Pod palbou, part 1Válka neurčuje na čí straně je pravda - jenom kdo zbyde.
Bertrand Russell
„Dobrá, takže já vyrážím. Za pár hodin budu zpátky.“rozloučila se spěšně Mac, chytla Sarah za ruku a dala Johnovi pusu na rozloučenou.
„Spěchej.“řekl.
„Neboj, budu zpátky, než se naděješ.“pousmála se a prošla otevřenou bránou.
„Ahoj, holčičko.“pozdravil ji její táta, jakmile se objevila v SGC.
„Tati…“zamručela nesouhlasně, ale dala mu pusu.
„Promiň, MAC.“omluvil se a rozhlédl se po místnosti. Pár mariňáků je pozorovalo.
„Pojďme někam jinam.“pobídla ho.
„Povíš mi, co se děje?“zajímal se zvědavě.
„Něco bych snědla. Poslední dva dny jsem toho moc neměla. Nikdo neví, kam dřív skočit. Evakuujeme město a nepotřebný personál posíláme buď na Alfu, nebo tady. Jak se budu vracet, beru sebou zbraně a ještě pár dalších věcí jako nějaké náhradní díly do stíhaček… takové ty maličké.“
„Chápu.“přikývl její táta. Pomaličku došli do jídelny. Mac si okamžitě nabrala plno jídla a hladově si uřízla kus masa. „Tak co?“pobídl ji a houpal Sarah na klíně.
„Hm… Bohové se na nás přiletí podívat a to hodně zblízka.“odpověděla a rychle spolkla sousto. Christopher se nervózně zavrtěl. „Co je?“zamračila se.
„Nic.“odpověděl rychle.
„Tati?“zavrčela.
„Opravdu.“trval na svém.
„Tak tohle dělám velice nerada, ale tenhle výraz máš pokaždé, když mi něco důležitého neřekneš.“prohlásila a soustředěně se na něho zadívala.
„Ginny!“vyjekl.
„To žertuješ.“hlesla. Nerada používala telepatii u svých přátel nebo rodiny, bylo to jejich soukromí. Ale teď neměla čas ani náladu na hry a využila telepatii. To, co zjistila, se jí vůbec nelíbilo. Ostatně cokoliv, co se od něho dozvěděla v poslední době, bylo šokující. „Ty je znáš!“
„Ano.“přiznal se potichu.
„Ty znáš Bohy. Už jste s nimi bojovali. A ty hergot nic neřekneš! Snažíme se jich zbavit. Málem mě zabili a ty jenom mlčíš. Jeden by řekl, že už jsem si na to mohla zvyknout, ale proč mě to zas tolik šokovalo?“vyštěkla.
„Poslouchej…“
„A moment! Tady přichází moje nejoblíbenější část. Vysvětlení.“ušklíbla se.
„Fajn…skončila jsi? Myslel jsem, že to nikdy takhle daleko nedojde.“
„Myslel jsi špatně.“odsekla.
„Jsou silní, Pallas… ale jejich technika je podobná té pozemské. Dá se zničit.“
„Jak?“zajímala se a úspěšně ignorovala, jak ji oslovil.
„Stejně jako u všech ostatních. Nejlépe by bylo, kdybyste dovnitř propašovali atomovku. Jinak soustředěná palba na jedno místo bude taky účinná.“
„Takže nic, co bychom nevěděli.“přikývla.
„Není na to univerzální návod.“řekl.
„Skvěle. Improvizace. Tu mám nejraději.“dodala s úšklebkem.
„Hodláš s tím svým cynismem přestat?“vrátil jí to.
„Ještě ne. Jsem naštvaná, jestli sis nevšim.“
„Nepovídej…“
„Měla bych jít.“prohlásila potom, co potichu dojedla. „Buď hodná, zlatíčko, ano?“sehla se k Sáře a dala jí pusu. Sarah ji objala. Otočila se k odchodu.
„Mac…počkej!“zavolala na ni táta. Otočila se zpátky k němu.
„Nechci, abys odešla takhle.“
„Kdybych náhodou umřela?“ušklíbla se.
„O tomhle se nežertuje. A už vůbec ne v tvém případě.“zamračil se. „Chci, aby sis vzala tohle.“ A hodil jí menší kovové pouzdro.
„Co je to?“zajímala se.
„Otevři to.“pobídl ji. Podívala se dovnitř a vytáhla dva doutníky. Neubránila se úsměvu.
„Díky.“pousmála se, chvilku nejistě stála na místě a pak přešla zpátky k němu. Dala mu pusu.
„Mám tě rád, zlato.“hlesl.
„Já tebe taky, tati.“objala ho. „Kdyby…kdyby něco…dej mi pozor na Sáru.“
„Neboj.“slíbil. Mac se usmála a odešla. Christopher se za ní díval a v duchu doufal, že ji ještě někdy uvidí.
„To by mělo být vše, plukovníku.“ozval se generál Landry, jakmile Mackenzie dorazila k bráně a rozhodil rukou po bednách, kde byly zbraně, náboje a další maličkosti.
„Pf…“vydechla Mac, když to uviděla.
„Hoši vám pomůžou.“
„To by bylo milé, pane.“přikývla. Brána se otevřela a vojáci skrz ní začali posílat věci. Po pár minutách byla většina věcí na druhé straně.
„Hodně štěstí, plukovníku. Snažil jsem se sehnat posily, ale neuspěl jsem.“
„Nebojte, zvládneme to.“usmála se, zasalutovala a prošla na Atlantis.
„Skvěle. Už jsi tady.“oddechl si John.
„Proč, co se děje?“zajímala se.
„Zrychlili.“odpověděl stručně.
„Skvěle.“povzdechla si trpce. „Jak to jde s evakuací?“
„Nemocní a ranění jsou na Zemi, nepotřební vědci na stanovišti Alfa, mariňáci si chystají pozice a rozestavují týmy a piloti se hádají o stíhačky a jumpery.“
„Krása… jaká je šance, že mi zbyde Raptor?“
„Mizivá.“zavrtěl hlavou. „Ale stejně jsi déle lítala v Tomcatu.“ Jenom smutně zamručela.
„Nechci dvoumístnou stíhačku.“dodala.
„Myslím, že jsi přišla pozdě.“pousmál se.
„Kruci.“
„Aby ti to nebylo líto, tak si vezmu jumper.“
„Velice solidární.“přikývla.
„Měli bychom být nachystaní. Zaber si stíhačku a udělej předletovou kontrolu.“
„Podplukovníku, uvědomujete si s kým mluvíte?“usmála se a dala mu pusu.
„Promiňte, madam.“usmál se taky.
„Tak pojď…jdem pracovat.“pobídla ho. Přikývl a každý se vydal jiným směrem. Mac si šla zabrat stíhačku a John šel zkontrolovat, jak si vedou vojáci.
Vyšla na molo, které bylo speciálně upravené pro stíhačky. Ve dveřích se zastavila a chvilku pozorovala celý šum okolo a prohlížela si stíhačky. Musela se pousmát. Vzorně, ve dvou řadách a dokonale vyrovnané stály stíhačky. Našli se tady Tomcaty, F 22 Raptor, 4 bezpilotní letouny X-45A/B UCAV, několik vylepšených F 15 Silent Eagel, pár F 35 Lightening II a samozřejmě nějaké ty 302. Když tyhle letouny dorazily Daidalem na Atlantis, osobně si každý vyzkoušela. Celý den jí niko neviděl. Běhala od stíhačky ke stíhačce a vždycky s ní chvilku létala. Zamířila zcela dobrovolně k Tomcatu. Jakmile mu byla na dosah, dala ruku na trup a jela jí až k žebříku, po kterém se lezlo dovnitř. V tomhle pohybu nedělala rozdíl. Nezáleželo, jestli takhle přejížděla po hřbetu či šíji koně anebo stíhačky. Bylo jí to jedno. Oboje hladila stejně jemně.
„Plukovníku!“zavolal na ni někdo. Otočila a maličko zděšeně vyvalila oči.
„Ne.“hlesla. „Tak jakou stíhačku jste si vybral, Evansi?“zeptala se a doufala v jinou odpověď.
„Vypadá to, že bych mohl dostat jedině jumper, ale nemám ATA gen. Takže bych si vzal Tomcat.“
„Smůla. Toho mám já. Je poslední.“pousmála se.
„Jenže Tomcat je dvojmístný.“upozornil ji na menší detail.
„Nepovídejte….to ale neznamená, že tam dva musí sedět:“zavrčela. „Jenže na výběr pravděpodobně nemáme.“povzdechla si. „Aby bylo jasno. Jsem pilot, vy ko-pilot. Já rozhoduju, co a kdy uděláme. Je vám to jasné?“
„Vcelku.“přikývl.
„Fajn. Tak odchod. Jdu udělat kontrolu.“poslala ho pryč. otočila se zpátky k letounu a vylezla po žebříku. Z vrchu uviděla Lorna. Ten postřehl její pohled a pousmál se na ni. „Lorne, asi váš praštím! Kde je vaše solidarita?“křikla na něho.
„Vzala si volno, madam.“křikl v odpověď a otřel rukávem svého Raptora. Každý pilot se o svůj stroj staral jako o vlastní. Jenom zavrtěla s úsměvem hlavou a sedla si do stíhačky.
„Tak co, krásko, budem si rozumět?“pousmála se a začala kontrolovat přístroje. Za pár minut byla hotová. Seskočila n a zem.
„Vy tam tu stíhačku teprv montujete, Wintersone?!“křikla, když uviděla Georgovu hlavu čouhající ze stíhačky.
„Montážní pás stávkuje. V době finanční krize se snižují stavy, a tak my, nižší hodnosti, si musíme montovat své stroje sami.“odpověděl jí.
„Jsem ráda, že s blížícím se nebezpečím jste všichni čím dál víc vtipnější.“řekla. „A někteří drzejší.“otočila se na Lorna, který se na ni jenom zakřenil. Prošla dveřmi dovnitř do města.
„Jak to vypadá se spojenci?“zajímala se, když došla k bráně.
„Jejich lodě nedorazí dřív jak pozítří.“zavrtěl hlavou Rodney a klikal něco do svého tabletu.
„Jak dlouho vydrží štít?“
„Při troše štěstí celé dva dny.“odpověděl, aniž by ji úplně vnímal.
„Fajn a za jak dlouho dorazí naše návštěva?“
„Zítra. Podle rychlosti kolem druhé ráno.“
„A je…jedenáct v noci.“povzdechla si. „To se máme na co těšit.“
„Mhm…“zamručel.
„Rodney…“řekla potichu. Vůbec ji nevnímal. „Rodney.“otočila ho ks obě.
„Ano?“teprve teď jí začal pořádně věnovat pozornost.
„Poslouchej, jestli s Jennifer chcete odejít, běžte. Já vás tady držet nebudu.“nabídla mu.
„Odejít? Já odejdu a vy to tady poděláte.“prskl.
„Díky.“přikývla. Brala to jako ano. „Jdu za Woolseym.“
„Jak vám je?“zeptala se Woolseyho.
„Lépe, jenom mě doktorka nechce pustit.“požaloval.
„To ona nerada.“přikývla Mac.
„Slyším to.“ozvala se za nima Jenn. „A doporučovala bych, abyste se přesunul na Zemi.“
„Souhlasím. Bude to tady hodně ostré a…“
„Já bych se vám jenom pletl pod nohy.“doplnil ji.
„To ne. Jenom by to pro vás bylo bezpečnější.“zavrtěla hlavou.
„Zvládnu to.“trval na svém.
„Jak myslíte. V tom případě si zajděte pro vestu.“přikývla. Woolsey se usmál a rychle vylezl z postele. Rychle odešel.
„Jennifer, nabídla jsem to i Rodneymu a nabídnu to i tobě. Pokud chceš jít, můžeš.“
„Ne, Mac. Kdo by vás pak dával dohromady?“pousmála se.
„Pravda.“přikývla.
„Plukovníku, máme příchozí červí díru.“oznámil jí Chuck vysílačkou.
„Už běžím.“řekla.
„Jsou tady?“zeptala se Jennifer potichu.
„Já nevím…“zavrtěla hlavou.
„Tak kdo nám to tu klepe na dveře?“zeptala se, když doběhla k bráně.
„Kód SGC, madam.“odpověděl s úlevou Chuck.
„Otevřete.“přikývla. Bránou prošla jednotka vojáků v čele s …
„To je vtip?“zašeptala v hrůze Mac a zděšeně zírala dolů k bráně.
„Plukovníku…“přikývla postava.
„Parker….díky moc…opravdu, tohle mi tu chybělo.“zavrčela.
„Postavte se támhle a běžte hlídat ochozy z venku.“rozmisťoval svoji jednotku Parker.
„Whohou…stop…. Co to děláte?“
„Rozmisťuji svoji jednotku?“opáčil.
„Stůjte. Jestli se pohnete, tak vám na zadek nakreslím terč a postavím na mola!“křikla na vojáky. Zaraženě se zastavili. „Aspoň někdo má rozum.“přikývla. „A co vy, plukovníku. Omrzel vás život?“
„Mám stejný výcvik jako vy.“
„Jsem si jistá, že ne.“ironicky se pousmála. „Atlantis je pod mým a Woolseyho velením. Ne pod vaším. Pokud chcete namítnout něco ve smyslu, že jste zpravomocněn a tak dále, tak na to zapomeňte. Jinak si tady totiž sednu na schody a celou dobu tady jenom prosedím a nehnu ani prstem.“
„Mac, máme problém.“přiřítil se Radek.
„Ano?“otočila se na něho.
„Lodě zrychlily. Budou tady tak za hodinu.“
„Cože?“vyštěkl Rodney a seběhl dolů. Vytrhl mu z ruky tablet a rychle zkontroloval údaje. „Má pravdu.“přikývl za chvilku. „Ale zrychlila jenom jedna loď. Ta menší.“
„Nezájem.“zavrčela. „Vzbuďte město a vyhlaste poplach!“zakřičela nahoru. Městem se okamžitě začal ozývat alarm.
„Vypadá to jako průzkumná loď. Odhaduju tak dvacet lidí nanejvýš.“dodal Rodney po chvilce.
„Mno, s jejich výzbrojí i to bude hodně. Běžím si pro věci.“ Rychle se rozběhla do zbrojnice.
„Tady jsi. Zmizíš si a…“zafuněla Mac, když doběhla ke zbraním.
„Slyšel jsem. Jsem nachystaný.“skočil jí do řeči John a nabil si zbraň.
„Dobrá. Jdi ke křeslu. Jakmile se objeví, sestřel je.“
„Rozkaz, madam.“zasalutoval.
„A buď opatrný.“
„Ty taky.“usmál se. Dal jí trčící vlasy za ucho a políbil ji.
„Jak se mám po tomhle soustředit?“usmála se taky a pomalu vycouvala ze dveří ve vestě a se zbraní v ruce.
„Zaujměte pozice a letci, ať jsou připraveni.“křičela v běhu a ještě si stačila svázat znova vlasy. Piloti se rozeběhli k molu se stíhačkami. Jejich úkol byl při vpádu bránit tuhle část města. „Rozmístěte se podle pokynů. Běžte!“dala povel zbytku.
„Madam, zůstávám.“ozval se za ní George.
„Ok.“přikývla. Nechtěla se s ním hádat, ale zároveň si byla jistá, že se na něho může spolehnout a nemusí ho hlídat. „Parkere, vy budete bránit hlavní věž.“otočila se na něho. Nehodlala debatovat, takže okamžitě vyběhla nahoru k Rodneymu.
„Snažím se zdokonalit ten rušící program, ale neznám frekvenci, na které přenášejí.“oznámil jí, aniž by se předem zeptala.
„Aha…jasně. Pracuj na tom dál. Kdyby něco, dám ti vědět.“přikývla. Potřebovala na chvíli na vzduch. Vyšla na terasu a rozhlédla se kolem. Město svítilo jako každý večer. Nic nenaznačovalo tomu, že by se za pár minu mělo okolí změnit v peklo. Zadívala se na oblohu. Na obloze nebyl ani jeden ze tří měsíců. Jen plno hvězd klidně svítilo. Na její vkus jedna až moc jasně. Byla čím dál větší a rychleji se přibližovala. Mac ji chvilku pozorovala, než zjistila, co to je. V momentě, kdy to zjistila, bylo pozdě. Poznala, že je to střela z lodě, ale to už byla tak blízko, že zasáhnout jakoukoliv část Atlantis, město jde ke dnu. Jenom máchla rukou a pár metrů vysoká a široká ohnivá stěna, útok zastavila. Střela ale vybouchla a tlaková vlna ji smetla a odhodila dovnitř i se sklem z výplně okna. Sklouzla po schodech dolů.
„Co to bylo?“vyjekl vyděšeně Rodney.
„Střela. Jsou tady.“hlesla a pomalu se postavila. Z paže jí trčel střep.
„To není možné.“zašeptal Rodney.
„A to bylo co? Zbloudilý dron ze Silvestra?“zavrčela a střep si vytáhla. „Vyhlaste plný poplach.“přikázala. „Ta uniforma byla nová.“povzdechla si a podívala se na ránu. Přiložila si na ni ruku a rána za chvíli zmizela. „Zapni štít.“
„Bude nám to k ničemu.“
„Ochrání to město. S vojáky si poradíme.“mávla rukou. „Kde je nejpravděpodobnější místo přenosu?“
„Asi tady, k bráně.“pokrčil roztržitě rameny a zrychlil v klikání na tabletu.
„Dobrá.“přikývla. „Pánové!“křikla. „Připravte se. Co kdyby…“ Vojáci přikývli a zaujali pozice. Atmosféra by se dala v místnosti krájet. Za pár chvil se doprostřed místnosti přenesl jasný světelný paprsek a s ním i deset vojáků.
„PALTE!“zakřičela. Vojáci se ani neobtěžovali mířením a začali střílet.
„Máme hlášení od naquadahového generátoru. Jsou tam taky.“snažil se Rodney přehlušit křik. „Chtějí zlikvidovat obranu. Půjdou po křeslu.“
„Johne, máte u vás návštěvu!“řekla do vysílačky. Kryla se za rohem a přebila.
„Vím. Snažím se ten křižník sundat. Už nám klepou na dveře. Máme tady málo lidí.“ozvalo se z vysílačky.
„Jdem k vám.“řekla. „Wintersone!“přehlušila palbu a pleskla ho po ramenu. Pochopil a běžel za ní.
„Mac, ne že bych tě chtěl nějak honit, ale pokud nám chcete pomoct, tak je nejvyšší čas.“ozvalo se z vysílačky.
„Jsme na cestě. Vydržte!“ S Wintersonem rychle proběhli chodbami k transportéru a dostali se na druhý konec města. Už z dálky bylo slyšet střelbu. Oba maličko zrychlili. Seběhli schody, proběhli přes ochoz a objevili se v uličce, kde bylo křeslo. Ve výklencích bylo schováno pár vojáků a marně se snažili udržet pozice. Podle projektilů na zemi bylo jasné, že je vojáci Bohů postupně vytlačovali. Mac s Georgem se pohybovali tak tiše, jak jim to situace dovolila. Jakmile byli dobře krytí a zároveň měli dobrý výhled začali střílet zezadu. Nepřátelským vojákům chvíli trvalo, než si uvědomili odkud nová palba jde.
„Loď je dole!“oznámil John. Dveře od místnosti křeslem se otevřely a Sheppard z nich začal střílet.
„Madam, místnost s bránou je zajištěná. Bereme zajatce?“uslyšela z vysílačky.
„Pár.“přikývla a znova přebila. Padl poslední voják a obyvatelé města si oddechli. Prozatím.
„Vše?“zafuněl George celý zpocený.
„Myslím, že pro tuto chvíli.“přikývla a prošla kolem mrtvých těl. „Jsi si jistý, že ta loď už problémy dělat nebude, že?“
„Naprosto. Co se ti stalo s uniformou?“zajímal se. Jenom mávla rukou a zavrtěla hlavou. „Vemte ty zbraně. Dáme je Rodneymu prozkoumat.“řekla. „Měl to být klam. Ta loď musela nějak rozladit naše senzory.“zauvažovala a schovala si jednu ze zbraní. Vojáci se mezi sebou už zase klidně bavili a nebylo poznat, že ještě před chvílí rozhodovali o tom, kdo přežije. Najednou se ozvaly dva výstřely a po nich salva ze samopalu. Mac skončila na zemi. Za chvilku se převalila na záda a prudce oddechovala.
„Jsi v pořádku?“vyjekl John.
„Já….jo….“vydechla a masírovala si žebra. Z vesty si vytáhla tátovo pouzdro na doutníky. Byla v něm zaseklá kulka. „A pak že kouření škodí zdraví.“zafuněla znova a posadila se. „Dneska jsem neměla vylízat z postele.“zavrčela a postavila se. „Ty doutníky jsou v čudu.“povzdechla si a u pouzdra vysypala jenom drť. „Krvácíš!“vyjekla a ukázala na Johnův bok.
„Nic to není.“mávl rukou.
„Mazej na ošetřovnu.“
„Mac…“
„HNED!“trvala na svém. „Coopere, vy taky.“
„Jsem v pořádku, madam.“namítl.
„Odchod.“
„Ty nejdeš?“zeptal se John.
„Je mi fajn. Krom toho musím za Rodneym.“mávla rukou.
„Nepůjdeme, dokud nepůjdeš taky.“postavil si hlavu John.
„Jsi jak malej. A na záchod s tebou jít nemám?“
„Na záchod ve dvou chodí jenom holky.“usmál se.
„Fajn. Hlavně už pojďte.“rezignovala.
Pokračování příště