Dovolím se tu mezi vás vecpat se svým osobním názorem
Mě osobně zaujala už pilotní epizoda. Pravda, měla své slabší chvilky, ale pro mě byl úžasný zážitek ji číst. A s dalšími a dalšími epizodami jsem se do Horizontu zažírala víc a víc.
I Alex Rubit, tvůrce a, řekla bych, hlavní scénárista říká, že mívá občas chuť pilot předělat a napsat znova. Přece jenom si musíme uvědomit, že v době, kdy první epizoda vznikala, Alex ještě ani v nejmenším nepřemýšlel o tom, že by seriál mohl být zveřejňován.
Často se taky naráží na podobnost epizod se Star Trek: Enterprise a musím říct, že ty narážky mají něco do sebe. Z Enterprise jsem sice viděla jen prvních pět epizod a vážně, příběh i postavy jsou hodně podobné. Ale z reakcí ostatních fanoušků se dá říct, že později už tyhle podobnosti mizí a minimálně druhá série už se jich zbavila úplně. Uznejte, je těžké být naprosto originální, když je člověk fanouškem sci-fi, což Alex stoprocentně je.
Jestli se teda někdo nedokáže první epizodou prokousat, radila bych, aby to nevzdával, protože může o hodně přijít

Troufla bych si říct, že každý seriál se dá pochopit i bez pilotní epizody, takže se s chutí klidně pusťte do dalších dílů. Ty jsou jednak kratší (délka je určitě jeden z hlavních faktorů, které můžou čtenáře od pilotu odradit) a taky mají podle mého skromného názoru i víc šťávy.
Další bod: formát scénáře. Už jsem se o tom někde tady zmiňovala
Scénáře jsou prostě jiná forma psaní. Tak jako máme prózu a poezii (vyčítá snad někdo Máchovi, že svůj Máj napsal ve verších a ne jako "normální" povídku?), máme i klasické novely a scénáře. Obojí má své zápory i své klady. V klasické fanfiction psané tím "normálním" způsobem je podle mého názoru třeba pořádně si pohrát se slovy, aby zaujala. Nedá se psát suchým způsobem. Popisy prostředí a dějů ve scénáři naopak tímhle suchým stylem psát můžete, hlavní jsou rozhovory, kde si zase musíte vyhrát.
Všechno je o zvyku. I četba poezie se musí "učit" a člověk, který to neumí nedokáže uvěřit milovníkovi básní
A abych to nějak zakončila (protože jsem se vážně rozjela a měla bych vědět, kdy skončit

), dneska ráno (nebo spíš včera v noci, podle toho, jak se na to díváte) jsem psala Alexovi, aby věděl, že překlady pokračují a ještě dlouho pokračovat budou. A ten klučina mě překvapil, že stránky s překladem pravidelně sleduje

Každopádně ho těší, že se Horizont dostal i za hranice anglicky mluvících zemí.
"Ty jsi jako Windows. Všechno se ti musí vysvětlovat třikrát a pokaždé jinak, abys to pochopila," řekl o mně můj brácha.
"Ufff. Proč zrovna já musím mít takové dítě..." řekl o mně můj táta.
"Zhyň, ty potvoro pekelná," řekl mi Víťa.
"Fakt jseš obdivuhodně hodná," řekla o mně Šárka.