No, ne ze nebojuje primo se stihackama, jenom tam s nimi plni jinou funkci. Zatímco vipery (ze kterých se mi víc líbí Mk.VII) jdou přímo do akce, Raptory jsou spíš podpůrné a záchrané. Ale stejně bych ho bral jako stíhačku (když je jumper také stíhačka)
Já neřekl že plní jejich funkci, ale že plní jinou funkci.
Spoiler z epizod BSG
Toto je spoiler!!!:
mezi díly 3x20 a 4x01, v té velké bitvě se objevilo několik bitevních raptorů, kteří kličkovali mezi Cylonskými raidery a kosili je raketami (asi z důvodu, že to bylo tak nečekané a tak poslali vše)
pro galacticu by to bylo za 1. moc nákladný, protože sou s timhle omezený a za 2. byl by to pak risk ztratit raptor, tak se to používá jako překvapivej útok proti Base
V tomhle bych trochu nesouhlasil. V Exodu sice použili Raptory k odlákání pozornosti ale tvrdit, že mají Raptory sloužit k útoku na Base ships mi přijde trochu scestný. Spíš bych se přikláněl k tomu co psal Vahisht, že slouží jako podpora pro Vipery při bojích s Raidery. Přece jen když člověk zváží jakou výzbroj nesou - "konvenční" rakety malý ráže odpalovaný v houfu, tak by Base nezpůsobily prakticky žádnou škodu.
Edit - * teď se bavím čistě o bojovým využití Raptorů, SAR / CSAR a jiný využití nechávám stranou.
If I die in combat zone ... box me up and ship me home!
Pin my medals upon my chest ... tell my mom I've done my best!
Těch raket nese Raptor tak málo, že by Base vůbec nic neudělal... jen si vemte, co s ní udělá pár raket od Galactici... skoro nic... takže by se ten Raptor možná tak ztrapnil... to je jen podpora a hlavně průzkumná loď, proto má FTL
To ne, ale je to na to, že pokud víš kde má base FTL, tak tam skočí tak 5-10 raptorů vypálí rakety (bez navigačních systémů, prostě se vypálí a dál ji donesou trysky, žádný kroucení, je to bezpečnější, kvůli zneškodnění cylonama) Zničí FTL, a pak jde na scénu BS.