Tak já osobně jsem proti trestu smrti, alespoň při současném stavu našeho soudního systému a korupci. A nejen to.
No jen si představte takovou hypotetickou situaci: masovej vrah, zabil už několik obětí zvlášť krutým způsobem, je mu nezpochybnitelným způsobem prokázána vina (testy DNA apod.), psychologické posudky několika nezávislých psychiatrů se naprosto shodnou na tom, že není možné, aby se napravil. Dojde to k nejvyššímu soudu, protože jen on má pravomoc udělit trest smrti, což rodiny obětí požadují. Fajn, je první přelíčení, kolem všeho samozřejmě ohormný mediální humbuk. Jenže milý vrah má pár podobně zaměřených příbuzných, kteří pošlou panu soudci krásný výhrůžný dopis, ve kterém mu oznámí, že jemu, popřípadě jeho rodině, něco udělají, pokud nerozhodne tak a tak. Dejme tomu, že soudce má třeba malou vnučku a oni mu vyhrožují, že ji zabijí. On už tu rodinu tak trochu zná a ví, že to myslí vážně. Zatknout je dát nemůže, protože nejsou důkazy, že mu vyhrožovali (na dopise samozřejmě žádné stopy). A i kdyby byly, než to policajti vyšetří, případně zatknou, bude dávno po procesu s oním vrahem a vždy je tu možnost, že některý z nich uteče. I kdyby kvůli tomu proces přerušili a všechny je pozatýkali, za výhrůžný dopis jim doživotí nedají a tak až se za pár let dostanou ven, má soudce malér a on to ví. Tak co, jak si myslíte, že soudce rozhodne? A co takhle obrácený případ, kdy někdo něco udělá třeba synáčkovi místního "velkého zvířete", co má koupenou půlku soudců? Hmmm? Kdepak, při současném stavu soudnictví trest smrti nikoliv.
Ovšem co se vězení týče, taky bych řekla, že by neměla vypadat jako lepší hotel. Vzpomínám si, jak mi mamka (dělala soudního znalce) vyprávěla, bylo to nějak před Vánoci, že ve vězení když odsouzení odmítnou lepit pytlíky, nedostanou vánoční cukroví. A to prosím není vtip

Takže toto taky ne-e.