Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Záhada stavby bc304???

Záhada stavby bc304???

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Příspěvek 20.12.2008 00:04:06
a.n.u.b.i.s Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Vím že by to patřilo spíš do tématu lodě bc ale taková věc... Vejde se bc-304 do toho hangáru na prometheus?? protože by mi takovýhle vrata přišly docela nereálný... a jestli ne tak nikde nebylo vysvětlený jak se ta loď staví... nemyslím to zapojování pár drátů jak ukázali v seriálu ale myslím položení kýlu(nevím jestli se to dá u vesmírné lodi tak nazvat) svařování a odlévání nosníků... Na usazování nosníků musí bejt docela velký jeřáby stavby jednotlivých podlaží, opláštění lodi.. Pak je tu ještě možnost že se staví podobně jako letadlovky po hotových dílech... ale asi nemůžou jen tak zadat nějaký loděnici zakázku na hranatou 360ti metrovou širokou loď :D :D
Daniel: ,,Jacku myslíš že bys mohl dělat něco jiného než tu trousit nemístné sarkastické poznámky,,
Jack: ,,Fajn chceš sarkasmus: jsem rád že jsem tě poznal,,

Příspěvek 20.12.2008 08:22:11
Matafik Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

ve skutecnosti jsme schopni postavit ten nov aerbus ktery je kdo vi jak dlouhy. Myslim ze s bc304 kdyz meli pristup k technologiim nemeli. Rekni scenaristum at vymysli zpusob jak ho staveli a vsadim se o flasku ze zase udelaji neco proti zakonum fyziky :write:

Příspěvek 20.12.2008 08:29:07
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

jestli to chceš vědět přesně tak je dlouhej 73m což není tak moc ve srovnání s 304 hlavně 304 by musela stavět loděnice na lodě nebo něco se stejným vybavením...
Daniel: ,,Jacku myslíš že bys mohl dělat něco jiného než tu trousit nemístné sarkastické poznámky,,

Příspěvek 20.12.2008 08:34:06
Airman
Airman

Odpovědět s citací

73m ? to sem myslel ze je teda delsi :(
Tak dalsi rychla teorie - jelikoz usa uz nepotrebuje velke letadlove lode, jejich lodenice prestavi na stavbu BC304. Stavi se po kusech kvuli rychlosti a motory zbrane generatory a secky serepeticky se postupne dovazej a davaj do trupu. Postavit trup je podle me chvilka, nejvic trva secky elektronika atd. a urcite pomahaj asgardi kdyz tam maji svoje technologie.

Příspěvek 20.12.2008 08:58:16
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

jenže zadat to loděnici tak by to asi žádnýmu z dodavatelů divný nepřišlo... na vodu to moc nevypadá..... :D :D no asi tohle moc nedomýšleli... a kde zpracovávaj trinium na stavbu... myslím že při velikosti lodi a
se takové množství vozit bránou nedá... ale zas je fakt že by šlo udělat loděnici někde hluboko v poušti... ono kdyby se o plány na tu loď podělili s číňanama a rusama a britama tak ty by si mohli postavit vlastní a oni by jim jenom dodali vybavení.... a hned by jich měli menší flotilu... při stavbě takový lodi bych taky využil třeba stanoviště alfa- postavit tam obří betonovo-asfaltový letiště na zaparkování třeba pěti kousků 304 a jeřáby na kolejích, hutě na trinium a montážní haly (automatické na vybavení...) to by se pak daly stavět i větší drobečci.. :D

Příspěvek 20.12.2008 09:21:44
Airman
Airman

Odpovědět s citací

no jenomze jak to chces na alfu dostat ? branou asi ne :( lodi ? mozna ... ale vybudovat takovy komplex je horsi jak postavit lod. A kde na alfe seberes pracovni silu ?
Udelal bych to tak jak kdyz daniel stavel satelity - kazdymu dat neco a potom to sestavit aby nikdo nevedel co se stavi :)
Trinium nam muzou tavit asgardi a branou posilat hotove platy ktere se jen pripevni na trup. Jinak by sel zbytek konstrukce udelat z oceli.

Příspěvek 20.12.2008 09:31:14
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

krátkodobě je to drahý ale dlouhodobě je to myslím pohoda... a při spojení všech zemí není personál problém a finance taky ne... a bránou přeneseš ledaccos... potom by šly využít i lodě... a asgardi nám toho moc nenataví těď.... jo a počítačové sítě a takový věci, navigační systémy, výměníky pro podporu života můžou být klidně zadány soukromým firmám na zemi... to nikdo vědět nemusí... a potom přeneseny bránou nebo na 304 a nebo vždycky se dá sehnat pár goauldských cargo-ship.... a ta ocel je těžká a nic moc pevná proti triniu... to spíš jiný materiály... hliníkové slitiny, titan atd.....

Příspěvek 20.12.2008 11:13:11
Blackburn Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

NO ja si taky myslim že to delaj na Alpha site. Ale taky by to mohli mit nekde v horach na zemi kde moc lidi neni (Aljaška)...
Gilbertsonův zákon: Nic není dostatečně chráněno před průměrně talentovaným blbem.

Eureka SGA SG1 SGU

Příspěvek 20.12.2008 11:50:08
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Slitin titanu a hliniku se pouzivaji v leteckem kde potrebujes malou hmotnost, ale naco mit v vesmiru lehkou lod ? myslim ze zmensit hmotnost je jejich posledni problem. Trinium na vnitrek lodi by sel pouzit ale kdyz je ho malo tak by stacil jen na platovani lodi.
Nez alijasku tak radsi alfu... nevim, kdeska mam frmol az bude cas tak se nad tim poradne zamyslim a napisu vam neco rozumneho :)

Příspěvek 20.12.2008 14:44:13
Edicius Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Nevim, kde jste prisli na to, ze trinia je malo, vzdyt prometheus mel vsechno z trinia, sama Carterova to rikala v jedne epizode ( ta jak ho slohne NID s ni na palube).

Jinak ke stavbe, podle me rozsirili komplex ve kterem staveli promethea v pousti o dalsi hangary.

To jstou zakladnou na jine planete by byl dobry napad, ale to by museli pouzivat mozek, nikomu o ni nerict, nesmela by mit branu ( tu by si dovezli vlastni) a celou zakladnu postavit pod zemi kvuli utajeni, pripadne obklopit stinicimi poli.

Příspěvek 20.12.2008 16:08:35
Airman
Airman

Odpovědět s citací

No tak pochybuju ze trinia maji prebytek, pamatuju si jedinou epizodu kde slo o trinium a to bylo s tema indianama.
Jinak ten dok kde byl BC304 pochybuju ze se tam stavel od zakladu. Je tezke neco takoveho postavit na zemi a jeste v nejakem komplexu pod zemi ? Mohl tam byt prenesen jen na posledni dokonceni.

Příspěvek 20.12.2008 16:15:21
Harry256 Uživatelský avatar
Administrátor
Administrátor

Příspěvek 22.12.2008 12:57:16
Mark Jackob Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No tak podle me BC-304 staveli mimo zemi. Protože:
1. Na zemi neni místo kde by to mohli postavit tak aby to bylo dostatecne utajeny.
2. Museli by nekde postavit ohromnej dok na to aby se tak schoval a to by bylo výhodnější postavit ji na alfě, na betě, nebo na jakej koliv jinej planetě
3. Co se týče materiálu, tak v tom nevidim problém. proste by se postavily továrny na jinej planetě a trinium by se posílalo skrz bránu tak jako tak.

Ale vůbec nejlepší by bylo kdyby se to stavělo rovnou ve vesmíru jako to maj v BSG, bylo by to logický, efektivní a zabránilo by se tomu trapnýmu lítání v atsmosféře. :)
STARGATE pre-Vates 01x16 První kontakt (30. 7. 2011)

"Matematika je jazykem géniů, ostatní jen opisují." - Vratislav Šembera

Příspěvek 23.12.2008 00:47:46
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

použít malý orbitální roboty jen s multifunkční hydraulickou rukou fungující jako jeřáb, svářečka a hodně dalších nástrojů vybavených podsvětelným pohonem... pak bránu na obritě a ještě velkou nákladní loď... nosníky lze poslat bránou z jiné planety kde by byl přímo důl a hutě a velké díly třeba motory, části pláště a tak přepravit lodí... ty roboti poskládají nosníky, namontují motory, opláštění, hlavní rozvody, a nebo by se taky dal kolem toho vytvořit štít a do něj normál vypustit atmosféru a pak by se na rozestavěné lodi mohli pohybovat i lidi bez skafandrů...

Příspěvek 23.12.2008 10:04:18
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Jo přesně nějak tak sem to myslel. Podle mě je to tak i bylo, protože když se podíváte na díl The Last man, tak tam byl Phoneix taky ve vesmíru a to nebyl pořádně hotovej.

Příspěvek 23.12.2008 18:38:23
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

a jelikož ve vesmíru obří nosníky nic nevážej tak by tak náročný na energii ta stavba... a místa máš kolik chceš....:D

Příspěvek 23.12.2008 18:56:07
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No moment. Na pohyb s tím jeřábem furt potřebuješ sílu, ale díky tomu že tam hraje roli pouze hmotnost tělesa (na uvedení do pohybu) a tření vnitřních částí jeřábu (ta nechutna vec se kterou me pocitat nebavi :D ), ale ne gravitace (která je opravdu někdy svi*ě) :D

Doufám že je to pochopitelný. :)

Příspěvek 26.12.2008 03:16:57
Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Je to pochopitelný, akorát je tam potřeba nahradit "hmotnost" "setrvačností" a pak je to i správně... :wink:

Stavět takový slony jako tři sta čtyřky ve vesmíru je ostatně taky nejrozumnější možnost. Na zemi by ji stejně museli dát dohromady natolik, aby se sama dostala na orbitu, což by v praxi znamenalo ji postavit na zemi celou. Samozřejmě můžou dávat dohromady jen menší kusy a ty pak jednotlivě dopravovat nahoru, ale pak už v tom není moc rozdíl.
Navíc, narozdíl od Promethea, pohledem od oka nevypadá 304ka jako moc velký kamarád snadné strukturální integrity. Je hodně plochá a široká, takže udržet ji pohromadě a aby se při vzestupu nezohýbala by vyžadovalo jednak pevnou masivní kostru a druhak hezkejch pár repulzorů...

Promethea stavěli lidi na zemi/pod zemí hlavně proto, že v té době tak nějak neměli prostředky k tomu ho dávat dohromady na orbitě. Dnes, v době asgardských paprsků, kruhových platforem a jumperů na každým rohu to je jiná...
:) S trochou štěstí bychom se v nějakým filmu mohli dočkat už i dokončeného suchého doku. Například jak General Hammond opouští dok by byla skvělá scéna na začátek filmu... :write:
(A sakra, už zase píšu vlastní Stargate :sorry: )
Intelligence has nothing to do with politics.
- Londo Mollari

Příspěvek 26.12.2008 09:27:42
yzerman Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

já myslim že třeba nejdřív mohli dát na alpha site dohromady jenom trup aby uvnitř vytvořili atmosféru a pak mohli lod vytáhnout na orbit a tam dodělávat zbytky

Příspěvek 26.12.2008 20:22:33
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

to Halajda: naprosto s tebou souhlasim, ale to ty děláš chybu.

Hmotnost každého tělesa se nemění, nehledě na tom kde je, ale TÍHA se mění, a to dost zásandě, teď si přesně nevzpomenu na vzorec, tak me nechytejte za slovo, ale myslim že po nějakejch 100 km od gravitačního působení má těleso 4x menší tíhu než na původním místě. Ale z5 k tej hmotnosti. Kdyby těleso nemělo hmotnost nebylo by v časoprostoru (tohle se těžko vysvětluje, protože je to za a) teoretické a za b) nemožné), a tím pádem bychom ho nedokázali vnímat.

Ale prosím tě to dál neřeš, tohle se strašně blbě vysvětluje ústně a ještě hůř písemně. Kdyžtak se zeptej nějakého fyzika.

to yzerman: no právě s tim by byl asi největší problém. dostat tu kostru do vesmíru.

Příspěvek 26.12.2008 20:33:59
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Taky je to o tom, kdo z nás si ty správný termíny ze školy pamatuje správně, že... Nicméně, jak si to pamatuju já, tak ve stavu beztíže s tím uvedením tělesa do pohybu souvisí jeho setrvačnost - která je ale popravdě odvozená z hmotnosti (nebo hmotnost ze setrvačnosti? teď netuším... :roll: ). Čím větší setrvačnost, tím větší sílu musíme vyvinout, abychom tělesu dodali určitou rychlost.
Ale radši se v tom už fakt nebudeme hrabat. Těleso má nějakou hmotnost i setrvačnost, ať si sedí u jádra Jupiteru nebo v mezigalaktické prázdnotě - to máš pravdu...

EDIT:
cs.Wikipedia.org píše:
Čím větší hmotnost má těleso, tím větší setrvačnost vykazuje.
- Londo Mollari

Příspěvek 26.12.2008 20:57:11
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Tak poslední osvětlení: setrvačnost je to že těleso pokračuje v rovnoměrném přímočarém pohybu, nebo v klidu, dokud se jeho silový stav nezmění, pořád setrvává v pohybu.
Ve vecmíru by setrvačnost činila ten problém že by se to muselo ještě do toho zpomalovat (vlastne i zrychlovat (uvádět jeřáb do pohybu), protože i klid je setrvačný pohyb :D ), ale jak řikám, pokud seš od přírody fyzik-chápeš, pokud ne, ale chceš jím být-snažíš se chápad, pokud víš je to ze školy-tápeš a pokud nevíš nic-nechytáš se. Myslim že na tebe sedí, bez urážky, ta třetí možnost.

Příspěvek 26.12.2008 21:08:12
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

No... vždyť přesně o tom celou dobu mluvím :rflmao:
- Londo Mollari

Příspěvek 26.12.2008 21:31:09
Airman
Airman

Odpovědět s citací

S tim hammondem jak vychazi z doku .... Don S. Davis je uz bohuzel po smrti takze tak film zacinat nemuze :( jeste jedenkrat bohuzel.

Tiha je sila ktera je vytvarena rotujicim telesem napr. zemi a je primo umerna hmotnosti telesa a tihovemu zrychleni. neplette si Gravitaci a Tihu, protoze gravitace je tendence jakekoliv hmoty pritahovat jinou hmotu - vy pritahujete zemi a zeme pritahuje vas, Slunce pritahuje zemi a zeme pritahuje slunce.

Setrvacnost je tendence hmoty zachovavat konstantni rychlost a podle 2. zakona naseho milovaneho pana Newtona je rovmerny pohyb a klid telesa v podstate stejne veci. Existuje jeden dodatek k tomuto zakonu a ten rika ze pokud jste v telese ktere nezrychluje po zadne ose ( nezataci, nevibruje ) nemuzete ZADNYM experimentem urcitem jestli se teleso pohybuje nebo stoji. Uz nevim proc ten dodatek pisu az si vzpomenu prispevek upravim :)

Jinak teda s telesem se mnohem lepe manipuluje kdyz mate snizene tihove zrychleni ( idealne tihove zrychleni nulove ) potom veskerou silu kterou dodate vyuzijete na zrychleni telesa a podle zakona ze zrychleni je primo umerne sile a neprimo umerne hmotnosti muzete posunovat jakkoliv tezky naklad jakoukoliv silou a jedine co se vam bude menit je rychlost kterou teleso posunujeme. Potom je problem se zastavenim, to musime potom vynalozit stejnou praci na zastaveni telesa jako jste vynalozili na jeho uvedeni do pohybu.
Tohle vse ste uz vlastne teda rekli kyz se tak divam, tady to mate jen rozepsane.

Jeste k te setrvacnosti, setrvacnost je energie a kdyz se nad tim zamyslite a vylucovaci metodou si zjistite na cem tahle energie zavisi, zjistite ze setrvacnost je kyneticka energie neboli energie pohybova.

S tim ze nema-li teleso hmotnost neexistuje v casoprostoru. Tim si nejsu tak jisty, radiove elektromagneticke vlny nemaji hmotnost a existuji. Zareni gama taky existuje, svetlo taky existuje.

Ted kdyz se nad tim zamyslim tak jsem zmateny, vsechno co sem doted napsal jsem zakladal na myslence ze hmotnost je vsude konstantni, ale kdyz vezmete hrnek caje zvazite ho na zemi a na mesici tak na mesici vazi 6x min, to znamena ze hmotnost neni konstanti, ale neznamena to ani ze tihova sila je konstantni, tihove zrychleni taky neni konstantni to znamena ze .... to znamena ze nevim co to znamena a jsem s prominutim v prdeli. Vsechno co jsem napsal je zalozeno na zakonech newtona takze to musi platit aspon na povrchu zeme.
Jestli je tady nekdo kdo se vyzna ve fyzice klidne to s dotycnym prokonzultuju.

Příspěvek 26.12.2008 21:54:05
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tys mě nepochopil... battlecruiser jménem General Hammond by odlétal z doku. :wink: Že Don S. Davis zemřel, to jsem opravdu zaregistroval... :lol:

K problémům setrvačnosti, hmotnosti a podobných se už radši vracet nebudu... Opravdu nejsem nadšenec do fyziky, půlku své fyzikální gramotnosti jsem navíc vyčetl z Honorverse, takže na tomhle písečku radši končím, než ze sebe udělám úplnýho blbce.. :oops: :bye:
- Londo Mollari

Další

Zpět na Technologie