Vahisht píše:
Vyhození skupinky civilistů by nemělo význam, maximálně by to dokázalo jejich krvežíznivost. Ale útok na radar už má méně sadistický nádech
Jaké základny byly ve WTC a na madridském nádraží?
Ale dají tim vědět o své síle, armádní velení začne lépe promýšlet své akce a jakmile bude vědět o výbavě nepřátel, uzná za vhodné stáhnutí jednotek také, ne?
Viz. Balial. Terorismus už z podstaty svého principu je asymetrické vedení boje - oni nedávají najevo svoji vojenskou sílu, ale politickou. Vyjímky se najdou (Cole), ale i tam je to spíše výstraha, než nějaké reálné ohrožení západní armády. Navzdory tomu, že Irák je podle mě obrovská chyba, se ukázalo, že tam Amerika může vyhrát, alespoň než se stáhne. Fundamentalisti prostě nemají sílu vést útoky do nekonečna.
Já osobně beru útok na civilisty jako následek toho, že se někde v jeho předchozích generacích vyspal bratr se sestrou. A pak se divej, že jsou všichni proti nim. Oni maj rozšiřovat víru, ale zatím dosáhli jen toho, že se jich lidé bojí a jak uvidějí muslima, zdrhnou.
V tom případě se mi vkráda do mysli takové urážlivé slovo od i...
Útoky na civilisty jsou součástí i západní vojenské doktríny (viz. například MAD), byly odjakživa součástí vedení války a nějaké pomýlené rasistické dojmy, že jsou Arabové nižší rasa nebo co na tom nezmění nic.
On islám není jediný, kdo by šířil mečem sílu. A v tomhle případě nejde vůbec o náboženství, ale o moc - teroristy někdo platí, jádrem tzv. střetu civilizací není boj o víru. Jde tu o to, že jistí lidé by chtěli více moci, více ochrany svého způsobu života (který jim z různých důvodů vyhovuje více, než náš), popřípadě by ten způsob života chtěli rozšířit jinam. Nakonec, my s globalizací děláme totéž. To, že se k tomu používají věřící v islám je jen prostředek jak nabrat útočníky.
Jenže kde se berou ty věřící? Ti nerostou na stromech. Věřící vznikají z nevěřících, kteří jednoduše: uvěří.
Spíše naopak. Většina lidí, kteří se narozdí uvnitř silně věřící rodiny (a je jedno, jestli jde o křesťany, muslimy nebo buddhisty) převezme víru svojí rodiny za svou vlastní. Opět - nejde jen o víru, jde i o způsob života, který ta víra představuje, a v jakém byli vychováni.