Tak přesně na tohle téma měla hodně zajímavou přednášku na FF a FFS Petra Neomillnerová. Kdo by jí neznal, tak je to dost dobrá česká spisovatelka, která mimo série o čarodějích píše i o upírech. Hlavní upírskou hrdinkou je Tina Salo a její banda zubatých (ještě jsem to nečetla, tak nevím, jak to tam přesně je, znám to jen s besed a přednášek z FF) a pak v jiné sérii vampýr Urian a jeho klan (tam jde opravdu o klan, vampýři tam mají dost složité rodinné vztahy).
Zabývala se otázkou, proč dneska romantické slečny vzdychají po krásných a smyslných upírech a naopak proč chlapy zase slintají nad vnadnýma sexy upírkama. Přesně si položila tutéž otázku jako Lirael - jak se to stalo, že z krvežíznivýho monstra, kvůli kterýmu lidi dřív i teď v nekterých oblastech rozkopávají hroby, se stal sex symbol?
Z mého pohledu na tom mají z velké části vinu seriály jako Angel, kde jsou upíři romantici (teda sory,pokud se pletu, z Angela jsem toho moc neviděla, ale něco jsem slyšela

). Takové ty náctky, co touží po upírech se na filmy, kde upír rozsápe půl rodiny nedívají. A když už, tak vidí třeba film Interwiev s upírem a jediné, co je na tom zaujme je Brad Pitt, Tom Cruise (byl to on, kdo hrál Lestata, ne?) a Antonio Banderas, že by si z toho vzaly něco víc, to už ne. Upíři jsou prostě dneska v kurzu. Z velké části taky proto, že ženy mají z nepochopitelného důvodu větší slabost pro mizery než pro klaďase. K téhle deformaci se dobrovolně přiznávám a holky, nesnažte se to popřít
No, tolik můj příspěvek.
Btw. Lirael, nevím, jestli jsi na výše zmíněných přednáškách na FFS byla. Pokud ne, tak pakliže jí bude mít Petra příští rok znovu a tebe tahle otázka bude stále ještě zajímat, tak doporučuju si tam zajít. Dost se pobavíš