Tak zase dalsi povidka...opet bez nazvu
„Tak Sárinko, už pěkně lež, ať ti může taťulda povykládat, co maminka zase vyváděla na minulé výpravě. Takže…šli jsme lesem, temným a tmavým jako v karkulce- pamatuješ, jak tam byl i ten zlý vlk…no a tak jsme jím šli a šli a šli, až jsme došli na kraj jedné jeskyně, ve které to svítilo zeleně. Vypadalo to strašně pěkně. Máme pro pár lidí tady sbírat věci, které neznáme, no a tak maminka naškrábala tu zelenou věc ze stěny a najednou se na ni vyřítila zelená veverka. A tak maminka probudila příšernou zelenou veverku.“snažil se John uspat Sarah pohádkou. Ta zaujatě poslouchala… „Zbytek ti dopovím zítra, kočičko. Teď už spinkej. Dobrou noc.“rozloučil se, dal jí pusu a odešel.
„Na co jsi přišla?“zeptal se, když dorazil na molo, kde seděla Mac s knihou na klíně, notebookem vedle sebe a Rayem poskakujícím okolo, a dal jí pusu.
„Některé stránky chybí, jiné nejdou přečíst a další nejsou dokončené. Co Sára? Doufám, že jsi jí neříkal zas o tom, co se stalo.“
„Tak trošku. Vykládal jsem jí o příšerné zelené veverce.“pousmál se.
„Johne…bude z toho mít noční můry. Musíš jí vykládat o princeznách a princích.“
„To je nezajímavé. Vždycky to dopadne dobře.“
„No právě. O iluze přijde až později.“
„No dobře. Příště jí povykládám o tom, jak se zlá zelená veverka zamilovala do hodné modré veverky a stala se z ní další hodná veverka.“
„Ty nedáš pokoj, že?“usmála se. Najednou se ozvalo hlasité šplouchnutí. „Rayi!“vykřikla, rychle vstala a doběhla k okraji mola. Ray se právě po nějakém výklenku zase vydrápal na molo. „Opovaž se!“křikla a táhla Johna pryč. Ray se mohutně otřepal, až voda stříkala na všechny strany, a zatvářil se navýsost spokojeně. „Skvělý.“zabručela Mac.
„Plukovník Blacková do kontrolní místnosti!“ozvalo se městem.
„Máš štěstí, ty obludo.“pousmála se a popleskala ho po hlavě.
„Co se děje?“zeptala se, když dorazila.
„Major Winterson volal. Je s týmem Lorna. Prý se stala nehoda. Lék. tým už se chystá.“informoval Chuck.
„Nehoda? Jaká?“
„Major Lorne prý zapadl do nějaké díry a neodpovídá.“
„Tak tam pošlete polní inženýry.“
„V tom je ten problém, madam. Žádný chlap se tama neprotáhne.“
„Jo, takže tam mám slézt já?“pochopila Mac.
„No, major Winterson říkal, že to umíte.“
„Dobře, za pět minut jsem u brány.“přikývla a odběhla si pro věci.
„S tou knihou opatrně a postarej se o Sáru.“řekl Mac už u brány.
„Neboj a běž už.“ujistil ji John. „Buď opatrná. Máte lana, všechno?“
„Jo. Ahoj.“rozloučila se a dala mu pusu. „Rayi, pojď.“zavolala a i s lék. týmem prošla bránou.
„Madam.“kývl hlavou George, když se objevili na planetě.
„Co se stalo?“zajímalo Mac a vyrazili na cestu.
„Normálně jsme prozkoumávali planetu- jako vždy, ale šli jsme po skále a najednou Lorne vykřikl a propadl. Nikdo se do té díry nevleze…nevíme, jestli žije.“
„Neměla bys tam jít spíš ty?“otočila se na Jennifer.
„Já? Ehm…myslím, že bys tam slezla stejně.“odpověděla.
„Tak jo. Jak je to daleko?“
„Ještě kousek. Tam.“ukázal George ke skále. Po pár minutách tam došli.
„Plukovníku.“zasalutoval zbytek Lorneova týmu.
„S tou vestou se tam taky nedostanu.“zkonstatovala a sundala si ji. V zemi byla díra a okolo větve a listí. Na dno vidět nebylo.
„Vezmi si lékařskou brašnu.“podala jí brašnu doktorka.
„A co tam s ní asi budu dělat?“zeptala se Mac, zatímco se cpala do výstroje.
„Budu ti říkat.“
„Tak fajn.“přikývla a hodila si ji na záda.
„Můžem?“zajímalo George.
„Jo.“ Pomalu nalezla nad díru. S hekáním se jí procpala.
„Co vidíte?“zeptal se Winterson vysílačkou.
„Nic.“odpověděla. „Ups…stůjte!“
„Co je?“
„Je to tu zúžené. Budu muset hlavou dolů.“
„Jak se Lorne tama dostal?“nechápal.
„Je tu vesta…úplně roztrhnutá. Pak projel, ale teď chvilku nerušte a spouštějte pomalu.“ Obrátila se hlavou dolů a doufala, že se nezachytne o batoh. Užším místem prošla snadněji, než myslela, takže se zase vrátila do původní pozice a rozhlídla se. Byla asi deset metrů od země ve velkém dómě. Dole ležel Lorne.
„Mám ho!“
„Žije?“
„Nevím, ještě nejsem úplně dole.“ Po chvilce dosáhla na zem. Odepnula se a rozběhla se k nehybnému Lornovi. „Jo, žije!“odpověděla po chvilce.
„Dobře. V tom batohu máš příruční skener.“řekla Kellerová. Mac v něm zahrabala a našla tablet. „Vzadu máš ten skener. Projeď s ním přes něho. Bude ti to ukazovat člověka a psát, co je poškozené.“
„Rozumím…“přikývla a proskenovala ho. „Má zlomenou…Cla…viculu? Co to sakra je? Co takhle si tam dát angličtinu?“
„To je klíční kost.“odpověděla Jennifer.
„Skvělé. A…radius?“
„Vřetení.“
„Aha…a tibie?“
„Holení kost.“
„Tu má jenom naštípnutou, podle tady toho.“
„Dobře, je tam vakuová matrace. Polož ho narovno, potom ho opatrně přetoč na bok a podsuň pod něho tu matraci.“
„Fajn.“přikývla Mac a udělala, co jí řekla.
„Ma…dam.“hlesl Lorne.
„No ahoj.“pousmála se. „V klidu. Nehýbejte se…Jenn, probral se.“
„Tak to je fajn.“
„No to sice ano, ale jak se oba dostaneme nahoru?“
„Ehm…můžeme to odpálit.“navrhl George.
„Odpálit? Tak to je vtipné. Chcete nás zabít?“
„Dáme tam C4 jenom trošku. Vytvořte štít.“
„Jestli nás to zabije…“
„Nebojte.“
„Bojím.“povzdechla si a vytvořila štít. „Můžete.“ Ozvala se velká rána, jeskyně se zatřásla a ze stropu začaly padat kameny.“
„Udr…žíte ty kameny?“
„Doufejte, že jo.“ Po chvilce kameny přestaly padat. „Tak jo. Můžeme.“přikývla, stáhla štít a zapnula matraci do popruhů. Nad nimi už nebyly žádné překážky. „Tahejte.“ Lorne se pomalu posouval v matraci nahoru. Mac mezitím sbalila všechny roztahané věci a hodila si brašnu na záda. Po chvilce dolů spadl provaz. Připoutala se k němu a vytáhli ji nahoru.“
„Jak je na tom?“zeptala se potom, co ji vytáhli.
„Bude v pořádku. Jenom ho musíme dostat domů.“pousmála se Jennifer. Zdravotníci dali Lorna na nosítka. Ray najednou začal vrčet.
„Co je, kluku?“podrbala ho Mac za ušima a otřela si špínu z obličeje. Ray se rozštěkal a rozběhl se pryč. Chtěla ho chytnout za obojek, ale vysmekl se jí a utekl. „Rayi! K noze! Vrať se!“rozběhla se za ním. Najednou jí kolem hlavy proletěla střela ze stunneru. Rychle zalehla a vytáhla zbraň. Wraith se k ní přiblížil. Vystřelila do něj celý zásobník, ale nic. Když přebíjela, Wraith k ní přiskočil a odhodil ji na pěšinu, kterou přiběhla. Najednou se odněkud vyřítil Ray a vrhl se na Wraitha. Svalil ho na zem a začal ho trhat. Mezitím přiběhl George a pomohl Mac na nohy. Zamířil.
„Ne.“zarazila ho. Wraith strašně zařval. Ray mu ukousl ruku. Wraith se ohnal druhou a pes odletěl. V tu chvíli začali Winterson s Mac střílet. Wraith padl mrtvý. Mac se rozběhla k Rayovi. Ležel na zemi. Na boku a na čumáku měl tržné rány.
„Vstávej, ty můj kluku.“pomohla mu vstát. Trošku se zakymácel. Mezitím došel zbytek.
„Dobrý?“zeptala se Kellerová. Mac přikývla. „Rayovi se na ty rány podívám.“slíbila.
„Dík.“
„Jak je Lornovi?“zajímalo Johna, když se vrátili.
„Bude v pořádku.“pousmála se Mac a podrbala za ušima Raye, který odpočíval ve svém košíku. Ránu na boku měl zavázanou.
„Jdeš na večeři?“
„Jo, asi jo.“zívla si. „Jsem strašně unavená.“
„Vezmu si tvoji noční.“
„Moji noční? Dovol, abych ti připomněla, že ti dvě noční chybí, miláčku.“pousmála se a dala mu pusu.
„A já myslel, že mám protekci.“
„Myslel jsi špatně…Rayi, pojď.“zavolala. Ani se nepohnul. „No tak, pojď. Dneska je pečené maso…co je s tebou, kluku?“klekla si k němu a pohladila ho. „Johne…má teplotu.“hlesla, když mu zkusila čumák. Odsunula mu obvaz. „Začíná mu to hnisat. Běžte sami.“
„Dobře.“přikývl John a i se Sárou odešli.
„Jennifer.“zapnula vysílačku.
„Ano?
„Vím, že nejsi veterinář, ale potřebuju tě tady.“
„Co se děje?“zajímalo ji, když dorazila.
„Má teplotu a začíná to hnisat.“
„Řekla bych, abys s ním šla na veterinu, ale nevím, co bys asi tak veterináři řekla. Psi by měli reagovat na tohle stejně jako lidé, ne?“
„Nejspíš.“
„Jak se měří teplota?“
„Dej mi teploměr.“řekla Mac. „41°C. To je hodně.“
„Nemělo by to hnisat tak rychle.“zamračila se Jennifer. „Pokud má teplotu, ať hodně pije. Nevím, co by mu pomohlo. Uvidíme ráno.“
„Dobře.“
„Už půjdu. Dobrou noc.“rozloučil se John.
„Dobrou a klidnou službu.“popřála mu Mac a opřela se i s Kronikou o stěnu. Sára už dřímala v postýlce a Ray v košíku. Začala číst.
„17. srpen. Je to zvláštní, jak dnešní den rychle utekl. Pořád bylo co dělat. Máme po žních, a tak je třeba obilí zpracovat. Jsem celý dolámaný. Práce nás čeká ještě dlouho. Taky vzplanul jeden snop na poli. Naštěstí se nám to podařilo včas uhasit. Večer jsme měli slavnost a většina z nás to trošku přehnala. Zítra musíme opravit jednu střechu. Pro dnešek končím.“ Mac dočetla zápis. Sára mezitím usnula, ale Ray tiše kňučel.
„Copak je chlupáči, co?“drbala ho za ušima.
Mac se vzbudila. Nevěděla, jak dlouho spala, ale Ray kňučel víc, než předtím. Pomalu k němu došla a dala mu dlaň nad ránu. Začala zářit oranžově, ale nic se nestalo. Byla tam pořád.
„To není možné.“zašeptala a zkusila to znova. Zase nic. „Jennifer?“zapnula vysílačku.
„Ano?“
„Chtěla jsem ho uzdravit, ale nejde to. Vypadá to, že to je horší.“
„Přines ho.“
„Dobře.“přikývla. „Tak pojď.“zvedla ho.
„Polož ho.“ukázala Jennifer na stůl. Mac ho opatrně položila.
„Už 2x zvracel, od odpoledne nepil.“
„Dám mu infuzi. Jsou to jenom vitamíny a doplní to tekutiny.“ Mac přikývla a podržela ho. Celou dobu ho hladila. „Vezmu nějaké vzorky z okolí té rány.“řekla a pinzetou odebírala vzorky tkáně. Mac si přitáhla židli a posadila se.
„Budeš tady? Ale co Sára?“
„Mám sebou chůvičku.“pousmála se Mac a pořád Raye hladila.
„Dobře, kdyby něco, zavolej.“
„Zavolám.“
„Nesu ti snídani.“ozval se ode dveří John a položil tác na stolek.
„Dík.“hlesla Mac.
„Je to lepší?“
„Ne. Naopak.“zašeptala a po tvářích jí začaly téct slzy.
„Pojď sem.“objal ji.
„Ať mi neumře, Johne.“
„On to zvládne, neboj…Sára už se vzbudila?“
„Ne.“
„Půjdu k ní, aby tam někdo byl.“
„Dobře.“přikývla.
„Mackenzie! Mám výsledky. Ten Wraith měl v sobě nějakou infekci a ta se přenesla na Raye. Podívej.“ukázala jí obrázky z mikroskopu. Na jednom s nich byly normální červené krvinky a na druhém byly mezi krvinkami černé fleky.
„Pomůžeš mu?“
„Nemám takové antibiotika. Dělala jsem testy se vším, co mě napadlo, ale žádné neměly účinek…ale něco by tu bylo. Jenom jsem to neměla čas otestovat.“
„Co to je?“
„Troso.“
„Tak na to zapomeň! Nebudeš na něho mazat nějaký vnitřnosti.“
„A co když to pomůže.“
„Udělej testy.“
„Udělám.“přikývla a odešla.
„No tak, polkni to.“přemlouvala Raye Mac, když se mu injekční stříkačkou snažila dát napít. Po chvilce to vzdala.
„Mám ty výsledky…zabralo to.“ozvala se Kellerová.
„Horší už to být nemůže, ne?“
„Může umřít.“
„Nic jiného stejně nemáme. Já ho nevyléčím a nic jiného nezabírá.“pokrčila rameny. Jennifer mu sundala obvazy a napatlala ho slizem z trosa. Ránu znovu překryla. „Musíme počkat.“
„Ty můj broučku. Vydrž. To bude dobrý.“drbala ho. Jenom smutně zamrkal.
Po pár hodinách se Ray probudil a sedl si. Dole pod postelí měl misku se svým žrádlem a vodu. Maličko zakňučel a opatrně seskočil dolů. Přešel k misce. Když se nažral a napil, začal oblizovat ruku Mac, která spala opřená hlavou o stěnu. Trhla sebou a vzbudila se.
„Rayi!“vykřikla nadšeně. „Jennifer! Jennifer!“zavolala. Doktorka přiběhla.
„Zabralo to.“vydechla Kellerová.
„Jo, díky moc.“
„Měl by ještě odpočívat, ale jestli chceš, už může jít k sobě do košíku.“
„Jo. To by bylo fajn.“ Mac vstala a Ray se za ní pomalu loudal. Když došli do pokoje, spokojeně se uvelebil v košíku a napil se z misky.
„No, vidíš.“usmála se a padla vyčerpaně na postel. Za pár vteřin usnula.
Vzbudilo ji štěkání. Sára si hrála s Rayem a John se na ně díval.
„Dobré ráno.“usmál se.
„Ráno?“
„Spala jsi celý den.“
„Mama.“zaštěbetala Sára a přišla se pomazlit.
„No jo.“usmála se Mac a hladila ji po zádech.
„Vypadá líp.“
„Je mu líp. Zabral až ten sliz z trosa.“
„Tak už víme, k čemu to je.“
„Jo. Pojďme pryč, ať se může v klidu vyspat.“řekla a cestou ke dveřím ho podrbala za ušima.
BTW: kdyby vas napadl nazev...napiste ho....uz si pripadam jak idiot, ale fakt me nic nenapada
Destiny: no to sem nezkousela

...zkusim....
*Jack*: snad tuhle gramatickou chybu prezijes
Jinak vsem dekuju za komentare....veskere
Tak si to uzijte

(ten smajl se tu asi nehodi, ale me se tak libi

)
Doufam, ze pilne ctete povidky od rocketmana, abyste byli aspon trosku v obraze

...ale ta povidka se da upe v phoo pochopit
Jinak dalsi vidim tak na mozna v nedeli, ale

...ne ted vazne...v nedlei bude zase k veceru
a ted nejaky ten spoiler - ted nic moc nevyzradit
Toto je spoiler!!!:
|
takze...objevi se otec od Mac...objevi se Eagarove a povidka bude mit pokracovani... |
dalsi info...to vam dam vedet...
tak ale ted sem se vycerpala
tak pekne cteni