Juras: NGE =
Neon Genesis Evangelion, kultovní anime seriál, který bych z hraných seriálů přirovnal k něčemu mezi mezi Babylonem 5, Akty X, Twin Peaks a Battlestar Galacticou + filmu Transformers 1. Pokud vám třeba na Transformers vadilo, že se tam roboti skládají do aut a je to celé moc optimistické a bez mystiky, ale přitom vám koncept "velcí roboti bojují proti velkým robotům/věcem" příjde fajn, jděte do NGE. Dále pak si to z Babylonu bere celkové téma boje proti mocné a neznámé invazi, z Akt si to bere celosvětovou zlou konspiraci, z Twin Peaks ujeté psychedelické episody (ale IMO velmi kvalitní) a z BSG si to bere, že totálně všechny postavy mají těžké deprese a jsou naprosto v prdeli (což neznamená, že tomu chybí humor, naopak!)(tady to stírá argument, že když je to kreslený, je to pro děti). Z Transformers si to navíc bere (a lépe využívá) motiv dospívání.
(teda kecám, ne že by si to z Transformers filmu mohlo něco vzít, když je to z 90.let, jenom srovnávám...)
Z toho tedy vychází, synopse o tom, že na postapokalyptickou Zemi roku 2015 útočí mimozemská supervelká stvoření Andělé (něco jako velcí roboti...), přičemž pod UN proti nim vznikla organizace NERV, která reverzním inženýrstvím z vraků už zničených Andělů sestavila obrovské cyborgy (je to trochu složitější) EVA, které ale vzhledem k problémům s ovládáním (á la Jumpery) může pilotovat jenom několik lidí na Zemi, a to jsou děti.
No jasně, když to řeknu takhle, zní to trochu dementně

V zásadě se tedy díváme na to, jací jsou v NERVU vychnaní hajzlíci, jaké těžké psychické problémy kvůli zodpovědnosti & dospívání postavy mají, plus na zoufalé epické souboje robotů s roboty. Odkrývá se pravda o Andělích a NERVu a zajímavě to graduje.
Má to jen 22 episod + asi dva filmy, takže jenom doporučuju. Ze začátku k tomu někdo, kdo se na anime nedívá (třeba já) může mít odpor, ale to, co se tam začne dít později, to jsem ještě nikde jinde neviděl. Já měl vždycky trochu odpor k anime, možná to fakt je trochu úchylný žánr, nicméně nic není černobílý a dají se tu najít excelentní věci. Bez prdele a předsudků ke kresleným seriálům NGE doporučuju všem.
Ono vůbec mezi anime se dá najít řada kvalitních věcí, nebo věcí, které jsou tak jiné, že jsou skvělé.
Samurai Champloo je třeba úžasný videoklipově sestříhaný kus, který má dokonalé okamžiky opět srovnatelné třeba s BSG 4-20 Watchtower scénou, prostě Japonci vědí, jak udělat koulervoucí okamžiky, na které budete koukat s otevřenou hubou a říkat "Tak to jsem nečekal." Jejich seriály mají dramatické storyarcy, jsou
jiné a jsou krátké. Co víc chtít?
EDIT: No, to jsem přesně čekal, který trdlo napíše něco o Pokemonu.

Nikdy jsem ho neviděl, nikdy ho nechci vidět, ale já myslím, že NGE, ve kterém máme scény jako brutální úškrcení patnáctileté holky nebo masturbaci nad zraněnou dívkou v nemocnici, asi nebude tak úplně pro děti...