenom pokrčila rameny. „Jsem Eager. Stejně jako tvůj otec.“
„Skvěle. Vysvětlení, že moje schopnosti nejsou tak silné jako jeho, teda padá. Vždycky jsem myslela, že jsi jenom člověk. Teda strašně zvrácený, ale pořád člověk. V tom případě přichází další otázka. Proč sakra nemám ty samé schopnosti, co Eagerové?“
„Chtěla jsem se tě zbavit.“sykla její matka.
„Zbavit?“zopakovala po ní Mac.
„Ano…dělala jsem, co jsem mohla, abych se tě zbavila. Ale když jsem to zjistila, bylo už hodně pozdě.“
„Předpokládám, že před 38 lety jsi mohla jít na potrat, ne?“odfrkla si znechuceně.
„No to nejspíš ano, ale dovedeš si představit, jak těžko bych jim vysvětlovala výsledky krevních testů?“ušklíbla se.
„Ale no tak. Vždycky jsi měla plno výmluv.“vyjela na ni Mac. Nějak se jí v hlavě začaly spojovat určité věci. „Zůstala jsi na Zemi celých deset tisíc let, nebo ses povznesla a pak se vrátila?“
„Vrátila jsem se už před desítkami let.“
„Já pořád tvrdila, že jsi zažila i první koňskou železnici.“ušklíbla se.
„Tak dávno to zas nebylo.“ohradila se.
„Ale vypadáš na to.“pousmála se Mac. „Neříkej mi, že ses nepoznala, že táta je jako…že je Eager.“
„Nepoznala, teda ne hned, ale on to evidentně zjistil až teď. Chtěla jsem dokonalého člověka. Dokonalou bytost, která by byla schopna ovládnout společně se mnou Zemi. Jakmile jsem ale přišla na to, že tvůj otec je ten zrádce, chtěla jsem se tě zbavit.“
„Tak proč si mě neutopila? Nebo nezakopala někde v nějakém záhonku?“
„Nějak jsem nemohla.“hlesla. „Ale postupem času jsem tě začala nenávidět.“
„Nepovídej.“
„Myslela jsem, že budeš jako já, ale nejsi. Jsi stejná jako tvůj otec.“
„Beru to jako poklonu.“pousmála se Mac a v jejím hlase bylo trošku hrdosti.
„Ty nemáš tušení, co je zač.“
„Co byl.“opravila ji. „O něčem vím, ale to je jeho minulost.“
„Tss. Nemáš tušení, co je.“
„Vrah?“odtušila chladně. „Mám přibližnou představu, kolik lidí zabil. Ale já můžu jenom podotknout tohle. Šílenou rychlostí se k jeho přibližným číslům blížím. A víš ty co? Nevadí mi to a už vůbec mi to nedělá problém. A ještě ke všemu mě za to celkem slušně platí.“ pousmála se. „Vlastně bych ti teoreticky měla poděkovat.“
„Za co?“
„Za to, co jsem. Za to, kdo jsem. Kdyby ses na mě nevykašlala, tak bych tohle nikdy neudělala a nikdy bych neměla svůj život, který bych za nic na světě neměnila.“
„Mám to!“vyhrkl Christopher a otevřel oči.
„No??“zajímal se nedočkavě John.
„Mám souřadnice. Zadám je do vašeho počítače. Mělo mě to napadnout dřív.“pleskl se do čela.
„Co?“
„Pak vám to vysvětlím.“
„Sakra!!“vykřikla. „Ten parchant mě našel!“ Mac se na ni jenom zvědavě podívala.
„Fajn. Tak to můžu jít, ne?“
„To teda nemůžeš!“vyprskla. „Řekněme, že z tebe udělám exemplární příklad toho, co se stane, když se mi někdo postaví!“
„Chceš tuhle galaxii? Tak to se postav do řady.“uchechtla se Mac.
„Jdeme? Tví lidé pro tebe za chvíli přijdou.“řekla. Než se Mac stačila vzpamatovat, měla okolo zápěstí zase omotaný provaz. Salimitr ji vzala pod paži a vyvedla dveřmi, kterými sama přišla. Kráčeli chodbou a za pár minut se dostali do malé kruhové místnosti. Její matka přejela rukou po nějaké stěně a obě pohltila záře.
„Zaznamenávám dvě známky života.“zamračil se Rodney. „Ještě před chvilkou tam ale nebyly.“dodal. Jumper právě proletěl na souřadnice.
„Kde?“zajímal se Sheppard.
„Asi osm kilometrů odsud.“
„Fajn. Jdeme se tam podívat.“
„Víš, tohle je úžasné místo.“pousmála se Salimitr a koukala z útesu dolů.
„Hm.“zabručela Mac.
„Umírat není tak hrozné, věř mi.“
„Vím, umřela jsem už asi čtyřikrát. Nějak jsem ztratila přehled.“ušklíbla se, rychle se otočila a praštila ji. Její matka jenom vykřikla a obrovskou rychlostí ji chytla a strkala ji k útesu. Mac ji od sebe telekinezí odhodila a rozběhla se cestou, kterou přišly, pryč. Salimitr ji ale dohnala a podrazila jí nohy, takže se obě kutálely z kopce dolů, kde zůstaly ležet. Mac se převalila se zasténáním na záda. Když viděla, že její matka leží na zemi, vstala, co nejrychleji mohla a rozběhla se do lesa. Cestou se pyrokinezí zbavila provazů. Jehličí jí píchalo do noh, ale musela se dostat k bráně. Najednou jedna ze střel sejmula malý stromeček, kolem kterého probíhalo.
„Ksakru práce!“zavrčela, ale běžela dál. Netušila, kolik už uběhla, ale cestu jí najednou zastoupili dva muži. Skoro do nich vrazila. Stačila si ještě vytvořit v ruce oheň a mrštit ho po nich. Oba byli okamžitě mrtví. Vzala zbraň jednoho z nich a rozběhla se dál. Cítila, jak jí ze spodu noh začíná téct krev. Najednou z ničeho nic skončila na zemi. Postavila se. Před ní stála její matka.
„Telekineze. Teď si říkám, jestli jsem neudělala chybu.“pousmála se. Mac vytáhla zpoza pasu zbraň a namířila. Normálně by už dávno vystřelila, ale teď nějak nedokázala stisknout spoušť. „Neříkej mi, že to nedokážeš.“snažila se ji vyhecovat. Pořád nic.
„MAC, K ZEMI!“vykřikl John, který se i s týmem vyběhl zpoza zatáčky a začal střílet. Na nic nečekala a zalehla. Nějakým způsobem se dostala za strom a zůstala tam. Neměla odvahu vyhlédnout. Teprve teď si uvědomila, jak se s vestou cítí jistěji, i když na ni často nadává. Slyšela jenom střelbu a výkřiky. Najednou cítila, jak kolem prolétlo něco horkého.
„Nech ji být!“slyšela svého tátu. Maličko vykoukla.
„To snad ne.“zašeptala a s hrůzou sledovala, co se bude dít. Oba její rodiče stáli naproti sobě a v jejich tvářích se zračila nenávist. První vyrazila Salimitr. Vypálila ohromnou energy kouli. Christopher si vytvořil štít a odrazil útok. Energy koule vpálila do stromu, za kterým byla schovaná Mac. Ta jenom vykřikla a schovala se. Zvuky střelby pomalu ustávaly.
„Mac.“zašeptal John.
„Jsem v pohodě.“přikývla. „Teda myslím. Musím ji zastavit, jinak mi ho zabije!“vyhrkla.
„Uklidni se.“
„Ne, ty to nechápeš…“zavrtěla hlavou. „Prostě musím!“ Vyběhla zpoza stromu, ignorovala bolest v chodidlech a vytvořila mezi nimi neviditelnou stěnu. Okamžitě potom vypálila ohnivou kouli, která zasáhla její matku. Ta ji stihla jen tak tak odrazit. Rozpřáhla ruce nad hlavu. Zvedl se prach, jehličí, větvičky a malé kamínky, které ležely na zemi. Všechno se točilo ve vzduchu. Mac a její táta vytvořili štít okolo Rodneyho, George a Johna. Jakmile vše spadlo zpátky, Salimitr nikde nebyla. Mac se podlomily kolena a skončila na zemi.
„Hej, dobrý?“staral se John a klekl si k ní.
„Já nevím.“hlesla a prohrábla si vlasy.
„Tvoje nohy.“zašeptal zděšeně, když si prohlédl její chodidla. Měla je sedřené a krev se mísila s prachem a jehličím.
„Cos čekal, když nemám boty.“zavrčela a otřela si slzy, které jí tekly po tvářích.
„Vezmu tě, chceš?“nabídl se. Jenom přikývla.
„Chci vysvětlení, tati.“dodala potichu. Christopher ji jenom pohladil a dal jí pusu na čelo.
„Jak je ti?“zajímal se John o pár hodin později, když svoji přítelkyni našel na jedné z teras.
„Jsem v pohodě. Co Sarah?“mávla rukou.
„Taky. Je po tobě.“pousmál se a zkoumavě se na ni zadíval. Moc v pohodě, jak tvrdila, nebyla. Vypadala hodně ztrhaně a unaveně. „Nevěřím ti ani slovo.“
„Jsem v pořádku, Johne.“
„Vyhýbáš se odpovědi.“podotkl. „Víš dobře, že mi to můžeš říct. Krom toho Jennifer říkala, že bys neměla moc chodit.“
„Nechodím, stojím.“opravila ho. „Připadám si jako….“povzdechla si.
„Jako?“
„Jako hybrid, mutant, kříženec…nebo něco takového.“
„Proč?“
„Než jsi přišel, byl tady táta. Chvilku jsme si povídali. A sama mi něco řekla.“
„Ale no tak. Vždyť nemáš ocásek, růžky, nejsi zelená a scvrklá. Máš správný počet částí těla. Co víc bys chtěla?“
„Víš, proč ty moje schopnosti nefungujou, jak by měly?“ Sheppard jenom zakroutil hlavou. „Snažila se mě zbavit. Ještě než jsem se narodila. Některým chybí ruka, jiným noha a já ty schopnosti prostě nedokážu používat tak, aby mi to neublížilo.“povzdechla si.
„Hele, ty moje malá obludo, mám tě rád takovou, jaká jsi.“usmál se a objal ji.
„Máme ale problém navíc. Mohla jsem ji zabít. Mířila jsem na ni a nedokázala vystřelit.“
„Je to tvoje matka. Divil bych se, kdybys ji dokázala jenom tak zabít.“
„Ale ona se mnou kromě DNA nemá společného absolutně nic. A chtěla zabít Sáru.“
„Pokud ji chceš zabít, budeš ještě určitě mít příležitost. Jdeme do postele.“usmál se a vzal ji do náručí. Odnesl ji do pokoje a položil do postele. „A teď už spi, princezno.“pohladil ji a dal jí pusu. Jenom s úsměvem přikývla a zachumlala se do peřiny.
....já prostě nedokážu zabít žádnou hlavní postavu...
jo, asi to je furt to samé, ale já se tím bavím, takže pokud se ti to nelíbí, tak to nečti
...jinak ti pomoct skutečně nedokážu, ale jinak tvůj názor beru v potaz...ostatně jako každý jiný
a další povídka bude...chvilka složité matematiky...
... no buď ve středu nebo ve čtvrtek
jinak vánoční povídka dopsaná...
...brali jsme Rudolfa II. a pokaždé, když profesorka řekla slovo RUDOLF, já málem dostala záchvat smíchu, protože jsem si představila soba s červeným frňákem