„Cos jim proved?“zeptala se s úsměvem Mac sbíhající ze schodů a pozorovala skupinku pilotů sedící vyčerpaně na zemi.
„Přespolní běh na 15 km je asi trochu vyčerpal.“zkonstatoval nezaujatě generál Jack O´Neill, sundal si kšiltovku a typickým pohybem si prohrábl vlasy.
„Vypadala bych stejně.“pousmála se.
„Už máš ten posudek s hlášením?“
„Ehm…ne. Ale do večera ho máš na stole.“slíbila.
„IOA…“
„…ať mi políbí šos. Mám i jinou práci.“mávla rukou.
„Ale mně dýchají za krk.“
„Já ti to věřím, ale blíží se termín čtvrtletního hodnocení a tohle má přednost kvůli odměnám. Slibuju, že do večera to budeš mít. Ale je fakt, že koordinované akce mají 97% úspěšnost.“
„Překvapuje mě, že jseš ochotná s něma spolupracovat.“
„Hm. Je důležité zlikvidovat Bohy a potom si zase můžeme válčit mezi sebou.“
„Víš, co si myslím o spojenectví s nepřáteli, že?“pousmál se. Pomalu se vydali do jídelny.
„Vím.“přikývla. „Ale pořád akce koordinujeme my. To byla naše podmínka.“
„Když se něco pokazí, nebudu říkat, že jsem to říkal.“pokrčil rameny.
„Nebuď zase protivný.“zamručela.
„Potkal jsem Abby.“změnil téma.
„Kde?“
„Když jsem letěl do Colorada. Šlo jí to dobře. Má svatou trpělivost. Těžko říct, po kom tom má. Po tobě určitě ne.
„Co se stalo?“
„Jednomu chlapovi se něco pořád nezdálo a ona byla naprosto klidná. Ty bys mu už asi jednu vrazila.“
„Pravděpodobně. Jak to, že jsi nevyužil express linku Washington-orbita-Colorado?“
„Odyssea byla odvolaná.“
„Aha.“
„Říkala ti, že to chce zkusit na postu dopravního pilota?“
„Měla by si ujasnit, co chce. Ale pokud na ten výcvik má.“pokrčila rameny.
„Tak ji nech. Ať si dělá, co se jí bude líbit.“
„Hlavně ať něco dělá.“pousmála se. Za hovoru došli až do jídelny, odkud už z dálky bylo slyšet zvuk tříštěného skla. Zvědavě nakoukli dovnitř. Na podlaze bylo plno střepů a jídla.
„Co se to tu děje?“zeptala se Mac.
„Vypadá to, že se všichni rozhodli zničit veškeré talíře.“odpověděl jí Lorne a vzápětí se nešikovně ohnal rukou a jeho hrnek skončil na zemi. „Zatracená gravitace.“zavrčel. káva se rozstříkla po uniformě Mac.
„Ksakru.“nestačila uskočit dozadu.
„Omlouvám se, madam. Strašně se omlouvám.“vyhrkl.
„Dobrý, v pohodě.“snažila se kávu setřít dolů. „Byla čistá.“povzdechla si.
„Ještě jednou se omlouvám.“ Jenom mávla rukou.
„Zajdu se převléct a dám se do toho hlášení.“otočila se na Jacka. Ten přikývl a šel si dát něco dobrého.
Mac procházela chodbami a nestačila se divit, co se děje. Lidé zakopávali o prahy, o schody, ze kterých i sem tam padali, naráželi do dveří a nedokázali se trefit do futer. Došla k sobě, našla čistou uniformu, uvelebila se na balkóně a dala se do psaní zprávy.
O pár hodin později zaklapla s úlevou notebook a vydrápala se na nohy. Ani jí nepřišlo, že už je tma a na obloze svítí všechny tři měsíce. Vydala se do řídící místnosti a poprosila Chucka, aby svolala její tým a sehnal Woolseyho a Jacka. Za pár minut seděli všichni v zasedačce.
„Hodila jsi sebou.“pochválil ji Jack.
„Řekla jsem, že do večera jsem hotová.“pousmála se. „Takže podle mě je spolupráce s Wraithy a Eagery více než uspokojivá. Úspěšnost akcí je 97% a ztráty se snížily na 10%. Zvýšila se sice spotřeba materiálu, ale není to o moc.“
„O kolik?“zajímalo Woolseyho.
„Asi o 2%.“podívala se do zprávy. Když zvedla hlavu, překvapeně vyjekla. V místnosti se objevil někdo, koho opravdu nečekala. „Gabrieli!“ Zbytek se otočil.
„Mac.“přikývl. „Musíš mi pomoct.“řekl naléhavě.
„O co jde?“zajímalo ji.
„Poslala mě tady Rada s prosbou o pomoc. Moc se omlouvám za vyrušení, ale je to vážné. Nemůžeme se spojit s mnoha našimi druhy.“
„A jak můžeme pomoct my?“zajímalo Johna.
„Pozoroval jsem vás dneska. Myslím, že hodně lidí přišlo o své anděly. Ty pády, shazování věcí…“
„Netušila jsem, že i v tomhle pomáháte.“podotkla Mac.
„A v mnoha jiných věcech.“přikývl. „Pokud zbytek nenajdeme, ti lidé budou mít problém.“
„Jaký?“zajímalo Woolseyho.
„Začnou umírat.“
„Kdo to má všechno na svědomí?“zeptal se George.
„Rada předpokládá, že Hádes.“
„Bůh podsvětí? Na co by mu byli andělé?“podivila se Mackenzie.
„Na nic. Jenom je zadržuje, aby ostatní Bohové měli snadnější přístup k lidem. Do jeho paláce se nikdo nedostane. Je tam těžký přístup.“
„Četl jsem hlášení SG 1 z jedné mise…“začal John.
„Jo, Netu. Dostali se tam lodí.“dokončila to Mac. Přikývl. „Víš, kde je ta planeta?“
„Známe souřadnice.“přikývl, ale najednou zbledl.
„Co se děje?“zeptala se.
„Přichází Temný Anděl.“zašeptal v hrůze. „Musím jít.“
„Na to už je pozdě.“ozvalo se odnikud a o mžik později se u dveří zjevila postava v černém plášti a lukem v ruce, který namířil na Gabriela a vystřelil černý šíp, který se mu zaryl do ramene a on skončil na zemi. Muž se smíchem zmizel.
„Nemůžeš umřít, že ne?“ujišťovala se Mac a klekla si k němu.
„Z tohohle? Právě že ano. Jsou jedovaté.“vydechl.
„Můžu se tě dotknout.“vyhrkla, když se k němu sklonila.
„Jakmile se objevíme se světě smrtelníků, stáváme se zranitelnými.“vysvětlil.
„V tom případě si zajdeme na ošetřovnu, andílku.“pomohla mu na nohy.
„Prošlo to ramenem, a pokud můžu říct, nic důležitého poškozené není.“zkonstatovala Jennifer.
„Pokud můžeš říct.“zvedla Mac oči od papírů, které dostala k podepsání.
„Zrušil nám skener. Něco z něho nám vyzkratovalo zařízení. Ale okolí rány je zanícené. Nevím, jak ho mám léčit.“
„Můžu za ním?“
„Jistě.“přikývla.
„Ahoj, jak je ti?“zeptala se.
„Lépe, než je většinou tobě.“maličko se pousmál a posadil se. Ruku měl v pásu.
„To jsem ráda. Potřebuju ty souřadnice.“
„Máš něco na psaní?“zeptal se.
„Tady je tablet. Napiš tam ty souřadnice a nám to rovnou ukáže polohu.“podala mu ho. Zadal souřadnice a na obrazovce se ukázalo označení planety.
„Nechoď tam, Mac. Nemůžu tě moc chránit. Mám co dělat sám se sebou.“
„Pořád ale mám nějakou ochranu, ne?“
„Malou.“přikývl.
„To stačí. O zbytek se postarám sama.“pousmála se. „Teď už jenom sehnat tu loď.“
„Musíte si pospíšit. Bude to znít sobecky, ale nemám moc času. Ty mě vyléčit nedokážeš, ale ostatní ano.“
„A nemůže to udělat někdo jiný, než ti, co jsou zajatí?“
„Ne, je tam jeden z nejsilnějších léčitelů. Ten jed je zákeřný.“
„Kolik času ještě máš?“
„Asi 48 hodin.“
„Spousta času.“mávla rukou. „Zatím odpočívej. My to jdem dát do pořádku.“
„Hodně štěstí.“popřál. Jenom se pousmála a odešla.
„Máme loď.“oznámil radostně John, když Mac dorazila do kontrolní místnosti.
„Čí?“zajímala se.
„Eagerů, ale má to háček.“
„Delroy?“hádala. Přikývl. „Ani mě to nepřekvapuje.“povzdechla si.
„Za hodinu se sejdeme na jedné z planet. Bude nás čekat.“
„Tak se jdeme připravit.“pobídla je. „Za 45 minut u brány.“
V určenou hodinu se sešli u brány a prošli na planetu. Za pár minut se objevila menší loď a přistála kousek od brány. Vylezl z ní Delroy.
„Jste tady brzo.“řekl.
„Nemáme čas. Na tu planetu to je i odsud přes 35 hodin.“odpověděla Mac.
„V tom případě bychom měli vyrazit.“přikývl a pokynul jim ke dveřím. Loď uvnitř vypadala jako větší jumper. Delroy si sedl a hladce ji zvedl. Vyletěli na orbitu a vstoupili do hyperprostoru. Delroyova loď byla rychlejší než pozemské, ale přesto je čekala dlouhá cesta. Pár hodin si povídali, Mac si hrála s Rayem a plánovali, co udělají, až budou na místě. Po pár tisících světelných letech zapnul Delroy autopilota a všichni se uložili ke spánku. Probudilo je až pípání.
„Jsme skoro na místě.“oznámil Delroy. „Přenesu nás dolů.“
„Nás?“opáčila Mac a zapnula si vestu-
„Jistě. Loď zamaskuju a ovladač si nechám u sebe.“přikývl Delroy.
„Nebylo by lepší, kdybys tu zůstal?“navrhla.
„A nechat si ujít tu zábavu? Blázníš?“pousmál se. Jenom pokrčila rameny. Delroy zmáčkl pár čudlíků a všechny přenesl na nehostinnou pouštní a teplou planetu. Před nimi byla jediná jeskyně, do které se vydali.
„Uvědomujete si, že vchod hlídá tříhlavý pes, že?“upozornil je Rodney.
„Neboj. To zvládnem. Proč myslíš, že kolem mě Ray tak poskakuje?“pousmála se Mac a poklepala si na jednu z kapes vesty. Už z dálky slyšeli vrčení, a když vyšli zpoza rohu, uviděli tříhlavého černého psa. Mac zalovila v kapse a vytáhla kus steaku.
„Rayi, nesmíš! Sedni!“řekla. Kupodivu poslechl. Mac se maličko připlížila k psovi. „Hodný Kerberos. Hodný pejsek. Kdo by odolal šťavnatému kusu masa s koňskou dávkou uspávacího prostředku.“mluvila na něj klidně. Pes zavětřil a ona mu maso hodila přímo pod nos. Mlsně k tomu přičichl, zprvu nedůvěřivě, ale potom ho drapl a každá hlava si ukousla velký kus. Za pár vteřin se po steaku jenom zaprášilo. Kerberos se jenom mlsně oblízl a čekal na další. Po chvilce zakňučel a svalil se na zem.
„Obdivuju tě.“zašeptal John.
„Já sama sebe někdy taky.“pousmála se a vešla do tmavé jeskyně.
„Je to jako deja vu.“ozval se po chvilce Winterson a rozhlédl se kolem sebe. Zatuchlé stěny vypadaly přesně jako v mezirealitové vězeňské kolonii, ve které narazili na kapitána Petersonovou, seržanta Greena a druhého McKaye. Dokonce už slyšeli vzdálené hlasy.
„Jo, tak takhle si představuju peklo.“zamručel Delroy, jako by byl s tou představou spokojený.
„Vy taky věříte v něco, jako je peklo?“zarazila se Mac.
„Moc se od vás nelišíme, Pallas. Někteří naši lidé věří ne nebe a peklo, ale to jsou ti, kteří dlouho žijí mezi obyčejnými lidmi.“řekl a v jeho tónu zaznělo trošku opovržení.
„Obyčejnými? Chtěla bych mít tvé sebevědomí.“ušklíbla se.
„Proboha, jenom to ne.“zaznělo naráz od Johna a George. Mac se jenom pousmála.
„Poslouchejte, schovala bych zbraně. Nevím, jestli nás budou znova prohledávat, ale do Hádovy říše směli jenom mrtví. A já si mrtvá nepřipadám.“ Nikdo nic nenamítal a všichni začali poctivě schovávat zbraně a nože na všechna možná i nemožná místa.
„Myslíte, že to budou mrtví v pravém slova smyslu?“zapřemýšlel Rodney nahlas.
„Těžko říct, ale my vypadáme až moc živě.“namítl Winterson.
„Co tím myslíte, majore?“zamračila se Mac.
„Co takhle trošku se ušpinit?“navrhl a ukázal ke stěnám, které špinily.
„Nemusela jsem se malovat. Za poslední dva týdny jsem permanentně nevyspaná a ve stresu, takže kdybych na sobě neměla make-up, tak opravdu vypadám jak mrtvola.“
„Nemel a natři si to na obličej.“šmrncl jí John po tváři špínu.
„A rozcuchej se.“podotkl Delroy. Mac ji jenom povzdechla a stáhla si gumičku z drdolu dolů. John jí vlasy prohrábl špinavýma rukama a rozcuchal jí je.
„No, to je lepší.“zkonstatoval, když si prohlédl svou práci. „Stažené vlasy ti stejně moc nesluší.“
„Vím, ale na mise je stažené mít musím. Když už nic jiného, je to praktické.“poznamenala. „Rayi!“zavolala. Okamžitě k ní přiběhl. Klekla si k němu a pořádně ho rozcuchala. „Rayi, sudy!“naznačila válení rukou. Vypadalo to, že pes si v tu chvíli nepřál nic jiného. Ochotně si lehl na záda a pořádně se v té špíně vyválel. „Šikovný.“pochválila ho Mac, ale představa jeho drhnutí ji děsila. Vydali se dál. Po pár dalších metrech začali potkávat první lidi, kteří se za nimi otáčeli a sledovali je prázdnými pohledy. Došli nad velkou místnost, ke které vedly kamenné schody. Všude se hemžilo plno lidí.
„Jaký máme čas?“zajímal se George.
„3 hodiny.“zkontrolovala Mac hodinky.
„Ssso ssse vám ssstalo?“zasyčel kousek od nich jeden z vychrtlých lidí v potrhaných hadrech.
„Letecké neštěstí.“vyhrkla Mac pohotově první věc, která ji napadla, a rychle zamířili pryč. „Možná jsem to neměla říkat, že?“zeptala se o chvilku později.
„Vzhledem k tomu, že moc mrtvě nevypadají, tak to asi byl naprostý nesmysl.“souhlasil Delroy.
„Asi to bude spíš ve smyslu ztroskotanci.“upřesnil Rodney.
„Tím hůř. Nevíme, co můžeme čekat.“zamračil se John.
„To nejhorší.“odvětila Mac.
„Není to tu moc velké.“poznamenal major a rozhlédl se kolem. Kromě nějakého paláce ve skále a jedné další chodby tady už nebylo absolutně nic.
„Proč myslíte, že tam stojí ty stráže?“ukázal Delroy k chodbě. Zbytek jenom pokrčil rameny. „Co kdybys mi pomohla, Pallas?“zeptal se. Přikývla. Oba se zaměřili na jednoho ze strážců a telepatií jim znemožnili pohyb. Pomalu kolem nich prošli a potom tuhle vzpomínku vymazali. Chodba mírně stoupala a jako by se stáčela k paláci. Po chvilce narazili na schody, které vedly nahoru. Vyšli po nich a narazili na dveře.
„Jsou tam dvě známky života.“oznámil Rodney, když zkontroloval detektor.
„Kde?“zajímalo Mac.
„Přímo za dveřmi.“zašeptal. Přikývla.
„Vyrazím dveře a ty je zabiješ.“řekla Delroyovi. Nic nenamítal. Dveře během chvilky vyletěly z pantů a stráže je po chvíli následovaly. V místnosti byla skupinka lidí zavřená v nějaké cele chráněné štítem.
„Kdo jste?“vyhrkl jeden z mužů ve zlatém hábitu.
„Poslal nás Gabriel.“odpověděla mu Mac a dotkla se štítu. V tu chvíli dostala kopanec.
„Chytré.“ušklíbl se John.
„Blondýna.“ukázala si na vlasy. „Mám na to právo. Rodney, dostaň je ven.“
„Kde je Gabriel?“zeptal se ten muž.
„Je zraněný. Říkal, že jenom někdo z vás ho může vyléčit.“odpověděla mu zase Mac a nervózně přešlápla. Něco se jí nezdálo. „Rodney, pohni.“popohnala ho.
„Je tady pět krystalů. Když vytáhnu nesprávný, bouchne to.“odsekl.
„Vytáhni ten, o kterém si myslíš, že je správný.“vyštěkla.
„Myslím, že je to tenhle.“ukázal na prostření, hnědý krystal.
„Výborně.“ozvalo se zatleskání. Všichni se otočili. Ze stínu vycházel muž s tvrdými rysy, tmavými vousy a vlasy. Mac si jenom povzdechla. Proč všichni Bohové jsou tak pěkní – dle jejího názoru. „Přišel jste na to rychle, doktore.“
„Byla to past. Už od začátku.“zavrčela Mac.
„Ano, i když musím přiznat, že to, jak jste zneškodnili Kerbera, na mě udělalo dojem.“maličko se pousmál Hádes. „Chci tebe. Ostatně jako všichni v téhle galaxii.“ Sheppard a Winterson se posunuli maličko před Mac. „Věděl jsem, že vyslyšíš prosby svého strážného anděla a pomůžeš mu. Je to tvoje slabost. Někteří tomu říkají záchranářský komplex. Ale nemůžeš sama spasit celou galaxii. To nejde. A už vůbec ne, když jseš mrtvá.“usmál se.
„Nejsem…“snažila se něco říct.
„Má žena Persefona na tebe žárlila. Byl jsem tebou jako posedlý. Chtěl jsem tě mít za každou cenu. Chtěl jsem to být já, kdo jedinou překážku k získání moci předá Diovi a stane se jeho nástupcem.“mluvil radostně. Mac jenom polkla. „A když k tomu přivedu i tvé přátele, nic mi nestojí v cestě.“
„Je nech být. Já ti budu stačit.“řekla a překvapilo ji, jak klidně její hlas zní. Přešla doprostřed mezi něj a svůj tým.
„Mac.“hlesl Sheppard. Jenom zakroutila hlavou.
„Nikdy jsem neviděl víc tvrdohlavého a vzpurného člověka.“prohlásil s troškou obdivu Hádes. „Nehodlám dopustit, abys mi utekla.“pousmál se a než stačil kdokoliv cokoliv udělat, vytáhl zpod pláště dlouhý meč a vrazil ho do ní. Nestačila ani vykřiknout a jenom se snažila marně zastavit krev valící se z rány. Odněkud k ní připlula myšlenka, že tohle stejně nemá cenu a mohla by radši dělat něco užitečného. Než dopadla k zemi, máchla rukou a vší silou poslala jeden z kulatých železných talířů k Hádovi, které to skoro nepostřehl. Talíř mu proletěl hrudníkem, odrazil se o stěnu a doletěl až ke krystalům, kde rozbil jeden jediný. Ten, co potřebovali. Padla k zemi a otevřenýma očima bez života zírala do prázdna.
„Doktorko, jeho tlak stoupá!“vykřikla jedna ze sester, která šla zkontrolovat Gabriela. Ten ležel se zavřenýma očima, něco si pro sebe říkal a vypadalo to, že se musí hodně soustředit. Jennifer přiběhla.
„Dejte mu…“začala, ale v tu chvíli se prudce posadil a rychle oddechoval.
„Ne…ne…to se nemělo stát.“zašeptal v hrůze a zabořil hlavu do dlaní.
„Co se stalo?“zeptala se doktorka.
„Ztratil jsem ji…ztratil…křičel jsem na ostatní, ať jí pomůžou, ale oni…oni tam jenom tak stáli.“hlesl a po tvářích mu stékaly slzy.
„Mac?“zašeptala Kellerová. Gabriel jenom přikývl.
„Volala mě, ale…nemohl jsem jí pomoct…snažil jsem se.“šeptal, jako by se snažil ospravedlnit. Jennifer nad ním jenom šokovaně stála.
„Né!“zakřičel John a vrhl se k ní. Ani se nevšiml, že se cela otevřela. Zatřásl s ní. „Mac, no tak, sakra, prober se. Vždyť nemůžeš být mrtvá…no tak. Prosím.“ Osvobození andělé se shromáždili kolem nich. „Dělejte něco! Dostala vás ven!“zakřičel na ně.
„Není to svěřenkyně nikoho z nás.“zavrtěl hlavou muž.
„Ale její anděl ji prosil, aby vám pomohla. To ona se rozhodla mu vyhovět! Vysvobodila vás!“namítl a přirazil jednoho z nich ke zdi.
„Má pravdu. Krom toho nás Gabriel prosil, abychom jí pomohli, Argosi. Taky jsi to slyšel.“ozval se jiný muž. „Vděčíme jí za pokračování naší existence. Tohle je nepsané pravidlo. Zachránila nás a my musíme udělat to samé.“připomněl mu. Argos se na chvíli zamyslel, než přikývl. Sheppard ho pustil.
„Běž stranou.“řekl mu. John se kousek odsunul. Andělé se shromáždili kolem jejího těla. Během chvilky se objevila zlatá záře.
„Oni…vrátili ji! Vrátili ji! Je zase zpátky!“zakřičel Gabriel nadšeně a vykouzlil na tváři úsměv. Znova mu začaly téct slzy.
Mac se nadechla a rukou okamžitě nahmatala místo, kde čekala ránu. Nic necítila. Rychle se posadila a vyděšeně se podívala kolem.
„Ginny…hej, Ginny, už je to dobrý.“řekl John a objal ji. Oběma začaly po tvářích stékat slzy.
„Umřela jsem?“zašeptala. John jenom přikývl. „Znova?“ Opět přikývl.
„Pojď, vstávej.“pomohl jí na nohy. Roztřeseně se postavila. Musel ji přidržet, protože se třásla jako ratlík. „Můžeš jít?“zeptal se.
„Dej…dej mi chvilku.“hlesla a hřbetem ruky si utřela slzy, které se ne a ne zastavit. Po chvilce se jí povedlo jakžtakž uklidnit a otočila se k andělům.
„Díky. Moc děkuju.“
„Nemáš zač.“ujistil ji Argos.
„Gabe vás potřebuje. Měli byste mu pomoct.“připomněla jim.
„Přeneseme vás k nám na loď.“nabídl.
„To by bylo milé.“přikývla a maličko se pousmála. V tu chvíli se objevili v lodi na orbitě.
„Můžeš to prosím vzít k nejbližší bráně?“požádala Delroye Mac. Ten jenom přikývl a nastavil kurz.
„Ale jednu výhodu to má.“ozval se Rodney. Všichni se na něj zvědavě podívali. „Máme o Boha méně.“řekl.
„Dobré ráno. Nesu ti snídani.“zjevil se u Mac v pokoji z ničeho nic Gabriel s tácem v ruce. „Jak ses vyspala?“
„Dobře.“usmála se a protáhla.
„John mě poprosil, jestli bych ti to sem nehodil.“ukázal na tác. Znova se usmála a vzala si koblížek. „Co budeš dělat?“
„Oba si potřebujeme odpočinout. Beru si dovolenou. Ještě mi něco zbylo z minulého roku. Vyjedu si na týden do hor. Budu tam v klidu a sama.“
„Jak tě znám, zůstaneš na ranči a budeš pomáhat tátovi.“usmál se.
„Taky možnost.“přikývla. „Mimochodem…díky.“
„Za co? Vždyť jsem nic neudělal!“řekl, jako by se trošku styděl.
„Nevzdal jsi to.“
„V tom případě ti děkuju za totéž.“kývl. „Už bych měl jít.“ozval se po chvilce.
„Zatím nashle.“rozloučila se.
„Sbohem.“naposledy se pousmál a zmizel. Mac dojedla snídani a ještě se na chvilku zavrtala zpátky pod peřinu. Ono volná neděle je volná neděle.
...jinak pořád platí nabídka, že kdo vymyslí názvy k povídkám, tomu pošlu něco dopředu