Tak...a je to. Právě jsem to dokoukala. Ze seriálu už nic nezbývá. It's over now.
Jak se cítím...to je to nejhorší. Zklamaně, hodně zklamaně. A bohužel ne ani tak pro to, že to skončilo (to jsem cítila tři díly před koncem), ale jak to skončilo. Protože se mi to moc nelíbí. Přesto, že poslední dvoudíl byl velmi silný v prožitku. Nevím, jak se budu cítit zítra, tohle jsou ty bezprostřední pocity po dokoukání, ale...mrzí mě to. Představovala jsem si to poněkud jinak. Sice nevím přesně jak, ale jinak. Trápí mě to, protože když se ohlédnu zpátky, cítím, jakoby tím celý příběh v mých očích něco ztratil. Což bolí víc, když člověk něco miluje a tak intenzivně to prožívá.
Ale trochu od začátku...sedmá série:
Měla dobré i špatné díly. Nevím, zda bych ji hodnotila lépe, jak tu šestou, řekla bych nastejno. V hodnocení ovšem hodně nabraly ty poslední díly (i když první dva z těch deseti nic moc).
O něčem jsem již mluvila v jednom z předchozích příspěvků. Celkově...teď spíš myslím na konec. Prostě něco dobré, něco ne.
A celkově seriál ve stručnosti - nejlepší sérií byla pro mě nejspíše pátá. Nejmilovanější postava...Elim Garak. Proč, to viz níže.
Toto je spoiler!!!:
|
Sekce 31 - líbil se mi díl, kdy Julian s Milesem pátrali v paměti Sloana. Ale líbilo se mi to pro ně samotné, pro jejich činy a ukázku krásného přátelství. Myšlenka Sekce 31 je sice zajímavá, nicméně díl, který byl o jejích intrikách, mě naprosto nezajímal. Tohle prostě nemusím a kdyby byl seriál o Sekci 31, nezajímal by mě. Intriky...ano, pokud jsou součástí něčeho většího a nejsou na každém kroku. Ale osobně mám raději přímější způsoby...nebo aspoň ne tak intenzivně intrikánské. (Třeba In the Pale Moonlight se mi líbilo...a teď nemluvím o tom, že tam byl Elim...je tedy fakt, že tam mě zaujalo ta morální stránka věci, ale nastrčené to bylo parádně .) |
Nejlepší sérií byla pro mě nejspíše pátá. Nejmilovanější postava...Elim Garak. Proč, to viz níže.
Elim Garak
Toto je spoiler!!!:
|
Garaka jsem si bohužel do sytosti neužila. Tedy ne, že bych to u sebe čekala, to stejně ne, bohužel však to k nasycení bylo vzdálené pár světelných let. Doufala jsem jednak ve větší podíl času, kdy bude v záběru, tak hlavně ve větší roli, kterou zaujme. Ne, že by tam měl nějakou nicotnou, ale doufala...ne, čekala jsem přece jen něco víc. I když pár scén tam pěkných měl...i když potencionálně stejně nevyužitých. A mmch., nejen, že ztratil vše, co jsem vyjmenovala v jednom z minulých příspěvků, ale...co přesně bylo míněno tím, že se "některé věci napraví"? To, že již nebude v exilu...ano, to jediné. Ovšem, rozšířím teď trochu seznam pohrom...Cardassia je zničené místo s bezpočtem obětí. Může se obnovit, ano, ale bude to trvat. Protože to, jak to s ní je teď...obrázek zničené Cardassie Prime a vyčíslení obětí války, je poměrně dostačující. A Elim to pěkně řekl...kolik toho bylo ztraceno, životy, způsob života, kultura... A co dál - je tam sám. Jediný blízký Cardassian - Mila - je také mrtvá (interakce s ní byla mmch. velmi pěkná). Paráda...koukám, že si hodně polepšil (ok, válka skončila a on je na Cardassii, ale...cena je dost vysoká). Elim mi bude hrozivě chybět. Ty jeho postranní pohledy, šibalské úsměvy, ironické či tajemné poznámky (ty jsem mimochodem trochu postrádala už poslední cca dvě série) a vše ostatní. Tu postavu jednoduše hluboce miluji a doufám, že to přetrvá i poté, co mě přejde ten intenzivní pocit, který z celého seriálu mám. |
Ezri
Toto je spoiler!!!:
|
...mno, můj názor na ní se moc nezměnil. Jadzii jsem měla raději, ale možná, kdyby měla Ezri víc času...nevím. I když mi přišlo, že na jednu sérii měla prostoru až dost (i když naštěstí ne tolik, aby mě to začlo štvát). Nemám ráda, když nová postava dostane najednou polovinu prostoru, aby se dívaci s ní mohli "víc sžít" a ostatní tím trpí - což bych mohla říct o jiném seriálu. O tom s Julianem jsem se tedy už dozvěděla...ne, v poho, Spikeu ...proč ne. Zas tak moc mě to ale nebere. |
Odo
Toto je spoiler!!!:
|
Ó, ano, můj drahý Odo. Měl velmi dobré díly. Vlastně tak nějak celkově. Mno, taky je to má drahá postava, že, tak se není tak čemu divit, když to říkám. Ovšem, tím posledním mě neskutečně zklamal. Po tom všem, co udělal, co prožil, o co se snažil, ...co měl s Nerys... po tomhle všem prostě odešel? Já chápu, že vždy toužil po návratu ke svým lidem, ale myslela jsem si, že miluje ty "solids", které má, dostatečně na to, aby s nimi zůstal. Ale on neodešel jen uzdravit svůj lid, ale připojit se k němu. A po tom všem, o čem přesvědčoval celou tu dobu...když konečně získal Nerys, tak ji prostě opustí? Tohle já nedokážu zkousnout. To je pro mě důvod, aby v mých očích poklesl. A je mi to tak hrozně líto... . A vlastně je to taky hlavní důvod, proč jsem z konce zklamaná. (A dodatek...další mínus dostal za to, jaká byla jeho poslední slova Quarkovi...jak tohle mohl říct...i když by to tak nemyslel...jak mohl... .) |
Dukat
Toto je spoiler!!!:
|
Jo, pro něj jsem měla vždycky slabost. Jistě, vždy byl tím egoistickým hajzlíkem...mno, potom se změnil na fanatického šílence...což je poněkud horší. Zvláště na konci (i když ten nápad se mu musí nechat ...ale s Winn v posteli...eehhhghh, tomu říkám oběť...). Mno, těmi posledními díly...je mi to líto. Nevím, přála jsem si, aby zemřel víc...hrdinsky. Nejlépe při obraně Cardassie...to byla původní myšlenka (protože jsem si nemyslela, že by seriál přežil...i když...je teď s Přízraky...hmm). Ale "ten" Dukat, kterého jsem měla nejraději, zemřel, když zemřela Ziyal. |
Damar
Toto je spoiler!!!:
|
Zpočátku mě pěkně štval. Jednak kvůli tomu, co udělal na Terok Nor/DS9, ale i pak, kdy ho člověk neviděl jinak, než s kanarem u tlamy. Ale musím říci, že si získal mé sympatie, když konečně začal něco dělat, vzepřel se a jeho jednání bylo i moudré. I když jsem čekala nějakou konfrontaci s Dukatem "zabils mi dceru, kterou jsem miloval, ale to je v poho...šílenství to vyřešilo, budem zas kamarádi" nebo pak doufala i v něco s Garakem "zabils mi někoho, kdo mi byl velmi blízký" (takhle, neříkám, že Elim Ziyal miloval stejně, jako ona jeho, nebylo to tam moc jasně řečno, ale jsem přesvědčená, že ji miloval velmi silně, ať už tak či onak). Tedy, chápu, že zájmy Cardassie jsou mnohem důležitější a nečekala bych, že se zachová jinak, nicméně alespoň věta dvě by nezaškodily . A na konci zemřel hrozně rychle...(ok, ono se blbě umírá pomalu po takovém zásahu, ale...víte, co chci říct...jeho smrt jsem si představovala trochu jinak). |
Quark (a Rom a Nog)
Toto je spoiler!!!:
|
Na to, že jsem ho zpočátku zas tak moc nemusela, během sezón se změnil. A přitom má stále něco svého. Ale tenhle "nový" Quark se mi líbí mnohem více. I když nevím, jak moc bych měla říkat, že je to stále Ferengi, když přišly ty nové reformy na Ferenginaru . Nog ušel dlouhou cestu a Rom, toho jsem od té doby, co se stal technikem, měla taky raději. On byl vždy takový...hodný...a nepříliš chytrý...i když, někdy se mi zdál chytrý dost. |
Sisko (starší a mladší)
Toto je spoiler!!!:
|
Hmm, tak teď nějak úplně nevím, co bylo myšleno tím, jaká to bude s prominutím svině...aspoň tak mi to vyznělo. Co udělal tak strašného, nemorálního a neetického? Nejhorší, co mě napadá, bylo to v In the Pale Moonlight, což už jsem označila jako ne tak hrozné, jak bych myslela. Hmm . A teď vezmu konec...mno, přijde mi to trochu divný, taky trochu násilný (jako celkově konec s problematikou Path-Wraiths), i když celkově...je mi to celkem jedno. I když jsem to čekala trochu jinak, jako s tím, že bude trpět, když se ožení. Čekala jsem něco drastičtějšího. Ale jasně, kdyby to potkalo třeba Milese, mluvila bych jinak . A Jake - jako dítě se mi docela zamlouval, ale jak vyrostl, tak docela ztratil. Nevim, nepřipadal mi moc zajímavě. Občas mě s tím svým novinářstvím i trochu lezl na nervy. A nemohu si pomoci, jakoby tím, že vyrostl, něco ztratil v uvěřitelnosti...jakoby ten herec hrál hůře??... . |
Miles a Julian
Toto je spoiler!!!:
|
Milovala jsem, když byli Miles s Julianem pospolu. Přátelství . Myslím, že jsem se k tomu i k nim už docela dost vyjadřovala, tak vás nebudu nadále trápit . Jo a o Alamu si musím přečíst víc (ehm...Alamo...to je skoro jako Alaimo...Marc...herec Dukata ...jj, ds9 mi teď připomíná všechno...a tenhle příklad byl ještě příliš jasný). |
Kira
Toto je spoiler!!!:
|
Zpočátku mě trochu štvala se svým vlastenectvím a nenávistí ke všemu nebajorskému. Což bylo pochopitelné, ale to mi k hodnocení stejně moc nepřidalo . Ale pak už se to zlepšilo. Jak už jsem říkala, líbibila se mi její přímost. Taky neústupnost a odvaha. Méně už její víra, ale přesto, jak moc věřila, to nebylo ukázáno tak, abych ji označila za slepého fanatika. To rozhodně ne. Pak jsem tedy ještě nemusela to její těhotenství (a porod...bohové, proč musí být v každém seriálu těhotný ženský (jj, jde to tak dlouho, že se to nějaké herečce podaří, že) a že tam musí být vždy i ten porod??? ). Líbila se mi taky její interakce s Dukatem . A pak je tu, samozřejmě, Odo. Tedy byl. Milovala jsem jejich scény. Milovala jsem, když se dali dohromady. Nechci se opakovat, říkala jsem to už u Oda, ale...ani u ní to nechápu. Tedy ne, že by s tím mohla co dělat. Nevím, třeba chápu, že ho v díle Chiméra chtěla nechat jít, ale nechápu, proč tady. Nějak se mi to nezdá stejné. Moc se k sobě hodili a teď je to ztraceno. Je mi to hrozně líto.  |
Ostatní
Toto je spoiler!!!:
|
Worf...názor se nezměnil od posledka. Vic - ten hologram se mi líbil . Vlastně tím, jak si sebe uvědomoval a jak "žil" (jako prožíval, ne jen existoval), mi trochu připomíná mého milovaného Holodoktora z Voyageru . Až na ty písně...tohle není zrovna můj šálek čaje. Možná tématické, ale...kdyby je nezpíval celé, byla bych raději . Ale stejně, byl to fain člověk...kam se hrabe poradkyně, že . Takovýho bych chtěla mít doma (mno, nebo někde blízko ). Winn - ta mě docela překvapila, nemyslela jsem, že dojde až na to, že bude chtít osvobodit Path-Wraiths. |
Milovala jsem všechny malé scénky, zdánlivě nezávazné, s různými postavami (samozřejmě nejlépe těmi mnou oblíbenými), které říkali něco o nejrůznějších vztazích, malých radostech i starostech, vtípcích...prostě té jiskře, která okořenila dění na stanici. To já na seriálech či filmech ráda. Něco mimo hlavní příběh, něco uvolňujícího, vypovídající o atmosféře či postavách. Jaké to je, když zrovna nezachraňují svět. Malé události, které se normálně stávají. Tady těch scén pár bylo. Víc, než jen pár, což velmi oceňuji.
A co říci k závěru...
Toto je spoiler!!!:
|
Nejsilnější okamžik v posledním díle (a možná vůbec...?, možná ne...? v tom okamžiku, co jsem se dívala, ale šíleně silný) bylo to, jak se lidé ohlédli do minulosti, flashbacky, které jsme mohli vidět, to dobré, co se v minulosti stalo, to byly velmi silné scény...aspoň pro mě. Protože připomínaly, jaké to bylo, co za sebou zanechali...ale co už se taky nikdy nevrátí.
Hmm...nemám moc ráda změny. Jsem poměrně konzervativní člověk. Tedy, záleží na to v čem, jistě. Takhle, mám ráda vývoj, ale řekněme, že ne vždy jde tím směrem, kterým by člověk chtěl. A vlastně, i když jde, něco se tím ztrácí. Měla jsem ráda první série, kdy vše tak prozkoumávali, měla jsem ale ráda i ty další, kde už se rýsovala hrozba. A nakonec přišla válka...a zase odešla. Měla jsem ráda to prozkoumávání, ale zase, tam třeba nebyly ještě rozvinuté vztahy na DS9 (myslím celkově, ne romantické). Když přišla válka, nabralo to jiný směr. Mno, celkově mohu říci, že poslední dvě série nebyly pro mě ty nejlepší, i když...měli něco, co jiné ne. Ale stejně mě to nutí se ohlédnout dále do minulosti a říct si "takovéhle to bylo a už to takové nikdy nebude". A přijde mi to líto . Třeba ne, že by se mi...příklad - třeba můj oblíbený Elim nelíbil jako osvoboditel (to teda jo ), ale jako ten sarkastický krejčí s tajemnou minulostí...to mělo sakra něco do sebe .
A mmch., považuji za velmi zajímavé to, jak si tam furt někdo přebíhal na druhou stranu...Klingoni s námi, ne proti, teda s námi, Romulani takhle, ale vlastně už takhle, Cardassiané... . Dobré (tedy, kdyby to nebyly národy, ale postavy, tak už bych na to hleděla jinak, aspoň u většiny postav ). |
Tak co teď...mno, myslím, že mám zase nějaký volný čas. Třeba k napsání reportu k FFS, k podívání se na poslední čtyři epizody (nebo kolik?) sga, které se mi válejí jen tak v compu...a něco dalšího. Až si to tedy trošku urovnám v hlavě. Zajímá mě, po jak dlouhou dobu ve mně zůstane ten intenzivní pocit. Hádám, že po posledním díle to bude poněkud méně, než v co jsem doufala. Ale i tak. Každopádně, doufám, že to nepůjde tak rychle. Nechci, aby tomu tak bylo. Chtěla bych to mít ráda nadále. Už mám tedy objednanou jednu knihu, snad to nezůstane jen u té jedné (ne, ta, co jsem o ni mluvila, to není, tu budu muset asi nějak zkousnout v elektronickém podání

), začala jsem přemýšlet i o další. Nicméně...kniha není...TO ONO. Resp. není to ...tak oficiální (přestože třeba schválené). Na co se ještě těšit? Tak třeba, že si přečtu konečně celý tento topik

, že se můžu podívat na net bez obav ze spoilerů, že si mohu prohlédnout bonusy a tak vůbec

.
Sakra, to je hodin...píšu to tu pěkně dlouho...a to jsem si myslela, že na to teď moc nemám ani náladu

. Poslední myšlenka....? Hmm, snad,
Toto je spoiler!!!:
|
je mi líto hlavně události s Odem, protože kdyby to bylo jinak, cítila bych více smutku nad tím, že to skončilo a ne, jak to skončilo. Hmm, a taky s Garakem (i když tohle bylo zklamání trochu z jiného důvodu). Přeju si, abych se nad to dokázala povznést, protože pak bych se nemusela obávat, jestli se mi láska k seriálu za nějaký ten čas příliš nevytratí. Chci to mít ráda. |
Heh, myslím, že jsem právě trhla svůj rekord v rozsáhlosti příspěvku
. A taky v čase jeho psaní...tohle totiž píšu...skoro dvě hodiny
.