Obvinění, part 2
„Příchozí červí díra.“oznámila jako tradičně Amélie. „Kód plk. Blackové.“
„Blackové?“vyvalil oči Parker. „Vy jste ji nestáhl z aktivní služby?“
„Nebyl důvod.“zavrtěl hlavou Woolsey.
„Nebyl…? Vždyť je obviněna z vraždy a velezrady!“vyštěkl.
„Ale na Zemi, ne tady.“odsekl a nevzrušeně seběhl dolů. „Plukovníku…jaký byl den?“
„Ani se neptejte.“zavrčela znechuceně a sundala si kšiltovku, z pod které jí sklouzly na záda rozcuchané vlasy. „Třikrát jsme spadli do nějaké břečky, která strašně lepila. Pak jsme ještě zahučeli pod vodopády, protože se pod náma sesula cesta. Takže to nás zase pro změnu umylo. Ale na tu planetu už mě nikdo nikdy nedostane.“vychrlila ze sebe.
„Plukovníku.“ozval seshora Parker. Zvedla hlavu.
„To si děláte srandu….co ten tu sakra dělá?“zavrčela.
„Inspekce.“odpověděl prostě.
„Nemají být hlášené?“zamračil se Wintersona a oklepal se. Woolsey jenom pokrčil rameny.
„Plukovníku, okamžitě odevzdejte služební zbraň!“křikl Parker.
„A moji vlastní nechcete?“ušklíbla se a podala P 90 ochrance.
„Jste obviněna z vraždy a velezrady. Je nemyslitelné, abyste měla po ruce zbraň.“
„Proč? Bojíte se, že bych vám ustřelila palici?“znova se ušklíbla. Kluci za ní se uchechtli. „No, plukovníku, když dovolíte půjdu se osprchovat a vymýt si zbytku toho sajrajtu z vlasů.“ dodala bezstarostně a odešla.
„Jakým právem…?!“prskal.
„Hádám, že právem armádní velící Atlantis? Nebo toho, že zítra jde k soudu a tímhle se dost dobře baví?“navrhl John s úsměvem a i s Georgem taky odešli.
Mac vyšla z koupelny jenom v bílém bavlněném županu a vytírala si vlasy ručníkem.
„Vezmeš si zítra uniformu?“zeptal se jí John, který ležel na posteli a měřil si ji pohledem.
„Jo…jenom doufám, že na ní nemám zbytky kečupu nebo tak.“pousmála se. „Sárinka už spinká?“
„Usnula před chvilkou. Evan ji dneska dost prohnal. Padla jako špalek.“odpověděl. Usmála se a šla se na ni podívat. Sarah spala zababušená v peřině až po uši. Mac jí dala pusu na čelo, které jako jedna z mála částí trčelo ven, a pohladila ji. Maličko se zavrtěla, ale spinkala dál. Odešla zpátky za Johnem.
„Bude to v pořádku, neboj.“snažil se ji povzbudit. Jenom se smutně pousmála a zalezla si vedle něho do postele. Dal jí ruku kolem pasu a trošku se k ní přitiskl.
„A když ne, tak uteču a než se ta novina donese do SGC, tak už budu v Pegasu na nějaké planetě. Někam se zašiju a bude.“prohlásila trucovitě.
„Tak to bude nejlepší. Myslím, že pár lidí by ti ochotně pomohlo.“dodal s úsměvem.
„A byl bys mezi nima?“zeptala se a otočila se k němu.
„Určitě.“přikývl a políbil ji.
„Dneska ne.“zavrtěla hlavou, když se k ní přitulil ještě blíž. Nesouhlasně zabručel.
„Potřebuješ rozptýlit.“
„A tímhle toho chceš dosáhnout? Potřebuju se vyspat, abych si zítra mohla v klidu vymýšlet.“usmála se.
„Dobře, jak myslíš, ale nevíš, o co jsi přišla.“prohlásil.
„Po čtyřech letech mám slušnou představu.“
„Co tím chceš říct?“vyhrkl a posadil.
„Jenom, že vím, o co jsem přišla. Nic víc, nic míň.“
„Znělo to jinak.“
„Neboj, malému Johnovi bych to nikdy neřekla, když by byl s náma v pokoji. Mohl by se urazit.“zašklebila se.
„Chudáček maličký, co když to teď slyšel?“staral se na oko Sheppard a nakoukl pod peřinu.
„Slyšel?“zašeptala Mac a taky se podívala pod peřinu.
„Zdá se, že ne. Asi už spí.“zašeptal. „Tak potichu, ať ho nevzbudíme.“ Mac nevydržela a strašně se rozesmála.
„Co se směješ? Tohle je vážná věc. Ale to jako ženská nemůžeš pochopit a k tomu jsi ještě blondýna.“
„Já ti dám blondýna!“vyjekla a mrštila po něm polštář. S přehledem ho chytil. „Vrať mi ho.“požádala ho.
„Ne, ty mě zase zbiješ.“zabručel. Vrhla se na polštář, který držel na druhé straně postele, tak rychle a prudce, že když s ním uhnul, sklouzla z postele. Teď to byl pro změnu John, kdo se prohýbal v záchvatu smíchu.
„Tos přehnal.“zavrčela a znova se na něho vrhla. K jeho smůle uhnul ze svého polštáře, čehož Mac využila, vzala ho a začala s ním útočit. Sheppard se začal bránit jejím polštářem. Za chvilku skopli na zem peřiny, za pár minut je následovaly prostěradla a těsně za nima Ňafík.
„Né, počkej, STOP.“prskla, když svého plyšového pejska uviděla na zemi. „Jenom ho zvednu a dám do bezpečí. Je totiž už takový křehký.“
„Kašli na něho, na zemi je mu dobře.“mávl rukou John.
„No to teda není.“zavrtěla hlavou. Ani jeden z nich si nevšiml, že někdo zazvonil a Ray otevřel. Až když si nově příchozí odkašlal, začali mu věnovat pozornost.
„Ehm…neruším?“špitl major Lorne a přejížděl očima pokoj, kde to vypadalo jako by tam bouchl granát.
„E…Ehm…Ne, nerušíte, jistě, že ne.“pousmála se rozpačitě Mac a vstala i s polštářem v ruce. „Ehm…jdete dál?“pozvala ho. Přikývl a vešel.
„Polštářová bitva?“hádal, když viděl Shepparda sedět zase pro změnu s polštářem u sebe.
„Tak…trošku….“pousmála se a začala zpravovat postel. „Potřebujete něco?“
„Chtěl jsem vám jenom popřát hodně štěstí. Upřímně řečeno, moc lidí odsud si nemyslí, že jste to udělala.“
„To je milé.“
„A kdyby se to nepovedlo, pomůže vám utéct.“mrkl na ni. Rozesmála se. „Řekl jsem něco?“
„Já jenom, že jsme tady taková banda kriminálníků. Tady podplukovník mi to taky nabízel.“ smála se. Lorne se usmál.
„Už vás nebudu rušit.“řekl a otočil se k odchodu. Ale ještě než vyšel ze dveří, se otočil zpátky. „Kdo vede?“
„Já.“zaznělo od obou ve stejnou chvíli.
„No, to teda ani náhodou.“zavrčela Mac. „Vedu já, ta velká bomba, co tě shodila z postele, byla za víc bodů!“
„Jenže já měl víc zásahů!“zaprotestoval John. Major se jenom znova usmál a odešel.
„Můžeme vyrazit?“zeptal se John další den ráno. Mac vyšla z koupelny v parádní uniformě a s vlasy pevně staženými do drdolu.
„Co je?“nechápala, když uviděla jeho pohled.
„Strašně ti to sluší.“
„To je fajn. Když je nemůžu ohromit minisukni a tím nejkratším topem, co bych našla, zkusím aspoň vypadat jako voják.“povzdechla si.
„Kdo je předvolaný jako svědek?“
„Já nevím…Winterson, ty, Woolsey….víc nevím.“pokrčila rameny. „Ale asi můj tehdejší velící.“
„Sejdeš se ještě před procesem s Rabbem?“
„Jo.“přikývla stroze. Moc do řeči jí nebylo. Vzala Sarah za ruku a vyšla ze dveří následovaná Johnem.
U brány už čekala Jennifer, která Sáru měla hlídat. Když je viděla přicházet, pousmála se.
„Jak se cítíš?“zeptala se.
„Hrozně.“přiznala. Ze schodů právě scházel Woolsey v obleku a Winterson v uniformě.
„Madam.“přikývl George. „Jak….“
„Hrozně a jestli se mě na to ještě jednou někdo zeptá, praštím ho.“zavrčela. Major se pousmál. Chuck mezitím zadal adresu.
„Bude to v pořádku a když ne…“začala Jennifer.
„….pomůžeš mi utéct?“doplnila ji Mac.
„No….“přikývla rozpačitě.
„Beru tě za slovo.“pousmála se. „Buď hodná a moc Jennifer nezlob, ano?“zohla se k Sáře a dala ji pusu. Sára ji objala.
„Pojď.“pobídl ji John. Mac se rozhlídla a přemýšlela, jestli to tady ještě někdy uvidí. Povzdechla si a prošla.
„Plukovníku.“pozdravil ji Harm, když dorazili před soud.
„Plukovníku.“oplatila mu to.
„Jste připravená?“
„Na tohle? Nikdy.“zavrtěla hlavou. „Potřebovala bych panáka.“
„Je mi líto, ale myslím, že na porotu by nezapůsobilo, kdybyste se do soudní síně vpotácela.“ pousmál se.
„Hm….stejně je to směšné. Jak někdo, kdo skoro neví, o co jde, může rozhodovat o tom, co se mnou bude.“
„To je právní systém. Ale buďte ráda, že tady vůbec máme soud. Jinde by vás zastřelili rovnou.“ Mac se na něho jenom podívala.
„Dík za povzbuzení.“ušklíbla se.
„Buďte milá, zopakujte to, co jste řekla u výslechu a nebuďte ironická.“
„Tak to půjde těžko.“
„Aspoň se snažte.“
„Budu.“
„Odpovídejte jenom na dané otázky. Nic nepřidávejte. Když jste zeptá, jestli jste ho zabila, odpovězte jednoduše ANO.“
„Dobrá.“
„Budou skoro tři. Měli bychom jít dovnitř. Dobře to dopadne. Jenom i dávejte pozor na to, co se vás budou ptát. Stát zastupuje Perry Lewis. Je to…no, má strašně zákeřné otázky a je….jak řekla moje kolegyně, nechutně slizký. Rád si hraje se slovíčky. Tak na to pozor.“
„Jasně.“přikývla. Co by teď dala za skupinku Wraithů nebo Eagerů.
„Tak jdeme. Bude to v pohodě. Vytáhnu vás z toho.“slíbil.
„No, to doufám, ale i kdyby ne, mám plán.“pousmála se a vešla do budovy.
Soudní síň byla skoro celá zaplněná. Mac s Harmonem si sedli dopředu, kde vedle nich seděl postarší prošedivělý muž. Když je uviděl, vrhl po nich nevraživý pohled.
„Povstaňte. Přichází soudce generál Harold Rossing.“ohlásil zapisovatel. Soudní síň povstala, dovnitř vešel soudce v černém taláru a usadil se. Jakmile se posadil, lidé v síni si sedli taky.
„Soud předvolává obžalovanou plukovníka Blackovou k výslechu.“řekl soudce. Mac vstala a šla se posadit na místo pro svědky nebo obžalované. Zároveň s ní vstal i Perry Lewis.
„Takže, plukovníku, já se v těch vojenských věcech moc nevyznám. Objasněte mi prosím, proč nám nechtěli vydat vaši složku.“začal.
„Je mi líto. Nemáte tušení, jak ráda bych to někdy udělala, ale z určitých důvodů nemůžu.“ odpověděla. Sheppard si jenom povzdechl. Nevěděl, jestli si toho všiml i někdo jiný, ale v jejím hlasu slyšel stejný podtón ironie, jako když mluvívala s Delroye nebo někým, kdo jí nebyl sympatický nebo ho neměla ráda.
„A jakých pak?“
„No, třeba kvůli tomu, jak jste říkal, že ve vojenských věcech moc nevyznáte. A nerada bych byla obviněna z další velezrady. Tentokrát oprávněně.“
„Dobrá tedy. Přejděme k věci. Co se stalo té noci, kdy zemřel Javier Gutierez?“ Mac začala vyprávět.
„Takže tvrdíte, že vás chtěl znásilnit?“
„Ano.“přikývla.
„Jak si tím můžete být tak jistá?“
„Prosím? Jak…? No já nevím, ale když se na mě vrhnul, tak mi to tak připadalo.“
„Byla jste opilá?“
„Opilá? Bylo mi 14…“
„A od svědků víme, že už jste v té době pila. Hodně.“
„Ne, opilá jsem nebyla.“zavrtěla hlavou.
„Dobrá. Podle svědků jste pana Gutiereze neměla v lásce.“
„To neměla.“
„Zabila jste ho?“
„Ano, zabila.“přikývla. „Byla to sebeobrana….“
„Ale proč zbraň. Proč ne třeba nějaká váza?“
„Protože zbraň jsem nahmatala jako první. Opravdu mě v tu chvíli nezajímalo, jestli to je nebo není zbraň.“
„Kde jste byla to odpoledne, kdy jste zmizela z tábora?“
„Šla jsem se projít.“
„Sama?“
„Jistě. Měla jsem sebou zbraň.“
„Ale mohl vás kdokoliv napadnout.“
„To mohl, ale nic se nestalo. Jenom jsem si s dětma zahrála pouštní fotbal.“
„Íránskýma?“
„Ne, asi eskymáckýma. Jistěže íránskýma.“
„Mohli to být tajní agenti.“
„Ano, sedmileté dítě. Ten balón mohl být výzvědná sonda.“ušklíbla se.
„Nemám další otázky.“řekl Lewis a šel se posadit.
„Plukovníku, říkala jste, že si vás nikdo nevšiml, když jste se vrátila tu noc domů.“začal Harmon, který vystřídal Lewise.
„Ano.“
„Tak proč si vás všiml právě Javier?“
„Já nevím. Byl opilý a zrovna se vpotácel do místnosti, kde jsem byla i já. Snažila jsem se odejít, ale nepustil mě.“
„Tak jste ho zabila.“
„Ano.“
„Uvědomujete si, že jste se právě přiznala k vraždě.“
„Byla to sebeobrana.“zavrčela.
„Plukovníku, pozor na ten tón.“upozornil ji soudce.
„Omlouvám se, pane.“
„Nemám další otázky.“
„Můžete jít, plukovníku.“řekl soudce. Mac se šla posadit zpátky vedle Rabba.
„Soud předvolává pplk. Johna Shepparda.“ozval se zapisovatel.
„Podplukovníku, vy máte s plukovníkem Blackovou velice…zvláštní vztah, že ano?“začal Lewis.
„Ano.“přikývl John.
„Pokud vím, vztah v armádě u stejné jednotky je zakázaný a vy spolu dokonce máte dceru. Jak je to možné?“
„Řekněme, že máme jisté výhody.“odpověděl opatrně.
„A jak je to možné?“
„Kvůli určitým věcem, co se staly.“
„Jak byste popsal její povahu? Zbrklá, nezodpovědná nebo neslušná?“
„Upřímně?“
„Jistě, složil jste přísahu.“
„Je to skvělá velitelka. Upřímná a v rámci možností ochotná bytost. Je fakt, že bych ji někdy nejradši zaškrtil, jak v profesním tak soukromém životě, ale neměnil bych ji. Nikdy bych neměnil.“
„Věříte její výpovědi?“
„Jistě.“
„Děkuji.“přikývl Lewis a šel se zase posadit.
„Plukovníku?“optal se soudce.
„Nemám otázky, pane.“zakroutil hlavou Harm.
„Jste její velící, pokud vím, pane Woolsey. Jaká podle vás je?“zeptal se Lewis.
„Temperamentní, ale spolehlivá.“odpověděl.
„To už jsme slyšeli. Poslouchá rozkazy?“
„Ano, někdy trochu po svém, ale ne vždy všichni vydáváme ty správné rozkazy.“ „Pochopitelně...to je vše.“
„Myslíte si, že by zradila?“šel přímo k věci Harm.
Richard se rozesmál: „Nikdy by něco takového neudělala. Raději by zemřela. Za tímto si pevně stojím už jenom proto, že se to jednou málem stalo. Ještě nikdy jsem neviděl člověka, který byl ochoten takhle chránit své přátele.“
„Přátele? Ne svou vlast?“
„Ono souvisí jedno z druhým. Kdyby zradila svou vlast, zradí i své přátele a to ona neudělá.“
„Děkuji.“
„Dobrá, majore Wintersone, vy plukovníka znáte už jak dlouho?“zeptal se Lewis.
„Od školy.“
„To je?“
„Něco okolo patnácti let.“
„Patnáct let….to je dost dlouho. Můžete říct, že ji znáte velmi dobře?“
„Ne. Dobře ji totiž nezná nikdo.“
„Takže je možné, že by prozradila připravovaný útok.“
„To si nemyslím.“zakroutil hlavou George.
„Přikázala vám plukovník někdy něco, co jste nepovažoval za správné nebo využila svého postaveni a donutila vás k něčemu, co jste povazoval za nesprávné, proti pravidlům nebo dokonce legální?“ George se trosku bezradně podíval na Mac. Ta jenom smířlivě kývla.
„Ano.“ hlesl sotva slyšitelně.
„Co to bylo?“
„Je mi líto, ale to je tajné.“
„Měli jste spolu někdy bližší vztah?“
„Námitka!“vykřikl Harm.
„Pane Lewisi, taky nechápu, kam směřujete.“ozval se soudce.
„Hned se k tomu dostanu.“
„Tak ale rychle.“řekl netrpělivě.
„Jistě. Nezáviděl jste jí její hodnost?"
„Ano, záviděl, ale nechápu, kam směřujete.“
„Neměl jste si chuť někdy….přilepšit?“
„Nechápu.“
„Spal jste s ní?“přešel k věci.
„Ne.“
„A chtěl jste?“
„Kdo by nechtěl?“pousmál se. „Ale vzhledem k tomu, že teď je moje velící, tak bych na to ani neměl pomyslet.“
„Neměl pomyslet?“
„Nemyslím na to. Teda myslím, ale ne s ní…ne,že by nebyla…je to pěkná holka, ale je to moje velící, takže to nepřichází v úvahu.“dodal rychle.
„Jistě.“ušklíbl se. „To je vše.“ Posadil se za stůl a načmáral si nějaké poznámky.
„Majore, jaká je podle vás plukovník velící?“
„Obětavá a schopná ztratit svůj život pro své přátelé. Když jde do tuhého, můžete se na ni kdykoliv spolehnout.“
„Takže vy byste řekl, že tu operaci prozradit nemohla.“
„Ona? Nikdy.“řekl rozhodně.
„Nemám další otázky.“pousmál se Harm.
„Dobrá. Pro dnešek končíme. Jednání se odročuje na zítřek na devět hodin.“rozhodl soudce. Soudní síň se začala vyprazdňovat.
„Šlo vám to dobře.“uznal Rabb při večeři v jedné restauraci.
„Jo? Jenom nechápu ten váš začátek.“
„Mělo to být poukázání na to, že se k tomu přiznáváte a že jste si vědoma toho, co jste provedla.“
„Aha.“
„Uvidíme, jak to bude vypadat zítra.“
„Omlouvám se, madam.“ozval se George.
„Za co?“podivila se.
„Za to, co jsem řekl.“
„Bylo to roztomilé.“usmála se. „A strašně milé.“
„Půjdeme dneska brzo spát ne?“navrhl John.
„Jo, určitě. Motel je asi 20 minut cesty od soudu.“
„Zkuste tam být už dřív. Okolo půl deváté, dobře?“řekl Rabb.
„Pokusíme se.“pousmála se.
Další den přijeli John s Mac podle domluvy na půl devátou před budovu soudu, kde už na ně čekal Rabb s balíčkem v ruce. Mac zaparkovala a oba šli k němu.
„Dobré ráno, nesu vám snídani.“usmál se na ně a podal jim balíček s velkým žlutým M. Mackenzie ho otevřela a vevnitř uviděla koblížky a kafe.
„Díky.“
„Jo, plukovníku, máte mě na svědomí. Učinila jste mě závislou na McDonaldu.“ Na příjezdovou cestu vjel starý modrý cadilac. V Mac hrklo. Tohle auto znala a připadalo jí těžce uvěřitelné, že ten krám dojel až sem. Teda v podstatě, že se tady ten krám vůbec objevil.
„Plukovníku?“poklepal jí na rameno Rabb.
„Ano?“otočila se na něho, ale dál sledovala auto.
„Neudělej blbost, ano?“ozval se John.
„Neboj.“zavrčela. Z auta vystoupila starší černovlasá žena s tvrdými rysy a asi 40-letý muž, který jí byl hodně podobný. „Salimitr.“zavrčela. žena se povýšeným pohledem na ni podívala.
„Tak co, krasotinko, spadl ti hřebínek, co? Tady ti nepomůžou žádné výhružky ani nic podobného!“křikla na ni její matka. Mac, která se ji snažila ignorovat, se prudce otočila.
„Já ji zabiju. Aspoň budou mít důvod mě poslat do lochu!“zavrčela Mac.
„Zůstaň tady!“štěkl Sheppard a pevně ji chytil za ruku.
„Nikam nejdu a jsem v klidu.“otočila se na něho. „Co tady ksakru dělá?“
„Je tu jako svědek.“
„Svědek? Hodlá mě potopit na plné čáře.“povzdechla si.
„Je to jediný svědek pro dnešek.“ „Pojďme dovnitř.“navrhl Harmon.
Začátek byl stejný jako včera. Když soudce vcházel, všichni se postavili.
„Ještě než začneme, chtěl bych vám oznámit, že jsem videohovorem mluvil s bývalým velícím plk. Blackové a vyslechl jsem ho. Jistě vás, plukovníku, potěší, že se za vás postavil. Ale teď dál. Obžaloba předvolává Salimitr Cordelii Blackovou.“
„Jsem v háji.“povzdechla si Mac. Lewis se ujal slova.
„Jak vycházíte s plk. Blackovou?“
„Nestýkáme se.“
„A proč?“
„Utekla, když jí bylo patnáct.“
„Čtrnáct.“ozvala se Mac.
„Plukovníku…“napomenul ji soudce.
„Omlouvám se, pane.“
„A proč utekla?“pokračoval Lewis.
„Zabila Javiera.“
„To víte tak jistě?“
„Ano. Nenáviděla ho. Zabila mi přítele.“
„Ó můj bůže, asi začnu zvracet. Ona a …..prokrista.“zašeptala.
„Ona byla nezvladatelné dítě. Pořád se někde courala a doma ji vidět nebylo.“pokračovala Salimitr. Mac jenom protočila oči.
„Snažila jste se ji najít?“
„Jistě. Všichni jsme ji hledali. Měla jsem o ni hrozný strach.“
„Jo a ona přitom bydlela o necelý kilometr dále.“ušklíbla se potichu Mac.
„Děkuji. To je vše.“přikývl právník a posadil se.
„Paní Blacková, kdo všechno ji hledal?“zeptal se Harm.
„Já, mí přátelé….“
„A policie ne?“skočil jí do řeči.
„Nevolali jsme je.“
„A pročpak ne?“zeptal se a snažil se, aby se mu na tváři neobjevil vítězný výraz. Salimitr trošku zbledla a neřekla ani slovo. Rabb se usmál. „Děkuji. Nemám další otázky.“
„Můžete jít.“naklonil se k ní soudce. „Takže vzhledem k tomu, že tohle byl poslední svědek….“
„Promiňte, pane. Nebyl. Chtěl bych předvolat generála Christophera Williama Blacka., jejího otce.“ozval se Harmon.
„Námitka, ctihodnosti. Není v seznamu svědků.“vyskočil ihned Lewis.
„To její matka do dnešního rána taky nebyla. Námitka se zamítá. Předstupte.“
„Generále, vím, že jste svoji dceru neviděl asi 10 let, dokud se neobjevila u vás na ranči…“začal Harm.
„Ve skutečnosti to byly tři roky. Viděl jsem ji z dálky.“
„Dobrá, ale to byla jenom chvíle. Proč jste ji nechal u sebe?“
„Protože je to moje dcera. A byla těhotná. Nemohl jsem ji vyhodit. Krom toho jsem měl tušení, co se asi muselo dít. Upřímně řečeno, jsem rád, že se to stalo, protože kdo ví, jestli bych ji někdy vůbec znova viděl a poznal bych tak úžasného člověka, jako je ona. Nikdy nezapomenu na první týdny, co se u mě objevila. Její chování se tolik lišilo od dnešního. Bohužel i přesto, jaký spolu máme perfektní vztah mi to nikdy nevysvětlila. Ale já bych tu dnešní Mac neměnil. Její minulost vytvořila pevnou osobnost, která je předpokladem k dobrému vykonávání její práce. A já jsem rád, že dokázala skloubit práci a výchovu svých dvou dcer.“
„No, tohle bylo vyčerpávající. Nemám další otázky.“pousmál se Rabb a šel se posadit zpátky k Mac, která se trošku červenala.
„Ano, dojemné, velice.“ušklíbl se Lewis. „Mám jedinou otázku. Byla by schopna spáchat vraždu a dopustit se velezrady?“
„Je schopna zabít, ale není schopna zradit své přátele.“odpověděl.
„To je vše.“
„Dáme si deset minut pauzu. Potom si vyslechneme vaši závěrečnou řeč a porota rozhodne.“řekl soudce.
„Plukovníku, můžete začít.“pobídl ho soudce po přestávce. Harmon Rabb se postavil a spustil.
„Plukovník Blacková jednala v sebeobraně. Slyšeli jsme názory svědků, kteří byli její velící, podřízení, přátelé a rodina. Teda až na paní Blackovou, která mi přišla jako nedůvěryhodný svědek. Většina z nich se shodla, že nevěří, že by to udělala. Ano, k zabití Javiera Gutiereze se přiznala, ale taky podotkla, že to byla sebeobrana. Zbraň byla nabitá a ona vystrašená. Když se přesuneme do Íránu, berte prosím, ctěná poroto, v úvahu, že při té prozrazené misi osobně zneškodnila jednoho z vůdců místní teroristické skupiny a zachránila život dvěma svým lidem. Nehledě na to, že oba chlapci dosvědčili, že si s něma v uvedenou dobu opravdu hrála a v podstatě nemáte žádné přesvědčivé důkazy. Proto toto berte prosím na vědomí. Do vězení patří jiní lidé. Patří tam ti, kteří vraždí pro zábavu nebo pro peníze či z pomsty, ale ona se jenom bránila. Děkuji.“odpřednášel svoji řeč Harm a šel se posadit.
„Pane Lewisi, máte slovo.“
„Moc pěkná řeč, ale podle mého názoru zcela špatná. Plukovník je psychicky nevyrovnaná osoba, která odmítá autoritu. Většina svědků, jak již řekl plukovník, ji znala. A to dost dobře, protože s ní slouží a pracují s ní. Nevidím jediný důvod, proč ji neodsoudit alespoň z vraždy prvního stupně a navrhuji nejvyšší možný trest. Vážená poroto, uvědomte si prosím, že je to vražda jako každá jiná. To je vše.“
„Prosím porotu, ať rozhodne.“požádala soudce.
„Bude to dobrý.“stiskl jí ruku Harm.
„Myslíte?“špitla.
„Vím to.“
„Prosím povstaňte.“zahřměl zapisovatel. Předseda poroty vstal, předal lístek asistentovi a ten jej donesl soudci, který začal číst.
„Obžalovaná plk. Mackenzie Virginia Blacková se shledává….NEVINNOU ve všech bodech obžaloby. Proti tomuto rozhodnutí se není možno odvolat.“vyřkl a praštil kladívkem. Mac vypadala, že za chvilku omdlí.
„Gratuluji, plukovníku.“potřásl jí rukou Harm. Jenom se chabě pousmála. Zezadu ji objal John.
„Jdeme slavit, ne?“zajásal.
„Jo, panáka potřebuju.“přikývla pořád taková šedivo zelená v obličeji. „Jdete s náma?“zeptala se svého „zachránce“. „Třeba se zmůžu na poděkování.“pousmála se.
„Dobrá. Myslím, že si to můžeme dovolit.“
„Madam? Můžu vám dát zcela neškodnou pusu?“zeptal se opatrně George.
„Jistě.“usmála se a objala ho.
„Tak na Mac…..!“ozvalo se od stolu večer už asi po desáté.
„Ne…tady…na Harma.“trošku škytla. Na stole v nějakém country baru se válelo plno malých štamprlek. Bylo vidět, že osazenstvo stolu už tam je delší čas.
„Dobrá…tak na Harma…“zahřmělo od stolu.
„Nechcu vidět zítřejší ráno.“protáhla se Mackenzie.
„Ty vždycky myslíš na nejhorší, že?“vypravil ze sebe John a hodil do sebe dalšího panáka.
„Madam, víte, kdo tu žalobu na vás podal?“zeptal se najednou Rabb. Zavrtěla hlavou. „Trošku jsem kontaktoval pár lidí a byl to nějaký plukovníku Parker. Mac se na něho jenom s kamenným výrazem otočila.
„Proč mě to nepřekvapuje? Těžko říct, jestli to je tím, že se mu to nepovedlo, nebo tím, že jsem to čekala, anebo tím, že mám v sobě asi sedm panáků?“opáčila a do sebe další dva naráz.
Doufám, že se vám líbila a pokud jste narazili na nějakého hormona místo Harmona, napiště kde a já to opravím
.... což se mi ale jednou povedlo