Pět němých filmů s Lonech Chaney, mistrem hrůzy.
Lon Chaney se 20. letech se Americe proslavil jako ojedinělý hororový herec. Dávno předtím, než mohl horor strašit zvukem, a zcela jinak, než jak straší klasické německé horory (viz. Nosferatu) vytvořil Chaney strach pouze pomocí svého strašidelného obličeje, mimiky a velmi disturbujících nápadů - klasickým Chaneyho gimmickem je, že hraje postiženou postavu, takže je nepříjemné se na ni dívat jenom jak třeba chodí. Chaney se později vyšvihl do nejvíce ujetáých filmů po spojení s s maniakálním režisérem Todeb Browningem, který se proslavil tím, že jeho film Zrůdy byl obsazený skutečnými postiženými lidmi a diváci při projekcích zvraceli. Nakonec, stačí se podívat, jak různě Chaney ve svých rolích vypadá:

A vůbec, Chaney je strašidelný i když pózuje na normální fotce jako herec...

Atmosféru jeho filmů bych přirovnal k tomu, když se podíváte na nějakého velmi pokrouceného postiženého invalidu držícího v ruce zakrvavený nůž - kombinace takového "nelidského nebezpečí" s "lidskou tváří". Plus, jeho psotavy jsou tragické. Jestli to zní politicky nekorektně, počkejte, až si přečtete výčet Loneyho postav...
Vzhledem k tomu, jak
jinak tyhle filmy v kontrastu s nejen dnešní hororovou produkcí působí, urguju - zkuste se podívat alespoň na jeden z nich.
The PenaltyJako muž
bez nohou hraje Chaney šíleného zlosyna, který chce zničit San Francisco. Film, který byl pro Chaneyho zlomový, a který vám znovu připomene, proč se neradí díváte na postižené lidi.
Ten, jehož políčkujíOblíbenou rekvizitou Chaneyho byl asi cirkus. Jako loserovský šílenec a klaun, kterého každý jen bije a všichni si z něho dělají srandu, tady spřádá plány jak se pomstít. Vůbec, otázka je, je-li nějaký film, ve kterém se Chaney někomu nemstí...
Jako bonus kromě pohledu na strašidelného klauna (klauni byli strašidelní už za němého filmu) uvidíte v akci lva MGM
West of ZanzibarChaney hraje pro změnu
muže s postiženými nohami (takže po městě jezdí na dřevěné desce s kolečkama a odstrkuje se rucema, wtf??) a snažící se pomstít za... no to je v podstatě jedno. O něco slabší kousek vyzdvihuje přítomnost superhot blondýnky jako jedno možná-dcery.
The BlackbirdPrvní film, který jsem s Chaney viděl, a zároveň první, při kterém jsem se bál jen toho, že jeho postava sedí, směje se a tleská divadlu. Tohle není Nicolson v Shining, Browning s Chaneym vytvořili skutečně nějaký paralelní vesmír, ve kterém všechno vypadá nemocně bizarně a mám dojem, že i Lynch se tímhle filmem nějak inspiroval.
A Chaneyho postava chodí nějak divně a má něco s rucema, mám dojem. Každopádně o něco slabší.
Alonzo, muž bez rukouAsi nejbizarnější, co jsem vůbec viděl. Chaney hraje
postavu bez rukou, pak se ale ukáže, že ruce má a má
dva palce na jedné, nakonec tam dojde k opravdu velmi
nepříjemnému zvratu a scénu, ve které se Chaney směje... to jsem se opravdu bál v hloubi duše. Po prvním shlédnutí jsem si říkal jenom "WTF, tohle snad není pravda", a rozhodně bych na to nedíval podruhé, protože se bojím, že mi ten film sežere duši.
Hodnocení celkově mezi ?/5 a 5/5. Sice mi leckdy bylo nepříjemné se na to dívat, ale... tohle dneska ve filmu prostě nevidíte!