Alpine Fields...
Josh Friedman na svém blogu před nějakou dobou napsal, že tohle je taková epizoda do větru a od doby, kdy ji natočili, uběhlo už trochu vody, takže teď si nevědí, co si s ní počít.
Když jsem ji viděl, pochopil jsem. Jediný dějový rámec, a to navíc ne nezbytný, byl zařadit ji až po uvedení Jessie do seriálu. Je to dáno tím, že třetina epizody se odehrává šest měsíců v minulosti, třetina dvacet let v budoucnosti. A v té třetině, která se odehrává v současnosti, je z nám známých postav jen Derek.

Osobně se mi nejvíce líbila ta část z budoucnosti. Jsem totiž tak trochu štěstím bez sebe pokaždé, kdy nám v seriálu dají nahlédnout do budoucnosti. Pro TSCC jsou tyto decentní ukázky z války zcela ideální. Přidávají seriálu na poutavosti a výpravnosti, zároveň se mnohdy vztahují a vysvětlují současnost. Je to takové odpočinutí od kulis současného LA, po kterém se prohání terminátoři.
(Kdyby vznikl o válce samostatný seriál, samozřejmě by musel mít určitou úroveň a ctít dvě filmové a tuto seriálovou předlohu, byl bych na vrcholu blaha.

)
V třetině zasazené šest měsíců do minulosti jsem jen těžko překousával to, jak se matka a dcera zničehonic vyrovnaly s faktem, že je chtějí zabít terminátoři, a byly ochotné a připravené poslechnout každé slovo, co Sarah řekla. Prostě se najednou chovaly, jakoby to pro ně byla obdobná rutina, jako pro ni... To mi hodně vadilo.
V rámci šetření na tricích si tentokráte odpustili pohled na terminátoří bitku, asi aby jim zbylo víc prostředků na scény v budoucnosti. Pokud to tak bylo, tak chválím... Budoucnost, tu já můžu.
Třetí linie, ta která byla (podle všeho) v současnosti, mě zaujala nejméně, v podstatě jen tvořila křoví pro další dvě. Konec byl ovšem takový tiše náhlý, jestli se to tak dá říct. Derek si odskočil a když se vrátil, sestřičky byly pryč, bez jediného slova.
Vůbec ten nápad epizody, v budoucnosti bude odboj čelit jakémusi broučímu svinstvu, které ho může porazit spíš, než Skynet, tak pošlou terminátora do minulosti, aby zlikvidoval možnost, jak by lidstvo mohlo odolat... originalita.
Je to samozřejmě další klišé ve smyslu, že Skynet pošle do minulosti terminátora, aby někoho zabil, ale nepodaří se, jenže to je jakoby jste chtěli epizodu Pohotovosti, která nemá zčásti mimonemocniční zápletku.
V TSCC maj aspoň tolik inovace, že i když životně důležitá holčička přežije, její matka zemře. A starší dcere nevezme mladší do náručí, srdceryvně se rozloučí a odjede za strýčkem, nýbrž prostě beze slova zmizí. A myslím, že takhle je to pro všechny bezpečnější. Pokud by Derek věděl, kde Fieldsovy jsou, byl by jasná bezpečnostní hrozba.
A tím se zase dostávám k tomu, jak se starší dcera rázem vyrovnala se skutečností. Po šesti měsících na útěku si už ale možná přivykla dost na to, aby měla tolik duchapřítomnosti, že sebrala ségru, nechala tam řetízek a šla.

Abych to shrnul... Ano, je to vyplňovací epizoda, ale v TSCC i vyplňovací epizody mohou být dobré epizody o něčem. Což toto rozhodně bylo.

O to víc se teď těším na příští týden, kdy bude mid-season finále...
Intelligence has nothing to do with politics.
- Londo Mollari