Ufff, to byl fuška. Jak jsem slíbil, přikládám nový díl. Snad se bude líbit.
Slunce příjemně hřálo a teplý vánek čechral dlouhé vlasy kapitána Richardsonové. Ozval se známý zvuk zavření červí díry. Celý tým postával na zeleném kopci obklopeném listnatým lesem. Pohodovou idylku přerušilo zasténání doktora Whitea: ,,Proč jsme tady?‘‘
Důstojnice odpověděla: ,,Protože sonda odhalila podmínky vhodné pro život.‘‘
Shawn pokračoval: ,,Proč jsme tady?‘‘
Doktor Veverka se rozhlédl kolem sebe, nadechl se a pravil: ,,Protože se tu může nacházet technicky vyspělá rasa?‘‘
Shawn pokračoval v kňourání: ,,Otázka k zamyšlení. Kdyby se tu nacházela technicky vyspělá rasa, trčela by brána uprostřed lesa? Měli bychom chodit pouze na planety, kde jiné týmy našly mimozemská zařízení. Jak vůbec můžeme vědět, že tady někdo žije?‘‘
John hlasitě zakašlal a ukázal na vyšlapanou pěšinku směřující k lesu. ,,Otázka k zamyšlení. Kdyby tu nikdo nežil, byla by tu vyšlapaná cesta?‘‘
Shawn zavrčel a zahleděl se do země. Pak s odporem pronesl: ,,Mohla to být zvěř.‘‘
David ho poplácal po rameni a promluvil: ,,Jistě, Shawne. Stádo mimozemských srnek běhá jednou týdně k bráně.‘‘
Pozemský tým pokračoval po úzké pěšince stáčející se k lesu. V předu se drželi oba důstojníci a v rukách drželi samopaly. Za nimi si vykračovali dva nepříliš ozbrojení vědci s přeplněnými batohy. Davidova pistole trčela z pouzdra za pasem a Shawn měl svou zbraň zahrabanou kdesi v ruksaku.
Kapitán Richardsonová si krátila dlouhou chvíli rozhovorem se svým nadřízeným. ,,Tak co, plukovníku? Už to bude měsíc, co Atlantis přistála v oceánu. Setkáváte se s někým?‘‘
John odvětil: ,,Potkal jsem pár známých tváří na základně. Překvapuje mě, že do SGC nepřeveleli víc lidí.‘‘
Důstojnice si prohrábla světlé vlasy a podotkla: ,,Mě zas překvapuje, že někoho s vaší minulostí přidělili k vědeckému týmu.‘‘
Plukovník se ušklíbl a pravil: ,,Nejste jediná, koho to překvapuje, kapitáne.‘‘
Cesta lesem byla celkem příjemná a připomínala procházku po Zemi. Všemožný šelest doprovázel zpěv ptáků. Plukovník vycítil, že se brzy stane terčem dalších otázek, a tak svou kolegyni raději předběhl: ,,A jak jste v tomhle týmu skončila vy, kapitáne?‘‘
Důstojnice se usmála a pronesla: ,,Nu, to celé je práce mého otce.‘‘
John s překvapeným výrazem v obličeji ze sebe vypustil: ,,Otce?‘‘
Kapitán pokračovala: ,,Je generál a přestože to nedává najevo, myslím, že se zasloužil o mé přijetí k SGC. Chtěla jsem lítat s X-třistadvojkou, ale neprošla jsem závěrečnými testy. Čekala jsem, že skončím na nějaké zapadlé základně, ale místo toho mě prostě převeleli k SGC. Určitě se tak nestalo kvůli mým zkušenostem.‘‘
Po několika dalších krocích plukovník zaslechl šustění listů a praskání větví. Namířil zbraní na křovisko, odkud zvuky vycházely. Z toho vyskočil malý človíček, jehož oděv se skládal pouze z jakéhosi kusu látky obvázaného pod pasem. Zbytek šedého těla zůstával nekrytý. Výšku človíčka John odhadoval na metr a půl.
Zdálo se, že menší obyvatel planety nepředstavuje hrozbu, a tak plukovník sklopil zbraň. Pošťouchnul loktem svou kolegyni a pravil: ,,Řekněte mu něco, kapitáne.‘‘
Rachel nevrle pohlédla na velitele a otázala se: ,,Proč zrovna já?‘‘
Plukovník okamžitě odvětil: ,,Protože z nás vypadáte nejmíň děsivě.‘‘
Důstojnice udělala dva kroky vpřed a sehnula se, aby nepřevyšovala šedého mužíčka. Ten nehybně stál a bedlivě pozemšťanku pozoroval.
Kapitán vyloudila na obličeji úsměv a přátelsky pronesla: ,,Ahoj.‘‘
Mužíček zůstával nehybně stát a upřeně sledoval pozemšťanku.
Ze zadních řad se ozval David: ,,To tě nenapadlo říct něco lepšího? Je to mimozemšťan, ne pes. Ten nekouše.‘‘
John jen podotkl: ,,Vlastně znám pár mimozemšťanů, co koušou.‘‘
Důstojnice probodla pohledem oba kolegy a pak se otočila zpátky k mužíčkovi. Zhluboka se nadechla, ukázala rukou na sebe a pravila: ,,Já jsem Rachel.‘‘
Šedý človíček stále mlčel a nehýbal se. Pouze na kapitána zamrkal. Důstojnice pokračovala: ,,Nepovíš mi teď své jméno?‘‘
Otázaný obyvatel planety nejevil žádný zájem na podílení se v rozhovoru. Náhle se hbitě otočil a upaloval lesem pryč.
Kapitán se narovnala a pohlédla na plukovníka: ,,Neměli bychom za ním běžet?‘‘
John odpověděl: ,,Honit zdejší by nám na prvním dojmu moc nepřidalo. Prostě půjdeme jeho směrem.‘‘
Pozemšťané vyrazili za mužíčkem. Vpředu se opět drželi oba důstojníci.
Po sto krocích vyšel tým z listnatého lesa a stanul na rozlehlé louce, na níž se nalézala vesnice tvořena z velmi primitivních obydlí. Chatrče se podobaly spíše větším stanům z neznámé látky. Mezi obydlími kličkovala celá řada dalších šedivých lidí menších postav. Někteří z nich měli látkou zakryté i horní partie těla. Jednalo se očividně o mimozemské ženy.
Jak tým pokračoval vesnicí, získával si stále větší a větší zájem jejích obyvatel. Ti se shlukovali kolem návštěvníků a probodávali je pohledy.
Doktor Veverka pronesl: ,,Kam vlastně máme namířeno?‘‘
Plukovník odpověděl: ,,Půjdeme si promluvit s místním Kheky Petrou.‘‘
David se otázal: ,,S kým že?‘‘
Plukovník mu hbitě odpověděl: ,,Najdeme staršího, náčelníka nebo kohokoliv, kdo nosí víc oblečení.‘‘
Návštěvníci obklopováni zástupy zvědavých vesničanů brzy došli do centra vesnice. To mělo kruhový tvar a v jeho středu se nalézala podivná fontána, která značně vybočovala z místní architektury.
Vstříc cizincům vyšel šedivý mužík s dlouhými žlutými vlasy. Přestože se podobal svým druhům, dalo se poznat, že se jedná o někoho významného. Ostatní vesničané k němu vzhlíželi s jakýmsi respektem.
Plukovník, i celý tým, se zastavil několik kroků od onoho muže. Ten si návštěvníky prohlížel, přičemž se každému na malou chvíli zahleděl do očí. Pak pohlédl na zvědavé vesničany, otočil se a zmizel v jednom z příbytků. Ostatní zvědavci se taktéž rozešli a vrátili se k původním činnostem. SG-13 tak zůstala stát uprostřed vesnice téměř sama. Jen občas po ní pohlédl někdo z obyvatelů.
Kapitán pronesla: ,,To šlo docela…podivně.‘‘
David jen podotkl: ,,Alespoň jsme našli náčelníka.‘‘
Ve vesnici panovalo nepříjemné ticho, které přerušila až důstojnice Richardsonová. ,,Všimli jste si, že ti lidé ještě nepromluvili ani jedno slovo.‘‘
John se rozhlédl kolem sebe a pravil: ,,Jo, trochu mi to nahání husí kůži.‘‘
Kapitán přejela rukou po samopalu a pověděla: ,,Možná bychom odsud měli odejít. Nezdá se mi, že jsme zrovna vítáni.‘‘
Shawn příliš nevnímal ostatní a přehraboval se ve svém batohu. Vytáhl z něj několik přístrojů a namířil si to k tajemné fontáně. ,,Vítáni, nevítáni, koho to zajímá? Jenom se podíváme na tu fontánku.‘‘
Plukovník se podrbal v krátkých černých vlasech a zavelel: ,,Dobrá. Doktoři, vy se porozhlédněte po vesnici. Nenechávejte vybavení bez dozoru! Kapitáne, my prolomíme ledy.‘‘
Oba důstojníci vykročili k chýši, do níž před krátkou chvíli zašel vyčnívající mužík. John rozhrnul vstupní kus látky a následován svou kolegyní vešel dovnitř. V příbytku posedával jeho žlutovlasý obyvatel. Vypadal, jako by ho návštěva nijak nerozrušila. Upřeně hleděl na hosty. Plukovník dloubl do důstojnice a potichu jí pověděl: ,,Minule vám to šlo dobře. Promluvte si s ním.‘‘
Rachel tázavě pohlédla na velitele a pokrčila rameny. ,,A co mu mám říct?‘‘
John se pousmál a tiše pravil: ,,Prostě něco řekněte. Dívá se na nás.‘‘
Kapitán se otočila k obyvateli příbytku a zkusila se usmát. Vypustila ze sebe to první, co jí napadlo: ,,Ahoj.‘‘
Šedivý mužík zamrkal očima a pomalu pokynul rukou. Důstojnice stála jako sloup a tiše pronesla: ,,Něco ukazuje, co mám dělat?‘‘
Žlutovlasý muž znovu pokynul rukou a dlaní ukázal na zem.
Kapitán tiše zajásala: ,,Chce abychom si sedli.‘‘ Pak s úsměvem pokračovala: ,,Chcete, abychom se posadili? Dobře, tak my se posadíme.‘‘
Plukovník pomalu sedal na zem, stejně tak jako důstojnice. ,,No vidíte, kapitáne. To by byl pro začátek pokrok.‘‘
Rachel se otázala: ,,A co budeme dělat teď?‘‘
Plukovník s ledovým klidem odpověděl: ,,Prostě budeme sedět a dívat se na sebe.‘‘
Doktoři mezitím zůstali fascinováni fontánou, z které tříštila průzračná voda. Shawn odebral několik vzorků, párkrát ťuknul do malého analyzátoru a pronesl: ,,Přesně jak jsem předpokládal. Není to voda.‘‘
David se zamračil a trochu nevrle se zeptal: ,,A jaks mohl tušit, že to není voda? Vždyť to teče.‘‘
Shawn sebevědomě odpověděl: ,,Tušení není důležité. Stačí ti vědět, že bylo opět správné.‘‘
Doktor White na chvíli ustal ve své činnosti a překvapeně promluvil: ,,Hm, nerozpoznávám žádné známé prvky. Provedeme analýzu téhle tekutiny citlivějším přístrojem. Mám jeden v batohu.‘‘
Vědec se obrátil směrem ke svému ruksaku, jenž zanechal několik metrů za sebou. Ten se stal terčem místních obyvatel, kteří se plni zvědavosti přehrabovali v jeho obsahu.‘‘
Shawn rychle vykročil ke svému majetku a zvolal: ,,Hej, nechte to být! To jsou moje věci!‘‘
Šedivý mužíci neváhali a rozutekli se do všech stran. Vědec zastrčil několik vypadlých přístrojů zpátky do batohu. Pak se na moment zarazil a začal se zběsile přehrabovat ruksakem. David, pozorující celou scénu, se otázal kolegy: ,,Stalo se něco, doktore tekutino?‘‘
Shawn zděšeně pohlédl na druhého doktora a pravil: ,,Moje pistole je pryč! Měl jsem jí tady zastrčenou.‘‘
Doktor Veverka se chytil za hlavu a poraženě pronesl: ,,No skvěle. Plukovník říkal, že si máme dát pozor na věci. Nechá nás chvíli o samotě a ty…Ale co bych se rozčiloval. Stejně tě zastřelí.‘‘
Oba důstojníci seděli v chýši a vyměňovali si pohledy se žlutovlasým človíčkem. Napjaté ticho přerušil Veverkův hlas vycházející z Johnovy vysílačky: ,,Máme menší problém. Shawn si nechal vzít pistoli.‘‘
Vojáci na sebe pohlédly a kvapem se zvedli ze země. Šedivý mužík se nenechal vyvést z klidu a stále nehybně seděl. Kapitán na jeho adresu promluvila: ,,Hnedka se vrátíme.‘‘
To už plukovník rozhrnoval látkový vchod a vycházel z chatrče. Jen spatřil doktory, tak výhružně pozvedl prst a vztekle pravil: ,,Říkal jsem, že si máte hlídat svoje věci!‘‘
Shawn se snažil vymlouvat: ,,Když….oni.‘‘
Velitel pokračoval: ,,Musíme ji najít. Kapitáne…‘‘
Důstojnice skočila Johnovi do řeči:,,Myslím, že jsem jí našla, pane.‘‘
Prstem ukázala na jednoho z šedivých človíčků, který byl ještě menší, než ti ostatní. Jednalo se o mladého chlapce. Stál od kapitána několik metrů a v rukách držel černou pistoli, s níž různě otáčel.
Rachel položila samopal na zem a opatrně ke zvědavci vykročila. Členové týmu napjatě sledovali, co se bude dít.
Kapitán se k človíčkovi pomalu přibližovala. Už jí chybělo jen pár metrů, když mužík namířil hlaveň pistole na sebe. Důstojnice si zkusila získat chlapcovu pozornost a přátelsky k němu promluvila: ,,Hej, to co držíš, je moc nebezpečné. Hlavně tím nemiř na sebe, ano?‘‘
Chlapec zbraň různě převracel. Kapitán už od něj byla dva kroky, když hlaveň pistole namířila na ní. Pozemšťanka o něco ustaranějším hlasem pravila: ,,No na mě s tím taky nemiř.‘‘
Rachel už dorazila k človíčkovi a opatrně k němu natahovala ruku. Chtěla na něj ještě přátelsky promluvit, když se z pistole ozval hlasitý výstřel.