Jeskyně Bohů
„To neuděláš!“vyjekl Rodney.
„Že neudělám?!“vyštěkla Mac a sundala si mikinu. „Trčíme tady už devět hodin a za tu dobu mě už třikrát zmlátili! Nehodlám vypadat jako šmoula! Jsem unavená, hladová a všechno mě bolí. Nechci vidět nic jiného než sprchu, postel, Sáru a ksicht jednoho z těch lidí omlácený o stěnu. Tak mi přestaň říkat, co mám dělat! Fungovalo to jednou, bude to fungovat znovu. Pokud se ti to nelíbí, otoč se!“ George to všechno potichu sledoval z druhé strany malé cely. Tohle měla být jedna z dalších obyčejných misí. Problém byl v tom, že sonda neobjevila známky života, a tak zcela nepřipraveně narazili na skupinku trošku víc agresivních vesničanů, kteří nechtěli věřit, že nepatří k Bohům a nechtějí jim ublížit. Skončilo to tak, že je dali do vězení a nechtěli nic slyšet. Poté následovaly hodiny výslechů, po kterých byli všichni domlácení a každý měl nějaký šrám. Další problém byl, že je nikdo ještě pár hodin hledat nebude, takže se odtamtud museli dostat sami.
„Nechte toho, doktore. Sehrajeme to pěkně, dostaneme se odtud a pak si dáme nějaký dlabanec.“zamručel major. Rodney po něm vrhl nevraživý pohled.
„Díky, majore.“přikývla Mac.
„Tak jdem na to.“povzdechl si.
„Né! Pusťte mě…au! To bolí!“křičela. George ji přimáčkl k zemi, klekl si jí na ruce a celým tělem se posadil na nohy.
„Co se to tu děje?“strčil hlavu dovnitř strážný. Když uviděl, co jí dělají, vykulil oči a vběhl dovnitř. Najednou se ozvalo tlumené křupnutí a Mac měla co dělat, aby nevykřikla. Cítila, jak Winterson povolil stisk. Strážný ho od ní odtáhl a hodil ho na zem. Mac mu vytáhla, zbraň, protože se otočil zády. Nemohla přijít na to, jak se s ní střílí, tak strážného praštila po hlavě. Ten se sesul k zemi.
„Žijete?“zeptala se ho.
„Jo. Co to bylo za křupnutí?“
„Zápěstí.“
„Zlomené?“
„Myslím, že ne.“zavrtěla hlavou a prohledala strážnému kapsy. Nic nenašla, tak se sebrali a opatrně vyšli ze dveří. Prošli úzkou kamennou chodbou a za pár minut našli cestu, u které předpokládali, že vede ven. Trošku je překvapilo, že nikoho cestou nepotkali. Vyšli ven a objevili se na prázdném náměstí, okolo kterého byly domky a pár studen.
„Je tu nějak ticho. To se mi moc nelíbí.“zabručel Rodney.
„Mně taky ne, ale zatím si nestěžuju. Pojďte.“pobídla je Mac.
„Už abyste začala.“špitl George a díval se mezi domy, odkud vycházel dav lidí.
„Víš…kdybys mohla používat svoji telekinezi…“navrhl potichu McKay.
„Ale nemůžu, tak mě nech!“vyštěkla.
„Má pravdu…měla byste to zkusit. Jinak se odsud nedostaneme.“souhlasil major.
„Já nemůžu!!! Prostě to nejde! Kolikrát vám to mám…“ Z ničeho nic se okolo domů objevil oheň a zatarasil cestu užaslým vesničanům.
„To by mohlo zatím stačit.“vydechl George. Mac jenom vykuleně zírala na ohnivou stěnu. „Pojďte.“potáhl ji za ruku.
„Když se pohnu, tak to zmizí. Neudržím ji.“hlesla.
„Zvládla jste to předtím, zvládnete to i teď!“
„Jenže je to jako poprvé.“namítla.
„Umíte to…půjde to.“povzbuzoval ji. Zavřela oči a pořádně se nadechla.
„Máme tak 10 vteřin, než sebou seknu.“řekla po chvilce.
„To je hodně času.“přikývl a potáhl ji za ruku. Rozeběhla se za ním následovaná Rodneym. Vesnice byla tak maličká, že z ní za těch 10 vteřin vyběhli a namířili si to k bráně, která byla pár set metrů za vesnicí.
„Už to neudržím.“vydechla Mac a zastavila se.
„To nevadí, hlavně pojďte!“pobídl ji George. Jakmile udělala další krok, podlomila se jí kolena.
„Takhle to nepůjde. Běžte.“zavrtěla hlavou a opřela se o strom.
„Nezájem.“zavrčel a vytáhl ji na nohy. Znovu skoro spadla, ale ustála to. Jak nejrychleji to šlo, dorazili k bráně, rychle zadali adresu a prošli.
„Co ruka?“zajímalo George další ráno u snídaně.
„Celkem dobrý. Jenom v tom křuplo.“pousmála se, hodila Rayovi kus párku a Sáře dala do pusy piškotky.
„To jsem rád. Jak to křuplo, myslel jsem, že máte zlomené snad všechny kosti.“
„To já původně taky.“přiznala.
„A co to druhé?“
„Je to horší, než když jsem zjistila, že něco takového umím. Dneska jsem sotva vstala.“
„Dáte se do zítra do kupy?“
„Já myslím, že jo. Dneska si budu jenom hrát se Sárou a lenošit. Zkoušela jsem to ještě včera, než jsem usnula – což byla asi minuta – ale váza se jenom trošku zatřepala. To bylo všechno.“
„To se spraví. Hlavní je, že to zase funguje. Aspoň částečně.“
„Hm, chci, aby byly ty schopnosti zpátky. Teď, když se zase objevily…celkem se mi po nich stýskalo.“
„Vždycky jste s nimi dělala hrozné blbosti. Bavilo mě se dívat na to, jak děláte zvířátka z ohně.“usmál se George.
„Je to ale únavné.“pokrčila rameny.
„To věřím.“
„Mac! Mackenzie! Tohle chceš vědět! Musíš!“volal Rodney už z dálky a vběhl do jídelny. Mac s Georgem se na něj tázavě podívali. Jakmile k nim přiběhl, odhrnul věci ze stolu, položil tam notebook a otevřel ho, na obrazovce byl nějaký graf.
„Ehm…pěkný…ale proč myslíš, že by mě to mělo zajímat?“zeptala se opatrně.
„Podívej.“ukázal na osy grafu. „Na té zítřejší planetě, kam půjdeme, jsou jeskyně, jejichž složení je převážně z diamantů a křemíku.“ Mac jenom vyvalila oči a rychle spolkla, co měla v puse, div se neudusila.
„Je to ono… to, co myslím?“
„Je to ta možnost.“přikývl.
„Chci tam jít dneska!“vyhrkla.
„Ne. Dneska ne. Už jenom kvůli tobě. Jsi unavená a včera jsi mi 3x připomněla, že tě zmlátili. A vůbec to nemusí být ono.“
„Chci to vědět. I kdyby to nebylo ono.“prohlásila rozhodně.
„Zítra. Jestli půjdeš za Woolseym, tak já mu stejně řeknu, že mám práci. A lhát nebudu. Opravdu mám něco rozdělané.“
„Rodney…“zaprosila.
„Ne, má pravdu.“vložil se do toho George. „Včera jste vůbec nevypadala dobře.“
„Vy jste hnusní.“zavrčela.
„To je možné, ale Jennifer by tě taky nejspíš nepustila.“pousmál se Rodney.
„Hm.“
„Půjdu zjistit víc…o všem.“ S těmito slovy odešel. Mac si povzdechla, dojedla snídani a společně se Sarah, Wintersonem a Rayem v patách odešli.
„Mami, co to máš?“zeptala se Sára a ukázala na velkou modřinu na ruce a v obličeji.
„To nic, beruško.“mávla rukou Mac a nenápadně jí podstrčila správný dílek puzzlí.
„Jé, toník.“zatleskala ručkama a dívala se na barevného slona.
„Šikovná jsi.“pochválila ji nepřítomně. Musela pořád myslet na zítřejší misi. Představa, že by ho mohla mít zpátky, byla naprosto skvělá. Tolik si přála, aby zrovna tohle bylo to místo. Aby se to aspoň jednou povedlo na první pokus. Celý den se snažila zaměstnat něčím smysluplným, aby na to pořád nemusela myslet, ale nedařilo se jí to. Ta představa byla skoro děsivá, ale ona ho chtěla zpátky. Když šla večer spát, nemohla dlouho usnout a to byla hodně unavená.
Další den ráno hned po snídani zavedla Sáru za Jennifer, která slíbila, že ji pohlídá a šla si sbalit věci. Zbytek týmu souhlasil, že vyrazí dřív. Věděli, že je strašně nedočkavá a neměli to srdce, nechat ji čekat. Celkem se tedy divili, když dorazili k bráně a ona tam ještě nebyla.
„Kde to vázlo?“zeptal se s úsměvem George, když se objevila.
„Sára mě nechtěla pustit.“omluvila se.
„Aha.“přikývl. Brána se otevřela a oni prošli. Na planetě svítilo sluníčko a obloha byla bez jediného mráčku. Pomaličku se vydali lesem k cíli – jeskyním.
„Zkoušela jsem ráno telekinezi.“ozvala se po chvilce ticha Mac.
„A?“vyhrkli oba naráz.
„Dobrý.“usmála se.
„Tak to je fajn.“přikývl George.
„Co když to nebude ono.“hlesla a podívala se k blížícím se jeskyním.
„Tak budeme hledat jinde.“řekl pevně Rodney.
„Chci, aby to bylo tady. Nechci už hledat jinde.“zabručela. během pár minut se vydrápali nahoru a stanuli před vchodem, který byl na první pohled odlišný od jiných. Zevnitř jeskyně vycházelo žluté světlo a před ní byl sloup s nějakým nápisem.
„Zdá se, že tady jsme správně.“podotkl Rodney.
„Evidentně.“přikývla a četla nápis na sloupu.
„Co se tam píše?“
„Že je to chrám Bohyně Kybelé a Boha Eróse. Řekla bych, že chrámy většinou nebývají díry ve skále.“
„Jdeme dovnitř?“zeptal se Winterson. „Plukovníku?“
„Nevím, jestli tam chci jít.“zašeptala.
„Cože?“vykřikl oba.
„Mackenzie, já tě varuju! Jestli tam nevejdeš, tak tě tam dokopu.“zavrčel George. Chvilku se na něj jenom dívala.
„Tak na co čekáme?“opáčila a vešla dovnitř. Následovali ji. Jakmile překročili práh jeskyně, objevil se muž oblečený v bílé tunice.
„Vítejte, cizinci.“roztáhl ruce. Tým namířil zbraně. „Neublížím vám. Zbraně nejsou nutné.“
„Je to jenom jistota.“odvětila Mac, ale zbraň maličko sklonila.
„Proč jste přišli?“zeptal se.
„Slyšeli jsme, že v této útulné jeskyni bydlí někdo, kdo mi může pomoct.“odpověděla.
„Erós a Kybelé přijímají jenom vyvolené.“
„Úžasné. A to je kdo?“
„Ten, kdo úspěšně splní úkoly, bude potom hoden žádat audienci u Bohů.“
„Skvělý. Myslím, že jsme ti praví.“přikývla.
„Může jít jen jeden.“
„Jdu já.“řekla.
„Moment.“ George ji zatáhl stranou. „Určitě?“zeptala se.
„100%.“
„Vždyť to může být past.“
„To může. Sice mluví jako já, když jsem se poprvé zhulila – teda, já se spíš nekontrolovatelně řehtala – ale jinou možnost nemáme. Chci tam jít.“
„Dobrá.“přikývl.
„Co to jsou za úkoly?“zeptala se.
„Od každého něco.“odpověděl muž.
„Můžeme vyrazit.“
„Hodně štěstí.“popřáli jí.
„Můžete počkat před jeskyní.“nabídl jim muž. Přikývli a vyšli ven. „Dej mi zbraně.“
„Já si říkala, že by to bylo moc jednoduché.“povzdechla si a podala mu P-90, berettu a dva nože.
„To, co máš za pasem, taky.“
„Nepusť je.“řekla a podala mu čtyři granáty.
„Pojď za mnou.“pokynul rukou. Dovedl ji k úzké chodbě. „Jsou tři úkoly. Rychlost, bystrost a obratnost. Za určitý čas musíš proběhnout trasu.“
„Asi to nebude rovná stovka.“povzdechla si.
„Běž.“pobídl ji.
„Jak dlouho na to mám?“
„10 minut.“ Přikývla a nastavila si odpočítávání na hodinkách. Rychle vyrazila. Chodbička se za chvilku rozšířila a objevily se tam různé stupínky a výběžky. Chodba dál nepokračovala, ale končila stěnou, kde byly další výběžky. Nemohla doleva ani doprava. Jen nahoru. Začala šplhat. Některé stupníky se drolily a jiné odpadly dřív, než se jich chytla. Najednou se ozval řev. Otočila se uviděla, jak na ni letí pět obrovských ptáků.
„To je vtip.“hlesla a otočila se tak, aby byla napevno a vystřelila oheň. Trefila. Zopakovala to ještě čtyřikrát. Všechny trefila. Některé ne na první pokus, ale přece jenom. Jeden z nich se dostal až k ní a poškrábal ji na rukou. Vylezla nahoru a chvilku oddechovala. Rány ji pálely, ale vydala se dál. Pár minut na nic nenarazila, ale potom najednou cesta končila. Zmateně se rozhlédla kolem. Byla si jistá, že nikde nebyla žádná odbočka ani nic na ten způsob. Najednou se před ní objevila zlatá deska s nápisem.
„To snad není možné. Ptáci a teď nějaká hádanka. Já a hádanka. Nikdy jsem nic neuhádla. Rodney, kde jsi.“zamručela. „Na nebi jsem, ale taky v zemi. To může být cokoliv. Abys žil, potřebuješ mě. Co potřebuju k životu? Vodu…vzduch. Jsem neviditelný, ale když tam nejsem, poznáš to. Vzduch…to bude vzduch.“otočila se tam, kde tušila dveře, ale nic se nestalo. „Sakra, tak co? Řecky! Jak to mám vědět! Vzduch…vzduch…“přemýšlela. „Aeras“vyhrkla. dveře se otevřely. Oddechla si a šla dál. Zbývaly jí tři minuty. Zrychlila. Všechno se začalo třást a zdálo se jí, že stěny kolem se začínají přibližovat. Bohužel to nebylo jenom zdání. Ze stěn se vysunuly hroty. Jenom vyvalila oči a rychle se rozeběhla. Cestou viděla na hrotech napíchané kostry. Hroty byly čím dál blíž, až ji začaly dřív. Už skoro viděla na konec. Byly tam dveře, které se zavíraly. Na poslední chvíli tam doběhla a kotoulem jimi proskočila. Na druhé straně zůstala vyčerpaně ležet. Hodinky zapípaly 10 minut.
„Vítej.“ozvalo se nad ní. Přetočila se a uviděla dva lidi – muže a ženu. Oba v bledě zlatých tunikách. Jenom přikývla. „Prošla jsi zkouškou.“
„Ještě aby ne.“vydechla. Tohle se jí vůbec nelíbilo. Nerada si to připouštěla, ale ten oheň, co vystřelila, ji vysílil víc, než myslela, takže teď radši zůstala sedět a snažila se netřást. Strašně se jí chtělo spát.
„Proč jsi tady?“zajímalo ženu – Kybelé.
„Vzali jste mi něco a já to chci zpátky. Bohové mi vzali mého přítele a já ho chci zpátky.“
„Nemůžeme ti pomoct.“
„Byli jste tam. Protože ho miluju a vy jste Bohové lásky a života. Jeden z vašich mi vysvětlil princip a podle něj mi musíte pomoct.“
„Má pravdu.“ozval se Erós.
„Prošla jsem tím vaším bludištěm, nebo co to bylo. Musíte mi ho vrátit. Strašně moc vás prosím.“
„Miluješ ho?“
„Ano.“
„A udělala bys pro něj cokoliv?“
„Cokoliv.“přikývla. Oba byli chvilku ticho.
„Dobrá. Pomůžeme ti. Tamtudy se vrať ven a počkej tam. Vrátíme ti ho.“přikývla Kybelé.
„Opravdu?“
„Přísaháme.“přikývli. pomalu vstala a vyšla ven.
„Tak co?“vyhrkl Winterson, když vyšla. „Co se vám stalo?“vytřeštil oči, když uviděl její potrhanou uniformu.
„Je mi fajn…říkali, že…“ Dál se nedostala, protože omdlela. George ji stačil na poslední chvíli zachytit.
„Jak je jí?“zeptal se, když dorazil na ošetřovnu.
„Je v bezvědomí už dva dny. Byla hodně vyčerpaná. Už to bylo sice i horší, ale tohle je dost špatné.“
„Řekla bych…že to bylo i horší.“ozvala se potichu Mac.
„Bylo načase.“usmála se Jennifer.
„Nevyšlo to, že?“
„To bych neřekl.“pousmál se major. „Jakmile jste omdlela, objevila se žlutá záře a…“otočil se ke dveřím. Dovnitř vešel John Sheppard. Mac jenom užasle vytřeštila oči a zbledla.
„To není možné.“vydechla. John k ní udělal krok. Rychle vyskočila z postele a odběhla do rohu.
„Uklidni se.“vyhrkla doktorka. Mac jenom zakroutila hlavou.
„Neboj. Je to dobrý.“řekl John a opatrně si k ní klekl a objal ji. Rozplakala se. „Je to dobrý. Jsem tady…“
„Idiote.“škytla.
„Promiň.“omluvil se. Pevně ho objala.
Tak další povídka bude...v utery...