Znovu a naposled, part 3
Konečně mohli vyrazit dále. Stále nepostupovali nějakou závratnou rychlostí. Po jídle na ně opět dolehla únava a oni zatoužili po spánku. Navzájem si pomáhali přelézat díry a případné popadané věci.
„Zajímalo by mě, co se tu stalo. Atlantis přežila několik set let a najednou za dalších pár desítek let vypadá takhle?“ zhrozil se John. Při posledních slovech rozhodil rukou, aby dal tomu, co říká větší váhu. „Přijde mi to zvláštní.“
„Pravděpodobně nějaký útok,“ zafilozofoval Lorne.
„Podle McKayova deníku se přesunuli na jinou planetu. Kdo ví, jak to dopadlo…teda, víme, jak to dopadlo, ale…hergot, já se v tom ztrácím,“ postěžovala si Zuzana. Zahekala a snažila se přelézt jeden spadlý sloup. George jí pomohl a sám jej pak přeskočil.
„To je jedno, až dorazíme do řídící místnosti, tak to zjistíme,“ zamumlal Winterson. Dal tím najevo, že si nepřeje, aby se tu rozváděli jakékoliv teorie. Jen půjdou a na podobné šílenosti bude spoustu času.
Mlčení je zpomalilo ještě více. Sem tam si museli najít jinou cestu. Přeskakovali díry. Do kontrolní místnosti museli jít dokonce deštěm. S remcáním nakonec vběhli do nekončícího přívalu vody a snažili se co nejméně zmoknout. Pak přišel nějaký problém s hlubokou dírou, kterou složitě obcházeli, protože přeskokem by riskovali nějaká zranění. Nakonec se dostali k vytouženému cíly.
Řídící místnost vypadala nejvíce zachovale. Pravda, některými místy sem tekla voda. Prach se zvadal od bot. Spadlé podpěrné pilíře znesnadňovaly cestu. Brána ležela na zemi a to tak, že pokud by se někdo pokusil dovolat, tak vytvoří díru do podlahy. Vlastně se tam díra nacházela. Země se pokoušela několikrát spojit s touhle galaxií, avšak neuspěla. Balkón s výhledem na hvězdnou bránu dávno nebyl balónem, ale něčím roztříštěným na schodech. Kancelář velícího neměla jediné sklo a půlka se propadla. Všude po zemi se válely kosti, tedy to co se nestihlo za ten čas rozložit. Na všechny přítomné tenhle pohled působil svíravým dojmem.
Vyšli po schodech nahoru. Všechny staré antické obrazovky byly roztříštěné. Na zemi leželo pár notebooků. Mac jeden z nich zvedla a oprášila. Vypadal, že je v jednom kuse, avšak pouze klamal. Jakmile ho otočila, začaly vypadávat různé komponenty.
„Skvělé. Majore, budeme potřebovat váš tablet,“ povzdechla si Mac.
„Podle toho na co,“ řekl Evan.
„Na to, abych si na něm udělala táborák,“ odsekla. „Potřebujeme se dostat k záznamům a zjistit, co se stalo.“
„Mně je to vcelku jasné,“ zavrčel a rozhlédl se po místnosti. „Co chcete vědět víc.“
„Jak, kdy a proč?... Co jsme udělali špatně,“ zavrčela. John i George zpozorněli. Oba tenhle tón znali až moc dobře. Jednoduše říkal ´Udělej, co chci a já ti za to nechám hlavu vcelku.´
„Upřímně, plukovníku. Je mi to zcela jedno. Chci se jenom dostat zpátky do naší reality.“
„Jo a já snad chci zůstat tady?“ vyštěkla. „Tohle je naše realita a evidentně se podělala kvůli tomu, že jsme skončili tady. My se musíme vrátit a napravit to. Máte děti, majore?“
„Ne,“ zavrtěl hlavou zaraženě.
„V tom případě nemůžete vědět, proč to chci změnit. Nejde mi až tolik o to, kolik lidí zemřelo, ale jde mi o to, že je mezi nimi i moje dcera. To je hlavní důvod, proč se chci vrátit zpátky. Jinak bych to nijak neřešila. Měla bych tady svého přítele a to mi ke spokojenosti celkem stačí.“
Zuzana poklepala Evanovi na rameno a něco mu pošeptala do ucha. Poslechl a hodil tablet Blackové. Ta jenom přikývla a připojila ho ke konzoli. V tu ránu se z jednoho panelu za ní vyvalily jiskry a vyletěl do povětří.
„Co to bylo?!“ vykřikl Lorne a vyběhl nahoru po schodech. Mac se jenom vyděšeně dívala na místo, kde zela prázdná díra.
„Ehm….asi moje chyba,“ hlesla. „Omluvte mě…musím pryč,“ vyhrkla. Odhodila tablet na nejbližší konzoli a odběhla na terasu.
„Její chyba?“ zavrčel major.
„Nechte ji být,“ ozval se konečně Sheppard. „Zkuste si představit, jak jí musí být. Není jednoduché vidět kostru svého dítěte, když jste ho naposledy viděli, jak spinká v posteli. I tak se divím, že nebouchla dřív.“ Evan chtěl něco poznamenat, ale stáhl se. Prostě nic neřekl.
„Co se děje, Ginny?“ zeptal se potichu John, když za ní přišel na terasu.
„Ujelo mi to. Zase,“ odpověděla a setřela si z obličeje slzy smíchané s dešťovou vodou.
„Pojď dovnitř.“
„Stane se to znova,“ zavrtěla hlavou. „Nechala jsem se zbytečně vytočit,“ povzdechla si. „Něco je tu špatně.“
„Celé tohle je špatně,“ upřesnil.
„Ne, jde o něco jiného. Slyším, co si myslíte a nemůžu to ovládnout. Nemůžu to zastavit ani kontrolovat. Kdybyste aspoň mysleli potichu. Je to hrozné,“ zavrtěla hlavou. „Tady je aspoň ticho.“
„Čím to je?“
„Mě se ptej,“ pokrčila rameny. „Dost na to, že mám v tuhle chvíli v hlavě sebe.“
„Jak se na to budeš cítit, tak přijď, ano?“ ujišťoval se. Jenom přikývla. Dal jí pusu a odešel dovnitř.
„Je v pohodě?“ zajímal se George a kývl směrem k terase.
„Nemám tušení,“ pokrčil rameny John a vzal si ho stranou od ostatních. „Má menší problém s telepatií. Nedokáže ji ovládat.“
„To není dobrý.“
„Není, když vezmeme v úvahu, že každý tady přemýšlí na víc jak sto procent. Nezávidím jí to.“
„Tak jo, lidi, co kdybychom tady přestali sedět a začali něco dělat?“ozvalo se nad nimi. Mac se právě vrátila z terasy. Vypadala sice jako by skočila do bazénu, ale jinak se tvářila, jako by se nic nestalo. Vykroutila si vlasy na zem a přeběhla ke konzoli s tabletem.
„Dovolíte, majore?“ zeptala se ledově a protáhla se mezi ním a konzolí. Současně vzala tablet a připojila ho. Na obrazovce se rozblikal poslední spuštěný program – autodestrukce.
„Nebouchne to, že ne?“ ujišťoval se George.
„Ne, dávno to nefunguje, jinak bychom tu nestáli,“ zavrtěla hlavou Mac a zrušila poslední příkaz. Objevila se hlavní obrazovka. Chviličku na ni jenom tak zírala, než si vzpomněla kudy k „palubnímu“ deníku. Chtělo to heslo vyššího důstojníka. Mac tam zadala svoje, ale nepovolilo jí to přístup. Vzhledem k tomu, že znala i Johnovo, vyzkoušela i jeho. Bohužel se stejným výsledkem.
„Majore, budeme potřebovat vaše heslo. Naše byly vymazány. Budeme doufat, že máte stejný přístupový kód,“ křikla. Lorne s kyselým výrazem zadal svoje heslo. Na monitoru se objevil seznam dní. „Bingo. Díky,“ pousmála se a začala listovat mezi zápisy. „Kolikátého je dneska?“ zeptala se.
„Druhého května,“ odpověděl Andy.
„Dík,“ přikývla Mac. V seznamu našla datum z předchozího dne. Rychle přelétla hlášení. Narazila na první zmínku o tom, že zmizeli a o jejich hledání. Zamračila se a přešla k dalšímu datu. Kromě dvou vět o tom, že je stále hledají a nenalézají, tam nebylo nic užitečného. Následujících pár týdnů se tam objevovala tatáž věta. Až po čtrnácti dnech je prohlásili za nezvěstné. Povzdechla si a přeskočila o pár týdnů dopředu. Skoro ke konci. Otevřela pátý záznam od konce.
„Je tam něco?“ zajímal s Winterson, když viděl, že Mac zpozorněla a naprosto hltá řádek po řádku.
„Ehm….jo,“ přikývla a usadila se pohodlněji. „Bohové se blíží. Tohle je pátý zápis od konce. Byla vyslána zpráva o pomoc k Eagerům a Wraithům, ale Bohové se blížili mnohem větší rychlostí, než mysleli. Potom tady je pár dalších záznamů. Povětšinou výsledky nějakých výzkumů, ale ani slovo o evakuaci,“ zamračila se.
„Třeba si mysleli, že to zvládnou,“ nadhodil Andy.
„Tak to pochybuju. Woolsey musel vědět, že proti Bohům nemají šanci,“zavrtěla hlavou Mac a otevřela další den. „Major Lorne dal povel k evakuaci….hmm…to brzo….“ ušklíbla se. Evan se zamračil. „Rozhodli se přesídlit na jinou planetu.“
„Tak jak je možné, že je našli?“ podrbal se na hlavě George.
„Nejsem jasnovidec,“ pokrčila rameny Mac a začetla se dál. „Vybrali planetu…kousek od stanoviště Alfa. Ještě týž den vzlétli. Bohové poškodili pár systémů, ale nic vážného ….další dva dny letěli.“ Tady se Mac odmlčela a začetla se.
„Napínáš nás,“ poznamenal potichoučku John.
„Jo…promiň…. Jakmile dorazili k planetě, Bohové už tam čekali. Okamžitě začali lidi posílat bránou. Píšou tady, že Rodney šel…“ tady se jí hlas maličko roztřásl. „Rodney šel pro Sárinku. Chtěl ji poslat domů.“ Musela na chviličku přestat. Tohle bylo moc. Zhluboka se nadechla a po pár vteřinách pokračovala. „V jednu chvíli se brána zavřela a znova nešla vytočit. Zelenka přišel na to, že Bohové poslali stopovací virus. Podle záznamů to musel být něco, co udávalo polohu Atlantis. Zbraně Bohů poškodili štíty. Atlantis šla k zemi. Náraz byl prudký. Podle dalších záznamů, které jsou místy hodně zmatené, se město roztříštilo na kusy a vojáci Bohů pronikli dovnitř.“
„A dál?“ vydechl Andy.
„Dál?“ opáčila. „Dál nic. Tohle je poslední zápis. To bylo vše, co se přepsalo z audio záznamu. Nikdo neměl čas během toho zmatku něco zapisovat, je to strohé.“
„Je možné, že žili ještě pár dalších dnů, jenom…“ hlesl George.
„Nevím, co by bylo lepší,“ zašeptala Mac a odložila tablet. Protřela si oči. Pohlédla dolů ze schodů. Leželo tam pár koster. Sešla k nim a podívala se na psí známky. První byl Chuck a druhý Lorne. Sedla si k nim.
„Uvědomuješ si, že to není tvoje vina, že ano?“ ozval se za ní John a položil jí ruku na rameno.
„Podívej se, jak umřeli,“ zašeptala a mávla rukou ke kostrám. „Chuckova lebka…“ ukázala prstem na hlavu. „Je tam díra. Asi na šířku nože….“ nechala větu nedokončenou. „A Evan…podívej se na ty žebra. Jsou na padrť.“
„Mučení?“
„Ne, zbraň. Možná telekineze,“ pokrčila rameny. Jenom přikývl a šel se podívat k ostatním. Mac ještě chvilku seděla. Najednou se jí zdálo, že se pod schody něco mihlo. Zamrkala a vstala. Znova ten stín. Přehnal se okolo schodů a zmizel ve dveřích u brány. Mac si vytvořila ohnivou kouli a opatrně se vydala za ním.
„Mac!“ zasyčel John. Nevšímala si ho. Vnořila se do chodby. Oheň v její dlani ozařoval skoro celou chodbu, ale nikde nikoho neviděla. Tenhle pocit měla už párkrát. „Co to vyvádíš?“ sykl za ní Sheppard.
„Měla jsem pocit, že něco…že tu někdo je,“ zamumlala.
„Jsi unavená.“
„Johne… proč mi v tomhle nikdy nevěříš,“ povzdechla si nešťastně. „Dost na tom, že by mě Lorne nejradši uškrtil. Tak aspoň ty mi to usnadni.“
„Promiň….jenom nemám dojem, že by tady někdo mohl žít.“
„Jo a ten Kurét tu byl na dovolené, ne?“ odsekla a pokračovala dál. Zahla za roh. V tu chvíli ji něco srazilo na zem. Vykřikla a hodila po neznámém ohnivou kouli. Trefila, ale neznámý běžel dál. Rychle se zvedla a utíkala k bráně.
„Někdo tu je!!“ zakřičela a rychle vyběhla po schodech. Zbytek se rychle postavil a sáhl po zbraních.
„Kdo?“ vyskočil Winterson.
„Jeden z Bohů!“ odpověděla Mac a hodila na sebe Johnovu bundu. Seběhla zpátky ke schodům a znova se vnořila do chodby. Tentokrát následovaná ostatními. Běžela pár chodeb v čele. Nevěděla, jak daleko od ní je zbytek. Na jedné z křižovatek se musela zastavit. Nebylo po něm ani vidu, ani slechu. Naštvaně kopla do zdi.
„Máš?“ zafuněl John.
„Vypadám na to?“ opáčila. „Ksakru.“
„Hele, není to ta laboratoř, o které se v deníku zmiňoval McKay?“ podivil se George a přešel k jedněm dveřím. Otevřel je.
„Je dobré do toho šťourat?“ ozvala se Zuzana.
„Nebojte se, nikdy to nefungovalo,“ řekla Mac a obhlížela si přístroj. „Je vypnutý,“ dodala. Viděla, jak skupinka tří z jiné reality neochotně nadupala do místnosti.
„Fajn, takže tady by někde mělo být nějaké vysvětlení?“ zeptal se Andy.
„Jo, Rodney nějaké důležité údaje, tedy podle deníku, nahrál do stroje. Bohové to pravděpodobně nepovažovali za důležité, tak to nechali tak, jak to je. Stejně nikdo nikdy nepřišel na to, k čemu to slouží,“ prohodil John. Všichni pokývli.
„Ehm, nechci být rejpa, ale má to dělat to, co to dělá?“ zamručela Zuzana. Pomalu se přesouvala ke dveřím. Nevěřila antickým podivným a neznámým strojům.
„V klidu, kapitáne, nic vám to neudělá. Kolem toho chodili všichni z Atlantis, ale…“ v tu chvíli se George zarazil. Stroj začal pištět a neviditelná vlna odhodila Zuzanu na protější stěnu. Žena narazila hlavou do tvrdé slitiny a svezla se bezvládně na zem.
Andy se k ní rozeběhl a snažil se zjistit, jestli se jí nic nestalo. Lehce ji propleskl. Nic, musel to několikrát zopakovat, než na něj pohlédla.
„Kapitáne?“ staral se Lorne, který stál vedle.
„Co je?“ zamručela a posadila se. Opřeli ji o stěnu. „Mám nejapnou otázku, ale je k věci,“ nahodila. Nechali ji pokračovat. „Nemáte někdo něco na jídlo?“ Snažila se myslet na něco jiného.
„Ona se vážně praštila do hlavy,“ poznamenal Evan, přesto si prohledával kapsy. Třeba by mohl nalézt nějakou zapomenutou tyčinku.
„Ne, pane, tohle je u ní normální,“ poznamenal seržant a zbytek rozhovoru směřoval k Zuzaně, „jak se cítíte?“
„Jako bych přeletěla zhruba celou místnost, praštila se do hlavy a podlaha se hýbala. Vynechala jsem něco?...Jo, už vím, ještě mi chybí něco na jídlo.“ Tímhle si vysloužila vražedný pohled od seržanta. „Ale díky za starost, Andy,“ zamumlala a zavírala oči. V tuhle chvíli oslovený zjišťoval, že je zle. Sedl si vedle ní.
„Odpočiňte si, madam,“ zašeptal. Kývl na ostatní, aby to nechali a věnovali se práci, kterou měli. Očima vyhledal Lorna. Mezi nimi proběhla nějaká komunikace. Nakonec velící přikývl a usmál se. V tu chvíli žena po seržantově boku usnula. Spadla muži na rameno a ztěžka oddechovala.
Podařilo se jim stáhnout veškerá data. Mac si je četla. Všechno patřilo k Rodneymu výzkumu. Věci, které považoval za důležité, uschoval. Samozřejmě si všimla nějakých antických dat, kterým nepřikládala moc pozornosti. Lorne však usoudil, že tam zůstanou a nikdo je nevymaže. Stejně tablet patřil jemu.
Rozhodli se pro další postup. Vzbudili kapitána, která do této doby tvrdě spala. Zuzana neochotně vyrazila s ostatními. Musela jít, i když se občas země několikrát zhoupnula. Nedala to na sobě znát, jen se přichytila nejbližšího. Postupem času se vše srovnalo.
Procházeli další temnější chodbou. Světla tady pronikalo jen málo, většinou z nějakých trhlin ve stěnách. Všude se válely trosky, prach a špína. Jenom horko těžko se prodírali dál a dál. Konečně se cesta maličko uvolnila.
„Au,“ sykla Mac, když procházeli kolem jedné ze stěn.
„Co?“ staral se John.
„Já nevím. Je to pryč,“ pokrčila rameny. „Prošla jsem kolem té zdi a rozbolela mě hlava.“zamračila se.
„Projdi kolem ní znova,“ pobídl ji John.
„Proč?“
„Dělej.“ Poslechla a kousek se vrátila.
„Dobře! Dobře! Něco tu nehraje, ale už kolem toho nejdu!“ vyjekla a odběhla kousek dál. George se napřáhl a pažbou Johnovy zbraně několikrát praštil do zdi. Roztříštila se. Potom už nebyl problém díru zvětšit. Za stěnou se objevila malá místnost a v koutku našli další krabičku. Ta jenom blikala a potichoučku vrněla.
„Nic to nedělá,“ zamračil se George. Major Lorne k zařízení připojil laptop a začal stahovat data. Netrvalo dlouho a Mac vykřikla a chytla se za hlavu.
„Vypněte to!“ zakřičela.
„Jak?!“ vyhrkl George, když viděl, co se děje.
„Vyhoďte to do luftu, rozstřílejte to, ale hlavně to vypněte, nebo se zblázním!!“ Slyšela tisíce hlasů, které nadávaly, křičeli, o něčem uvažovali… Bylo jedno, co říkaly nebo křičely, chtěla je umlčet. Cítila, jak s ní John zatřásl. Nevnímala ho. Ucítila, jak ji objal. V ten moment se ozvala ohlušující rána. Hlasy začaly ustávat. Zmateně se rozhlédla. John klečel u ní a ustaraně ji pozoroval. Místo přístroje byla díra.
„Mac….“ Jenom zakroutila hlavou.
„Musím ven, jinak nejspíš omdlím,“ vysoukala ze sebe bílá jako stěna. „Budu na terase o patro výš,“ oznámila a vypotácela se ze dveří. Všichni se báli jenom pohnout.
Mac se vrátila asi o půl hodiny později. Byla ještě pořád hodně bledá, ale už vypadala klidněji.
„Asi se vám nepodařilo zachránit nějaká data, že?“ povzdechla si a ukázala na díru ve stěně.
„Něco málo ano. Jenže je to anticky a neumím tak rychle číst,“ zamračil se Evan a zkoumal tablet.
„Můžu?“ zeptala se. Pokrčil rameny a podal jí ho. Odešla do rohu a posadila se. Začala číst staré antické záznamy. „Takže…“ ozvala se po chvilce. „Mám vysvětlení toho, proč jsem nedokázala sem tam ovládnout svoje schopnosti.“
„Ano?“ ušklíbl se Lorne.
„Ano, majore,“ přikývla nevzrušeně. „Je to určené pro špionáž. Vysílalo to na určité frekvenci a ten, kdo byl na tu frekvenci cvičený, mohl poslouchat cizí myšlenky. Problém je v tom, že je to tisíce let starý přístroj, který přežil zřícení, takže odhaduju, že se pokazil.“
„Špiclovat vlastní lidi? To je nechutné,“ zamračil se John.
„Není, je to jen opatrnost. Nepamatuješ, že Eagerové se od Antiků nedají rozeznat, dokud nezaútočí?“ zakroutila hlavou Mac.
„Takže už je vám dobře?“ zajímal se George o Mac.
„Ne, ale je mi mnohem líp. Konečně jsem zase v hlavě sama,“ pousmála se a podrbala se na hlavě. „Půjdeme?“
„Jistě,“ přikývl John a vyšel za ní.
Konečně zase narazili na jednu u prázdnějších chodeb. Oddechli si. Prachu a špíny měli dost. V jednom okamžiku zpoza rohu něco vyběhlo a přeběhlo to do chodby, kterou se chtěli vydat.
„To je to, co bylo u kontrolní místnosti!“ křikla Mac a vyběhla za postavou. Neznámý zmizel za nejbližším rohem, který zbytek vybral smykem.
„Kde je?“ křikl Green.
„Netuším. Běžte každý jedním směrem!“ křikla Mac a s Johnem se vydala chodbou rovně. Zuzana a Green šli doleva a Lorne s Georgem doprava. Žádná skupina nebyla zpočátku úspěšná.
„Podívej,“ zašeptala Mac a snažila se co nejopatrněji přiblížit k postavě, která se blížila k zatáčce. Podle paměti věděla, že se o tři metry dále chodba rozdvojovala. Kdyby neznámého vylekali, tak se pravděpodobně nedozví, kam zabočil. Čert nechtěl a sledovaný si jich všimnul. Rozeběhl se dále. „Volej ostatní! Chytnu ho!“ křikla žena.
„Opatrně,“ sykl John a vysílačkou oznámil situaci zbytku. Mac běžela, jak nejrychleji mohla. Snažila se neznámého neztratit z dohledu. Zastavila se na křižovatce cest. Zavřela oči a telepatií prohledala okolí. Maličko se pousmála. Našla ho. Byl schovaný v jedné šachtě. Potichoučku se připlížila a otevřela prudce dveře od větrací šachty. Ve tmě se tam krčil malý mužík s vousy.
„Vylez!“ štěkla Mac a vytáhla ho ven. Jenom něco vypískl. „Sklapni,“ zavrčela a přitiskla ho ke zdi. Nečekala od něho žádný odpor, takže ji celkem překvapilo, když se po ní ohnal a odrazil ji k protější zdi. Spadla na zem a on se vydal na útěk.
„Ženete se někam?“ pousmála se Petersonová, která se vynořila z postranní chodby, a namířila na něho zbraní. Mac se sesbírala ze země.
„Chytneš, jo?“ ušklíbl se John.
„Našla jsem ho…jenom na tom chytnutí budu muset zapracovat,“ zafuněla plukovník. „Nějak jsem neočekávala, že mě ten malej podvraťák praští,“zamručela. To už ale Green měl neznámého plně pod kontrolou. „Tak spusť. Kdopak jsi?“zeptala se Mac.
„Nic ti neřeknu.“
„Proč nemůžou být sdílnější?“ povzdechla si. Prohledala mu kapsy. Z jedné vnitřních vytáhla asi půl metru široký svitek. „Co to je?“
„Nic,“ zakroutil hlavou.
„Tak jo, lidi, držte ho.“
„Co chcete dělat?“ zajímal se Evan.
„On nám nic nepoví, tak to zjistím sama,“ vysvětlila. „Telepatie,“ dodala, když viděla nechápavé pohledy.
„Pallas,“ vydechl neznámý.
„My se známe?“zamračila se a marně si snažila vzpomenout. Ona a obličeje, to nešlo dohromady.
„Měla jsi být….mrtvá.“
„Pardon, ale nikdy nedělám, co se mi řekne. Tvoje jméno.“
„Damón.“
„Skvěle, tak seď v klidu,“ ušklíbla se a podívala se mu do očí. Byl to nejsnadnější způsob. „Vidíš, že to šlo,“ pousmála se a otočila se na své společníky. „Tohle neztraťte,“ podala svitek Greenovi. Ten ho pevně sevřel. „Dostane nás to domů. Pokud to přeložíme,“ dodala s povzdechem. „Je ovšem smutné, že tady žiješ sám.“
„To si nemyslím,“ zamručel a ušklíbl se. Odněkud se ozvalo zavrčení. Bylo stále hlasitější. Z nějaké velké trhliny se vynořili čtyři Kuréti. Damón jenom něco křikl a oni zuřivě zaútočili.
„Co jim řekl?!“ křikl George.
„Zabte je!“ odpověděla Mac a vytvořila ohnivou kouli, kterou mrštila po tvorovi. Ten padl mrtvý k zemi.
„Utíká!!“ zakřičel Lorne a rozeběhnul se za prchajícím bohem. Green chtěl přiložit ruku k dílu a zastavit zajatce, avšak příliš pozdě mu došlo, o co utíkajícímu jde. Damón srazil seržanta na zem. Dopadající muž upustil svitek a ten se zakutálel někam do tmy. Damónovi se rozsvítila dlaň a tu ránu měl svitek v ruce. Pokračoval v cestě dál, nehodlal se ničím zdržovat. Kuréti byli jenom tři, takže od nich měli za chviličku pokoj a mohli pronásledovat boha s návodem na cestu domů. Běželi chodbami za prchajícím. Nevěděli, jak dlouho jej pronásledovali, ale najednou dorazili ke konci chodby. Další postup jim znemožnila díra, když se rozhlédli, tak zjistili, že věž pravděpodobně pukla. Pod nimi se nacházela hloubka pár metrů. Damón jít jinudy nemohl, a tak jeden po druhém přeskočili do další části věže.
Všichni si oddechli, jakmile přeskočili a stanuli na pevné zemi. Po chvíli cesty vyskočil odněkud ze skuliny Kurét. Sheppard ho s přehledem zastřelil. Pokračovali dál. Dorazili na plácek dost podobný místnosti s bránou. Jen byl o něco menší. V tu chvíli se ze všech stran vyřítily zelené obludy a vojáci. Bylo jich okolo dvou desítek. Týmy začaly střílet i přes malý počet nábojů, který jim zbyl. Střely lítaly všude kolem. Zvířený prach poletoval vzduchem. Atlanťanům zbývalo už jen pár nábojů a Mac docházela síla k vytváření ohnivých koulí. Po chvilce začínala intenzita střel slábnout z obou stran. Nepřátelé se začaly najednou stahovat.
„Granát!“ zakřičel Andy a odhodil kulatou věc. Všichni se přikrčili a zbytek prchajících vojáků proletěl vzduchem. Všude bylo najednou hrobové ticho. Prach se usadil na zem.
„No teda.“vydechl George, když uviděl, co se stalo s místností. Jedna z mála místností, která zůstala celá, byla teď plná trosek.
„On s tím pitomým svitkem utekl,“ zavrčela Zuzana.
„Najdeme ho. Teda Mac ho najde, že?“ujišťoval se John a podval se na zmíněnou. Mackenzie sledovala něco za ním. Zadíval se jejím směrem. Lorne byl zrovna skloněný a otočený k nim zády. Pár metrů od něj se právě zvedal jeden zkrvavený voják.
„K zemi!“ křikla Mac, rozběhla se k němu a srazila ho k zemi. Ozval se výstřel a vzápětí další tři. Lorne se rychle vyškrábal na nohy. Během chvilky zjistil situaci.
„Ležte,“ přikázal, když se zohnul k Mac. Držela si krvácející na okrajích spálenou ránu na břichu. Celá se třásla. Přiklekl k ní.
„Johna…“ vydechla.
„Už jde,“ přikývl. „Podplukovníku, rychle,“ zakřičel.
„Mac…“ zašeptal John, když se dostal k ní. „Vydrž….“
„Potře…buju pomoc…“
„Zvládneš to.“
„Dej…mi…dej mi ruku,“ vydechla. Poslechl a pevně tu její sevřel. Z ničeho nic věděl, co chce udělat. Tázavě se na ni zadíval. „Je…to snazší,“ odpověděla. Přikývl. Svoji ruku nechala na ráně a druhou co nejpevněji stiskla Johna. Dlaň jí zářila oranžově. Sheppard jenom nestačil zírat. Cítil se, jako by měl chřipku. Najednou vše ustalo. Mac pořád prudce oddechovala, ale stisk povolila a ruka jí sklouzla na zem. Sheppard víc neviděl. Omdlel. Winterson se k oběma sklonil a zkusil puls. Měli jej slabý. Chvilku váhal. Pak vyhrnul tričko od Mac. Místo, kde měla být rána, bylo dokonale nepoškozené. Chvilku jenom udiveně mrkal sejně jako ostatní.
„Měli bychom tady zůstat,“ navrhl Lorne.
„Souhlasím,“ přikývl George.
Mackenzie se s trhnutím probrala a rychle otevřela oči. Automaticky si zajela na místo, kde měla být rána. Nikde nic. Oddechla si a rozhlídla se kolem. John ležel o kousek dál. Chtěla vstát, ale někdo ji zadržel.
„Lež,“ zašeptal George a podal jí vodu. Napila se.
„Je v pořádku?“ kývla k Sheppardovi.
„Jo, jenom spí. Probral se dřív než ty a znova usnul,“ odpověděl. „Ty bys ho měla napodobit. Zkus ještě usnout. Budeme tě potřebovat, až získáme ten svitek. Abys nás pak neposlala k dinosaurům.“ Jenom se pousmála. Za Wintersonem se objevil Lorne.
„Můžu s vámi mluvit?“ zeptal se a znělo to celkem nervózně. Mac jenom přikývla. George odešel. „Chtěl jsem vám poděkovat.“
„A za co?“
„Měl střelit mě.“
„Pokud po tom tolik toužíte, majore, podejte mi pistoli, já vás střelím a pak vám dokážu, že to léčení fakt zabírá. Jenom vy jste takový exotický případ,“ odsekla.
„Věřím vám…jenom…“
„Jo….jenom vám to muselo dojít, až když jste viděl moje vnitřnosti, co?“ ušklíbla se. „Je to tak vždycky, takže mě to ani nějak nedojímá. Omluva se přijímá,“ odpověděla stejně chladně, jako se k ní choval celou dobu on. Nevěděl, co má říct. V její tváři nebyl výraz. Jakákoliv emoce. Netušil, co si myslí. Zato Mac se celkem slušně bavila. Nezlobila se na něho. Chápala, proč se tak choval.
Evan udělal jeden z nerozhodných pohybů rukou, konečně ji natáhl k plukovníkovi. Ta chvíli dělala, že váhá, ale nakonec ji stiskla a usmála se.
„Dobré ráno, Šípkový Růženku,“ pousmála se Mac, když se John probudil. Seděla opřená zády o zeď a celou dobu ho pozorovala. Jenom zamrkal a rychle se posadil.
„Jsi v pořádku?!“ vyhrkl.
„Jsem…díky tobě. Omlouvám se. Dělala jsem to poprvé. Přehnala jsem to.“
„Hlavně, že jsi v pohodě,“ usmál se a sedl si.
„Unavený?“
„Trošku.“
„Omlouvám se. Bylo to maličko sobecké.“
„Mac…“ pousmál se a přešel k ní. „Je mi opravdu fajn. Nic to nebylo.“ Mávl rukou. Chtěla ještě něco říct, ale John ji políbil. Zajela mu rukou do vlasů. V tenhle moment jí bylo jedno, co se děje..
„Ehm…neruším,“ hlesl George, když se objevil v místnosti.
„N-ne,“ zašeptala Mac červená od hlavy až k patě.
„Evidentně je vám lépe,“ usmál se.
„Jo. Můžeme vyrazit ulovit Damóna,“ prohlásila a zvedla se.
„Skvěle,“ zaradoval se. Vyšli za ním. V další místnosti, kde se původně bojovalo, čekal zbytek.
„Jdeme?“ zeptala se Mackenzie.
„Jste si tím jistá?“ zapochyboval Andy.
„Samozřejmě,“ přikývla. „Nemusíte jít, pokud nechcete. Ale já jdu,“ zamručela a seběhla ze schodů. „Damón krvácel, půjdeme po stopách. Ten svitek potřebujeme.“
„A kdo ho přečte?“ ušklíbla se Zuzana.
„Třeba já. Pokud to bude něco, co umím,“ pokrčila rameny Mac a vydala se po krvavé stopě. Nešli dlouho. Kapky krve se po chvilce začaly měnit v louži. Mac se zatvářila spokojeně. Dorazili ke dveřím. Když je chtěli otevřít, nešlo to.
„Sněhuláček?“ podal John s úsměvem Mac C4.
„Jistěže,“ pousmála se a z trhaviny začala něco vyrábět. „Ale dneska sněhuláček odpočívá. Dneska to bude sloník.“ Za pár chvil na dveřích trůnil maličký sloník. Zuzana, Andy a Evan jenom nechápavě koukali. „Kryjte se.“ Zaběhli za roh a George slona odpálil. Ozvala se detonace, která otřásla věží. Vzápětí se ozvaly další rány a ze stropu se sesypal prach. Kousek od nich spadl pilíř.
„Whouuhu,“ vyjekla Mac a opatrně se podívala do místnosti. Damón ležel v rohu celý zakrvácený a nehybný. John a Andy se nad něho postavili se zbraní.
„Co hledáme?“ zajímal se Evan a shodil ze stolu nějaké knihy.
„Svitek,“ odpověděla Mac. „Je asi půl metru široký a měl by mít pečeť. Sice odtrženou, ale měl by i mít.“ Začali hledat. Copak o to, svitků tady byla spousta, ale žádná s červenou pečetí.
„Mac…probírá se,“ zavolal John.
„Budeme doufat, že mu to moc nepomačkalo mozek. Potřebuju to z něho dostat,“ povzdechla si a počkala, než se Damón probral. „Ahoj. Vezmu to stručně, protože nemáš moc času. Kde je ten pitomý svitek, který si měl v ruce?“
„Ti?“ hlesl starořecky.
„Dopr…Metakino ta periechomena tis othonis.“ Jenom zakroutil hlavou. „Tvoje mínus,“ pokrčila rameny a podívala se mu do očí. Nejsnazší cesta. Muž najednou vykřikl. Mac se rychle stáhla. Byl mrtvý. „To já ne,“ vyhrkla rychle.
„Máš to?“ zajímal se John.
„Jistě,“ pousmála se a přešla do jednoho z rohů. Prudce dupla do podlahy a ta se v mžiku probořila. Objevil se tajný úkryt. V něm ležel svitek. „Mám tě,“ zašeptala Mac a jemně ho vzala. Zvenku se ozvalo vrčení.
„Přátelé?“ tipoval Lorne.
„Jo. Pojďme. Až moc rádi se tulí,“ pobídl je nervózně George. Vyběhli ze dveří. Zprava se k nim blížili zelené příšery. Rozběhli se na druhou stranu. Jejich cíl byla opět kontrolní místnost. Kličkovali chodbami, jak nejrychleji dovedli, ale příšery měli stále za sebou. Střelivo už jim dávno došlo. Mac chtěla běžet jako poslední, ale při každém pokusu ji John chytl za ruku a táhl ji za sebou. Po chvilce rezignovala. Konečně se opět objevili u díry z jedné části věže na druhou. Okamžitě ji přeskočili. Příšery je doháněly. Jakmile se objevily u díry, zarazily se. Skupinka prudce oddechovala a pozorovala z několikametrové vzdálenosti Kuréty, kteří se neodvážili skočit. Kuréti jenom nervózně přešlapovali, než se jeden z nich rozběhl a odvážil se skočit. V tu chvíli se vzduchem mihla ohnivá koule a on skončil o pět metrů níž.
„Dobrá trefa,“ uznal Green.
„Dík,“ přikývla Mac. Když si vydechli, vydali se dál. Stejnou cestou, jakou přišli. V kontrolní místnosti si konečně mohli oddechnout. Prozatím byli v bezpečí. Mac opatrně rozmotala svitek. Místy byl nečitelný a ona jen doufala, že to nejsou důležité části. Sfoukla dolů prach.
„Přečteš to?“ zajímal se John.
„Já….nevím, Johne,“ přiznala. „Potřebovala bych tady svůj notebook a poznámky a …“ zarazila se, podívala se na ostatní a rychle vstala. „Počkejte tady!“ vyhrkla a jemně položila svitek na zem. Seběhla ze schodů a proběhla dobře známou cestou k další díře. Seskočila dolů a venkem doběhla k další věži. K věži, u které byli první. Vlezla dovnitř a skrz trosky se dostala před svůj pokoj. Přede dveřmi se zarazila. Nebyla si jistá, jestli chce jít dovnitř. Chviličku tam jenom stála. Nadechla se a vešla dovnitř. Nechtěla se dívat do dveří nalevo, ale nic jiného jí nezbylo. Rychle se podívala na noční stolek, kde si notebook většinou nechávala. Kus nábytku ležel o dva metry dále, než byla zvyklá. Povzdechla si a začala se přehrabovat v troskách. Prohledala všechno. Skříně, poličky, šuplíky. Nikde nebyl.
„Vzpomeň si, sakra,“ zavrčela. Pak se pleskla do čela a klekla si na zem k posteli. Byl pod ní. Vzpomněla si, že když uklízela, zasunula ho pod postel, aby to vytvářelo dojem aspoň chvilkového pořádku, který byla Sarah schopna za pár minut zničit. Vytáhla ho a chtěla vstát, avšak zaujala ji jiná věc. Johnova kytara. Přeběhla na druhou stranu postele a vytáhla ji. Byla zaprášená, ale jinak v pořádku. Vzala ji, potom se sehla na zem pro pár čtverečkovaných papírů a vyběhla pryč.
„Co to sem táhnete?“ zamručel znuděně Andy, když se objevila zpátky.
„Kytara. Žertuješ? Ona to přežila,“ vydechl John a jemně si ji vzal. Mac jenom přikývla a po tváři se jí mihl úsměv.
„To jako budeme zpívat, nebo co?“ zamumlala Zuzana.
„Ne, jenom tady podplukovník je na ní maličko závislý,“ vysvětlila Mac a papíry hodila na zem. „Doufám, že máte svoje tužky,“ poznamenala a hned si ze pár vzala. „Já na to jdu psát překlad a vy si zahrajte třeba piškvorky,“ mávla rukou. „Majore, můžu zase zneužít váš tablet?“ Lorne jí ho beze slova podal. „Díky.“
„My zajistíme okolí,“ řekl Evan.
„Věřte mi, majore, to byste ho musel jistit dlouho. Nebude to hned. Sedněte si pěkně na místa, kde máte rozhled a u toho odpočívejte, když teda chcete mít přehled,“ zamručela Mac. Zuzana pořád nechápavě hleděla na nástroj v Johnově ruce.
„No co. Byla drahá,“ odpověděl. Mac zpozorněla.
„Říkal jsi, že ti ji dal jeden starý přítel, který si koupil novou a věděl, že o tuhle stojíš,“ zavrčela nebezpečně Mac.
„No….víš….“ hlesl nervózně John.
„Kolik?“
„Co kolik?“ dělal, že nechápe.
„Kolik ten krám stál?“
„Ehm…mohlo to být horší,“ odpověděl vyhýbavě.
„Tak kolik?...300 dolarů?...500?“
„Tři tisíce,“ zašeptal sotva slyšitelně.
„Kolik?“ vydechla Mac a byla si jistá, že se přeslechla.
„Tři tisíce.“
„Tři tisíce čeho? Korun, leva, rublů, jenů?“
„Dolarů.“ Mac zalapala po dechu.
„Tři tisíce dolarů?“ zašeptala. „Ty tři tisíce dolarů, za které měla Sarah dostat nový nábytek?“ zavrčela a postavila se.
„Nakonec jsme ho ale koupili,“ namítl a ucouvl. Zhodnotil situaci a zjistil, že to evidentně neuhraje ani na remízu.
„O dva měsíce později a ještě za pomoci mého otce!!“ vyštěkla. „Ty....ty peníze byly… asi tě praštím,“ vydechla.
„Mac…“ snažil se ji chytnout za ruku. Ucukla. Prudkým pohybem chňapla po svitku, druhou rukou vzala notebook a seběhla po rozbořených schodech dolů. Uvelebila se na posledním schodě. Svitek si rozložila před sebe a notebook propojila s tabletem.
„Ignorantko!“sykl za ní John. Ale jenom tak potichoučku. Za ta léta ji znal dobře, takže věděl, že kdyby to slyšela, nějaký čas by s ním nepromluvila.
Mac se zvedla a podívala se na hodinky. Nevěřila, že od doby, kdy si k tomu sedla uplynuly už čtyři hodiny a ona stále neměla víc, než jeden odstavec.
„Jak to jde?“ zajímal se John, když si všiml, že se postavila.
„Pomalu,“ vydechla. „Je to slátanina několika jazyků. Je tam řečtina, antičtina, arabština, snad ruština… já nevím. Je toho spousta. Je to ten největší mišmaš, který jsem kdy viděla. Musím si dát pauzu.“
„Jasně,“ přikývl Sheppard. Mac vyšla pomalu po schodech a zamířila na terasu. Pořád pršelo. Nechala kapky, aby jí padaly na tvář.
„Tak co, jak je na tom s tím překladem?“ zajímala se Petersonová
„Nemám tušení. Neřekla nic konkrétního,“ pokrčil rameny John a vzal do ruky kytaru. Začal vydrnkávat nějakou melodii a pobrukovat si.
„Máš to špatně. Je to o tón výš,“ upozornila ho Mac, která se vrátila.
„Nemám,“ namítl.
„Máš. Vím, co zpívám, ne?“ usmála se.
„Zpíváte?“ podivil se Evan.
„Jo… vždycky večer,“ přikývla. Evan se maličko zamračil.
„Jdu se vrátit zase ke svému papírovému příteli,“ povzdechla si.
„Myslíte, že to budete mít do tmy?“ zeptala se Zuzana. Mac se podívala ven, začínalo se stmívat.
„Ani nápadem,“ zavrtěla hlavou a sešla zase na poslední schod. George s Johnem se rozhodli, že než padne úplná tma, zaběhnout ještě rychle do jídelny pro zbytek čuníka. Za pár minut se vrátili i s večeří. Petersonová jenom zoufale zakňučela.
„Je mi líto, kapitáne. Meruňky jsme snědli a nic jiného není,“ řekl George a dal flák masa na pánev a tu celou nad oheň.
„Dám si kousek,“ hlesla Zuzana.
„Hlad?“ usmál se Winterson. Jenom přikývla.
„Mac!...“ křikl John. Zvedla hlavu. „Pašík se po tobě ptá!“
„Nemám hlad,“ zavrtěla hlavou a sklonila se zpátky k překladu.
„Něco ti tu nechám,“ řekl. Přikývla. Venku se pomalu setmělo. Všichni se shodli na tom, že by bylo nejlepší jít spát. Byli tak unavení událostmi dnešního dne, že za pár minut usnuli.
„Tady snad nikdy nepřestane pršet,“ zamračila se Zuzana další den ráno, když se už všichni vzbudili.
„Se divím, že tady ještě není potopa,“ zamručel Andy a protáhl se. Vzal si kousek masa ze včerejší večeře.
„Hm,“ zamručel John a rozhlédl se kolem sebe. Trošku čekal, že u sebe najde Mac. Šel se podívat na schody. Ležela stočená v klubíčku na jednom z nich. Vedle ní byl pořád talíř s jídlem, kterého se ani netkla. Sešel k ní dolů a přikryl ji svojí putovní mikinou. Celé dopoledne prozkoumávali přilehlé laboratoře a okolí, hráli hry na čtverečkovaném papíru nebo jenom podřimovali. Mac se probudila až okolo poledne. Neuvědomila si, kde zrovna je, a tak se ze dvou schodů skutálela dolů.
„Auvajs,“ zaskučela a zvedla se.
„No konečně,“ pousmál se John a seběhl k ní. Mac si zívla.
„Usnula jsem až k ránu,“ zamručela a protřela si oči.
„A jídla ses ani netkla,“ zamračil se.
„Tak buď jedno, nebo druhé,“ odpověděla. „Zbývá už mi jenom pár řádků. Musela jsem usnout.“řekla a posunula svitek trošku výš.
„Sněz aspoň tenhle kousek.“
„Nechci. Dala bych si kafe,“zavrtěla hlavou a znova se ponořila do překladu.
„MÁM TO!“ vykřikla Mac asi o hodinu později. Rychle se postavila.
„Skvěle!“ pochválil ji John s úsměvem. „A co teď?“
„No já nevím,“ hlesla nejistě. „Je tady jeden úryvek, který by odpovídal….i obsahem a tak…tomu, že nás to hodí zpátky domů.“
„Ale co my?“ zeptala se Zuzana.
„Nevyřešili bychom to, až bychom se vrátili do našeho času?“ opáčila Mac.
„No to jo…vám je to jedno. Vy se vrátíte domů, ale co my?“ zaprskala Petersonová.
„Tak teda myslím, že pořád lepší, než zůstat tady,“ zamračila se Mac.
„Fajn. Tak dělejte,“ pobídl ji George.
„Jste si tím jistí? Protože já ne,“ hlesla.
„Víš, kdyby…“ začal John.
„Vím,“ přikývla. Rozmotala svitek dokonce. Zhluboka se nadechla. „Připraveni?“
„Ani ne,“ zakroutil hlavou Lorne.
„Tak jdem na to,“ vydechla. Začala předčítat starověké verše. V tu chvíli se s nimi začalo všechno točit. Mac se snažila a četla dál. Písmenka se jí rozmazávaly. V tu chvíli vše zčernalo.
Tak a závěrečná část bude až bude, protože máme menší technické problémy...