Vesmírný výtah:Viděl jsem pár dokumentů na National Geographic a pár článků na 21stoleti.cz a podle posledních informací na vesmírný výtah stále nejsou materiály, aby tento výtah byl dostatečně silný a vydržel vlivy kolem. Ale do budoucna je to určitě velmi zajímavá myšlenka, pokud ovšem někdo vynalezne malou loď (něco jako PuddleJumper:) která bude automatická, levná, rychlá, tak potom takový vesmírný výtah jaksi ztratí smysl (je to stejné jako problém "proč mám jezdit metrem, když mám teleport"
Ad Cesta na mars:Na kanálu Spektrum byl 6 dílný dokument. Zajímavé je např. jak chtějí řešit problém s nebezpečnou radiací ve vesmíru-testovali šváby (kteří jsou odolní proti kosmickému záření) a jejich gen a do budoucna se uvažuje, že by tento gen implantovali kosmonautům. Radiace sice projde stěnami lodě, ale samotní kosmonauti by byli odolní
A nebo se uvažuje o jakémsi štítu, který by chránil celou loď (=energeticky náročné).
Samotná cesta na mars bude tak finančně náročná, že se na ní bude muset podílet celá země a
"vo tom to je". Je přece jasné, že pokud chceme něco budovat ve vesmíru, tak se musí spojit všechny národy a ne se rozeštvávat nenávistnou propagandou...
Loňský rok všechny země světa vyzbrojily své armáda za 12 bilionů USD-za tuto částku bychom byli na Marsu už 6x.
Každopádně doufám, že se dočkáme toho, jak lidé ze země navštíví Mars.
[img][./images/thumbs/CPSbanner-1_1249655725.gif]http://i680.photobucket.com/albums/vv165/carlo959/CPSbanner-1.gif[/img]