Nečekaná pomoc
„No, vypadá to, že by se měla narodit každým dnem.“usmála se Jennifer.
„Už aby to bylo.“povzdechla si Mac. „Včera v noci jsem myslela, že přijdu snad o záda. Nevěděla jsem, jak si lehnout.“
„To věřím.“přikývla. „Kdyby něco, tak přijď, anebo zavolej, jasné?“
„Naprosto. Už půjdu. Začala jsem mít hlad.“usmála se a pomalu slezla z postele.
„Co uděláme?!“zajímal se poplašeně Rodney.
„Budeme v klidu a hlavně bychom to neměli říkat Mac.“odpověděl John.
„Neměli říkat co?“zeptala se s úsměvem Mac, která se zrovna objevila, s Rayem v patách, v kontrolní místnosti.
„Svačinka?“snažil se odvést řeč jinam Ronon a kývl směrem k velké obložené bagetě, kterou držela v ruce.
„Hmhm.“přikývla s plnou pusou a když polkla, zeptala se znova. „Co bych neměla vědět?“
„Ehm…no…“koktal George.
„Ty dvě Hive ship změnily kurz a jsou od nás dva dny, že?“
„Ale no tak! Tohle není fér!“neudržel se Sheppard. „Zase telepatie.“
„Ne, jenom to vidím za váma na monitoru.“pobaveně se pousmála a přešla k obrazovce. „Takže máme tři možnosti a dvě z toho jsou pravděpodobné.“
„Cože? To mi chceš říct, že my se tady pachtíme celou hodinu, abychom našli nějaké řešení a ty si na něho přišla během dvou minut?“zeptal se užasle O´Conner.
„Vždyť je to jednoduché! Na vzlet a na stěhování nemáme energii, takže tahle možnost padá, je tady možnost zamaskování nebo zapnutí štítu a vzhledem k tomu, že pokud nás při maskování odhalí, tak nás rozstřílí na cimprcampr a my to nestačíme přehodit na štít. Takže nám zbývá jediná možnost, a to je zapnout štít.“vysvětlila s úsměvem.
„No téda.“vyvalil oči Ronon.
„Dobrý nápad, plukovníku.“pochválil ji Woolsey. „Ale ještě musíme dořešit jednu věc. Jak zabránit Wraithům, aby pronikli do města.“
„No, kdysi jsem chtěl napsat jeden program, který by blokoval jejich přenosovou frekvenci. Zkusím to dokončit.“nabídl Rodney.
„To by bylo fajn.“přikývl Woolsey. „Půjdu informovat lidi, kdyby se něco stalo, aby to nebyl šok.“
„Už dlouho jsme si takhle večer nesedli.“zamručel spokojeně John.
„Jo.“přikývla Mac s hlavou položenou v jeho klíně. John si hrál s jejími vlasy. „Ani nevím, na který z těch tří měsíců se mám dívat.“usmála se a rozhlížela se po obloze, kde svítily tři měsíce. Jeden svítil zeleně, druhý do červena a poslední žlutě.
„Proč? Chceš na nějaký začít výt?“
„Na to by se hodil Ray, ale ten už spinká. To moje hlídání ho vyčerpává.“
„Ale dělá to dobře. Neříkal jsem, že z tohohle mola jde na oblohu nejlépe vidět?“
„Říkal…podívej! Tyhle hvězdy byly viděl i z minulé planety.“ukázala na skupinku pěti hvězd těsně u sebe.
„Máš pravdu.“
„Spala bych. To šumění vody je úžasné.“řekla potichu.
„Meggy?“zeptal se po chvilce John. „Mac?...Páni vždyť spíš.“vydechl užasle. „Tak pojď. Půjdeme do postele.“zvedl ji do náručí.
„Dobré ráno.“pozdravila Mac další den. „Můžu?“zeptala se, když našla pár lidí v jídelně.
„Jistě, posaďte se.“přikývl George.
„Včera jsi usnula na mole.“usmál se John.
„Já vím, ale byla jsem strašně unavená.“
„Takže, jak to dneska uděláme?“zajímalo George.
„Zkontrolujeme zásoby. Zbraně, jídlo, lékařské potřeby.“odpověděla Mac a polila si šest malých lívanců jahodovou a čokoládovou polevou.
„Hned po snídani se do toho dáme.“přikývl George.
„Fajn.“
„Tak se do toho dáme. Začněte s náboji, potom granáty a pušky, nakonec zbytek.“rozdělil práci Winterson a hned se každý vrhl k něčemu ze seznamu.
„Tak lidi! Chci vědět, kolik máme obvazů, léků, infuzí, přikrývek a dalších věcí.“křikla Jennifer a na ošetřovně nastal frmol.
„Madam, mám tady seznam všeho, co jste chtěla.“oznámil George k večeru.
„Perfektní. Tak povídejte.“přikývla Mac a ukrojila si velký kus masa.
„Jasně.“řekl a zakousl se do hamburgeru. „Takže… máme 50 Berett, 100 P90, 50 M4, 50 MP5, 60 AG36 a OICW, 20 raketometů, 25 sniperovek, 30 brokovnic. Ke každé zbrani máme 3 velké bedny zásobníků. Potom máme 500 granátů a slzáků. Potom nějaké ty zaty a stunnery. Metrák C4 a Semtexu.“
„Zatím to zní dobře. Je to na malou válku.“
„Na ošetřovně toho taky mají dost. Kellerová to tady všechno sepsala, ale to bychom tu byli do noci, a jídla a pití je taky dost. McKay vzkazuje, že štít vydrží asi dva, nanejvýš tři dny.“
„Dobře, díky.“
„Není zač. půjdu to říct ještě Woolseymu. Zatím.“
„Nashle.“
„Mac… Mackenzie, vzbuď se, honem!“zatřásl s ní John.
„Co je?“zamručela ospale. „Kolik je?“
„Jsou dvě ráno a Wraithové jsou na oběžné dráze. Rychle se obleč a přijď.“
„Tak to se děje?“zajímalo ji, když se celá rozespalá, v prvních šatech, které našla, objevila v kontrolní místnosti.
„Wraithové dorazili dřív. Projdeš bránou s vědeckým týmem.“rozhodl John.
„Ale já…“
„Mac…moc tady toho nezmůžeš. Sotva chodíš.“domlouval jí O´Conner.
„Tak dobře.“souhlasila a pomalu po schodech scházela ke skupině.
„Máme neplánovanou aktivaci zvenčí!“křikl Rodney. Mac se v půlce schodů zarazila. „Zapínám štít… Žádný signál.“
„Ani nemůže. Venku není žádný tým.“řekl Woolsey.
„Chytrý tah. Jejich typická strategie.“prohlásil John. „Tak jinak. Běžte do jumperu a na pevninu. Můžeš letět?“
„Můžu letět, ale pevnina není prozkoumaná. Upřímně? Radši zůstanu tady.“
„Tady tě můžou zabít.“
„Tam taky.“
„Přemisťují se do města!“vyjekl Rodney.
„Co ten program?“zeptal se Ronon.
„Nefunguje. Nemůžu najít tu správnou frekvenci.“
„Johne, běž ke křeslu a sejmi ty Hivy.“řekla Mac.
„Nemůžu…“začal.
„Běž! Dokud jich tady není moc.“pobídla ho.
„Lorne půjde s tebou k jumperům. Pane Woolsey, měl byste jít taky.“
„Jistě.“přikývl Woolsey.
„Hodně štěstí.“popřál Sheppard a dal Mac pusu.
„Rozšiřují se do celého města. Už jsou i v centrální věži!“oznámil Rodney.
„Fajn, do jumperu půjdeš taky.“rozhodla.
„Ne, zůstávám. Vy běžte.“zamítl to Rodney. Město se začalo otřásat pod náporem palby.
„Pojďte, madam.“pobídl ji Lorne.
„Co, když se k jumperu nedostaneme?“zeptal se poplašeně Woolsey.
„Nebojte, dostaneme.“ujistila ho Mac. „Máte nějakou zbraň navíc?“
„Jistě.“přikývl Lorne a podal jí Berettu.
„Dík.“
„Wraithové!“vyjekl Woolsey, když zpoza rohu vyšla skupinka osmi Wraithů. Lorne začal střílet a Mac kolem nich držela štít a telekinezí je odhazovala ke zdi. Najednou se zpoza rohu vyřítil další Wraith.
„Vždyť to má P90!“vyjekl Lorne, ale než stačil cokoliv udělat, Wraith vystřelil a on skončil na zemi.
„Majore!“vykřikl Woolsey a vrhl se k němu. Mac mezitím stihla Wraitha zastřelit.
„Žije.“zkonstatovala, když mu nahmatala puls. „Hej Lorne, no tak, vzbuďte se… Ta střela prošla vestou.“
„Jak je to možné?“nechápal Woolsey.
„P90 je jediná zbraň, která vestu prostřelí. Má úzké náboje a ty jí projdou. Ale nemělo by to být nic vážného.“vysvětlila.
„Ou…á…sakra.“zaskučel Lorne.
„Vstanete?“zeptal se Woolsey.
„Myslím, že…jo.“vydechl.
„Potom se na to podívám, teď pojďte. Rayi, jdeme.“
„Hive ship zničeny.“ozval se John vysílačkou.
„Rozumím.“potvrdila Mac a pomohla Lornovi na nohy.
„Ve městě je jich asi sto.“upozornil Rodney.
„Fajn…vytvořte týmy a zlikvidujte je.“
„S radostí.“ozval se Ronon. Městem se začala ozývat střelba a výbuchy.
„Už jsme tady.“vydechla Mac. „Lehněte si.“ Lorne se natáhl na sedačky vzadu v jumperu. Mac mu opatrně rozepnula vestu. „Není to hluboké. Jenom vás to škráblo.“zkonstatovala a přiložila mu na ránu obvaz.
„Odletíme?“zeptal se Woolsey.
„Měli bychom.“souhlasil Lorne. Mac pokrčila rameny a přešla k palubní desce.
„Au!“vyjekla.
„Kope?“zeptal se Woolsey. Mac se jenom chvilku dívala před sebe než pomalu zavrtěla hlavou.
„Ne, to ne, že ne?“hlesl Lorne vyděšeně.
„Já myslím, že jo.“vydechla.
„Tři jsou v další uličce a dva za dveřma.“navigoval Rodney pomocí vnitřních senzorů.
„Rozumím.“zašeptal George a pomalu a potichu se plížil společně s Rononem kolem zdi.
„Já si vezmu ty tři.“zamlouval s Ronon.
„proč ne? Tak na tři…1…2…3!“odpočítal to a vtrhl za dveře, zatímco Ronon zabil Wraithy v uličce.
„Pohoda…co dál?“zeptal se Ronon.
„Dvě patra pod vámi je skupinka šesti Wraithů.“
„Jdeme tam.“potvrdil George.
„Opatrně si lehněte.“řekl Woolsey a pomohl se Mac natáhnout na zem.
„Chci tady Jennifer.“vydechla Mac.
„Kellerová se tady nedostane. Budeme to muset zvládnout sami.“řekl Lorne.
„Tak jsem si to nepředstavovala…že skončím v jumperu se dvěma chlapama a psem.“zavrčela.
„Bude to v pohodě. Zvládneme to.“uklidňoval ji Woolsey.
„Vždyť už jste to jednou zažila.“pousmál se Lorne.
„Před dvaceti lety.“prskala Mac. „Myslíte, že si to ještě pamatuju?“
„Bude to ještě chvilku trvat.“uklidňoval ji Woolsey.
„Já myslím…že ne…je to čím dál častější.“
„Nikdo nerodí takhle rychle.“namítl Lorne.
„No já evidentně jo!“zavrčela za zatnutými zuby.
„Vždyť máte termín až za tři týdny.“
„To ty otřesy…bude to tím.“
„Malá je zvědavá, co se venku děje.“usmál se Woolsey.
„To nemohla být zvědavá včera?“odsekla Mac.
„Po jaké době máte kontrakce?“zeptal se.
„Nevím…ale je to hodně časté a…bolí to.“zafuněla.
„Je tady morfium.“řekl Lorne, když prohledal lékárničku. Mac zavrtěla hlavou.
„To ne. Po tom bych byla jak praštěná. Musím vědět…co se děje. Je tam něco jiného?“
„Ibuprofen.“
„Tak to je na nic.“
„Můžeme?“zeptal se Woolsey.
„Mám…na výběr?“
„Ne. Tak jak budete mít další kontrakce, zatlačte, dobře?“ Mac přikývla.
„Shepparde! Wraithové míří k ZPM!“vyjekl Rondney.
„Už tam jdeme.“řekl John a s O´Connerem se rozběhli o dvě patra níž, kde narazili na Wraithy, jak si hrajou s konzolí, kde bylo ZPM.
„Nikdo vám pánové neříkal, že bez dovolení se s cizí hračkou nehraje?“zeptal se O´Conner a hned začal střílet. Za chvilku se tam válela celkem slušná hromádka.
„Já…už nemůžu.“hlesla Mac asi o dvě hodiny později.
„Zvládnete to.“povzbuzoval ji Woolsey. Jenom zavrtěla hlavou.
„Mám dojem, že…asi omdlím.“
„To nemůžete. Podívejte se na mě! Nesmíte to vzdát! Rayi…nesmí usnout, jasné?“řekl Woolsey. Ray začal Mac oblizovat.
„Myslel jsem, že to ženy normálně zvládají.“namítl Lorne.
„Myslím, že se vyčerpala, když používala telekinezi a držela štít. No tak, Mackenzie, zkuste to znova!“ Najednou se všude okolo objevilo bílé světlo a u dveří jumperu a objevila postava. Woolsey se začal ohlížet.
„Co to děláte?“hlesla Mac.
„Vidím ducha, tak se dívám, kde jsem zraněný.“
„Nejste zraněný. Jsem Morgan Le Fay.“řekl postava.
„Morgan? Jsi Antik.“zašeptala Mac. Morgan přikývla.
„Jdete nám pomoct?“zeptal se trošku ironicky Lorne.
„Jsem tady, abych pomohla Pallas.“
„Proč? Není to proti pravidlům?“zeptala se Mac.
„Normálně ano, ale Rada to povolila. Tvoje dítě je pokračováním našeho rodu, a pokud se vrzy nenarodí, oba zemřete, protože jsi příliš slabá na to, abys to zvládla.“
„Co chceš dělat?“
„Pomoct ti.“
„Jak?“
„Věř mi a úplně se uvolni.“
„To půjde dost těžko.“namítla potichu Mac.
„Zkus to. Párkrát zhluboka vydechni.“poradila jí Morgan. „No vidíš.“pochválila ji, když udělala to, co chtěla. Potom jí položila ruku na břicho. Její dlaň začala oranžově zářit. „Miminko je zatím v pořádku. Dej mi ruku, a jakmile ucítíš další kontrakce, zatlač, ano?“ Mac přikývla a otočila svoji dlaň vzhůru. Morgan ji chytla. „To, že se teď budeš cítit silnější, bude jenom po dobu, co tě budu držet.“upozornila ještě. „Tak jdeme na to…no…už to skoro bude…“
„Vidím hlavičku!“vykřikl Woolsey.
„Výborně, jde ti to skvěle! Teď přijde to nejhorší, ale jakmile budou ramínka venku, tak už to půjde rychle.“povzbuzovala ji Morgan „…Tak jo, Pallas…pořádně…ještě vydrž…zatlač ještě jednou…a je venku! Už je to dobrý!“ Jumperem se ozval pláč.“
„Máte krásnou holčičku.“vykřikl Woolsey. Mac se unaveně usmála. Woolsey ji zabalil do deky, kterou mu podal Lorne, a dal ji k Mac.
„Ahoj maličká.“usmála se. „Opatrně, Rayi.“zašeptala, když ji Ray začal očuchávat.
„Myslím, že jsem tady skončila.“pousmála se Morgan.
„Morgan! Děkuju.“hlesla Mac.
„Nemáš zač. hodně štěstí…ještě tohle…už má jméno?“
„No, jak se bude jmenovat?“přidal se Lorne.
„Sarah Jennifer Sheppard Blacková.“odpověděla Mackenzie.
„Tak všechno nejlepší, Sarah.“popřála Morgan a zmizela.
„Je nádherná.“usmál se Woolsey.
„Překrásná.“souhlasil Lorne. „Gratuluju.“
„Dík.“
„Jestli si chcete odpočinout, podržíme ji. Klidně si zdřímněte.“nabídl Lorne.
„To by bylo fajn.“přikývla Mac a opatrně mu Sarah podala.
„Našel jsem ještě jednu deku.“řekl Woolsey a přikryl Mac. Ta za chvilku usnula.
„Pane Woolsey, je tam s váma Mac?“zeptal se John vysílačkou.
„Ano, ale měl byste přijít.“
„Co se stalo?“vyhrkl John, když přiběhl k jumperu s Rononem, O´Connerem a Georgem v závěsu. „Téda.“vydechl, když uviděl, že Woolsey drží v ruce jeho dceru. Hned si ji vzal do náruče a klekl si k Mac, která pořád spala. Pohladil ji po vlasech.
„Dobrá práce.“usmál se, když se vzbudila. „Jenom jsem chtěl být u toho.“
„Buď rád, žes nebyl. Nemusíš vidět všechno.“pousmála se. „Co Wraithové?“
„Už tady jsou jenom zbytky. Většinou zašité na opačném konci města.“informoval Ronon.
„Tak pojď, vezmu tě na ošetřovnu.“
„Můžeme za ní?“zeptal se John další den ráno, když dorazili na ošetřovnu.
„Jistě, ale na chvilku. Pořád je dost unavená.“přikývla Kellerová.
„Ahoj. Jak je vám?“zeptal se George.
„Líp než včera.“usmála se Mac se Sarah v náručí.
„Máme pro vás dárek.“řekl Lorne.
„Jo? A jaký?“zajímalo ji.
„Teda, je to spíš pro malou, ale i tak.“vysvětlil Lorne.
„No, spolu jsme jí udělali postýlku.“řekl George.
„Jé, to je od vás pěkné. Díky.“
„Není zač.“
„No a my dva s Rodneym jsme zase udělali tohle.“pochlubil se Radek a podal Mac dvě vysílačky.
„Chůvička. Má to jenom jednu frekvenci.“vysvětlil Rodney.
„Díky moc.“
„Takže, kdy budeš moct začít trénovat?“zeptal se Ronon.
„Ne dřív než za dva měsíce.“odpověděla za Mac Jennifer. Ronon posmutněl.
„Až tak pozdě?“zamručela nesouhlasně Mac.
„Jo. Potřebuješ si odpočinout. Předtím jsi byla hodně zraněná a včera to taky nebylo zrovna jednoduché.“
„Hm. Doufám, že už to bylo všechno. Už se nám tady nakvartýrovali Eagerové, Tracerové a Wraithové, takže teď by nám mohli dát všichni pokoj.“
„Souhlasím.“zabručel O´Conner.
„Můžu se na něco zeptat, pane Woolsey?“ozvala se po chvilce Mac.
„Jistě.“
„Jak jste věděl, co dělat?“
„Ten jorkšír, co jsem měl, byla fenka a měla štěňátka.“
„Ó můj Bože.“zezelenala Mac a podívala se na Jennifer, která taky zbledla. „Neměla jsem se ptát, ale díky.“
„Myslím, že bychom měli Mac nechat odpočinout.“řekla Kellerová.
„Jasně, přijdu ještě večer.“přikývl John a dal Mac pusu.
„Tak ahoj.“